Fyra live-appar jämförda

Direktsänd video med din Android

Vill du direktsända dotterns fotbollsmatch så att mormor kan se från distans? Eller kanske starta en egen tevekanal fast du inte har någon budget? Inga problem, så länge du har rätt app för direktsänd video i din Android. Vi hård­testar fyra alternativ och utser en vinnare.

Publicerad:

27 jan 2012 - 07:52

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Att direktsända video över internet är inte speciellt svårt, inte ens om du bara har en smartphone. Fyra företag som erbjuder lösningar för att direktsända video är Ustream, Justin.tv, Qik och svenska Bambuser. Alla dessa fyra har också utvecklat appar för Android. De är gratis, dock begränsar Qik antalet videor som en gratiskund får ladda upp och erbjuder därför en premiumtjänst med bland annat fritt antal uppladdningar. Utöver vad appen eventuellt kostar får du betala datatrafiken till din operatör om det skulle vara så att du sänder över 3g. 

Gemensamt för de fyra är också att samtliga kräver medlemskap på respektive utvecklares hemsida. Det är också där dina videor i första hand visas, även om de alla låter dig dela videon på p>

Gränssnitt och funktioner

Man kan verkligen inte påstå att någon av de fyra apparna är särskilt invecklad, dock varierar funktioner och inställningsmöjligheter något. Med Bambuser och Justin.tv kommer du direkt in i inspelningsläget när du startar appen. I Qiks och Ustreams fall möts du först av en meny. Med Qik kan du utöver att sända film också videochatta, e-posta en video eller bläddra i ditt videobibliotek. Ustream har inkluderat funktioner för att via appen även kunna bläddra bland andras videosändningar och titta på dem.

Inspelningsläget är i samtliga fall väldigt avskalat, med en knapp för att starta och stoppa inspelningen, samt ytterligare en eller två knappar för andra funktioner, till exempel byta till den främre kameran, dela videon på sociala medier eller läsa chattmeddelanden.

Bambuser sticker ut lite genom att ha fler alternativ ­under »Inställningar«-menyn än de andra, framför allt gällande upplösning och kvalitet på video och ljud. Du kan välja bland fem olika valbara upplösningar och tre olika alternativ kring video- och ljudkvalitet. 

Bambuser kan själv justera upplösningen om du skulle välja att spela in med den främre kameran, då den i regel inte klarar av att fotografera och filma med lika hög upplösning som den bakre. Om du inte har 3g-täckning, utan får nöja dig med exempelvis gsm eller edge, föreslår Bambuser att du ska välja en lägre upplösning för att minska på dina eventuella datakostnader. 

Då de tre andra apparna inte låter dig justera upplösning och liknande, finns heller inte dessa funktioner. En annan fiffig funktion som är exklusiv för Bambuser är att du kan justera fokus.

Det finns även möjlighet att chatta med dina tittare, bero­ende på vilken app du väljer. Med Bambuser kan du bara ta emot meddelanden i appen, inte svara, och med Qik kan du läsa meddelandena först i efterhand. Ustream och Justin.tv, däremot, låter dig både läsa och svara på meddelanden under pågående sändning. Ustream har dessutom en funktion för att genomföra tittarundersökningar genom ja- och nej-frågor.

Undantaget Qik visas antalet tittare på skärmen under pågående sändning, och alla fyra apparna låter dig ange en titel på din sändning.

Apparna är som sagt inte speciellt svåra att använda. Gränssnittet är likartat, men Justin.tv får ett plus för enkla genvägar till chatten, delning och ändring av titel direkt i inspelningsläget, samt att det faktiskt går att svara på chattmeddelanden. Tittarundersökningarna i Ustream kan vara en kul grej och Bambuser utmärker sig med sina inställningsmöjligheter. Just det sistnämnda gör att Bambuser ­ligger snäppet över de andra.

Vinnare:  Bambuser 

Sändningskvalitet

Eftersom det faktiskt är mobiltelefoner och surfplattor vi pratar om så kan man inte riktigt förvänta sig någon enastående kvalitet på uppladdningarna. Kvaliteten får tyvärr bli lidande för att filmen ska flyta på bättre, speciellt om du är uppkopplad på 3g. Över lag är dock kvaliteten på inspelningarna helt okej, även om det för mig blir tämligen uppenbart att Ustream inte riktigt hänger med på den fronten. Bilden blir lite grynig och större pixelfält uppstår. 

