Plattare läsplatta

Amazon Kindle i test

Tredje generationen av Amazons e-boksläsare är både tunnare och billigare än sina föregångare.

Publicerad Uppdaterad

Apples Ipad klarar många olika uppgifter och placerar sig i gränslandet mellan en fullfjädrad dator och en smartphone. Amazon Kindle har inga sådana ambitioner – på gott och ont. Kindle är byggd för att konkurrera med böcker och tidningar i papper, men är inte ett alternativ när det gäller webb, mejl appar eller video.

Kindle använder en skärm med så kallat elektroniskt bläck. Det är en teknik som har helt andra egenskaper än TFT- eller OLED-skärmar. Det märks redan när man plockar upp enheten ur kartongen att skärmen är speciell – den är nämligen inte tom utan visar information om hur man ansluter sladden för att ladda batteriet. Det elektroniska bläcket förbrukar bara energi när skärmbilden förändras, så även när Kindle är avstängd visas en statisk bild.

Tyvärr är skärmen svartvit, men skärpan är riktigt bra – 167 pixel per tum. Som jämförelse har en vanlig datorskärm ca 100 pixel per tum och en Ipad har 132. Kindle står sig bra i konkurrensen – Samsung Galaxy Pad är i stort sett den enda enhet som kan matcha både när det gäller skärmstorlek och antal pixel per tum. 

Totalt sett kommer Kindle ganska nära papper när det gäller läsupplevelsen. Bakgrunden är ljust grå, så kontrasten är inte lika hög som mellan trycksvärta och vitt papper, men det är bara i extremt dålig belysning som skillnaden har någon betydelse. Skärmen på Kindle har ingen egen ljuskälla, så det måste fixas på annat sätt. Lite opraktiskt när man vill läsa på kvällen, men i gengäld är Kindles skärm oerhört bra utomhus. Reflexer dämpas effektivt och skärmen har perfekt läsbarhet även i solen. Amazons har även fodral med inbyggd lampa, men de är ganska dyra – runt 500 kr.

Enkelt att komma igång

Det är enkelt att komma igång och fylla Kindle med innehåll. Vid leverans är enheten kopplad till beställarens konto på Amazon, så det går att köpa böcker med en knapptryckning utan att behöva mata in kontokortsnummer eller andra uppgifter på nytt. Praktiskt, men samtidigt viktigt att ha i bakhuvudet om man lånar ut enheten. Startskärmen har ett minst sagt avskalat utseende med textlänkar till böcker och andra filer i enheten. Via menyknappen hittar man länken ”Shop in Kindle Store”.

Om det inte finns något bekant trådlöst nätverk i närheten får man möjlighet att logga in, men när det är gjort laddas bokhandeln snabbt. Kindle finns även i en variant med inbyggt 3G-modem. Den kostar cirka 450 kr mer än wlan-versionen som vi testar här, men då har 3G-versionen ett inbyggt simkort som fungerar i ett stort antal länder. Några europeiska länder saknas dock på listan – till exempel Estland, Lettland, Litauen och Cypern.

När man köper en bok ingår ”Free international delivery”. Det innebär att dataöverföringen ingår - oavsett om man använder 3G eller wlan. Varje Kindle har en egen mejladress, men något mailprogram i vanlig bemärkelse finns inte. Mejladressen är ett enkelt sätt att skicka innehåll till enheten och det finns stöd för de viktigaste filformaten – exempelvis pdf, doc, docx och txt. Själva meddelandet får man inte se på sin Kindle, men de bifogade filerna lagras i enheten och går att läsa på samma sätt som de böcker man köper.

Amazon tar betalt

Om man använder 3G-versionen och är uppkopplad via mobilnätet tar Amazon betalt för dataöverföringen när man mejlar egna filer – drygt 1 kr per megabyte. Inga stora pengar kan tyckas, men regeln att varje fils storlek avrundas uppåt till hela megabyte gör att även små filer kostar minst en krona att skicka.

Kindle har också en webbläsare, men den fungerar dåligt och finns bara av en anledning – att det ska vara möjligt att logga in på vissa trådlösa nät. Förutom mejlfunktionen finns möjligheten att kopiera filer till Kindle via usb. Minnet dyker upp som en vanlig lagringsenhet, så det behövs inga drivrutiner.

Det går också att lagra ljudböcker och musik i minnet och Kindle har en vanlig 3,5-millimeterskontakt för hörlurar, men spelaren är väldigt simpel och en vanlig mobil är bättre på alla sätt när det gäller att spela upp ljud. Kindle har en talsyntes som kan läsa upp texter, men jämfört med en riktig ljudbok är det oerhört tröttsamt att lyssna på datorrösten.

Anteckningar möjliga

Nedanför skärmen finns ett qwerty-tangentbord. Jag tror att tangentbordet huvudsakligen kommer till användning för att mata in sökfraser, men det finns också möjlighet att göra anteckningar kopplade till ett speciellt avsnitt i en bok. Lösningen för att mata in siffror och andra tecken är väldigt omständig. ”Sym”-knappen öppnar en meny där man måste trycka sig fram till rätt tecken med fyrvägsknappen. Kindle erbjuder en motsvarighet till pappersvärldens överstrykningspenna.

Genom att flytta markören till ett ord, trycka på mittknappen och sedan flytta fram markören till en stoppunkt har man skapat en markering. Tyvärr syns de grå markeringarna i Kindle inte alls lika tydligt som pennornas neonfärger. Längst ned på skärmen finns ett statusfält som normalt visar positionen i boken, men här dyker det också upp tips beroende på vilka knappar man trycker på – till exempel påpekar enheten att man kan posta ett markerat avsnitt på sociala nätverk genom att trycka alt+enter.

