Annons

Nu som spelkonsol

ZX Spectrum gör comeback

För den som vill återuppleva sin barndoms dataspel 30 år senare gör nu ZX Spectrum comeback som spelkonsol på Indiegogo.

Publicerad Uppdaterad

Med över 5 miljoner sålda datorer var brittiska Sinclair ZX Spectrum en av de första stora försäljnigssuccéerna på hemdatormarknaden. Det var främst som speldator den användes, och totalt fanns det minst 14 000 speltitlar till plattformen.

Om du nu känner ett nostalgiskt sug efter Manic Miner, Jetpac eller Atic Atac och inte orkar krångla med emulatorer och nedladdning av abandonware har företaget Retro Computers dragit igång en Indiegogo-kampanj för att återuppliva plattformen i form av spelkonsolen Sinclair ZX Spectrum Vega+. Företaget har Sir Clive Sinclair själv i styrelsen, har anlitat designern bakom Spectrum till den nya spelkonsolen, och har säkrat rättigheterna till plattformen från de nuvarande ägarna.

Spelkonsolen har en egen skärm men kan även kopplas till en teve, och ska ha inte mindre än 1000 licensierade Spectrum-spel förinstallerade på enheten. Via SD-kortplats ska man kunna tanka in fler spel. Enligt tillverkarna ska såvitt de känner till samtliga spel fungera, men vi ställer oss frågande till hur man spelar till exempel textäventyr utan tangentbord.

Enligt företaget har man redan en fungerande prototyp av enheten. Kampanjen har dessutom nått sitt investeringsmål, vilket dock inte är någon garanti för att de som pytsar in pengarna får produkten. Men ärligt talat, hur svårt kan det vara att återskapa 1982 års datorteknik med modern utrustning? Känner du dig investeringssugen kan du satsa 1200 kr plus frakt på att bli en av de första på 30 år att ha en ny Spectrum. Indiegogo-kampanjen hittar du här.

Källa