Om du är uppkopplad på 3g vill Bambuser gärna att du drar ner på upplösningen, och om man inte gör det så tappar man ganska mycket i sändningskvalitet. Om man väljer att gå på Bambusers rekommendation så används lägsta möjliga upplösning och kvalitet på filmen, och bilden blir då riktigt dålig.

Om man har möjlighet att bibehålla bästa möjliga inställningar i Bambuser så blir det bra bild, åtminstone för att komma från en mobiltelefon. Framför allt funktionen att flytta fokus i bilden är riktigt trevlig och någonting jag saknar hos Bambusers konkurrenter.

Bambusers inställningsmöjligheter är lite på gott och ont. Om man sitter på en wifi-uppkoppling och spelar in med högsta möjliga kvalitet så ser filmerna riktigt bra ut efter omständigheterna. Wifi är dock troligen ingenting du har nytta av när du går på gatan och spontant vill dela med dig av någonting till dina nära och bekanta, och då får du kanske nöja dig med någon av de blygsammare inställningarna (den allra sämsta, om Bambuser får bestämma). Över lag är ändå den kvalitet som du får ut av Bambuser trevligare än hos de andra, i synnerhet Ustream. Och den tidigare nämnda fokusfunktionen hos Bambuser är ett fint plus i kanten.

Vinnare: Bambuser 

Dela ut

Även om standard är att dina videosändningar visas på respektive utvecklares hemsida så är möjligheterna goda att sprida din sändning till andra via sociala medier. Alla fyra apparna låter dig enkelt lägga upp en länk antingen på Face­book eller på Twitter. Qik har även stöd för Youtube och Bambuser stöder även exempelvis Myspace, Tumbler och Foursquare. Om du väljer att dela en videosändning från Bambuser eller Qik på Facebook kan dina tittare dessutom titta på den direkt på din profilsida. Justin.tv och Ustream skickar dig dock vidare till deras egen hemsida för att titta på sändningen. 

Alla fyra apparna kräver dock att du via utvecklarens hemsida har anslutit ditt konto till ditt konto på den aktuella sociala nätverkssidan, vare sig det är Facebook eller Twitter.

Qik och Bambuser har funktionen att du kan ladda upp dina videor i efterhand om det skulle vara så att du inte har internetanslutning eller skulle förlora den under inspelningens gång. Qik har i sin startmeny en genväg till ditt videogalleri, där alla filmer du har spelat in med appen ligger. Där kan du också se om någon av dem inte har laddats upp, något som sedan åtgärdas automatiskt nästa gång du startar appen och har internetanslutning.

Om du med Bambuser väljer att spela in i nedkopplat läge läggs videofilerna på en lista över icke uppladdade filer. Den listan kommer du enkelt åt genom en genväg i inspelningsläget. Bambuser laddar dock inte upp filer själv nästa gång du har internetanslutning utan det får du göra manuellt. Skulle du råka ha flera filer som ligger på listan kan du dock öppna menyn och välja att ladda upp samtliga.

Det är som sagt väldigt enkelt att dela med dig av dina sändningar på sociala medier via samtliga appar. Genomgående är att det finns en snabbknapp i inspelningsläget som du trycker på för att få upp delningsmenyn, där du helt enkelt trycker på en Facebook-logga eller en Twitter-logga, beroende på vilken sida du vill dela på. 

Bambuser gör det ett litet snäpp krångligare. Anta att du vill lägga upp en länk till din sändning på Facebook. Då ska du först trycka på »Dela« för att komma till en meny, där du får välja att du vill dela på Facebook och sedan välja att du vill lägga upp länken på din profil. Om du använder något annat socialt medium får du dessutom gå in i en annan meny och bläddra bland en lista över hemsidor som stödjs av Bambuser. De populärare sidorna, som Twitter, Myspace och Tumblr, ligger dock högst upp.

Qik har dessutom en funktion som låter dig dela med dig av dina sändningar till specifika vänner, som du får lägga till i en slags »Favoriter«-lista. Detta, sammantaget med enkelheten i att dela på sociala medier och att det går att direktsända på Facebook gör att Qik reser sig över de andra på just den punkten.

Vinnare: Qik 

Sammanfattning

Trots över 100 000 nedladdningar på Android Market är ändå svenska Bambuser minstingen i sammanhanget, då de andra tre har klättrat över miljonstrecket. Men det är faktiskt uppstickaren som står sig bäst i konkurrensen.

