Designdrömmar

Utseendet är viktigt, men inte allt. Därför har vi satt betyg på både form och funktion hos dessa designmobiler: Motorola L6, Slvr L7, PEBL 6, Razr V3i; Nokia 7370, 7380, 8800; LG U880; Samsung D600.

Publicerad Uppdaterad

Designmobilerna tar över en allt större del av marknaden och det märks i marknadsföringen att inte bara megapixel, mp3-spelare och batteritider är det som lockar till köp. Det finns designmobiler i alla prisklasser och former - allt från extrema format i exklusiva material till mer konventionella mobiler. Flera av mobilerna i testet är riktigt bra, men en modell sticker ut genom att knipa åt sig höga betyg i såväl design som prestanda och funktioner.

Design

För att betygsätta designen har vi tagit hjälp av tre proffs: Mårten Claesson, arkitekt, designer och en av grundarna av byrån Claesson-Koivisto-Rune i Stockholm; P-O Landgren, universitetslektor och studierektor för högskoleutbildningen i design på HDK i Göteborg; Peter Norberg från Hareide Designmill i Moss, Norge, upphovsman till prisbelönta mobilkoncept och tidigare medarbetare på Siemens designavdelning.

Mårtens kollega Eero Koivisto menar att man måste titta på den japanska marknaden för att hitta de bäst designade mobiltelefonerna:

- Den enda mobil som jag egentligen skulle vilja ha på grund av designen är Marc Newsons mobil Talby från KDDI. Mårten tipsar om den vikbara Neon, även den en produkt från KDDI.

- Det finns inte mycket att hämta bland mobiltelefoner i dag för den som har ett seriöst intresse för design. Det är lite för ungt och för fräckt för dem som till exempel skulle köpa en stereoanläggning från Bang&Olufsen. Mårten menar att branschen håller på att mogna och att väldesignade mobiler är på väg in även på den europeiska marknaden.

- Nya Sony Ericsson M600 är riktigt bra design, speciellt i vitt. En nyrationell design. Poetisk minimalism - väldigt attraktiv. Nokia har ju länge, ofta med rätta, ansetts ha bättre design än Sony Ericsson, men det är inte lika självklart längre. Nokia är mer extravaganta och när Sony Ericsson lyckas så är det mycket stramare. Det är positivt att man satsar på design. Det har varit mycket tal om design väldigt länge, men vi har inte sett så många resultat. Nu är telefonerna på väg att bli vad armbandsuren länge varit - ett modestatement som man kanske är beredd att satsa en del pengar på också.

P-O Landgren konstaterar att det är få mobiltillverkare som satsar på samarbete med riktigt kända designers.

- Nokia har en bra designchef och en hel del samarbete med design-utbildningarna i Finland.

- Jag uppskattar design som har ett nyhetsvärde, säger Peter. Det är kul och intressant med metall och textilmaterial, men man väntar på helt flexibla mobiler där tekniken är mjuk.

Motorola L6

- Inget högt designbetyg, är Mårtens omdöme. Den kretskortsliknande designen runt knapparna är intressant men också rörig. Det platta formatet är ett plus.

P-O konstaterar att L6 inte känns lika elegant som Slvr. Materialet är plastigt, men mobilen kunde ha varit intressant om Motorola valt riktig metall i stället.

- Allt är väl utfört, men det är ingen utpräglad designprodukt, säger Peter.

Motorola Slvr L7

P-O gillar det platta formatet och knappsatsens kraftiga blå belysning. Peter ser inget nyhetsvärde i designen på L7.

- Den klarar inte 7-meterstestet. Den är för lik andra mobiler och går inte att känna igen på långt håll, till skillnad från till exempel en Sony Ericsson T610 eller en Ipod. Den har en fint integrerad knappsats med djupeffekt, ungefär som på ett armbandsur.

