App och mobiltillbehör

Whitelines Link: Spara anteckningarna digitalt

Utan tillbehören är appen ingenting, men med magneter på din whiteboard låter den dig enkelt spara det du skrivit i digital form.

Publicerad Uppdaterad

Det finns mer eller mindre kostsamma digitala lösningar för att få det du skriver på en whiteboard sparat i digital form. Vi har tidigare skrivit om Whitelines-appen när den enbart handlade om att spara det du skriver på vanligt papper. Principen är densamma nu som då. Whitelines speciella pappersblock har särskilda rutor i hörnen som hjälper telefonens kamera att tolka vad som ska sparas. I det fallet är man begränsad till Whitelines eget papper om man vill spara anteckningarna digitalt.

När det nu gäller att spara informationen du eller någon annan skrivit på en whiteboard är principen alltså densamma eftersom man fäster fyra små magnetiska brickor i vart och ett av hörnen på den whiteboard vars text ska förevigas. Brickorna i sig är betydligt mera kostsamma än man skulle tro och önska. De kostar 1 500 kronor för ett paket med fyra stycken. Du kan visserligen fritt flytta magneterna mellan olika whiteboards (så länge de är i ungefär samma storlek) men priset gör ändå att det snarare handlar om att företag köper in magneterna än att till exempel en student som vill spara föreläsarens anteckningar själv investerar i magneterna och sätter upp i skolans föreläsningssal.

När det gäller själva funktionen tar jag och klottrar ner en whiteboard på kontoret med olika färger och såväl bokstäver som ritade figurer. Magneterna jag testar med är anpassade för tavlor av ”medium-format” och tavlan jag testar med mäter ungefär 180 gånger 90 centimeter. Jag börjar med att rita för att sedan fästa magneterna i hörnen. Är inte tavlan magnetisk finns även en tunn film man kan dra bort för att magneterna ska fästa med klister. Allra längst ut i kanterna skulle jag inte ha ritat, märker jag, men i övrigt stöter jag inte på några problem.

Appen man använder för att spara bilden är gratis att ladda ner så det är helt enkelt på sina pappersblock och magneter som Whitelines tjänar sina pengar. Utan dem är appen värdelös. Med block och magneter gör den ett bra jobb. Jag tar bilden av tavlan på drygt två meters avstånd och testar att ta bilder i lite olika vinklar. Man måste stå ganska rakt framför tavlan för att det ska bli rätt, men magneterna och deras symboler som kameran med appens hjälp hittar klarar ändå av att tolka bilden även när du tar bilden lite uppifrån eller nedifrån. Den är känsligare för avvikelser åt sidorna. Inga problem dock att fånga bilden från tavlan och när jag sparar den i appen syns de olika färgerna även de tydligt i bilden. En reflektion från fönstret kommer med som en liten störning i vår bild, men anstränger man sig lite mer kan man så klart hitta vinklar där reflexerna undviks.

Det fungerar helt enkelt bra med magneterna och priset är det klart största hindret med Whitelines lösning.