Annons

Windows 10 i ny version

Windows 10 Anniversary Edition ute nu

Windows 10 har fått sin första stora ansiktslyftning, men mobilbersionen dröjer ytterligare ett par veckor.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft har sagt att Windows 10 blir den sista versionen av Windows. Och varför inte? Mac OS X har ju lyckats klamra sig fast vid versionsnummer 10 i 15 år nu. Därmed inte sagt att systemet inte uppdateras, och nu kommer den första större systemuppdateringen, kallad Windows 10 Anniversary Edition, eftersom den kommer nästan exakt ett år efter Windows 10.

När detta skrivs är dock Windows 10 Anniversary Edition bara släppt till datorer och surfplattor. Användare av Windows 10 Mobile får enligt Microsoft vänta ytterligare ett par veckor, vilket får ses som en småsak jämfört med att uppgraderingen från Windows 8.1 till Windows 10 kom mer än ett halvår senare till mobilen.

Uppdateringslistan är lång, men samtidigt rör det sig om många småjusteringar snarare än uppenbara stora ändringar, och Microsoft gör rätt i att inte kalla det Windows 11.

Surfplatteläget har fått sig en rad förbättringar, framför allt i hur applistan visas, och skärmen utnyttjas nu bättre. Aktivitetsfältet i botten göms nu när du kör en app i stället för att alltid visas.

Har du en penna till pekskärmen kan du glädja dig åt den nya samlingspunkten för alla pennfunktioner som finns i aktivitetsfältet till höger. Här finns anteckningar, postitlappar och skärmdumpar, som du alla kan skriva på med fri hand. Här finns också genvägar till andra appar med pennstöd.

Webbläsaren Microsoft Edge har förbättrats, den ska ha blivit batterisnålare och har bland annat fått stöd för tillägg som Adblocker, men det är fortfarande nästan omöjligt att markera text med pekskärm i den.

Startmenyn har fått en del förändringar som gör att innehållet känns mer logiskt organiserat och lättare att hitta. Något som i och för sig har varit sant sedan varje uppdatering av Windows sedan Windows 8, men små steg i rätt ritning är också steg.

Åtgärdslistan, där Microsoft samlar notifieringar, har aldrig varit en höjdare i Windows 10. Nu har den i alla fall fått en egen plats i aktivitetsfältet, men här finns fortfarande notifieringar man inte kan agera på genom att klicka på dem, vilket är störande.

Röstassistenten Cortana kan nu nås direkt från låsskärmen för snabba frågor, men eftersom den ännu inte finns på Svenska är den inte en del av Windows 10 om du har svenska språkinställningar, och Sverige som land. Om du ändå väljer att mecka igång Cortana kan du använda den för att få notifieringar från din mobil (Android eller Windows 10 Mobile) genom att aktivera funktionen i Cortana i mobilen.

Direkt från låsskärmen kan du nu också styra musikuppspelning med Groove Music utan att låsa upp datorn.

Windows 10 Anniversary Edition rullas ut kontinuerligt till plattor och datorer, men kan du inte vänta tills Windows Update säger att det är dags att installera “Funktionsuppdatering av Windows 10, version 1607” (Ja, Microsoft har valt att kalla sin stora nya uppdatering av windows 10 för “Funktionsuppdatering av Windows 10, version 1607” i Windows-uppdateraren.) Så kan du hitta verktyg för att installera systemet omedelbart på https://support.microsoft.com/en-us/help/12387/windows-10-update-history

Källa