Annons

Anniversary Edition

Windows 10- uppdatering sänkte webbkameror

Enligt både privat- och företagskunder ska den senaste uppdateringen av Windows 10 ha gjort vissa tredjepartswebbkameror obrukbara.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft släppte uppdateringen den andra augusti 2016. I och med den så uppges företaget ha tagit bort stödet för två stora videokompressionsformat, H.264 och MJPEG.  Enligt bloggen Thurrott.com togs beslutet för att undvika prestandaproblem nu när vissa Windows-appar i och med uppdateringen har mer direkt åtkomst till webbkameran.

Resultat verkar ha blivit katastrofalt. Användare rapporterar att deras webbkameror har ”fryst”, till och med när de har försökt att strömma video via Microsofts eget chattprogram Skype.  

Problemet ska ha drabbat webbkameror från flera stora tillverkare, bland annat Logitech. Även appar som använder H.264 och/eller MJPEG ska ha stött på problem. 

Microsoft har gått ut med ett ganska vagt uttalande till tekniksajten Gizmodo, där företaget i alla fall erkänner att det har förekommit fall där problem uppstått.

”Vi har sett en liten andel rapporter om oväntat beteende [i Windows 10] efter Windows 10 Anniversary-uppdateringen. Tekniker och kundtjänst undersöker det från fall till fall och ger tips på lösningar vid behov”.  

Om man som kund har installerat uppdateringen så går det rulla tillbaka till den föregående versionen inom tio dagar. Rafael Rivera på Thurrott.com har också tagit fram en nödlösning, men den kräver att man går in och ändrar manuellt i Windowsregistret, något inte alla är helt bekväma med. 

Källa