Alla fyra apparna bjuder på en ganska enkel användarupplevelse, med generellt sett få alternativ och ett avskalat gränssnitt. Ustream och Qik bjuder på lite fler alternativ än att bara sända video, och Ustream utmärker sig där genom att även låta dig bläddra bland andras videosändningar ­direkt i appen.

Bambuser är den enda av de fyra som låter dig ändra upplösning och kvalitet på video och ljud, och du kan även förflytta fokus när du filmar, en funktion som de andra saknar. Qik matchar dock Bambuser med funktionen att kunna ladda upp filmer i efterhand om du skulle sakna internetanslutning.

Videokvaliteten är kanske ingenting som man hoppar jämfota över, och hd-fantaster har inte mycket att hämta här. Kvaliteten varierar lite från app till app och det blir snabbt tydligt att Ustream, med en usel bildkvalitet, inte kan mäta sig med de andra. På den här punkten är Bambuser att föredra då man med bästa möjliga inställningar får en fin bild, även om Qik inte är långt efter. 

Delning på sociala medier är något som alla fyra utvecklare har integrerat i sina appar, med varierande resultat. Att lägga upp en länk till din sändning på Facebook eller Twitter går oftast på två knapptryckningar. Qik är den app som gör det allra enklast, och den låter dig även dela med dig av sändningen till specifika vänner via din telefons kontaktlista.

Det blir i slutändan ett par plus i kanten till Bambuser för gränssnittet, inställningsmöjligheterna och bildkvaliteten, även om Qik är ett fullgott alternativ.

Sammantagen vinnare: Bambuser 

Taggar

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Efterträder Lars-Åke Norling

  Nu är det klart – Patrik Hofbauer tar över rollen som vd för Telenor Sverige.

  15 maj 2014 - 15:06
 • Nummerportering nästa steg

  En dryg vecka efter lanseringen har redan 25 000 svenskar anmält sitt intresse för att surfa gratis med Wifog. På grund av det stora trycket återgår nu den virtuella operatören till ett kösystem för nya intresseanmälningar.

  18 dec 2013 - 15:16
 • Först i Europa

  Många mobilkunder stänger av dataroaming när de reser utomlands av rädsla för en stor mobilräkning. Comviq vill få en ändring på det och lanserar idag två fastprisabonnemang för röst-, SMS- och data-roaming i EU, Norge och Island.

  12 dec 2013 - 13:08
 • Kontantkort och abonnemang

  Som ny mobiloperatör kompletterar Hallon nu sortimentet med mobilt bredband. 3 GB per månad kostar 49 kronor.

  19 nov 2013 - 10:13
 • Maskin-till-maskin

  TeliaSonera har slutit avtal med Tesla Motors om att koppla upp biltillverkarens elbilar i Norden och Baltikum.

  13 nov 2013 - 16:58
 • Webb-tv på Mobile Future

  Magnus Örn Berg, vd och en av grundarna i Revibe, berättar om företagets musikstreamingtjänst som är inriktad mot elektronisk musik.

  13 nov 2013 - 14:59
 • Finns hos Tre och Telenor

  Idag fredag börjar Ipad Air att säljas i Sverige. Mobil har kollat upp vad den kostar hos de olika operatörerna och vad som ingår i de olika abonnemangen.

  1 nov 2013 - 11:09
 • Kvartalsrapport

  Telenor Sverige ökade antalet mobila kunder i Sverige med 25 000 under tredje kvartalet. Operatörens lönsamhet förbättrades under perioden, visar Telenors kvartalsrapport för tredje kvartalet 2013.

  31 okt 2013 - 15:25
 • Iphone 5s och 5c

  Iphone 5s är i princip slutsåld, enligt svenska operatörerna. De säger sig vara nöjda efter lanseringeshelgen. Enligt Tele2 var dock intresset något lägre än vid lanseringen av Iphone 5 för ett år sedan. Hur det gick för Iphone 5C är alla operatörerna förtegna om, men faktumet är att den finns kvar i lager.

  30 okt 2013 - 12:42
 • I samarbete med Telenor

  På måndagen kom nyheten om att AIK lanserar ett eget mobilabonnemang - "AIK Mobil".- Min känsla är att AIK Mobil kommer att växa sig successivt starkt och därmed bli ett betydande inslag i AIK:s ekonomi, säger Jonas von Kjerrulf.