Mårten föredrar Slvr L7 framför L6:

- Designen är mer sammanhållen eftersom både displayen och telefonen har en mörk färg. Det är ett försök till stram design som inte riktigt lyckas. Kretskortsdesignen runt knapparna känns lite billig.

Motorola PEBL U6

Mårten:

- Väldigt skön känsla i gummilacken, men också en väldigt klumpig gångjärnslösning som gör att designen inte känns sammanhållen.

Peter är också negativ till gång-

järnet: - De kunde ha tagit enkelheten längre och gjort den ännu mer avskalad. Gångjärnet glänser för mycket och de kunde ha dolt kameran och integrerat den yttre displayen bättre. Den släta knappsatsen är intressant.

P-O upplever först Pebl som lite klumpig. Den hör tillsammans med Samsung D600 till de tjockare mobilerna i testet och vikten är den näst högsta efter Nokias stålmobil.

- Den är ändå en favorit: elegant och söt, ingen som helst tvekan. Påminner om en liten tvål.

Motorola RAZR V3i

P-O:

- En smidig telefon, platt och fin. Den är både bra att hålla i och det går att läsa vad som står på skärm och knappar. Skärmen är stor, men ser inte bra ut i alla vinklar.

- Motorola Razr har en ordentlig wow-effekt, säger Peter. En vikbar mobil som är lika tunn som andra mobiler, men kommer med en stor skärm och stor knappsats. Det är snyggt med den borstade finishen på knapparna, men den har inte så fina proportioner, kunde ha varit smalare.

Även Mårten gillar det platta formatet, men har inte mycket till övers för formgivningen i övrigt:

- Det finns ingen övergripande design. Vissa delar är kantiga, andra delar avfasade och så har den runda gångjärn. Den blåskimrande lacken känns lite »tacky«. Men ett plus för den fantastiska lådan. Otroligt avancerad förpackningslösning - sådant är kreativt! (Razr kommer i en svart kartong med två utdragbara lådor som innehåller mobilen respektive manualer och tillbehör.)

Nokia 7370

Nokia 7370 är till konstruktion och storlek ganska lik Sony Ericsson W550, men där upphör likheterna. Sony Ericssons musikmobil har en sportig design med utbytbara skal medan Nokia 7370 för tankarna till ett festligare klädmode med guldglänsande detaljer, etsad metall och syntetiskt skinn.

- Det är kul med guld, men den är också väldigt snygg i den mörkare färgen, kommenterar Peter. Guld har varit lite tabu i designkretsar, men bling-bling-trenden gör att det är okej med guld och diamanter igen och Nokia har varit vakna nog att hänga med. Det skinnklädda locket över batteriet är också intressant även om det inte är äkta vara. Organiska material och metall får patina och formar sig efter användaren som till exempel en plånbok eller ett armbandsur i stål.

Nokia 7380

Mårten är lite kluven i sin inställning till Nokia 7380:

- En klassisk syn på design är ju att den ska vara självförklarande och ur det perspektivet är den riktigt misslyckad. Det är väldigt udda att den inte har någon knappsats. Samtidigt ska de ha en eloge för att de försöker lansera en ny typologi för mobiltele-foner. Det är ett väldigt ambitiöst designexperiment, väldigt mycket retro och genomarbetat med förpackningen - en plåtlåda - och den medföljande tygpåsen. Det är kul att man vågar testa nya vägar, men designen är mer »hallick« än elegant.

Peter instämmer i att Nokia 7380 är en experimentell mobil:

- Den är mer som en modeaccessoar än som en teknikpryl med sin textiltagg på sidan. Det känns som om Nokia är tillbaka på designscenen igen efter en tids svacka med ganska likartade modeller.

P-O är generellt ganska skeptisk till design med många rörliga delar och funderar över hur länge navigationshjulet kan tänkas hålla:

- Det här är en ungdomstelefon; jag tror inte att äldre klarar de små bokstäverna i displayen. Den är svår att använda, men det är positivt att Nokia gör något som känns nytt. Den påminner om en miniatyrkamera som Minolta tillverkade på 1950-talet.

