Annons

Video i strid ström

Jämförande test: Strömmande filmtjänster

Premiumtjänsterna för film och teve lockar fler och fler användare. Vi testar vilken tjänst som fungerar bäst i mobil och surfplatta

Publicerad Uppdaterad

Att botanisera i videobutikens hyllor och komplettera filmen med favoritgodiset får i backspegeln lätt ett nostalgiskt skimmer. Men även om man lyckas förtränga repiga DVD-skivor, förseningsavgifter och trasslande VHS-kassetter så är det svårt att argumentera för att det verkligen skulle ha varit bättre förr. De strömmande filmtjänsterna är här för att stanna och vi kommer nog inte att få se någon revival för videobanden på samma sätt som för musik på vinyl. Enligt de senaste rapporterna från MMS – företaget bakom de officiella tittarsiffrorna – har närmare 2,5 miljoner svenskar tillgång till en betaltjänst för film eller teve. Netflix och Viaplay är de stora spelarna och ingår självklart i startfältet, men vi har också testat alternativ som kan ge dig snabbare premiärer eller ett utbud vid sidan av den kommersiella mittfåran.

C More

C More härstammar från betalkanalen Filmnet, senare Canal+, som lanserades redan 1984. Originalkonceptet – tablåstyrda kanaler som visar filmer och serier efter ett rullande schema – har hängt med till appen och man kan titta på de olika C More-kanalerna ”live”. Vissa teveappar och digitalboxar har en knapp för att starta det pågående programmet från början, men den möjligheten saknas hos C More. På datorn kan man spola tillbaka en timma, men Ios-appen kan bara backa knappa fem minuter och på Android är gränsen 30 sekunder. I tron om att ha överlistat appen växlar jag till söksidan för att leta upp samma film ”on demand”, men det visar sig snabbt att vissa titlar bara går att se på tablåtiderna. Det gäller både film och serier – till exempel ”Person of Interest”, ”Jurassic Park” och ”Top secret”.

C More har få aktuella serier, men filmerna är i allmänhet lite färskare än de som återfinns hos HBO, Netflix eller i Viaplays standardutbud. Av pågående serier – till exempel ”Game of Thrones” – finns ofta bara den senaste säsongen. När det gäller barnprogram har C More inte lika många titlar som Netflix eller Viaplay, men det finns fler svenska produktioner och klassiker som ”Emil i Lönneberga” och ”Mumintrollen”. De flesta barnprogram – oavsett ursprung – har bara svenskt tal och saknar textning.

När man testar C Mores appar för olika system får man känslan av att tjänsten inte riktigt har hängt med i utvecklingen. Filmerna visas bara i standardupplösning och appen fungerar inte alls på vissa Androidplattor – till exempel Google Nexus 9. Menygrafiken ser oskarp ut på Iphone 6. Helhetsintrycket dras ned ytterligare av att filmerna emellanåt vägrar att starta. Ibland räcker det med att trycka på uppspelningsknappen en gång till, men vid ett tillfälle krävdes en ominstallation av appen för att få liv i C More igen. Sport finns som tillval och kostar 299 kr per månad. C More visar bland annat hockeyligan SHL och Allsvenskans fotbollsmatcher.
Plus: Flera svenska serier. Sport som tillval.
Minus: Buggig app.

HBO Nordic

HBO är bolaget bakom påkostade succéserier som ”The Sopranos”, ”Sex and the City”, ”Rome” och ”Game of Thrones”. HBO producerar inte lika många serier parallellt som Netflix, men via HBO Nordic kan man även se flera serier från Starz, Showtime och NBC tätt inpå världspremiären. I stort sett alla säsonger av gamla HBO-serier från 90-talet och framåt finns tillgängliga, men det finns inga barnprogram och filmutbudet är mindre än hos Netflix, C More eller Viaplay.

HBO Nordic finns för Ios och Android och börjar ta plats även bland teveapparaternas inbyggda appar. HBO saknade länge stöd för Chromecast och Airplay, men det åtgärdades under våren så tjänsten fungerar nu bra både på stor och på liten skärm. Det är gratis att testa HBO Nordic under en månad och det finns bara en typ av abonnemang – 79 kr per månad inklusive HD-material. Det går att titta på två olika program samtidigt via samma konto.

