Lista med betyg

8 tillbehör som tål tuffa tag

Vi listar tillbehören som ger din dyrgrip extra skydd i en hård värld.

Publicerad:

17 jan 2012 - 12:12

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Otterbox Defender Case

Typ: Tåligt skal

Cirkapris: 440 kronor

Webbplats: www.otterbox.com

Otterbox Defender Case är en gedigen konstruktion bestående av ett plastskal som delas på mitten och därefter ett gummiöverdrag som i sin tur placeras runtomkring plastfodralet. Över skärmen sitter en plastfilm. Nackdelen är att det samlas smuts, damm och annat i nedsänkingen, och det är inte alls lika enkelt att torka av filmen som det är att torka av den vanliga skärmen, eftersom skalet är förhöjt runtomkring och smutsen mest skyfflas runt.

Flera av mobiltelefonens in- och ut-gångar täcks av gummiflärpar som du kan öppna, men på ett par ställen är den inte skyddad alls vilket gör att det kan tränga in smuts och vatten i skyddet. 

Skärmens respons blir långtifrån lika bra i och med plastfilmen som ligger löst ovanpå och den känns inte lika trevlig att använda längre. Den reagerar extra dåligt ute i kanterna. Däremot blir mobiltelefonen väldigt skön att hålla i med skyddet på.

På plussidan kan nämnas att skalet håller bra, jag kan kasta det i golvet utan att det blir skador. 

Din mobiltelefon må ligga i ett pansarvagnsliknande skal som håller mot en hel del smällar och är till stor del även skyddad från damm, men den är varken stilig eller lika användbar längre.

Betyg: 4/10

Vattentätt fodral

Typ: Vattentät mobilbag med inbyggd utgång för hörlurar

Cirkapris: 40 kronor

Webbplats: www.coolstuff.se

Den här påsen har flera låsanordningar och gör så att du kan bada med din mobiltelefon även om den inte tål vatten. Till en början ställer jag mig lite skeptisk till lösningen med kardborreband då de lätt tappar i kvalitet efter ett par gångers användning. Men även om du skulle råka slita upp kardborrelösningen på toppen sitter det ytterligare spärrar längre ner som hindrar vatten från att tränga in. 

Det är svårt att säga hur länge den håller sig så men för mig var det inga problem att inte låsa kardborrebandet och ändå ha en helt torr mobil efter mer än 30 minuter. Och kardborrebandet lossade inte när jag klämde allt jag kunde på påsen för att försöka pressa ut luft.

Det absolut bästa med den här påsen är möjligheten att koppla in hörlurar. Har du ett par vattentäta lurar kopplar du dem till 3,5-millimetersingången på utsidan av påsen och 3,5-millimeterskabeln på insidan till mobilen så har du musik i öronen och en torr mobil.

Hade det inte varit för att påsen är så kort på höjden hade jag gillat den ännu mer. Nu känns det som att lite större mobiltelefoner måste pressas ner och mecket med hörlurssladden blir lite väl krångligt i vissa lägen. Men den gör i alla fall det den ska med bravur.

Betyg: 8/10

Krusell Sealabox

Typ: Vattentätt mobilfodral

Cirkapris: 440 kronor

Webbplats: www.krusellcases.com

Sealabox är ett smart silikonfodral som gör att du som inte har en tålig mobiltelefon ändå kan ta med dig mobilen ner under vattnet. Fodralet består av två plastramar med silikon som du placerar mobilen mellan och två röda plastlister som du sedan drar på för att få fodralet att sluta tätt. Det fungerar helt klart över förväntan. Jag kan bada fodralet i över en timme utan att det tränger in så mycket som en droppe på insidan, inte heller om jag lägger en tyngd på som försöker pressa ut luften händer det något.

Det finns dock två stora nackdelar med det här fodralet. Den första är att det bara är helt transparent på halva ena sidan och i två ringar på andra sidan, övriga delar av silikonet är frostade så att det är svårt att se igenom dem ordentligt. Anledningen uppges vara att silikonet annars lätt klibbar fast i mobiltelefonen och att ljudet inte kan tränga igenom ordentligt annars. 

