Tomte-tips i sista minuten

20 julklapps-tillbehör

Till den som redan har en bra mobil tittar tomten förstås i denna lista – med tillbehör som ingen någonsin vill mista.

Publicerad:

20 dec 2010 - 16:01

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:02

Nokia BH905i ICE

Nokia har uppdaterat sina stora lyx-lurar BH-905. Den nya modellen med ett 'i' i slutet av namnet är snyggare, har fler finesser och sitter bekvämt utan att klämma. Levereras med ett påkostat fodral fyllt med tillbehör. Här finns plats för laddare, förlängningssladd och adaptrar för de flesta hörlurskontakter – inklusive kontakt för flygplanssäten. Ljudet är utmärkt och det finns en knapp som ger extra bas. Ett antal mikrofoner på lurarna ger aktiv brusreducering och mycket bra ljud när man använder lurarna för mobilsamtal. Nya vita varianten av dessa lurar (med tillägget "ice" i namnet) känns onekligen extra passande om vi får en vit jul!

Betyg: 8

Pris: 2400 kr

www.nokia.se

2. Klipsch Image S4i

Riktigt vassa in-earlurar för Iphone, Ipad och Ipod. Finns i både svart och vitt för att matcha mobilens skal. Hörlurarna kommer i en metallask och det ingår öronpluggar i fyra olika storlekar. Lurarna har riktigt bra ljud över hela registret och bra dämpning av omgivningens buller. Sladden har mikrofon för samtal och knappar som styr musikspelaren.

Betyg: 8

Pris: 900 kr

www.klipsch.com

3. Jawbone Icon

Ett headset med snygg design och av avancerad teknik. På insidan av headsetet sitter en liten sensor som använder ansiktets vibrationer för att skilja mellan rösten och bakgrundsbullret. En mycket effektiv lösning. Jawbone Icon finns med flera olika skal och utseenden. Headsetet är fullmatat med finesser som A2DP och uppläst status. Stöd för ”MyTALK”-appar som ger röststyrning, uppläst nummerpresentation och röster på andra språk.

Betyg: 8

Pris: 1000 kr

www.jawbone.com

4. Nokia DT-600

Med Nokias laddstation kan du ladda alla prylar från ett och samma vägguttag och minimera sladdtrasslet. Nätdelen levererar 1200 mA och fem enheter kan vara inkopplade samtidigt. Passar givetvis alla Nokiaprodukter, men det ingår kablar även för LG, Samsung och Motorola. De olika adaptersladdarna kopplas in med usb-kontakt, så det går fint att komplettera DT-600 med en Iphone-sladd.

Betyg: 8

Pris: 500 kr

www.nokia.se

5. Philips O’Neill SHO4507

Sportiga Iphonelurar från Philips. Sladden är armerad med tyg för extra slitstyrka och lurarna sitter bekvämt i öronen. Fjärrkontrollen styr musikspelaren och har svarsknapp och mikrofon för mobilsamtalen. De mjuka hörsnäckorna sluter inte riktigt lika tätt som vanliga in-earlurar och basen är lite svagare, men SHO4507 spelar riktigt bra i de högre frekvenserna.

Betyg: 7

Pris: 500 kr

www.oneill.com/testedonanimals

6. H2O Audio Amphibx L

Runt själva telefonen precis så sitter det en plastpåse, men i ett tåligt material. Det är i alla fall den som sköter säkerheten kring telefonen och håller bort fukt medan resten snarare är för att telefonen ska sitta bekvämt och bra på armen. Lurarna säljs separat och det gör att hela pakektet med både fodral och hörlurar blir rätt så dyrt tillsammans. På insidan av fuktspärren sitter då en hörlurssladd som man ansluter till telefonens 3,5-millimetersanslutning innan man stänger locket. På utsidan hittar man sedan en kontakt där man ansluter de speciella vattentåliga hörlurarna. Kort sagt; fodralet är vattentätt. Största frågan är hur du lyckas hitta ett användningsområde för att använda din telefon där det är vått.

Betyg: 6

Pris: 1 400 för fodral och lurar

www.h2oaudio.com

7. Bose MIE2 Mobile Headset

På Bose MIE2-lurarna sitter som en liten vinge i gummi och den tar så att säga spjärn mot innerörat och hakar fast hörluren. Första fem sekunderna när man satt in hörluren känns det ovant, men den känslan försvinner snabbt. Ljudet i lurarna är riktigt bra och ljudet i headsetet, för de jag pratar med har också fått bra betyg. Med Iphone-versionen kan man byta låt och justera volym i headsetet, men annars, med vanliga modellen gäller att byta låt direkt på telefonen.

