Apple iOS 6 klockan 19 ikväll

Ikväll byter Apple bort Google Maps

Ikväll svensk tid presenterar Apples vd Tim Cook på företagets utvecklarkonferens. Utöver iOS 6 tyder mycket på att Apple byter ut Google Maps mot gratiskartorna Openstreetmap. Mobil rapporterar direkt.

Publicerad:

11 jun 2012 - 06:46

Uppdaterad:

11 jun 2012 - 06:46

Det har redan presenterats tydliga tecken på att Apple byter ut Kartor-appen mot en egen version i iOS 6 istället för den som bygger på Google Maps och har funnits i Iphone sedan lanseringen 2007. Enligt ryktena så kommer Apple ikväll klockan 19 svensk tid att berätta mer om iOS 6 där många av de appar som ingår ska ha skrivits om från grunden, Kartor alltså en av dessa. Man kan även räkna med nyheter och förbättringar i Apples molntjänst Icloud och med tanke på Tim Cooks uttalanden nyligen verkar även integration av Facebook i iOS 6 troligt.

Att Apple och Google inte är de bästa vänner har varit tydligt ganska länge. När Apple lanserade appen Iphoto för Iphone och Ipad var en nyhet att Google inte stod för kartorna som visade var var och en av bilderna tagits. Traditionellt har de två stora aktörerna inom kartdata varit Tomtom-ägda Teleatlas och Navteq som ägs av Nokia. Tittar du i inställningarna för Iphoto i Iphone idag så ser du redan att kartorna kommer från Open Street Map. Det här är till skillnad från de kommersiella aktörerna en ideell aktör där kartdata samlas in och verifieras på ett liknande sätt som Wikipedia där alla kan bidra. Fördelen är att kartorna sedan kan spridas fritt utan licenskostnader. Apple har själva inte bekräftat att det är Open Street Map företaget använder, men det finns de som granskat kartorna och den vägen kommit fram till att Open Street Map är källan och det har även Open Street Map själva konstaterat. Det Apple i så fall använder är alltså grunden i kartorna för att sedan rendera sin egen kartbild. Även Foursquare använder kartmaterial från Open Street Map.

Som komplement till dessa kartor väntas Apple använda 3D-kartor skapade av flygbilder tagna på låg höjd. Apple köpte svenska företaget C3 Technologies som bland annat ligger bakom 3D-kartorna på hitta.se och man tror att det är deras teknik som ska användas i nya kart-appen.

Presentationen där iOS 6 väntas bli höjdpunkten inleds klockan 19 svensk tid och nyheterna kan du så klart läsa mer om här på mobil.se.

 

Aktuellt just nu

 • Efterträder Lars-Åke Norling

  Nu är det klart – Patrik Hofbauer tar över rollen som vd för Telenor Sverige.

  15 maj 2014 - 15:06
 • Nummerportering nästa steg

  En dryg vecka efter lanseringen har redan 25 000 svenskar anmält sitt intresse för att surfa gratis med Wifog. På grund av det stora trycket återgår nu den virtuella operatören till ett kösystem för nya intresseanmälningar.

  18 dec 2013 - 15:16
 • Först i Europa

  Många mobilkunder stänger av dataroaming när de reser utomlands av rädsla för en stor mobilräkning. Comviq vill få en ändring på det och lanserar idag två fastprisabonnemang för röst-, SMS- och data-roaming i EU, Norge och Island.

  12 dec 2013 - 13:08
 • Kontantkort och abonnemang

  Som ny mobiloperatör kompletterar Hallon nu sortimentet med mobilt bredband. 3 GB per månad kostar 49 kronor.

  19 nov 2013 - 10:13
 • Maskin-till-maskin

  TeliaSonera har slutit avtal med Tesla Motors om att koppla upp biltillverkarens elbilar i Norden och Baltikum.

  13 nov 2013 - 16:58
 • Webb-tv på Mobile Future

  Magnus Örn Berg, vd och en av grundarna i Revibe, berättar om företagets musikstreamingtjänst som är inriktad mot elektronisk musik.

  13 nov 2013 - 14:59
 • Finns hos Tre och Telenor

  Idag fredag börjar Ipad Air att säljas i Sverige. Mobil har kollat upp vad den kostar hos de olika operatörerna och vad som ingår i de olika abonnemangen.

  1 nov 2013 - 11:09
 • Kvartalsrapport

  Telenor Sverige ökade antalet mobila kunder i Sverige med 25 000 under tredje kvartalet. Operatörens lönsamhet förbättrades under perioden, visar Telenors kvartalsrapport för tredje kvartalet 2013.

