Smarta mobiler till lågt pris

Supertest: Bästa budgetluren

Exempelbild HTC Desire 500
Exempelbild Huawei
Exempelbild LG
Exempelbild Nokia
Exempelbild Samsung
Exempelbild Sony
Exempelbild ZTE

Du får mycket telefon även om du inte vill lägga så mycket pengar på ditt inköp. Vi testar sju kompetenta smartphones under 2 100 kr.

Publicerad Uppdaterad

Android- och Windowsmobiler finns i alla former och för alla plånböcker. Vi har siktat in oss på de bästa köpen i prisklassen mellan 1 500 och 2 100 kr. Pristaket innebär självklart kompromisser, men vi lyckas ändå få med bra skärmar, kameror som levererar användbara bilder och finesser som 4G och NFC utan att spräcka budgeten. 

HTC Desire 500


HTC har blåst nytt liv i Desire-varumärket som ett lite billigare alternativ till One-mobilerna. Desire 500 är det senaste tillskottet och en av de vassare modellerna i serien. HTC brukar ha svårt att hålla nere priserna, men Desire 500 går att hitta för under 2 000 kr, vilket måste betraktas som mycket prisvärt med tanke på att mobilen har en fyrkärning processor och ett väl tilltaget arbetsminne. När vi mäter prestandan i webbläsaren stannar poängen på en medelnivå för testet, men i andra delar av systemet känns mobilen som en av de snabbaste. De strömsnåla Cortex-A5-kärnorna bidrar till en bra batteritid. Plastskalet på Desire 500 är välgjort med snygga detaljer som den färgade kanten och områdena runt kameran och högtalargallret. När man lossar bakstycket känns det också som att HTC valt en segare och mer tålig plast än konkurrenterna i testet.

Desire 500 har version 5 av ”Sense UI” – en ansiktslyftning för Androidsystemet med färgtema, ikoner, typsnitt och smarta widgetar. Det ger mobilen en egen karaktär som sticker ut lite från övriga mobiler i testet. Bland HTC:s egna finesser finns ”Blinkfeed”. Det är en nyhetswidget som visar RSS-flöden och uppdateringar från sociala nätverk i form av paneler på startskärmen. Ganska likt rutorna i Windows Phone, men utan att vara fullt så platt och kantigt. Utöver Blinkfeed finns många widgetar som ger direktåtkomst till inställningar, klocka, väder mm. HTC har också lagt till ett par egna appar. Bil-läget get ett gränssnitt med extra stora knappar och genvägar till navigering, telefonbok, musik och inställningar. Navigationsknappen leder till en undermeny med länkar till Google Maps – till exempel förberedda sökningar efter bensin eller hotell. Appen för inställningar gör det enkelt att rädda sådant som inte följer med vid Google-synkningen från en gammal mobil.

Kameran är på 8 megapixel och har både autofokus och belysning. Bilderna får godkänt betyg och kameragränssnittet har finesser som HDR och panoramabilder. Videoläget klarar upp till 720p och det finns ett slow motion-läge som ökar bildfrekvensen, dock på bekostnad av upplösningen. Musikspelaren har Beats Audio med fasta equalizer-inställningar som ska förbättra ljudupplevelsen i hörlurar. Tveksamt om funktionen innebär något mervärde, men mobilen har ett snyggt spelargränssnitt som automatiskt kompletterar med albumgrafik där det saknas och identifierar låtar via Soundhound-tjänsten.

Budgetmobiler innebär kompromisser och Desire 500 är inget undantag. Skärmen har låg upplösning för sin storlek – WVGA räcker inte för att bildpunkterna ska flyta ihop och skärmen ger ett lite grynigt intryck. Uppkopplingsmöjligheterna matchar inte heller de bästa mobilerna i testet. Desire 500 saknar NFC och 4G, och maximal hastighet i mobilnätet stannar på 7,2 Mbit/s. 

Plus: Byggkvaliteten. Snygga menyer. 