Nokia 8800

Peter:

- Den känns exklusiv och jag gillar den även om inte nyhetsvärdet är på topp. Det känns som om man har sett den förut, om än inte med samma kvalitet. En stilren businessphone som passar fint till kostym. Väldigt strikt, hög precision och fin detaljering. Nästan mer Bang&Olufsen-känsla i knapparna på 8800 än på Amungs och Bang&Olufsens Serene. Intressant kontrast mellan blankpolerad metall och strukturerad svart plast. Den är dock lite för rund nedtill och det blir väldigt stora, tomma ytor när den är hopfälld.

- Det här är en elegant mobil med all metall, men bort med de rörliga delarna!

P-O placerar Nokia 8800 tillsammans med Pebl bland sina favoriter. Till skillnad från mobiler som är lackade i metallglänsande färg kan stålet åldras med värdighet. Värre är det med den blanka, släta displayen - som kan vara känslig för repor. 8800 har en design som säkert tilltalar många, både killar och tjejer.

Även Mårten ger 8800 ett positivt omdöme, men menar att den är oerhört maskulin i sin form. Den har inte samma stramhet som man hittar hos till exempel Bang&Olufsen, men metallen ger en skön tyngd.

- Bland de här mobilerna är denna min personliga favorit, men den är kanske lite för macho för min smak. Nokias mobiler är väldesignade. De andra försöker, men är inte riktigt konsekventa.

LG U880

- Den är ganska lik andra LG-mobiler och skiljer sig inte heller mycket från andra tillverkares produkter. En vanlig viktelefon utan något experimentellt eller inspirerande, enligt Peter.

- Men det är kul att den finns i rosa.

P-O:

- Väldigt koreansk design med sina typiska rundningar och avfasningar. Den är inte lika elegant som Motorolas vikbara mobiler. Även här finns en del onödiga rörliga delar, till exempel kameran, som man inte riktigt vet hur de klarar smuts och slitage. Knappsatsen är lite märklig och det silverlackerade plastskalet får inget högt betyg.

Mårten utnämner LG U880 till den mobil som ser billigast ut.

- Den påminner om en bergsprängare från 1970-talet. Plastig och svulstig med kåpor överallt och små kanter som sticker upp. Inte bra.

Samsung D600

- Något retro, som en gammal amerikansk bil, är Mårtens första intryck. Den är lite klumpig, men man förstår hur man använder den. Även Peter kommenterar användarvänligheten:

- Den är väldigt rationell, tydliga och självklara knappar.

Mårten är imponerad av skärmen:

- Den är väldigt skarp, men skalet är mörkt och dystert.

Vad blir domen över skjutmekanismen?

- Som alltid med rörliga delar undrar jag hur länge de håller, men den här ger en känsla av tillverkning med mycket hög precision.

Vinnare: Nokia 8800

Format

De mobiler som sticker ut mest när det gäller formatet är definitivt Nokia 7380 och Motorola Razr V3i. Med knappsatsen försvann många restriktioner för formatet och det har Nokia utnyttjat för att skapa en lång och smal, men inte speciellt tunn mobil. Formen påminner faktiskt mer om en mp3-spelare än en mobiltelefon.

7380 är smidig och har hög kvalitetskänsla på material och knappar. Razr V3i är oerhört tunn för att vara en vikbar mobil. I utvecklad form är halvorna inte mer än 7 millimeter tjocka och det imponerar. Den är samtidigt testets bredaste mobil med 53 millimeter, men det kan man ha överseende med. Även L6 och Slvr L7 från Motorola är platta och smidiga mobiler.

Nokia 7370 är en tjock mobil, men man upplever den inte som speciellt klumpig. Både fram- och baksida är fria från knappar, och de släta ytorna gör att den lätt glider ner i fickan. En telefon som inte glider någonstans, den tvålliknande formen till trots, är Motorola Pebl U6. Det sätter den sträva gummilacken stopp för.