Appen är väldigt snygg, men det går snabbt att upptäcka förbättringsområden. Det finns inget enkelt sätt att markera vilka avsnitt man sett och HBO listar alltid det senaste avsnittet först, så vill man se en serie från start känns det bakvänt och man måste bläddra väldigt mycket. Sökfunktionen letar bara bland titlarna och det är väldigt tunt med information och metadata i katalogen. Beskrivningen av en serie är sällan längre än 3–4 rader och det finns ingen möjlighet att klicka sig vidare till fler titlar från samma regissör, att få tips om liknande serier eller att söka efter favoritskådisarna.

HBO Nordic riktar sig till tittare som vet vad de letar efter och när man väl fått igång uppspelningen är kvaliteten utmärkt med HD på alla plattformar. Max fem enheter kan logga in på samma konto, men webbinloggningar från datorn räknas inte och det är enkelt att ta bort en gammal enhet via kontoinställningarna.
Plus: Snabba premiärer. Hög bildkvalitet.
Minus: Få filmer.

Mubi

På Mubi välkomnas man av en snygg responsiv sajt som visar upp hela utbudet på en och samma sida. Det är möjligt eftersom Mubi bara erbjuder 30 filmer åt gången. Varje dag adderas en ny titel och den äldsta försvinner. Mubi erbjuder varken teveserier eller de senaste kassasuccéerna – fokus ligger istället på filmer som uppnått någon form av klassikerstatus eller tagit hem utmärkelser på festivaler. Och det spelar ingen roll om prisutdelningen ägde rum igår eller för 100 år sedan – Mubis redaktion hoppar mellan decennier och länder och levererar ett urval som är svårt att sätta en etikett på. Men man kan säga, utan att generalisera alltför mycket, att Mubi riktar sig till den som är intresserad av film som konstform snarare än som ren underhållning.

Mubi erbjuder en veckas gratistittande – jämfört med 30 dagar eller en månad för övriga tjänster. Registreringen fungerar bra även i mobilen och man kan antingen välja eget användarnamn och lösenord eller logga in via Facebook. Appen har ingen sökfunktion, men på webben finns en community och databas med filmnyheter, recensioner, trailrar och listor från Mubis redaktion och andra användare på sajten.

Bildkvaliteten varierar från film till film. Vissa titlar håller toppklass, medan andra ser ut att vara amatörmässiga digitaliseringar från repiga och dammiga filmoriginal. Appen har stöd för både Airplay och Chromecast och det är enkelt att ladda ned filmer för att titta nerkopplad.
Plus: Offlineläge. Unikt utbud.
Minus: Få filmer tillgängliga samtidigt.

Netflix

Med tanke på att Netflix började producera egna serier och filmer så sent som 2012 är katalogen imponerande. Till de mest kända Netflix-serierna hör ”House of Cards”, ”Orange Is the New Black” och ”Unbreakable Kimmy Schmidt”, men det finns ytterligare ett tjugotal serier med avsnitt producerade under säsongen 2014–2015 och en lång lista på nya titlar för hösten. När det gäller filmer har Netflix främst levererat dokumentärer – de flesta om samhälle och politik.

Netflix erbjuder tre olika abonnemang – Basic, Standard och Premium – och de kostar 79, 99 respektive 119 kr per månad. Med Basic får du tillgång till material i standardupplösning och kan titta på ett program åt gången. Standard-abonnemanget öppnar för HD och man kan titta på två olika program parallellt på olika enheter medan Premium inkluderar 4k-upplösning och kan strömma fyra program samtidigt. Oberoende av abonnemang kan man skapa flera olika profiler. Förutom att Netflix tar fram anpassade förslag till de olika profilerna så kan den som förfogar över lösenordet ange vilka profiler som ska få ett barnvänligt utbud. Det gör att hela familjen kan dela på samma konto utan att recensioner, historik och preferenser blandas samman. Men för att kunna titta på flera skärmar samtidigt behöver man alltså Standard- eller Premiumabonnemanget.

Till skillnad från konkurrenterna C More, HBO Nordic och Viaplay finns Netflix även på Windows Phone. Mobilappen ger dock HD-upplösning bara på Ios och på ett begränsat antal Android-modeller. Netflix-appen är välgjord och finessrik. Utöver stöd för Chromecast och Airplay kan appen hitta, och fjärrstyra, andra prylar med Netflix-stöd i ditt nätverk – till exempel en smartteve eller blurayspelare. Netflix är också en av de första tjänsterna som använder Googles nya lösenordshanterare Smart Lock, så alla Androidenheter – plus datorer med webbläsaren Chrome – kan hämta lösenordet via Google-kontot.

När det gäller filmer och serier från Netflix själva ligger tjänsten väl i fas med världspremiärerna. Utbudet från andra bolag är inte lika färskt. För titlar som ”New Girl”, ”Elementary” eller ”Suits” har Netflix bara hunnit fram till och med den näst senaste avslutade säsongen.
Plus: Bra appar för alla system.
Minus: HD kostar extra.