Minus: Lågupplöst skärm. Saknar 4G och NFC.

Huawei Ascend G740


Huawei levererar testets största mobil, som också har den bästa skärmen. Full HD ryms inte i budgeten, men även 720p-upplösning ser bra ut på fem tum. Materialvalen och formen påminner lite om hur Xperia-mobilerna såg ut för ett par år sedan, men jag tycker att Huawei lyckats lite bättre med kvalitetskänslan. Huawei har hämtat inspiration från HTC och satsat på ett eget skal ovanpå Androidsystemet. Hos Huawei kallas det ”Emotion UI” och fokus ligger på snygga ikoner och widgetar. Funktionsmässigt tillför det inte lika mycket som HTC Sense, men det finns enkla och tydliga appar för att växla tema och inställningsprofiler. Startskärmen domineras av ”Me Widget” – en widget som visar klocka, väder, genväg till musikspelaren och två favoritkontakter. Ibland kan det vara svårt att lära sig tillverkarens egna finesser på Androidmobiler, men Huawei har löst det på ett smart sätt genom att det ibland dyker upp ett lager med tips ovanpå gränssnittet.

Inställningar och gränssnitt för telefoni, kalender och meddelanden följer standarden för Android med några få tillägg. Bland inställningarna finns exempelvis menyvalet ”handskläge”. Enligt produktbladet ska funktionen öka känsligheten på pekskärmen så att det fungerar att använda mobilen med vanliga handskar, men det fungerar inte speciellt bra. Genom att lägga några pappersark mellan skärmen och fingret kan jag se att känsligheten faktiskt ökar, men med handskar på reagerar den inte alls.

När det gäller uppkopplingsmöjligheter saknas bara NFC. Mobilen har stöd för 4G och klarar hög hastighet även i 3G-nätet. Processorn har två kärnor och får testets bästa siffror i prestandatestet. När det gäller batteritiden vänds topplistan upp och ned – trots ett väl tilltaget batteri stannar klockan strax under fem timmar när vi under batteritestet spelar upp en Youtube-video.

Plus: Snabb. 4G. Stor och bra skärm.

Minus: Saknar NFC. Klen batteritid.

LG Optimus F5


Optimus F5 ser diskret och anonym ut, men det är samtidigt en mobil som misslyckas på väldigt få punkter. Specifikationerna är riktigt imponerande för prisklassen – QHD-skärm, 4G, komplett wifi-stöd och NFC. Den diskreta designen i kombination med bra materialval gör att mobilen känns lyxig för prisklassen. Optimus F5 är en riktigt solid plastkonstruktion med baksida i kolfiberimitation.

Precis som övriga Androidmobiler i testet kör Optimus F5 version 4.1 – Jelly Bean. LG har inte gjort några större förändringar eller tillägg till systemet, men inställningsmenyn ser lite annorlunda ut och LG har installerat en egen app-butik. Den låg dock nere vid testtillfället. Optimus F5 har en dubbelkärnig Snapdragon S4 Plus-processor med en klockfrekvens på 1 GHz och 1 gigabyte arbetsminne. Det räcker till en andraplats när vi jämför startfältets prestanda och Optimus F5 känns som en pigg mobil. Det är dock uppkopplingsmöjligheterna som imponerar mest – här kan LG matcha mobiler som kostar både två och tre gånger så mycket. 

Skärmen är på 4,3 tum och levererar en skarp och ljusstark bild, men man måste justera styrkan manuellt – mobilen saknar auto-läge. Skärmen är bra, men det är sämre ställt med kameran. Det verka vara här som LG har kapat kostnaderna. Användningsområdet begränsas först och främst av att det inte finns någon fotolampa, men även i lägen där ljuset borde räcka blir bilderna väldigt brusiga och fattiga på detaljer. Men för surf och dataintensiva appar är Optimus F5 en riktigt lyckad mobil.

Plus: Välbyggd. Bra prestanda. 4G. 

Minus: Kameran. Batteritid under medel.