Nokia 7370 är en vridbar mobil medan Pebl är en vikbar mobil som hålls stängd av ett magnetlås. Även Samsung D600 hamnar bland de lite knubbigare mobilerna i testet. Här kommer man åt knappsatsen via en skjutmekanism.

LG U880 är en tunn, vikbar 3G-mobil, men bleknar lite vid sidan av Motorola Razr V3i.

När man handskas med Nokia 8800 känner man först att det är en mycket tung mobil för sin storlek, men det är inte nödvändigtvis en nackdel. Vikten ger snarare en kvalitetskänsla och formatet i övrigt är smidigt. När det gäller knappsatserna är kvaliteten genomgående hög, även om Samsung D600 och Nokia 8800 inte passar de största fingrarna.

Vinnare: Motorola Razr V3i

Telefoni och data

Snabbaste uppkopplingen får du med LG U880, testets enda 3G-telefon. Nokias mobiler är utrustade med edge liksom Samsung D600 med tillägget »e« i modellbeteckningen. För att få ut något extra av edge krävs dock stöd i mobilnätet, och bara Telia av de svenska operatörerna har stöd för edge i nuläget. Få tillverkare satsar på IR-portar i dag, utan det är i stället bluetooth som gäller, en funktion som tillsammans med wap 2.0 återfinns i samtliga nio mobiler.

Bluetooth-versionerna skiljer sig något åt och senare versioner är naturligtvis bättre, även om siffran inte säger så mycket om vilka användningsområden som är möjliga. Mer intressant är då vilka bluetooth-profiler som stöds, till exempel A2DP. Mer om detta under rubriken multimedia.

Nokia 8800 känns lite omodern med sin gamla version av Series 40-gränssnittet, men i övrigt är det uppdaterade och väl fungerande menysystem i mobilerna.

Navigationshjulet på Nokia 7380 medför tyvärr att det är krångligt att slå nummer och väldigt besvärligt att använda talsvarstjänster utan handsfree eftersom man måste titta på displayen för att veta vilka siffror man slår. Motorola Pebl U6 och Samsung D600 briljerar med bra batteritider och ett enkelt handhavande för vanliga samtal.

Vinnare: Samsung D600

Meddelanden

Sms, mms och textinmatning med itap eller T9 är standard på mobilerna, med undantag för Nokia 7380. Här sker all inmatning med navigeringshjulet. Huruvida hjulet är lyckat designmässigt låter vi proffsen tycka till om, men det är inte rätt verktyg för att skriva sms.

Där vinner den klassiska knapp-

satsen med hästlängder. Det går smidigt att skicka meddelanden från de åtta mobilerna som har vanlig knappsats och det är svårt att utse någon vinnare bland dem.

De högupplösta skärmarna på Sam-sung D600 och Nokia 7370 kommer till nytta när du läser långa meddelanden. E-postklient saknas i Motorola L6 och Nokia 7380. Samsung D600 blir en vinnare i denna kategori eftersom du kan ta emot till exempel vanliga Word-dokument via e-post och läsa dem i mobilen.

Vinnare: LG U880, Nokia 7370 och Samsung D600

Multimedia

Designmobilerna är välutrustade när det gäller ljud och bild. Bäst skärmar har Samsung D600 och Nokia 7370 med sina ljusstarka och mycket skarpa QVGA-displayer. Motorolas skärmar dras med något sämre betraktningsvinkel än konkurrenterna, speciellt L6 med sin STN-display, men även Motorolas TFT-skärmar måste beskådas ur rätt vinkel för att få bra färger och kontrast. Skärmen på Nokia 7380 sitter bakom en spegel som stjäl lite av ljusstyrkan, men kontrasten är god även om de minimala teckensnitten kräver att du har skarp syn.

