Annons

Inte lightversion

Windows 10 S lanserat

Microsoft har lanserat sitt alternativ till Googles framgångsrika Chrome OS, och det bjuder på en del överraskningar.

Publicerad Uppdaterad

Det har ryktats en tid om Windows 10 Cloud, en lightversion av Windows 10 där man bara kan installera appar från Windows Store, inte olikt det tidigare systemet Windows RT. Enligt Zac Bowden på Windows Central hette systemet också Windows 10 Cloud i utvecklingsfasen, men det slutgiltiga namnet är alltså Windows 10 S, som ska stå för Simplicity.

Tanken med systemet är att det ska användas i utbildningsmiljöer, där de billigare och enklare Chromebook-datorerna har fått fotfäste. Datorer med Windows 10 S ska kunna köpas från drygt 2000 kronor och uppåt. Men till skillnad från förhandsryktet är systemet inte strypt i egentlig bemärkelse.

Sant är att man bara kan installera program från Windows Store, men dessa behöver inte vara appar. Även traditionella Win32-program fungerar, givet att de är inlagda i Windows Store. Microsoft kommer inom kort att lägga in de fullständiga versionerna av Office på Windows Store, och ingenting ska hindra Adobe från att lägga in Photoshop och liknande, och då ska de fungera i Windows 10 S. Begränsningen till Windows Store är alltså en säkerhetsåtgärd för offentliga miljöer, inte ett sätt att spara systemresurser.

Har du köpt en dator med Windows 10 S ska du dessutom kunna uppgradera den till den fullständiga versionen av Windows 10, för drygt 500 kronor, eller, om du är studerande, gratis.

Något måste Microsoft ändå ha bantat ner i systemet, eftersom det enligt Microsoft själva startar på halva tiden jämfört med vanliga Windows 10. Genom att lätta på vikten på systemet kan man troligen också sänka hårdvarukraven och få en mer njutbar användarupplevelse med långsammare processorer och mindre arbetsminne, vilket förklarar hur man ska kunna sälja Windows-enheter till samma pris som Chromebooks. Informationen från Microsoft kring detta är fortfarande bristfällig, den enda egentliga begränsningen man anger är att man inte kan byta standardwebbläsare från Microsoft Edge med Windows 10 S.

Syftet med Windows 10 S är till skillnad från Windows RT inte att använda det i surfplattor, men vi lär nog ändå få se det i billigare 2-in-1-datorer framöver.

Källa