Nokia Lumia 625


Lumiaserien har hittills haft ganska små skärmar – både i jämförelse med mobilernas egna yttermått och jämfört med vad som går att hitta på Androidmobiler i samma prisklass. Lumia 625 har en skärm på 4,7 tum, så ytan är det inget fel på. Tyvärr har upplösningen inte hängt med. Med 480 x 800 pixel hamnar skärpan under 200 punkter per tum vilket ser lite väl grovkornigt ut – speciellt på webbsidor med liten text. 

Lumia 625 utgör undantaget i ett test fyllt av Androidmobiler. Gamla ”sanningar” om Windows Phone stämmer inte fullt ut längre. Systemet har fått väl fungerande multitasking och klarar exempelvis att hålla GPS-positionering, chatt-appar eller strömmande musik vid liv samtidigt som du använder andra funktioner. Android och Ios vinner fortfarande med hästlängder om man jämför antalet tillgängliga appar, men utbudet för Windows Phone har nått en acceptabel nivå och fortsätter att växa. Systemet är väl sammanhållet och alla delar följer samma design och logik – oavsett om det är Microsofts inbyggda funktioner och officepaket eller Nokias navigatorapp. Just navigatorappen är ett plus jämfört med Windowsmobiler från andra märken. Med Nokias app kan du ladda ner kartor hemma och sedan både söka och beräkna nya rutter utan uppkoppling på utlandsresan. Kameran är en av testets bättre, men den håller inte alls samma klass som Nokias toppmodeller. Tyvärr har Nokia bantat bort en funktion som fungerar riktigt bra på andra Lumiamobiler – NFC för att koppla in headset utan koder eller knappande i menyer. 

Lumia 625 finns med skal i olika färger. Vid en första anblick påminner konstruktionen om vanliga Iphone-skal, men det krävs lite mer övning för att byta. Börjar man från rätt sida är det dock ganska enkelt och bakom skalet kommer man åt sim- och minneskortsplatserna.

Plus: 4G. Utbytbara skal.

Minus: Lågupplöst skärm. Saknar NFC.

Samsung Galaxy S3 Mini


Galaxy S3 Mini ser faktiskt ut just som en miniatyrvariant av Samsungs gamla storsäljare, men mobilen är inte bara mindre utan har också lite sämre specifikationer i hårdvaran. S3 Mini känns lite segare än genomsnittet och känslan bekräftas av siffrorna vi får fram i prestandatestet. Samsung skickar med en uppsjö av egna appar – app-butik, chatt, kalender, telefonbok, musikspelare och anteckningar för att nämna några. Dessutom har Samsung ett parallellt kontosystem för de olika tjänsterna. Kanske relevant om man äger märkets teveapparater och behöver ladda ned specialappar, men i mobilen skapar det bara förvirring. Nya kalenderposter hamnar lätt på Samsung-kontot istället för på Google av misstag och det känns som att det dyker upp minst dubbelt så många olika aviseringar om uppdateringar. Men det finns några guldkorn. Telefonboken har smarta genvägar och lyckas i de flesta fall samla rätt profiler från alla olika nätverk under samma kontakt. Vissa funktioner är enkla att komma ihåg – som att vända på mobilen för att tysta ringsignalen. Annat är inte lika uppenbart, men väcker ändå en ”aha”-känsla – till exempel att mobilen ringer upp avsändaren om du läser ett sms och lyfter luren till örat. Apparna har samma design och funktioner som på den fullstora Galaxy S3. Inte helt optimalt när det skiljer nästan en tum i skärmstorlek – en liten skärm vinner på mer avskalade gränssnitt. 

Bakom plastbakstycket finns det plats för simkort i den gamla normalstorleken, minneskort och ett utbytbart batteri. Kameran är på 5 megapixel och tar bilder med bra skärpa – nästan i klass med 8-megapixelmobilerna i testet. I svagt ljus blir det dock en hel del brus och bilderna får ofta svaga färger och en grågrön ton. 

Plus: Smidigt format. NFC och FM-radio.