Mp3-spelare i någon form finns i alla mobiler, men minnet räcker inte långt i de mobiler som saknar minneskort. LG U880 har den bästa musikspelaren och finns dessutom att köpa i ett musikpaket med bra hörlurar från Koss. Kvaliteten hos mobiltillverkarnas egna stereohörlurar lämnar tyvärr fortfarande mycket att önska.

En möjlighet att koppla in vanliga hörlurar med 3,5-millimeters-kontakt kunde gott vara standard på alla musikmobiler, men bland de testade mobilerna är det bara Samsung D600 som kommer med en adapter. Fm-radio hittar vi i Nokias tre mobiler.

Radioljudet håller inte toppklass och RDS saknas, men Nokia ska ändå ha ett plus i kanten för denna finess. En annan funktion som vi ser positivt på är A2DP - tekniken för stereoljud via bluetooth. A2DP återfinns i Nokia 8800 och Samsung D600.

Kameran är en gemensam funktion hos testets mobiler, men kvaliteten varierar en hel del. Alla klarar att leverera godkända bilder och videoklipp för mms. LG:s lur, Motorola L6 och Nokia 8800 hamnar lite under genomsnittet i bildkvalitet. Svag skärpa och svårigheter med att anpassa ljuset efter omgivningen drar ner betyget.

eraar Nokia 7380 och Samsung D600, båda med 2 megapixel. Autofokus saknas, så ingen av mobilerna har riktig toppklass på bilderna.

Sammanvägt har Nokia 7380 bäst bildkvalitet tätt följd av Motorolas Pebl, Razr och Slvr som klarar sig bra, trots den måttliga VGA-upplösningen, genom bra ljusstyrka i bilderna.

LG U880 är testets enda 3G-mobil och kameran kan vridas till rätt riktning för både foto och videosamtal. Bra skärm, plats för minneskort och tillgång till 3G-tjänster ger U880 ett högt multimediebetyg.

Vinnare: LG U880

Övriga funktioner

Samsung D600 är utrustad med en läsare för många vanliga filformat, till exempel Word, Excel, Powerpoint och pdf. E-postklienten klarar bifogade filer upp till 300 kilobyte och möjligheten att ansluta mobilen till en tv gör D600 till ett intressant verktyg. Du kan till exempel visa en presentation utan att behöva ta med datorn. Ingen av mobilerna i testet har smartphone-operativsystem. Möjlighet att installera java-program och spel finns i alla mobiler utom Nokia 7380.

samstn_design_stor.jpg

samstn_design_liten.jpg

Mobilernas betyg i de olika kategorierna. Klicka på tabellen för att se den i full storlek.

Några av de mest exklusiva designmobilerna kommer från Nokias märke Vertu. När det gäller material har man inte sparat på krutet - för att förhindra repor är hela fronten tillverkad av safirglas och elektroniken skyddas av titan och keramiska material. För skalet finns det olika alternativ - rostfritt stål, guld eller platina. Diamanter erbjuds som tillval. Priset? Från 45 000 kronor upp till vad man får ge för en bättre stadsjeep.

Bang&Olufsen gjorde några försök med designmobiler redan på 1990-talet. Telefoner från Ericsson och Philips fick små ansiktslyftningar och nya tillbehör, till exempel Henrik Sørig Thomsens bordsladdare Beocharger. Xelibri-serien (bilden) från Siemens hade djärv design, men var inte alltid helt användarvänlig.

vi minns>

< nokia>

Nokia 8800 har en design som proffsen gillar. Även i de mer konventionella betygskategorierna klarar sig 8800 bra - formatet är smidigt och alla funktioner fungerar som de ska. Stöd för edge finns, liksom fullt godkända batteritider. Minneskort saknas och det inbyggda minnet på 64 megabyte gör att den inte räcker jättelångt som mp3-spelare. I gengäld finns fm-radio och möjlighet till trådlösa stereohörlurar. Priset är högt, men Nokia 8800 är en mobil som erbjuder både bra funktioner och ett yttre som drar blickarna till sig.

Nokia 8800>