  31 okt 2013 - 15:25
 • Iphone 5s och 5c

  Iphone 5s är i princip slutsåld, enligt svenska operatörerna. De säger sig vara nöjda efter lanseringeshelgen. Enligt Tele2 var dock intresset något lägre än vid lanseringen av Iphone 5 för ett år sedan. Hur det gick för Iphone 5C är alla operatörerna förtegna om, men faktumet är att den finns kvar i lager.

  30 okt 2013 - 12:42
 • I samarbete med Telenor

  På måndagen kom nyheten om att AIK lanserar ett eget mobilabonnemang - "AIK Mobil".- Min känsla är att AIK Mobil kommer att växa sig successivt starkt och därmed bli ett betydande inslag i AIK:s ekonomi, säger Jonas von Kjerrulf.

  21 okt 2013 - 12:52
 • Från den 1 maj 2014

  Nu har Näringsdepartementet lagt fram ett lagförslag som innebär att uppsägningstiden för mobilabonnemang kortas från tre till en månad. Dessutom ska det vara gratis att få sin telefon upplåst efter bindningstidens slut.

  18 okt 2013 - 10:26
 • Kvartalsrapport

  Tre lockade till sig 28 000 nya svenska kunder senaste kvartalet och sammanlagt 154 000 sedan tredje kvartalet 2012. Det visar den delårsrapport som Tres moderbolag Investor presenterade idag. Lönsamheten försämrades däremot under perioden.

  17 okt 2013 - 14:41
 • Rapport: Tredje kvartalet

  Telia Sveriges mobila omsättning minskade med 0,5 procent till 4,2 miljarder kronor under tredje kvartalet. Något som däremot ökade var fakturerade intäkter. Enligt operatören köper 30 procent av nya kunder paketlösningar med fria samtal och meddelanden samt en surfpott.

  17 okt 2013 - 11:32
 • Telia Mobil Komplett

  Telia lanserade idag nya abonnemangsformen Telia Mobil Komplett med obegränsade röstsamtal, sms och mms samt en surfpott, som går att dela med andra familjemedlemmar. Tidigare abonnemangsformer, inklusive Mobil Dela och Mobil Total, ersätts av Mobil Komplett.

  14 okt 2013 - 17:51
 • Upp till 8 mobiler och surfplattor

  Telenor inför en ny abonnemangsform för upp till åtta mobiler och surfplattor. Företaget framhåller fördelen med en delad datapott som är lätt att administrera, men den delade potten är samtidigt ännu en smygsänkning av mängden tillgänglig data.

  3 okt 2013 - 11:02
 • Juridisk strid om Iphone

  En juridisk strid har blossat upp mellan Copysweden och TeliaSonera. Upphovsorganisationen anser nämligen att TeliaSonera måste betala privatkopieringsavgift för alla Iphones som importerats och sålts i Sverige sedan 2009. Därför har man nu stämt operatören.

  1 okt 2013 - 14:26
 • Seminar om m-hälsa

  På torsdagen anordnade Mobil Business seminariet Mobile Health Summit i Stockholm, en fullspäckad halvdag där tio olika fall inom m-hälsa presenterades. Eventet blev en stor succé, med 100 deltagare.

  27 sep 2013 - 18:54
 • Mobile Health Summit 2013

  Under gårdagen gick Mobile Health Summit 2013 av stapeln med mängder av innovativa case. Som en av initiativtagarna ger vi dig en sammanfattning av dagen.

  27 sep 2013 - 00:40
 • Istället för skarp lansering

  Telenor, som för bara några veckor sedan påtalade sina ambitiösa planer för streamingtjänsten Comoyo, har nu valt att lägga ner tjänsten. Alldeles för hård konkurrens på marknaden för streamade filmer anges som anledning för kovändningen.

  5 sep 2013 - 14:42
 • Sverige får vänta

  Google har nu börjat rulla ut musiktjänsten Play Music All Access utanför USA. All Access låter användaren streama musik från Googles musikkatalog till alla typer av Android-telefoner samt via webbrowsern.

  9 aug 2013 - 11:52
 • Skarp lansering i höst

  [UPPDATERAD 130813 - 14:00] I början av sommaren omvandlade Telenor sin video-on-demandplattform, Comoyo, till en prenumerationstjänst med obegränsad streaming av filmer, serier och dokumentärer. Under nya namnet Comoyo View lanseras abonnemangstjänsten skarpt under hösten. Mobil har provkört tjänsten, som fortfarande är i beta, och pratat med Comoyo.

  9 aug 2013 - 10:03
 • Nytt regeringsbeslut

  [UPPDATERAD 20130801– 15:36] Konsumenterna bör få tydligare information kring mobiltäckning och mobiltelefoners mottagningsegenskaper innan de tecknar ett mobilabonnemang. Det anser regeringen, som nu gett Konsumentverket och Post- och telestyrelsen i uppdrag att föreslå hur informationen kan förbättras.

  1 aug 2013 - 12:55

Senaste nytt på mobil.se

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.