Minus: Saknar 4G. 

Sony Xperia M


Xperia M är en riktigt smidig mobil. Storleken hamnar ganska nära Samsung Galaxy S3 Mini, men det matta skalet och den kantiga formen på Xperia M innebär en högre kvalitetskänsla. Mobilen är tunn och smal, men de tomma ytorna ovanför och nedanför skärmen är onödigt stora. Xperia M får sin kraft från en Snapdragon-processor med två kärnor på 1 GHz. De flesta konkurrenterna i testet har satsat på lite högre klockfrekvens och ibland märks skillnaden. Mobilen frå bra värden i webbläsartestet, men känns inte lika snabb i andra delar av gränssnittet.

Kameran har 5 megapixel och placerar sig en bit efter Samsung när det gäller bildkvaliteten. Skärpan och detaljerna håller inte högsta klass för upplösningen, men det finns fotolampa och Sony har skickat med en egen kameraapp med funktioner som HDR och panorama. 

Utöver kameragränssnittet finns flera funktioner som är typiska för Sonys mobiler. Du kan koppla in trådlösa sportsensorer som använder ANT+. Det kan handla om allt från pulsband till avancerade cykelsensorer. I mjukvaran finns en musikspelare med Walkman-märket liksom Playstation-certifiering. Walkmanspelaren har många finesser. Sonys musiktjänst ”Music Unlimited” är naturligtvis integrerad, men det finns också möjlighet att synka spellistor med andra Sony-användare via Facebook. Spelaren har också många inställningar för ljudet – det finns både equalizer- och kompressorfunktioner som klarar allt från att dämpa en vass diskant till att åtgärda en ljudboksuppläsare som varierar för mycket i röstläget. Det vi saknar mest ur Sonys vanliga repertoar är IP-klassningen. Xperia M är inte vattenskyddad. 

Plus: NFC och ANT+. Bra musikspelare.

Minus: Kameran. Saknar 4G.

ZTE Blade Apex


ZTE levererar testets billigaste 4G-mobil. Mobilen är svart, stilren och påminner mycket om tidigare modeller i Blade-serien. Inte en mobil man köper för att få design som sticker ut med andra ord. Här handlar det istället om maximal prestanda per krona – och det får man verkligen. Mobilen är naturligtvis snabb när det gäller att ladda ner data och gränssnittet flyter på utan fördröjningar. Uppkoppling, processor och skärm håller en god nivå, men på andra områden har ZTE hållit hårt i plånboken. Mest märks det på kameran. Det positiva man kan säga är att det finns fotolampa. Bilderna blir tråkiga med dålig färgåtergivning och en brusreducering som smetar ut detaljerna. 2 gigabyte lagring räcker inte långt, men det finns plats för minneskort.

Blade Apex levereras med samma Androidversion som övriga mobiler i testet, men mjukvaran känns lite fräschare. Chrome utgör standardwebbläsare och de senaste versionerna av Google Maps och de nya apparna Play Magazines, Play Böcker, Play Musik och Hangouts finns med från start. Mobilen är dock inte inställd på att använda Hangouts för sms. Androidsystemet är i stort sett helt enligt standard. Kalenderappen har ett lite annorlunda färgtema, men funktionerna är identiska med originalet från Google. 

Plus: 4G. 

Minus: Litet lagringsminne. 

Telefoni och data

Fyra mobiler i testet har stöd för 4G med en teoretisk maxhastighet på 100 Mbit/sekund. Det ger Huawei, LG, Nokia och ZTE ett försprång framför HTC, Samsung och Sony. Apparna för telefoni och meddelanden ser lite olika ut på olika mobiler och Nokia lyckas bäst med att ge känslan av att de olika delarna hänger ihop medan HTC Desire 500 har det snyggaste gränssnittet. På många platser börjar det bli trångt i luften och då är det ett plus att ha tillgång till wifi på 5 GHz-bandet – standarden som heter 802.11a. Funktionen finns i Samsung Galaxy S3 Mini och Sony Xperia M samt i 4G-mobilen LG Optimus F5.

