Annons

Siemens S68

Vid första anblicken ger S68 från Benq-Siemens ett oansenligt intryck eftersom den är otroligt tunn. Det är ändå en utmärkt mobil som täcker de grundläggande funktionerna på ett riktigt bra sätt, och den lär fungera fint som supplement för användare med en större smartphone.

Publicerad Uppdaterad

Som den mobilentusiast du ju är, är du sannolikt den i din bekantskapskrets som vet mest om mobiltelefoner. En sådan som du är bra att ha för alla andra som inte riktigt delar intresset för mobiltelefonernas underbara värld, och du får säkert ge många goda råd inom ämnet mobiltelefoni. Tyvärr finner man också att man ibland måste försvara alla de fiffiga och synnerligen praktiska funktioner som numera är självklara hos de flesta mobiltelefoner.

Själv blir jag i alla fall ofta konfronterad av mina plågsamt oupplysta vänner och bekanta som bara vill ha en mobil man kan tala i och sms:a med. Okej, om vi riktigt ska fläska på får telefonen gärna också kunna synkronisera telefonboken med datorn, men sedan får det vara slut på funktionerna. Okej, den kan väl också få vara lite snygg att se på.

En sådan mobil kunde vara S68 från Benq-Siemens. Den har visserligen fortfarande en rad funktioner som man bara aktiverar en enda gång, nämligen då man ska undersöka vad mobilen har för egenskaper. Inspelningsfunktion, stoppur, timer och datumberäknare är exempel på sådant.

Ska man nu göra en telefon som är helt strippad på funktioner så kan man ju lika gärna göra det ordentligt och även utesluta sådant här. De mer platskrävande funktionerna, som kamera och videospelare, saknas förstås. En funktion som mediespelaren borde man nog också ha plockat bort, eftersom den ändå inte kan användas som mp3-spelare - den kan helt enkelt inte läsa mp3-filer. Med bara 8 megabyte ledigt minne till data och program, och ingen möjlighet för utökning, kan det göra detsamma om den kan hantera mp3-filer. I praktiken kan mediespelaren bara användas till att spela upp ringsignaler eller visa bilder, och det känns lite överdrivet att man skulle behöva en mediespelare till detta.

Försvinnade liten

S68 har formgivits med borstat stål och ett svart skal på baksidan. Den ser möjligen en aning för kall och maskulin ut för att falla kvinnor på läppen. Med sin slanka form och sin nätta vikt på 80 gram passar den mycket bra i fickan, nästan så bra att man ibland undrar om man verkligen kommit ihåg att ta den med sig.

Skärmen är inte anmärkningsvärd jämfört med liknande modeller, men den klarar solljuset utmärkt. Knapparna är bra och behagliga att använda. Dock tycker jag att de väsnas aningen för mycket när man trycker på dem. Sitter man någonstans där det måste vara tyst och man bara är tvungen att skicka i väg ett sms på stört får man räkna med irriterade blickar från omgivningen. Spontant verkar knapparna inte allt för solida, och jag oroar mig lite för hur de skulle må efter två, tre månaders intensiv användning.

En sak man måste vänja sig vid med S68 är det nya systemet och menyerna som kommer från Benq. De är nämligen inte längre som Siemens gamla menyer. I grund och botten är det något positivt, men av någon anledning är det inte möjligt att sätta upp huvudmenyn som ett rutmönster, så att man till exempel kan se nio olika mappar samtidigt. I stället visas varje mapp på en lång rad, där man bara kan se en mapp åt gången. Det ger förstås ingen vidare överblick och gör navigationen långsammare, vilket jag inte är helt förtjust i.

Desto bättre är anslutningsmöjligheterna till internet, datorer och annat som man kan behöva ansluta till. Den inbyggda webbläsaren fungerar fint och läser wapsidor snabbt. Man kan lätt skriva in bokmärken, så att man med några få knapptryckningar kan nå sina favoritsidor.