Viaplay

Viaplay har hängt med under många år och lanserades kort efter SVT Play under namnet Viasat on Demand. Appen finns för Android och Ios och har en utmärkande egenskap – offlineläget. Det finns en hel del undantag, men de flesta filmer och teveserier går att ladda ned och kan sedan avnjutas helt utan uppkoppling. Offlineinnehållet slutar att fungera 30 dagar efter nedladdningen och täcker därmed de flesta semesterbehov, men det är svårt att se hur mycket plats filmerna tar upp utan att lämna appen och notera hur mycket det lediga utrymmet sjunker.

Viaplay har ett stort antal serier, men ligger inte lika nära världspremiärerna som Netflix eller HBO Nordic. Avsnitt som precis dykt upp i kategorin ”Viaplay Premiere” visades i USA för ungefär ett halvår sedan. Av vissa serier finns bara den senaste, eller näst senaste, säsongen, men populära titlar som ”Vita Huset”, ”Seinfeld”, ”24” och ”Mad Men” går att se från start. Barnutbudet består till största del av dubbade serier och filmer från Disney, Nickelodeon och Cartoon Network.

Appen är lättnavigerad och har en central inställning där man kan välja att bara visa titlar som går att spara offline. Särskilt filmerna är väl taggade med kategorier, årtal och nyckelord och det är enkelt att få grepp om vad som finns i katalogen. Beskrivningarna är ungefär lika fåordiga som hos konkurrenterna, men Viaplay har länkat i princip allt innehåll till IMDB på webben. Betyget – ofta ett snitt av tusentals recensioner på sajten – visas direkt i listan och man kan klicka för att få mer information om handling och medverkande.

Bild- och ljudkvaliteten är utmärkt. På Android kan man välja kvalitetsnivå i inställningarna – till exempel för att dra ned dataförbrukningen, men på Ios väljer appen själv efter uppkopplingens kvalitet. Utöver filmerna som ingår i abonnemanget har Viaplay en hyrbutik med stort urval och ungefär samma prisnivå som hos Google Play, Itunes eller SF Anytime. Viaplay har även sportsändningar. Då kostar abonnemanget 299 kr per månad inklusive filmer och serier.
Plus: Flera svenska serier. Offlineläge.
Minus: Många filmer kostar extra.

Utbud

Det finns inga officiella eller direkt jämförbara siffror på utbudet i de olika tjänsterna, men man kan få ett bra grepp om antalet serier och titlarnas ålder genom att bläddra på sajterna och kontrollera hur många av de senaste årens filmer som finns på respektive tjänst. Netflix har flest nya och pågående egenproducerade serier och släpper avsnitten kort efter premiär. HBO Nordic har ungefär hälften så många nya titlar, men katalogen är imponerande om man räknar in de senaste årens produktion. Mubi har ett litet, men unikt, utbud och visar 30 filmer åt gången. Både Viaplay och Netflix har ett stort filmutbud, men Netflix har inte det allra senaste och nya filmer kostar extra hos Viaplay. C More är ett bra alternativ om man vill se lite nyare film utan att behöva betala per styck.
Vinnare: Netflix

Ljud- och bildkvalitet

På en mobil med skärm på 4–6 tum räcker video i standardupplösning långt, men på en surfplatta innebär HD ett rejält lyft – särskilt om man tittar på nära håll. Netflix, Viaplay och HBO Nordic levererar de flesta titlarna i HD-kvalitet, men Netflix app har bara officiellt stöd för HD på ett fåtal olika Androidenheter. De flesta filmer hos Mubi är av äldre datum och har inte genomgått några påkostade restaureringar, så den tekniska kvaliteten är därefter. Ljudkvaliteten är bra på samtliga tjänster, men C More har stora problem när det gäller bildkvaliteten. Förutom att materialet är lågupplöst så händer det ofta att bithastigheten sjunker så lågt att det uppstår blockighet och andra störningar. HBO Nordic tar hem kategorin tack vare jämn och hög bildkvalitet på alla plattformar.
Vinnare: HBO Nordic