Vinnare: LG Optimus F5 

Multimedia

Skärm- och kamerakvalitet varierar stort mellan mobilerna i testet. Samsung håller fast vid amoled-tekniken medan övriga tillverkare använder sig av LCD/TFT-skärmar. Flera kan också stoltsera med förkortningen IPS (In-plane switching) – en teknik som ger bättre betraktningsvinkel och jämnare färger. Nokia Lumia 625 har stor skärm men få bildpunkter, vilket ger en grynig bild. HTC Desire balanserar på gränsen. När det gäller kamera levererar Huawei Ascend G740 de bästa bilderna. Tätt efter följer Samsung, Nokia och HTC. Sony får godkänt betyg, men kamerorna från LG och ZTE håller inte måttet. Bäst kamera och bäst skärm gör att Huawei G740 tar hem kategorin.

Vinnare: Huawei Ascend G740

System och program

Två system finns representerade i testet – Windows Phone 8 och Android 4.1. Några viktiga skillnader mellan systemen är att Android har ett större app-utbud och fler anpassningsmöjligheter – till exempel för startskärmarna. På Android kan du fritt placera ut widgetar med olika storlek och funktioner. Windows har istället Live Tiles – fyrkantiga paneler som antingen kan vara små genvägar eller förstoras till större rutor som visar information från den kopplade appen. Nokia Lumia 625 har flera välgjorda appar – till exempel Nokias karttjänster och Office-sviten. På Android-sidan finns det färre riktigt bra tillägg från tillverkarna. Undantaget är HTC Desire 500 som har både ett snyggare gränssnitt och ett par extra funktioner – som överföring av inställningar och Officepaket. 

Vinnare: HTC Desire 500

Användarupplevelse

Androidsystemet – i synnerhet Jelly Bean-versionen som mobilerna i testet använder – ställer stora krav på hårdvaran. Systemet behöver en stor skärm för att se bra ut och rejält med processorkraft och minne för att inte kännas segt. Windows Phone är lättare att driva och Nokia Lumia 625 känns väldigt snabb. Skärmen, med låg upplösning i förhållande till storleken, drar dock ned helhetsintrycket. HTC Desire 500, Huawei Ascend G740 och LG Optimus F5 är snabbare än konkurrenterna från Sony, Samsung och ZTE. LG har en bra balans mellan prestanda i webbläsaren och snabb respons i menyerna och tar hem fempoängaren i kategorin.

Vinnare: LG Optimus F5

Material och kvalitet

I budgetklassen är det plast som gäller över hela startfältet, men tillverkarna har lyckats bra med att hålla kvalitetskänslan uppe. Några mobiler höjer sig över genomsnittet. LG Optimus F5 och Sony Xperia M är bra val om du vill ha en mobil som är lite mer kompakt och diskret, men ändå känns välbyggd. Nokia och HTC har satsat på färg. Med Nokia Lumia 625 följer två olika skal som du själv kan växla mellan. HTC Desire 500 är byggd i ett blankt plastmaterial som känns segt och tåligt. Skalet har väldigt bra passform och flera detaljer i designen bidrar till att mobilen får en egen stil och karaktär.

Vinnare: HTC Desire 500

Vinnaren: Huawei Ascend G740


4G-mobilen Huawei Ascend G740 kostar mindre än hälften så mycket som toppmodellerna från Samsung eller Apple och för pengarna får du en mobil som klarar det mesta utan att kännas billig eller plastig. Mobilen har ett gränssnitt som Huawei kallar ”Emotion UI”. I botten finns Android 4.1, men systemet i Ascend G740 är lite snyggare från start genom välgjorda teman och widgetar som gör sig bra på den högupplösta skärmen. Huvudkameran är på 8 megapixel och levererar bra bilder – brusnivån är låg och mobilen har belysning och autofokus. Stor skärm kräver mycket ström och trots att Huawei byggt in testets största batteri har övriga mobiler i testet bättre uthållighet. Batteritiden och avsaknad av NFC hör till mobilens få nackdelar. Sammantaget är Huawei Ascend G740 väldigt mycket mobil för pengarna.

