Smarta hemmet

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

 • Laurastar slår på stort under IFA och lanserar världens första uppkopplade strykjärn. Och nej, vi hajar inte heller poängen.

Tillbehörstest

6 tangentbord för mobilen och surfplattan

Vi har testat sex tangentbord till Iphone, Ipad och Android som gör ditt mobila kontorsarbete lättare.

Publicerad:

29 jan 2013 - 13:06

Uppdaterad:

7 jan 2014 - 14:23

Pekskärm i all ära. Men vill du få något riktigt skrivjobb gjort så är fysika knappar att föredra för de flesta. Vi har testat sex olika tangentbord som fungerar med din mobil eller surfplatta via Bluetooth.

Utbudet av tangentbord till mobiler och plattor som fungerar tillsammans med de svenska tecknen åäö är ganska begränsat. Enklast är det för den som har en Ipad av senaste modell eller för dig som väljer någon av Acers androidplattor som levereras tillsammans med ett löstagbart tangentbord. Även Samsung har tangentbord speciellt avsedda för sina olika plattor.

I alla tangentbord i det här testet har skrivbekvämligheten fått stå tillbaka till förmån för enkel transport. Undantaget är Targus Bluetoothtangetbord som väl först och främst är framtaget för att användas tillsammans med en vanlig dator. I de flesta fall är det enkelt att ansluta tangentborden via Bluetooth. Det som kan ställa till problem både på Android och i Ios är att få till rätt tangentborslayout och de svenska tecknen på rätt plats. Särskilt på Android kan det skilja mellan olika tillverkare och versioner av operativsystemet och enklaste lösningen är ofta att ladda ned en app som till exempel External keyboard helper som ger fler inställningsmöjligheter och valfrihet när det gäller olika tangentbordslayouter.. 

Fördelarna med att ha en platta eller mobil jämfört med en vanlig bärbar dator ligger främst i mobiliteten och i batteritiden. Ergonomin är som regel bättre i en vanlig bärbar pc.

_pagetile: Logitech Ultrathin KB Cover_

Logitech Ultrathin KB Cover

Ultrathin KB Cover är en rätt smart kombolösning där du både får ett tangentbord och ett skärmskydd. Själva tangentbordet har en undersida i ett aluminumliknande material som påminner om baksidan på en Ipad i färgen, men känns något plastigare. För att använda KB Cover som skärmskydd fäster du den på sidan av Ipad med ett magnetfäste - precis på samma sätt som du gör med Apples smartcover. När du sedan vill använda tangentbordet är det bara att ta loss Ultrathin KB Cover och sedan ställa din Ipad i en skåra med ett magnetiskt fästband på tangentbordets ovansida. Själva dockningen känns enkel och stabil; du kan utan problem lyfta din Ipad utan att tangentbordet släpper. Knapparna på tangentbordet är tillverkade i ett hårdare plastmaterial och ger ifrån sig ett skönt klickade ljud när du trycker ned dem. 

Själva anslutningen till Ipad-enheten fungerar smärtfritt; klicka på Inställningar, Allmänt, Bluetooth och välj sedan Ultrathin KB Cover. På högersidan av tangentbordet finns även ett reglage där du kan inaktivera tangentbordet när du inte använder det. För blåtandsanslutningen ska återupptas behöver du sedan bara klicka på en liten knapp på höger sida av tangentbord.  

Tangentbordet känns till en början aningen litet i jämförelse med tangentborden till stationära datorer. Efter ett tag vänjer man sig dock med det lite mindre formatet. Tangenterna är lagom avgränsade från varandra, vilket gör det förhållandevis svårt att slinta från ena bokstaven till en annan när man skriver.

Enligt Logitech har Ultrathin KB Cover en batteritid på sex månader (vid två timmars användning om dagen). Vi kan konstatera att vi aldrig behövt ladda tangentbordet under de flertalet veckor vi har använt det. Ultrathin KB Cover har ett gäng smarta tangenter med genvägar till funktioner. I praktiken innebär detta att du bland annat kan klippa ut och klistra text, ångra kommandon och hoppa till Ipadens startskärm med ett enkelt knapptryck. För att genvägarna ska fungera behöver du dock hålla ned fn-knappen samtidigt. 