Pris: 1500 kronor

Betyg: 8

www.bose.se

8. Sony Ericsson MS450

Det här är inte Sony Ericssons första högtalare, men de är ganska annorlunda jämfört med de “dummare” högtalare som man tidigare sålt. MS450 använder ström från telefonens batteri. Det innebär såklart glädjen att man slipper få batteritorsk I högtalarna när man minst önskar det. En annan lustig detalj är att kan kan starta och stoppa musiken genom att knacka på högtalarna (kan leda till lustiga situationer på tunnelbanan om högtalarna är anslutna I en telefon som ligger I väskan). MS450 är också ganska så portabla, tack vare att de sugs samman via magneter I fronten. Förutom stereohögtalare så gör en inbyggd mikrofon att det går bra att använda MS450 för högtalarsamtal. För att kunna bygga in strömförsörjning och mikrofon är dock sladdkontakten inte är en vanlig hörlurskontakt, och konsekvensen är att man bara kan använda högtalarna med någon av Sony Ericssons nyare Xperia-telefoner (X8, X10 mini eller X10 mini pro).

Pris: ca 750 kr

Betyg: 8

www.sonyericsson.com

9. Wahoo Pulsband

När jag testat pulsband tidigare har de kommunicerat med telefonen via bluetooth, men med Iphone blir det annorlunda. Överföringen mellan telefon och pulsband går via en teknik som kallas Ant+ och eftersom det finns inbyggt i pulsbandet, men inte i Iphone så krävs det alltså att du ansluter en liten sändare i botten på Iphone.

Mest nytta av pulsbandet har man kanske vid intervallträning och när du vill kunna anpassa ditt tempo efter pulsen och till exempel ligga på en viss procent av din maxpuls i olika etapper. Har du en Androidtelefon finns ett pulsband från Zephyr med liknande funktioner.

Pris: ca 1 000 kr (paketpris för mottagare och pulsband)

Betyg: 6

www.wahoofitness.com

Koss Iporta Pro

Finessen med Iporta Pro är en mikrofon på sladden som gör att lurarna även fungerar som handsfree. Du kan knalla runt och lyssna på musik, och får du ett samtal bryts musiken, du svarar med knappen på sladden och klarar av samtalet. När samtalet sedan avslutas startar musiken igen och du lyssnar vidare utan att behöva lyfta mer än kanske ett finger för att trycka på knappen och lägga på.

Samtalsljudet är hyggligt bra. Det låter bra eftersom lurarna är av bra kvalitet, men det hänger förstås också på att den du pratar med har en hygglig telefon. För dem jag pratar med är kommentaren genomgående att ljudet är lite dovt och lite burkigt, men det hörs bra och de har inga svårigheter att höra mig varken när jag sitter inne på kontoret eller är ute på gatan.

Betyg: 8

Pris: 450 kronor

www.koss.com

Ipadfodral

Har du en Ipad 3G med inbyggd gps vill du förmodligen använda den utomhus. Även den vanliga utan gps kan må bra av att tåla lite tuffare tag. Med ett vattensäkert fodral som även är vadderat på baksidan fungerar den bättre både i båten, skogen och badkaret. Det går bra att använda skärmen genom skyddsplasten, det enda problemet är att det blir lite besvärliga reflexer i plasten.

Pris: 300 kronor

Betyg: 8

www.bazula.se

Jabra Clipper 

Clipper är ett lite annorlunda headset. Klämman är i ruggat gummi och döljer metallklämman under som du med ordentlig fingerkraft kan bända upp och fästa till exempel i skjortan. Sladden är kort, så det gäller att du hittar ett lämpligt ställe nära halsen, för det måste vara nära munnen också om du ska höras i mikrofonen vid samtal.

Hörlurarna som följer med är av in-ear-typ och ger relativt bra ljud. När man drar på volymen hör man dock att de inte håller riktigt.

Pris: 500 kr

Betyg: 7

www.jabra.se

In your face

I ena änden en klämma som fångar de största lurarna, både Iphone och Galaxy S går att klämma fast. När du väl fått dit luren kan du vrida den 360° och vinkla den, samt förstås vrida runt den flexibla armen som du vill för att få rätt betraktningsvinkel.