  21 okt 2013 - 12:52
 • Från den 1 maj 2014

  Nu har Näringsdepartementet lagt fram ett lagförslag som innebär att uppsägningstiden för mobilabonnemang kortas från tre till en månad. Dessutom ska det vara gratis att få sin telefon upplåst efter bindningstidens slut.

  18 okt 2013 - 10:26
 • Kvartalsrapport

  Tre lockade till sig 28 000 nya svenska kunder senaste kvartalet och sammanlagt 154 000 sedan tredje kvartalet 2012. Det visar den delårsrapport som Tres moderbolag Investor presenterade idag. Lönsamheten försämrades däremot under perioden.

  17 okt 2013 - 14:41
 • Rapport: Tredje kvartalet

  Telia Sveriges mobila omsättning minskade med 0,5 procent till 4,2 miljarder kronor under tredje kvartalet. Något som däremot ökade var fakturerade intäkter. Enligt operatören köper 30 procent av nya kunder paketlösningar med fria samtal och meddelanden samt en surfpott.

  17 okt 2013 - 11:32
 • Telia Mobil Komplett

  Telia lanserade idag nya abonnemangsformen Telia Mobil Komplett med obegränsade röstsamtal, sms och mms samt en surfpott, som går att dela med andra familjemedlemmar. Tidigare abonnemangsformer, inklusive Mobil Dela och Mobil Total, ersätts av Mobil Komplett.

  14 okt 2013 - 17:51
 • Upp till 8 mobiler och surfplattor

  Telenor inför en ny abonnemangsform för upp till åtta mobiler och surfplattor. Företaget framhåller fördelen med en delad datapott som är lätt att administrera, men den delade potten är samtidigt ännu en smygsänkning av mängden tillgänglig data.

  3 okt 2013 - 11:02
 • Juridisk strid om Iphone

  En juridisk strid har blossat upp mellan Copysweden och TeliaSonera. Upphovsorganisationen anser nämligen att TeliaSonera måste betala privatkopieringsavgift för alla Iphones som importerats och sålts i Sverige sedan 2009. Därför har man nu stämt operatören.

  1 okt 2013 - 14:26
 • Seminar om m-hälsa

  På torsdagen anordnade Mobil Business seminariet Mobile Health Summit i Stockholm, en fullspäckad halvdag där tio olika fall inom m-hälsa presenterades. Eventet blev en stor succé, med 100 deltagare.

  27 sep 2013 - 18:54
 • Mobile Health Summit 2013

  Under gårdagen gick Mobile Health Summit 2013 av stapeln med mängder av innovativa case. Som en av initiativtagarna ger vi dig en sammanfattning av dagen.

  27 sep 2013 - 00:40
 • Istället för skarp lansering

  Telenor, som för bara några veckor sedan påtalade sina ambitiösa planer för streamingtjänsten Comoyo, har nu valt att lägga ner tjänsten. Alldeles för hård konkurrens på marknaden för streamade filmer anges som anledning för kovändningen.

  5 sep 2013 - 14:42
 • Sverige får vänta

  Google har nu börjat rulla ut musiktjänsten Play Music All Access utanför USA. All Access låter användaren streama musik från Googles musikkatalog till alla typer av Android-telefoner samt via webbrowsern.

  9 aug 2013 - 11:52
 • Skarp lansering i höst

  [UPPDATERAD 130813 - 14:00] I början av sommaren omvandlade Telenor sin video-on-demandplattform, Comoyo, till en prenumerationstjänst med obegränsad streaming av filmer, serier och dokumentärer. Under nya namnet Comoyo View lanseras abonnemangstjänsten skarpt under hösten. Mobil har provkört tjänsten, som fortfarande är i beta, och pratat med Comoyo.

  9 aug 2013 - 10:03
 • Nytt regeringsbeslut

  [UPPDATERAD 20130801– 15:36] Konsumenterna bör få tydligare information kring mobiltäckning och mobiltelefoners mottagningsegenskaper innan de tecknar ett mobilabonnemang. Det anser regeringen, som nu gett Konsumentverket och Post- och telestyrelsen i uppdrag att föreslå hur informationen kan förbättras.

  1 aug 2013 - 12:55

Senaste nytt på mobil.se

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.