Kommer i maj

Xperia Touch: Projektor och surfplatta

Sonys Xperia Touch har gått från koncept till produkt. Tyvärr är den inte helt gratis.

Publicerad Uppdaterad

Xperia Projector fick vi se redan på Mobile World Congress förra året. Då kallades den för koncept. Nu har den fått namnet Xperia Touch, och börjar säljas i maj.

Vad det handlar om är en Androidenhet med projektor som skärm. Trots att det är en projicerad yta svarar den på tryck precis som en pekskärm, vilket naturligtvis i sig är tekniskt imponerande. Du kan rikta projektorn antingen mot en bordsyta eller en vägg, och få en projektion på upp till 28 tum.

Android var systemet som sagt, och Xperia Touch kan köra samtliga appar som kan köras på en vanlig telefon. Men kanske mer intressant är vilka nya appar som man kan skapa utifrån de möjligheter som Xperia Touch erbjuder. Rikard Skogberg på Sony nämner till exempel en DJ-app, där en vanlig surfplatta är lite för liten för skivtallrikarna.

- Förr var man social men inte interaktiv. Med mobilerna blev man interaktiv men inte social. Med Xperia Touch hoppas vi att man kan skapa tillämpningar som är både sociala och interaktiva.

Riktar du projektorn mot en vägg slutar touch att fungera efter ett visst avsånd. Å andra sidan har du då en kamera riktad bakåt som kan användas för geststyrning, för till exempel fjärrkontroll av presentationer.

Tyvärr är Xperia Touch ingenting för familjemyset i dagsläget. Prislappen landar på 15 000 kronor, och därför lämpar den sig bättre för företagssamarbeten och offentliga tillämpningar än hemmet.