Men eftersom detta gör att det blir svårt att se hela skärmen, samt att ringarna inte är placerade utefter var kameran sitter på varje modell, så blir detta mer negativt än de positiva effekter som frostad silikon sägs ge. Den andra nackdelen är att bandet som du fäster i ena sidan låser den sidan men att det saknas ett sådant lås på andra sidan vilket gör att det finns risk att fodralet öppnar sig och släpper in vatten, det kan helt enkelt glida isär om det vill sig illa. Jag hade gärna sett att bandet fästes i bägge ändar och på så sätt låste öppningsanordningen.

Betyg: 6/10

CooLock Wave

Typ: Vattentät mobilbag med inbyggd utgång för hörlurar

Cirkapris: 90 kronor

Webbplats: www.teknikmagasinet.se

Coolock känns som en billig lösning för något som kan stå personen väldigt dyrt om något går snett. Den stajlade påsen ska skydda mobilen (och andra prylar) från vattenskador genom att du med en plastbit i toppen låser öppningen så att påsen blir vattentät. 

Men låsningen fungerar inte jättebra. Väl på plats släpper den inte in något vatten men däremot är den väldigt instabil, dels kan den såklart glida av åt sidan eftersom det inte finns någon låsning när du dragit på den, och dels kan den lätt dras loss uppifrån genom att du helt enkelt rycker lite i den. Väl av finns det inget som hindrar vatten från att tränga in.

I och med att bandet som du ska hänga runt halsen när du simmar runt är fäst i själva plastlåset räcker det att du fastnar med bandet i något för att låset ska ryckas loss och påsen öppnas och släppa in vatten.

När det kommer till så dyra saker som mobiltelefoner tycker jag inte man ska chansa. Och jag anser att Coolock är en alldeles för osäker lösning för att det ska vara en risk värd att ta, även om den är ganska snygg.

Betyg: 2/10

Monster Isports

Typ: Tåliga hörlurar

Cirkapris: 1 500 kronor

Webbplats: www.monstercable.com

Här har du ett par stryktåliga och vattentäta lurar som till och med ska klara av att tvättas i tvättmaskinen, förhoppningsvis har du dock inte så smutsiga öron att det kommer behövas. Jag har nöjt mig med att handdiska dem för att se om de överlever, och det gick alldeles utmärkt.

Monsterhörlurarna levererar hög kvalitet ljudmässigt, du får mycket bra ljud och ljudisolering för pengarna. Dessutom sitter de skönt i öronen. Efter visst laborerande med olika medföljande proppar och innerbyglar sitter de faktiskt som betonggjutna. 

Om hörlurarna håller hög kvalitet så gör fjärrkontrollen raka motsatsen. Den är både plastig och inte särskilt mottaglig för kommandon. Jag ger dock plus för vinklad 3,5-millimetersplugg som förlänger lurarnas livstid genom att undvika glapp. Lurarna kostar i högsta laget rent prismässigt, speciellt jämfört med övriga lurar på marknaden. Men du får bra kvalitet för pengarna och du kan ju trots allt tvätta dem i tvättmaskinen, det ger hög vill-ha-faktor om något.

Betyg: 8/10

Sennheiser CX 680i Sports

Typ: Vattentåligt headset

Cirkapris: 590 kronor

Webbplats: www.sennheiser.se

Designen på Sennheisers headset är exceptionellt snygg om du frågar mig, jag gillar den klargula färgen på kabeln och muddarna, och den svarta hajfenan på lurarna ger dem en häftig look. 

Hajfenan ska stabilisera upp så att luren sitter bra i örat och trots att det ser ut att vara ett pr-trick så sitter de faktiskt riktigt bra när du pulat fast dem på plats. Jag kan inte rycka i lurarna men de glider i alla fall inte ur efter ett par minuters springtur som många andra lurar gör. Jag saknar dock anti-trassel-sladd, det tar inte många sekunder innan sladden fastnar i kläder och korvar ihop sig under träningsrundan.