Flexibilitet

En bra egenskap hos tjänsterna är att man kan använda samma konto på många olika typer av enheter. Netflix har störst spridning och finns såväl på Windows Phone som på de flesta teveapparater och uppkopplade digitalboxar. Viaplay och HBO Nordic ligger steget efter Netflix och C More är sist på bollen och lanserade sin första smartteveapp – för Samsung – i juni. Netflix och C More tillåter bara visning på en skärm åt gången. Med Netflix kan du uppgradera till två eller fyra skärmar mot en högre månadskostnad. Mubi har inga begränsningar förutom avtalsvillkoret att du inte får sprida din inloggning. Med Viaplay och HBO Nordic kan man titta på två skärmar. Viaplay låter dig dessutom, som enda tjänst, att spara både serier och filmer och titta när du är nerkopplad.
Vinnare: Viaplay

Funktioner

Tunga funktioner som HD-stöd och offline-visning avhandlas i andra kategorier, men det finns fler finesser som skiljer apparna åt. Netflix utmärker sig med stöd för flera profiler inom samma konto. Det gör det möjligt för varje familjemedlem att spara sina egna favoriter och få relevanta förslag. Sökfunktionerna är usla över hela fältet – apparna har bara ett fritextfält och man vet inte om man fått träff på titel, skådespelare eller regissör. Med HBO Nordic kan man bara söka på titel. Viaplay har kopplat sin katalog till IMDB så att man kan se betyg och läsa mer om programmen. Samtliga appar har stöd för Airplay och Chromecast. Netflix i mobilen kan dessutom fjärrstyra den inbyggda Netflix-appen på uppkopplade teveapparater.
Vinnare: Netflix

Användarupplevelse

C More får nöja sig med ett ganska lågt betyg eftersom appen är buggig med återkommande felmeddelanden och suddig grafik på vissa skärmupplösningar. Övriga tjänster fungerar stabilt på både Android och Ios, men HBO Nordic och Netflix har de snyggaste och mest genomarbetade apparna. Det är dock ganska svårt att överblicka utbudet i Netflix eftersom man varken kan få en alfabetisk lista eller sortera sökresultaten. Här har HBO Nordic och Viaplay lyckats bättre. Listan över titlar i Mubi-appen känns lite klumpig eftersom varje film tar mycket plats, men gränssnittet är snyggt och det framgår tydligt vilka filmer som är påbörjade eller nedladdade. HBO Nordic tar hem kategorins fempoängare. Appen är både snabbare och mer lättnavigerad än huvudkonkurrenterna Netfix och Viaplay.
Vinnare: HBO Nordic

Vinnaren: Netflix

Netflix har ett stort utbud av teveserier med många egna titlar och stor bredd. Här finns något för alla åldrar och fler svenska och nordiska produktioner än hos HBO, även om det mesta i Netflix katalog kommer från USA. Appen är välgjord och har stöd för HD på de flesta enheter – med möjlighet till 4k om du har rätt teve. Netflix har förstått att man ofta är flera personer som använder samma konto och gjort det möjligt att skapa flera profiler och betala olika hög månadsavgift beroende på hur många som behöver kunna titta samtidigt. Gränssnittet är genomtänkt – avsnitten visas i rätt ordning och du kan enkelt starta nästa avsnitt eller visa förslag på liknande serier. Netflix har förhållandevis få nya filmer och saknar offlineläge, men vill man testa en annan tjänst är det enkelt – bindningstiden är bara en månad och alla erbjuder en gratis provperiod.

I testet

C More

Aktuella filmer i buggig app.

HBO Nordic

Snabba premiärer ur stor egen katalog.

Mubi

Filmer utan bäst-före-datum.

Netflix

Finessrik tjänst med bredd.

Viaplay

Offlineläge och hyrbutik.

Alternativen

Betala per film:

Apple Itunes Store

Hyr- och köpfilmer på Ios med möjlighet att dela innehåll med andra familjemedlemmar. Nyheterna kostar 39 eller 49 kr att hyra och 100–150 kr att köpa.

Google Play Filmer

Hyr- och köpfilmer integrerat i Google Play. Hyrpriset är 29 eller 39 kr för de flesta filmer. Appen, med offline-läge, finns för både Android och Ios och man kan även se filmerna i datorn.

Plejmo

Plejmo slår ihop och ersätter tjänsterna Film2Home och Headweb. En välsorterad hyrbutik med färska filmer och priser från 3 kr och uppåt. De flesta nya titlar kostar 29 eller 39 kr. Möjlighet att titta offline.

SF Anytime

Hyrbutik med stort filmsortiment plus en handfull teveserier. Nyheterna kostar 29 eller 39 kr och för HD-upplösning betalar man 10 kr extra. Fungerar i webbläsaren på datorer och Ipad och finns som app för surfplattor med Android och Windows.