Fakta och Testbilder


För faktaruta i full storlek och testbilder från respektive kamera hänvisar vi till bildspelet ovan.

Fakta budgettest

Apple Iphone 4S – lägst pris med Ios


Apples mobiler klarar inte prisgränsen i vårt budgettest, men du kan hitta gamla flaggskeppet Iphone 4S för omkring 3 500 kr. Jämfört med Android- och Windowsmobilerna i testet får du en högre byggkvalitet. Mobilen är tillverkad nästan helt i glas och metall och känns väldigt solid i handen. Konstruktionen är tyvärr också mobilens akilleshäl – med glas ända ut i kanterna behöver du bara ha lite otur för att spräcka skärm eller bakstycke. Filhanteringen är en annan brist – bortsett från kamerabilderna kommer apparna inte åt varandras information. Det går delvis att komma runt problemet genom att använda appar med stöd för Dropbox eller andra lagringstjänster, men uppgifter som att mejla en bilaga eller tanka över en film från datorn till mobilen blir onödigt krångliga med Iphone. 

Under skalet finns systemprocessorn Apple A5 med dubbla Cortex A9-kärnor på 1 GHz styck. Det kan låta snålt efter dagens standard, men systemet flyter bra även efter uppdatering till Ios 7 och Huawei Ascend G740 är den enda mobil i testet som når upp till en högre prestandapoäng. Apple ser till att även gamla mobiler begåvas med nya funktioner – ett plus jämfört med Android där de flesta mobiler bara får en eller ett par mindre uppdateringar. Skärmen är liten med en diagonal på 3,5 tum, men bilden är knivskarp och har bra ljusstyrka. De senaste Iphone-modellerna har en mer avlång skärm som rymmer en extra rad ikoner, men systemet och apparna fungerar utmärkt även på den lite mindre ytan.

Iphone 4S har ett tillbehörsutbud som slår det mesta. Väskor, fästen, dockningsbara högtalare, sensorer för löparskor och andra typer av unika och specifika tillbehör finns i en helt annan utsträckning än för Android- och Windowsmobiler. 

Mått: 115,2 x 58,6 x 9,3 mm

Vikt: 140 gram

Skärm: 3,5 tum IPS LCD 640 x 960 pixel

Data: 3G 14,4/5,76 Mbit/s, wifi 802.11 b/g/n

System: Ios 7

Kamera: 8 megapixel med autofokus och belysning. Videosamtalskamera 0,3 megapixel.

Browsermark-poäng: 2171

Pris: 3 500 kr

Plus: Byggkvaliteten. Snabb webbläsare. Bra kamera.

Minus: Saknar NFC och FM-radio. Liten skärm. Krånglig filhantering.

I testet:

HTC Desire 500 - Prisvärd och känns som en av testet snabbaste.

Huawei Ascend G740 - Erbjuder testets både största och bästa skärm.

LG Optimus F5 - En av testets 4G-mobiler men sämre som kamera.

Nokia Lumia 625 - Surf i 4G, men vi hade önskat bättre upplösning i skärmen.

Samsung Galaxy S3 Mini - NFC och några arv från storebror Galaxy S3.

Sony Xperia M - Hög kvalitetskänsla, men lite seg i reaktionerna.

ZTE Blade Apex - 4G och maximal prestanda per krona får du här.

Faktaruta – Browsermark

Ett test som betygsätter mobilens prestanda utifrån hur bra webbläsaren klarar olika uppgifter. Om mobilen har en webbläsare som inte utnyttjar hårdvaran optimalt kan mobilen ändå vara, och kännas, snabb både i appar och i andra delar av systemet. Men testet ger ofta en rättvisande bild som dessutom går att jämföra enkelt mellan olika system.

Testa själv: browsermark.rightware.com