Gemensamt system på väg

Windows 8 närmar sig Windows Phone

Med Windows 8 får plattor och datorer ett gemensamt system med tydliga drag av Windows Phone. Microsoft ser ut att planera ett gemensamt system för alla enheter oavsett storlek.

Publicerad Uppdaterad

När Microsoft visade upp Windows 8 på utvecklarkonferensen BUILD fanns surfplattor bland de enheter som systemet demonstrerades på och de tiles, eller paneler, som är centrala i Windows Phone kommer nu också att dyka upp i surfplattor och datorer med Microsofts system.

Att man gör systemet mer anpassat för pekskärmar är en välbehövlig förbättring jämfört med det begränsade pekstödet i Windows 7. Det så kallade Metro-gränssnittet med paneler är genomgående i Windows 8, även om man kan välja att ställa om systemet så att man får det välbekanta Windows-utseendet om man skulle föredra det.

Den version man lanserar nu ska alltså finnas i datorer och surfplattor, men det finns tecken som tyder på att kommande Windows-versioner blir gemensamma för såväl telefoner som datorer och plattor. 

Webbplatsen Zdnet har hittat utdrag ur cv:n för centralt placerade personer inom Microsoft och HTC som båda beskriver föreberedelser en kommande Windows-version, kallad Apollo, som ska förena Windows 8 och Windows Phone.

I dagarna väntas Microsoft börja rulla ut Mango-uppdateringen till Windows Phone-modeller. Enligt Microsoft kommer man att följa upp Mango med en uppdatering kallad Tango. En uppgiftslämnare uppger för Zdnet.com att Tango-uppdateringen i själva verket är två separata uppdateringar Tango1 och Tango2, något som även har nämnts i en platsannons från Microsofts.

Apollo ser ut att bli en större uppdatering, som ska släppas efter de båda Tango-uppdateringarna, men det är oklart vid vilken tidpunkt Microsoft planerar att slå samman de olika systemen.