Betyg: 8

_pagetile: Logitech Solar Keyboard Folio_

Logitech Solar Keyboard Folio

Solar Keyboard Folio fungerar både som tangentbord och fodral till andra och tredje generationens Ipad. Som namnet antyder laddas tangentbordet med solceller. Cellerna är placerade så att de hamnar ned mot bordet när tangentbordet används. Det kan tyckas märkligt med tanke på att Keyboard Folio då inte kan användas och laddas samtidigt, så till vida att du inte har ett glasbord såklart. Men enligt Logitech ska ett fulladdat tangentbord klara nästan 1 500 timmars skrivande, så det borde inte vara ett problem. Under testperioden har tangentbordet heller aldrig klagat på strömbrist. Det saknar för övrigt också en indikatorlampa som talar om hur mycket laddning som återstår.

Tangenterna på tangentbordet är små men fullt tillräckliga för att jag ska kunna skriva med full fingersättning. Tyvärr har Logitech valt att göra å och ä smalare för at spara plats. Det stör skrivrytmen något. Även om det går bra att skriva också lite längre texter på tangentbordet så stör det ergonomin att skärmen kommer väldigt nära tangenterna. Plus dock för smarta snabbknappar för att kopiera och klippa ut text.

Tangentbordet känns stabilt i uppfällt läge med en Ipad monterad. Att skriva med Keyboard Folio funkar dock bäst när den är placerad på ett bord. Det fungerar även med kittet i knät, men då känns det att konstruktionen inte ger riktigt tillräcklig stadga för rejält hackande på tangenterna.

Ihopfällt fungerar tangentbordet som skydd för plattan. Inte ett av marknadens varken snyggaste eller smidigaste, men som alternativ till laptop känns det ändå som ett bra alternativ på resan.

Betyg: 6

_pagetile: Belkin Your Type_

Belkin Your Type

Belkins Your Type påminner om Logitechs Solar Keyboard på det sätter att det dubblerar som fodral som viks runt om paddan. Utförandet påminner ganska mycket om Apples klassiska fodral till den första versionen av Ipad. Belkins tangentbord saknar dock möjligheten att laddas med solceller. I stället är det klassisk laddning med USB som gäller. Själva tangentbordet fästs vid fodralet med kardborreband. Först känns det som en billig lösning, men i själva verket är det riktigt smart. När du sitter med din Ipad vis ett bord går det enkelt att plocka loss tangentbordet och på det sätter hitta en mer ergonomisk sittställning med lagom avstånd mellan skärm och tangenter.  

När tangentbordet inte sitter fast är det också enkelt att justera vinkeln på skärmen på ett bekvämt sätt. Nackdelen är förstås att du får flera lösa delar att hålla reda på om du till exempel är på resande fot. Bra för ergonomin är också att alla bokstavsknapparna, även de svenska tecknen åäö är lika stora. Precis som konkurrenten har Belkin lagt till en radda med snabbknappar för olika funktioner som att klippa och klistra. I vissa appar fungerar de dock inte riktigt, men det ska nog inte skyllas tangentbordet. Betyget dras dock ned av att tangentbordet sviktar när man skriver på det och att Belkin valt att sätta en rejäl klack nedanför mellanslagstangenten. 

Betyg: 7

_pagetile: Deltaco TB-119_

Deltaco TB-119

Till skillnad från tangentborden från Belkin och Logitech så är Deltacos variant just bara ett tangentbord. Det finns inget medföljande fodral och det är egentligen inte specifikt anpassat för att användas med en mobil eller platta. En fördel med det är att tangentbordet också passar med det mesta som har Bluetooth. Nackdelen är så klart att det inte är riktigt lika smidigt att ta med. Dessutom får du själv hitta på ett sätt att stadga upp plattan eller mobilen i ett bra läge när du skriver. 