Bra almanacka

En sak som är trevlig att slippa släpa runt på, tack vare telefonens almanacka och telefonbok, är filofaxen som ju är i storlek med en lada. Har man en smartphone på jobbet är den säkert full av kontaktuppgifter, vilka kan kopieras från datorn till S68. Namn, jobb-, privat-, fax- och mobilnummer, ringsignal, bild, e-postadress, hemsideadress, stad, postnummer, företagsnamn, befattning och födelsedag. Det borde täcka det mesta.

Också almanackan måste fungera optimalt om man menar allvar med att låta filofaxen ända sina dagar i kakelugnen. En smartphone med t.ex Windows Mobile 5 ligger långt framme på det fältet, då den synkroniserar perfekt med datorn. Men man kommer långt med mindre än så, och almanackan i S68 står sig i konkurrensen i denna mobilklass. Kategorierna för anteckningar i kalendern är memo, uppringning, möte, röstmemo, födelsedag och semester, alla anpassade till varje enskild kategori. En funktion jag vanligtvis använder mycket sparsamt är röstmemo, men med S68 blev jag fånigt förtjust i det.

Varför vet jag inte, för den är egentligen inte bättre än motsvarande funktion på andra mobiler. Kanske var den bara mer synliggjord. Hur som helst hade jag stor glädje av att lägga in en liten inspelning i almackan, som senare hoppar upp på skärmen vid önskad tidpunkt.

Det medföljande schackspelet är som schackspel brukar vara på en skärm av denna storlek. Det vill säga, pjäserna är lite väl små och det blir svårt att se om det är kungen eller damen man flyttar. Spelet är väl okej, och man har åtminstone en lustig motståndare eftersom den befinner sig på apstadiet. Man kan ställa in spelet att spela som en apa, därtill en av de mindre begåvade inp>Det andra medföljande spelet heter Super Stack Attack. Det är lite mer actionbetonat, men fångade inte mitt intresse. Gillar man spel där man ska flytta runt boxar så att de står på ett särskilt sätt är det säkert jättekul. Jag antar att tanken med spelet är att det ska utmana användarens intelligens. Jag vet nog vad du tänker nu, men det kan du väl få göra.

565980

Typ: Gsm-mobil med trippelband

Vikt: 78,5 gram

Mått: 107 x 44 x 13,2 mm

Taltid: Upp till 5 timmar

Standbytid: 300 timmar

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: Gprs, e-post, bluetooth, webbläsare

Anslutning till pc/mac: USB eller bluetooth

Röststyring: Nej

Ringsignaler: Polyfona

Telefonbok: Namn, jobb-, privat- och mobilnummer, ringsignal, bild, e-postadress, webbsida, postadress, företag, titel, fax och födelsedag

Skärm: TFT, 262 000 färger,

132 x 176 pixel

Spel: Super Stack Attack och Chessmaster ligger med, stöd för nedladdningsbara javaspel

Kamera: Nej

Minne: 8 megabyte minne fritt för användaren

Övrigt: T9, kalender, alarm, mms, Mediaplayer, Java MIDP 2.0, miniräknare, att-göra-lista, anteckningar

Tilbehör: Laddare, och programvaru-cd medföljer. Bordsladdare, billadare, headset med mera kan köpas till

Uttag för extern antenn: Nej

Pris: 1 900 kronor

Ställer du inte allt för höga tekniska krav på din mobil kan S68 mycket väl vara något för dig. Den är inte användbar till mycket utöver telefoni, sms och almanacksfunktioner, men i gengäld är den läcker och slank, och den är bekväm och närmast obemärkt även i åtsittande byxfickor. Med tanke på priset kan den definitivt vara värd att stifta bekantskap med.

Motorola Slvr är ett uppenbart alternativ, även om den tyvärr har en VGA-kamera. Formatet är i princip det-samma, men priset ligger cirka 500 kronor högre.

Plus:

Designen

Kalendern&telefonboken

Priset

Minus

För lite minne

Ingen kamera

Ingen fm-radio

Delbetyg:

Telefoni&data 7

Mulitmedia 4

System&program 6

Användarvänlighet 7

Prestanda&minne 6

Totalbetyg 60%