Sennheisers lurar har definitivt sämre bas än Philipslurarna på nästa sida, ljudet blir mer skrikigt och inte alls lika fylligt. Därmed inte sagt att det är dåligt, till vissa musikstilar fungerar nästan Sennheisers lurar bättre eftersom det många gånger blir ett renare ljud. Men de hade behövt rycka upp basen ett par steg till för att få till den där fylligheten som du hittar i Philipslurarna. 

Även dessa lurar klarar att bli rentvättade under avsköljning och jag upplever inga problem med att få dem rena och sedan kunna använda dem igen. Men som sagt, jag har inte badat dem någon längre stund utan bara tvättat rent dem.

Betyg: 7/10

Philips Actionfit SHQ3017

Typ: Vattentåligt headset

Cirkapris: 390 kronor

Webbplats: www.philips.se

Byglarna är lite kluriga att få fast ordentligt bakom örat men när jag väl hittat rätt läge sitter de som berget. De stänger ute omvärldsljudet riktigt bra, kanske lite för bra för dig som vill höra vad som händer runtomkring dig. Men samtidigt är det ju ett stort plus för dig som faktiskt vill försvinna in i musikens värld när du tränar. De sitter kvar trots att jag rycker i sladden och jag känner mig trygg och bekväm i att de inte kommer trilla ur under springturen.

Ljudet är fylligt (!) och brett med mycket bas, min träningsmusik gör sig riktigt bra i hörlurarna. Ibland blir det en aning dovt men har du equalizer kan du lätt styra upp riktigt bra ljud.

När du sprungit klart är tanken att du ska kunna tvätta av Actionfit-lurarna under vatten. Och jag har testat ett par gånger utan att det uppstår några komplikationer, däremot har jag inte badat dem någon längre stund utan hållit mig till att tvätta rent dem.

Det enda som stör mig är att de är utrustade med kabel istället för att vara trådlösa som Jabras headset och att kabeln inte ens är av anti-trassel-modell. Men passformen på hörlurarna, designen, alla medföljande tillbehör och ljudkvaliteten väger upp.

Betyg: 9/10

Jabra Sport

Typ: Trådlöst tåligt headset

Cirkapris: 900 kronor

Webbplats: www.jabra.com

Det finns inget mer irriterande under ett träningspass än hörlurssladdar som fastnar i kläderna så att lurarna trillar ur. Jabra Sport är därför hög­intressanta för dig som vill ha ett tåligt headset där sådana händelser aldrig uppstår, det är nämligen trådlöst. Det enda som håller ihop byglarna är en tråd mellan dem. De kopplar alltså upp sig trådlöst till din mobiltelefon men du slipper tappa lurarna om de mot förmodan trillar ur eftersom de då hänger kvar runt halsen. En lösning som fungerar över förväntan även om de inte sitter riktigt lika bekvämt som Philips Actionfitlurar. 

När du kopplat upp dem till mobilen får du ett meddelande om att du kan hämta hem träningsappen Endomondo för att få ut mer av lurarna. Med headsetet kan du sedan pausa eller återuppta din träning samt få feedback direkt i headsetet om hur det går för dig, allt utan att behöva ta upp mobilen. Toppenfunktion! När du motionerat klart kan du skölja av hörlurarna under vatten eftersom de tål fukt. Jag har inte testat att bada dem någon längre stund men de klarar en snabb avsköljning så att de blir rena.

Ljudmässigt saknar jag en hel del bas och därför blir det aldrig något riktigt tryck i lurarna. Dessutom är ljudet ganska brusigt och träningen blir inte alls sådär peppande som jag hade önskat. Men de sitter skönt och stänger ute lagom mycket av omvärldsljudet vilket är positivt när du exempelvis behöver kunna höra bilar, ringklockor på cyklar och annat. 

Många grymma funktioner, som sagt, men ljudet drar ner betyget rejält. Fixar Jabra ett liknande par med bättre ljud har vi en vinnare.

Betyg: 6/10

.

.

 

.