Tangentbordet känns relativt välbyggt, men knapparna är lite för små och sitter lite för tätt för att jag egentligen ska kunna skriva på ett bekvämt sätt trots att tangentbordet egentligen bara är marginellt mindre än Targus variant. Men för den med lite mindre fingrar och större vana kan Deltaco TB-119 ändå vara ett alternativ på den meriten att det passar till det mesta.

Betyg: 4

_pagetile: Deltaco TB-109_

Deltaco TB-109

Deltaco TB-109 skiljer sig från alla andra tangentbord i det här testet genom att det är så litet att det passar bäst att använda för att skriva med tummarna på. Storleksmässigt hamnar det i samma liga som tangentbord på telefoner som Sony Ericsson Xperia Pro.

Tyvärr känns det inte alls lika smidigt att skriva på ett tumtangentbord som inte sitter fast i telefonen. Ska du skriva så mycket att det är värt att plocka fram ett externt tangentbord så är det förmodligen bättre att välja något av de lite större i det här testet som går att skriva på med riktig fingersättning. Tangentbordet är väl heller inte framtaget först och främst med mobilen i åtanke utan kanske något som passar bättre vid mediecenter-pc:n hemma, det trots att det är testets mest portabla tangentbord.

Betyg: 3

_pagetile: Targus Bluetooth keyboard_

Targus tangentbord är störst av tangentborden i det här testet. Det gör att det också är enklast att skriva snabbt på. Tangentbordet är egentligen tänkt för pc eller Mac men går enkelt att ansluta också till Android eller Ios. Tyvärr så drar kvaliteten på bordet ned betyget en hel del. För även om det går att skriva snabbt så känns tangentbordet allt för vekt, plastigt och skramligt för att det ska vara skönt att skriva på någon längre stund. Men tangenterna är lagom stora och sitter med ett lagom mellanrum som gör det enkelt att skriva utan att det blir allt för mycket felslag.

Tangentbordet saknar speciella tangenter för att klippa och klistra i text och liknande. Men i gengäld fungerar standardkortkommandon i de flesta appar. 

Betyg: 4

 • 1

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Budgetband med begränsningar

  När Xiaomi tar ett steg upp i prisklass måste man bli lite mer överseende med begränsningarna i deras aktivitetsarmband.

  14 sep 2016 - 08:41
 • Bantad budget

  Här har Sony skalat bort nästan allt från en redan relativt anonym mobil. Så vi undersöker vad som egentligen blir kvar.

  12 sep 2016 - 09:37
 • Minne i motvind

  I Iphone och Ipad finns ingen möjlighet att utöka lagringen med minneskort, men med Ixpand kämpar Sandisk för att ge alternativ.

  9 sep 2016 - 10:10

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Smartare än den ser ut

  Relativt liten, smidig och snabb. Det är den första känslan man har efter att ha använt Honor 8 ett tag. Men efter ytterligare ett tag upptäcker man att det finns mer som döljer sig under ytan.

  31 aug 2016 - 07:31
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15
 • Plattan som lägger sig platt

  Tangentbordsstället är inte väl konstruerat. Det är synd, för i övrigt imponerar Huawei Matebook.

  19 aug 2016 - 13:12
 • Toppkvalitet till halva priset

  Det är telefoner som denna som gör att man undrar om man inte blir svindlad av tillverkare som Samsung och Apple.

  8 aug 2016 - 09:29
 • Snyggt förpackad mellanmjölk

  Det är egentligen ingenting som är direkt fel med Xperia XA, men det finns heller inget som verkligen fångar en, utöver att den är riktigt snygg.

  5 aug 2016 - 16:23
 • Surface Pro, Thinkpad Edition

  Lenovo Thinkpad X1 Tablet är inte bara Lenovos version av Microsofts Surface Pro-koncept. Det är praktiskt taget en Thinkpad-utgåva av Surface Pro 4.

  4 aug 2016 - 12:32

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!