Alla anteckningar och markeringar synkas till kontot på Amazon, så de går att komma åt även från datorn. Knapparna som byter sida när man läser sitter på kanten av plattan. Det finns en identisk uppsättning på vardera sidan, så det går lika bra att hålla Kindle med höger som med vänster hand. Den större knappen bläddrar framåt och den mindre knappen backar. Att byta sida tar ungefär en tiondels sekund och skärmen blir helt svart innan det nya innehållet dyker upp. Blinkningen är lite irriterande i början, men man vänjer sig snabbt. 

Bokhandeln i Kindle har ett bra upplägg. Allt innehåll är indelat i tre kategorier – böcker, tidskrifter och dagstidningar. Det finns också en topplista över de bäst säljande verken och en nyhetssida. Längst ned på bokhandelns startsida visas också rekommendationer baserat på vad man köpt tidigare.

Flest engelska titlar 

Utbudet är helt dominerat av engelska titlar, men det finns även böcker och en handfull olika tidningar på tyska, franska och spanska. Att prenumerera på en tidning i e-boksläsaren känns som en lysande idé, men tyvärr är de flesta tidningar reducerade till textinnehållet och som Kindle-läsare blir man alltså snuvad på i stort sett alla bilder, tabeller och annan grafik. Att köpa en dagstidning – jag testade The Times – som lösnummer kostar 10-12 kr, så priset känns högt med tanke på att man går miste om en stor del av innehållet. Att navigera i en tidning fungerar bra.

Bläddringsknapparna fungerar som vanligt, men det går också att hoppa till nästa artikel genom att trycka höger på fyrvägsknappen. De flesta tidningar har också en tydlig indelning i avdelningar – till exempel ledare, nyheter och sport – och det går att skumma genom artiklarna i ingressform genom att markera siffran med antalet artiklar i listan över avdelningar. Inte helt intuitivt, men mycket användbart när man hittat funktionen. En annan nyttig finess är den inbyggda ordboken. Stöter man på ett obekant engelskt ord behöver man bara flytta fram markören till det svåra ordet för att få en förklaring.

Till höger om mellanslagstangenten finns en knapp med inställningar för läsbarheten. Här går det att justera textstorlek, typsnitt, radavstånd och marginaler. Alla inställningar är dock inte tillgängliga på alla typer av innehåll. Pdf-filer har fast layout och Kindle kan inte ändra marginalerna eller radlängderna, så det är svårt att hitta ett läge som gör texten läsbar samtidigt som en hel rad får plats på bredden. Att behöva scrolla både horisontellt och vertikalt när man läser är inte speciellt praktiskt.

Automatisk zoom saknas

Jag saknar en möjlighet att automatiskt zooma bort marginalerna – det har gjort det betydligt enklare att läsa pdf:er. De fasta lägena med sidbredd alternativt 100, 200 eller 300 % zoom gör att det antingen blir breda vita marginaler och pytteliten text eller för långa rader för skärmen. Innehåll från Amazons bokhandel eller rena textfiler fungerar dock utan problem – här anpassas raderna efter textstorleken och man kan utnyttja skärmen maximalt.

Mycket har hänt sedan den första generationen av Kindle som släpptes 2007. Tjockleken har halverats och priset är nere i en tredjedel. Vill du kunna köpa böcker på svenska är Kindle fortfarande inget alternativ – den fungerar inte med kopieringsskyddet (drm) som de svenska nätbokhandlarna använder, men priset är lågt och hårdvaran är riktigt väl anpassad för att läsa romaner och annat innehåll som nästan uteslutande består av text. Kindle skulle behöva bättre zoomfunktioner för att kunna hantera innehåll med tabeller, bilder och grafik på ett vettigt sätt.

Betyg

Användarupplevelse 6

Material och kvalitet 7

System och program 5

Anslutningar 7

Ta med sig 8

Totaltbetyg: 66 %

Alternativ:

Konkurrenten Barnes & Noble har släppt en egen läsare – Nook – med dubbla skärmar och Android-system. På svenska marknaden finns läsare som Iriver Story och Cool-ER, men de är uppemot tusenlappen dyrare.

Plus och minus

Plus:

Tunn och lätt

Lång batteritid

Bra skärm för text

Minus:

Begränsat drm-stöd

Fasta zoomlägen

Saknar belysning

Frågor och svar:

Går det att läsa innehåll med svenska tecken? 

Ja, det fungerar utan problem med pdf- och med textfiler. Det finns dock inget innehåll på svenska i Amazons butik.

Kostar det något att föra över egna dokument till Kindle? 

Ja, om du använder mobilnätet i 3G-versionen. Priset är ca 1 kr per megabyte. Att använda wlan eller sladd är kostnadsfritt.

Vad kostar en bok? 

Från ca 15 kr och uppåt. Klassiker är billigast, facklitteratur dyrast. Storsäljande romaner ligger runt 75 kr.

Fakta Amazon Kindle

Typ: Läsplatta med wlan

Vikt: 241 gram

Mått: 190 mm x 123 mm x 8,5 mm

Batteritid: 1 månad

Minne: 4 Gbyte inbyggt 

Internet och datafunktioner: Wlan, webbläsare, 

Maximal datahastighet: 11 Mbit/sek

Anslutning till pc/mac: Ja, via usb

Bluetooth: Nej

Skärm: Elektroniskt bläck, 600 x 800 pixel, 6 tum

Övriga funktioner: Import av dokument via mejl, musikspelare, ljudbokspelare

Tillbehör: Laddare och usb-kabel ingår

Uttag för extern antenn: Nej

Tillverkarens webbplats: www.amazon.com

Pris vid testtillfället: 1450 kr inkl. frakt, moms och tull