Tevekanalerna i mobilen

Boxer Play

Tillval för Boxerkunder som gör det möjligt att strömma tablåkanalerna och se barnprogrammen från Boxer-kanalernas playutbud samlade i en och samma app. Kanalerna ingår i Boxerabonnemanget medan barnprogrammen kostar 89 kr per månad.

Kanal 5

Programmen från Kanal 5 och systerkanalerna Kanal 9 och 11. Finns i en premiumversion för 59 kr per månad som ger dig tillgång till programmen sju dagar före till och med 21 dagar efter tevesändningen. Har stöd för Airplay, men inte för Chromecast.

Magine TV

Både strömmar direkt och spelar upp till 7 dagar gamla program ”on demand” från vanliga tevekanaler. Tjänsten innehåller strax över 80 kanaler – från Discovery, Eurosport och BBC till de största kanalerna från Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Turkiet. SVT och Aftonbladet TV är gratis – sedan finns olika kanalpaket från 29–154 kr.

SVT Play

Alla aktuella SVT-program plus public service-klassiker i ”Öppet arkiv”. Många program går att se även utomlands och appen har stöd för både Airplay och Chromecast.

Tivo To Go

En app från Comhem som gör det möjligt att fjärrstyra Tivo-boxen och strömma de flesta kanaler ur abonnemanget.

TV4 Play Premium

Med Play Premium slipper du reklamen och kan se betydligt fler titlar än i gratisversionen av TV4 Play. Tjänsten kostar 99 kr/mån och går att beställa tillsammans med C More Sport för 299 kr/mån.

TV3 Play

Tevekanalerna från MTG – TV3, TV6, TV8 och TV10 – har var sin play-app för mobil och surfplatta. Gratis och reklamfinansierat, men hänvisar till Viaplay om du vill kunna se fler avsnitt eller spela upp på Airplay eller Chromecast.

Spela upp på stor skärm

Om din teve inte är av det smarta slaget eller kanske saknar inbyggd app för favorittjänsten finns det flera bra sätt att ändå spela upp innehållet i stort format – antingen strömmat via mobilen eller i en fristående spelare.

Apple TV

Apples mediaspelare har flera användningsområden. Du kan koppla den till teven och använda den som en fristående spelare – till exempel med Netflix eller med Itunes-biblioteket – och navigera i menyerna med den medföljande fjärrkontrollen. Det går också att spela upp innehåll via Airplay från Macar och Ios-enheter. Det finns lösningar för att spela upp även från andra system, men de vanligaste filmapparna och webbläsarna på Android och Windows saknar Airplay-stöd. Apple TV har både trådlöst och trådbundet nätverk och en optisk ljudutgång som komplement till HDMI-kontakten. Pris: 700 kr.

Chromecast

Chromecast har ett smidigt format och ansluts till teven via HDMI. Chromecast har inget eget menysystem utan fjärrstyrs genom att du ”castar” ljud och bild från din mobil, dator eller surfplatta. De flesta appar för strömmande film och teve fungerar med Chromecast – oavsett om du använder Android, Ios, Mac eller Windows. I sitt grundutförande har Chromecast bara stöd för trådlöst nätverk – ett bekymmer eftersom signalen ofta är dålig bakom teven. Google har lanserat ett tillbehör som ger trådbundet nätverk, men det går ännu inte att beställa i svenska Google Play. En Chromecast kostar 310 kr.

Mediaspelare med Android

Minidatorer med Android som operativsystem fungerar ofta bra som fristående mediaspelare. Vanliga märken är Minix, Rikomagic och Tvix. Användarupplevelsen är ungefär densamma som att koppla mobilen till teven med HDMI, men många enheter har en egen fjärrkontroll och bra appar för att visa film och bilder. Tyvärr kan betaltjänsternas appar krångla på vissa mediaspelare på grund av kopieringsskydden, så det kan vara bra att kolla före köp att spelaren identifierar sig som en ”vanlig” Androidenhet och inte körs i root- eller utvecklarläge. De billigaste enheterna påminner i formatet om en Chromecast och kostar omkring 500 kr medan spelare med bättre specifikationer – till exempel 4k-stöd – kostar uppåt 1 500–2 000 kr. Ett mellanting mellan Chromecast och en mediaspelare är Googles egen Nexus Player. Nexus Player levereras med fjärrkontroll och kan köra många appar och spel utan att styras från en mobil, men det är också möjligt att använda den som en Chromecast. Nexus Player har ett helt teveanpassat gränssnitt, men sämre stöd för vanliga appar än mediaspelarna med Android. Nexus Player kostar 990 kr.