I andra änden av sitter som tack vare en smart lösning går att sätta på både tunna och tjocka bordsskivor eller på runda stänger. Det största problemet är att vibrationer fortplantas till telefonen, händerna är helt enkelt fantastiska på att dämpa dem, det är inte hållaren från In Your Face. Risken är att du blir lite skakis om du sitter och kollar på tåget.

Betyg: 8

Pris: 400 kronor

www.theinyourface.com

Sony RDP-XF100iP

Genom att trycka till på fronten fälls dockningskontakten fram och man kan plugga i sin Iphone – eller Ipod. Enheten kommer med en smidig fjärrkontroll, så det går fint att styra musikspelaren utan att behöva trycka på mobilens skärm. För att göra det möjligt att koppla in andra ljudkällor finns en 3,5-millimetersingång, men då fungerar fjärrkontrollen bara för att reglera volymen. Enheten går fint att bära med sig och har ett laddningsbart batteri som enligt specifikationerna räcker 7 timmar. Även om materialet i huvudsak är plast är kvalitetskänslan hos RDP-XF100iP riktigt bra. Med en vikt på nästan två kilo står den stadigt och mobilen sitter ordentligt fast i dockningskontakten.

Pris: 3 000 kronor

Betyg: 8

www.sony.se

Jabra Cruiser II

En handsfree för bilen som fungerar även på kontoret. Anslut telefonen via blåtand till Jabra Cruiser så tar den över samtal och musik. Sedan kan du även skicka ljudet vidare till bilstereon via inbyggd fm-sändare. Ljudet är inte jättebra, men ändå hyggligt för att vara en så liten högtalare. Inkopplingen är mycket enkel, likaså användningen. En forcerad röst talar om för dig när den är ansluten och andra händelser-

Pris: 900

Betyg: 6

www.jabra.se

Jabra Wave

Som en orm slingrar den sig runt örat och ut på kinden. Delen som sitter i örat är mjuk så den vrider till sig när du fäster bygeln bakom örat. De sitter skönt och fördelen med den långa mikrofondelen är förstås att den kommer närmare munnen och ljudet blir bättre. Ljudet är bra och Jabra säger att den har extra bra egenskaper i blåsigt väder. Det är lite svårt att göra, men den fungerar bra i höstvinden på gatan på väg hem.

Pris: 600 kronor

Betyg: 8

www.jabra.se

Sportarmband

Finns i flera storlekar för att passa olika telefoner. En hållare för telefonen som kan vara bra när du är ute och motionerar och använder luren för att lyssna på musik eller för att hålla koll på träningen med ett träningsprogram. Det enda problemet är att det kan kännas lite obehagligt om den sitter för hårt runt armen, men när jag spänner den löst funkar den bra under en timmes jogg.

Pris: 139 kronor

Betyg: 6

www.droidstuff.se

Sony Ericsson Liveview

En liten skärm att bära som klocka eller fäst på kläderna. Ger dig info från telefonen om samtal och meddelanden – och kompisarnas senaste uppdateringar på Facebook eller Twitter. Dessutom kan du koppla den till olika program så att information från exempelvis ditt träningsprogram visas i skärmen utan att du behöver ta fram telefonen. Den tillverkas av Sony Ericsson men ska fungera med telefoner som kör minst 2.0 av Android. Du laddar ned en app i market för att koppla ihop med telefonen

Pris: 600 kronor

Betyg: 8

www.sonyericsson.se

Plantronics K100

Samma funktioner som Jabra Cruiser II, men i lite annorlunda format. Denna bilhandsfree kopplas också med blåtand och kan skicka ljud och musik vidare till bilstereon. Men den är utformad som en stor klämma för att sättas fast på solskyddet i bilen. Den sägs vara utrustad med teknik för att minska buller och göra din röst mer hörbar, men eftersom produkten är helt ny har vi inte hunnit testa den ännu.

Pris: 700 kronor

www.plantronics.se

_image_

Creative D200

Creative fortsätter att tillverka tillbehör till telefoner och datorer, och man fortsätter med högglansigt och pianolack. Du ansluter antingen via bluetooth eller med en 3,5 millimeters sladd och den fungerar med både telefoner, datorer och musikspelare. Den väger drygt ett och ett halv kilo men tyvärr går den inte att köra på batterier, du måste ha den inkopplad till nättuttag.

Pris: 1 000 kronor

www.creative.se

.

.

 

.