Annons

Ipad får en tuff match

Surfplattor i stort test

En surfplatta ger dig det digitala livet i fickformat, förutsatt att du har ganska stora fickor. Vi har testat ett helt gäng plattor som kör Android, en som kör Windows och så Ipad så klart.

Publicerad Uppdaterad

Frågan som ganska snart infinner sig för de flesta är ”Vad ska jag ha den här till?”. Svaren blir lite olika från person till person. Någon kommer aldrig på ett vettigt svar och låter den ligga på byrån några månader för att sedan kränga den på Blocket. Det blir många träffar där om du söker på ”surfplatta”, både Appletillverkade och sådana som kör Android.

Andra svarar att de inte kan leva utan dem, de kollar på film på väg till jobbet, de surfar hemma i soffan kanske samtidigt som de ser på tv och de kollar e-posten och läser nyheter på webben på väg till jobbet. För faktum är att det är rejäl skillnad att göra allt detta på en större skärm än de 3,5 tum som är vanliga bland större mobiler med pekskärm.

Främst är nog plattan ett komplement eller i bästa fall ersättare till datorn. Fördelen är att plattan är enklare att ta med sig, snabbare att få igång och att den bjuder på en del extrafunktioner som en stationär eller bärbar dator sällan kan bjuda på. Prislappen är givetvis en faktor även den.

Under testandet händer det spontant att man använder plattorna flitigt främst till två saker. Den ena är att kolla e-posten och skriva svar på väg till jobbet. Den andra är att spela spel. Lite insnöade på Angry Birds och Pocket God och vi kan lova att det är roligare på en stor skärm än på en liten mobilskärm. Men då gäller det förstås att plattan orkar med att driva spelet, och det är det inte alla i detta test som gör. Alla klarar inte ens att köra de mest populära spelen.

Sedan är det förstås det där med priset. Galaxy Tab kostar närmare sju tusen och det kan man tycka är i mesta laget. Men det är förstås upp till dig att avgöra vad det är värt, vi har gjort ett rejält test av de vassaste modellerna till försäljning på den svenska marknaden just nu och konstaterar att spridningen i kvalitet är minst lika stor som spridningen i pris.

Paddy T

Den här plattan med vanliga Windows 7, det du hittar i en vanlig bärbar dator med tangentbord, är helt klart en udda fågel i samlingen. Den är udda för att den skiljer sig från de övriga på så många olika sätt. Apple var långt ifrån först med surfplattan, eller tablet som man även kan kalla den.

När man testar Paddy T kommer man snabbt fram till varför surfplattan inte slagit igenom förrän nu och då med plattor som Ipad och Samsung Galaxy Tab. De två platorna har det gemensamt att de härstammar från operativsystem där man styr allt med fingrarna på en tryckkänslig skärm och det verkar vara det som behövs för att en platta ska fungera väl. Bland det positiva man kan säga om Paddy T är att den har två usb-kontakter och eftersom det alltså är vanliga Windows som sitter i så kan du ansluta digitalkameror, usb-minnen, tangentbord eller andra tillbehör. Den fungerar alltså väldigt mycket som en vanlig dator på just det sättet i alla fall. I praktiken bör du nog använda de här två usb-ingångarna till en mus och ett tangentbord, för de saknar man båda så fort man startat Paddy T.

Att använda den tryckkänsliga skärmen med bara fingrarna är plågsamt av flera anledningar. Först och främst är ju operativsystemet Windows 7 inte alls anpassat för att man ska styra det med tjocka otympliga fingrar. Ett pricka och klicka på ikoner i startskärmen är inga större problem, men däremot att välja rätt i fullpackade menyer är alldeles för svårt. Som om inte detta vore nog så är även responsen i skärmen dålig. När jag ska klicka och pricka i till exempel ett textfält på en webbsida så tar det ofta tre eller flera klick innan jag träffar rätt och datorn reagerar.

När jag väl lyckats med det så börjar det jobbiga, för då ska man lyckas med textinmatningen. Att tangentbordet kommer upp på skärmen får man vänja sig vid när man har att göra med en surfplatta. Att tangentbordet då skymmer en del av det övriga innehållet som ska visas på skärmen går ju liksom inte att undvika. Felet med skärmtangentbordet i Paddy T är att det lägger sig över det innehåll som finns och inte skjuter undan det som i plattorna med ett mer anpassat system. Jag ska säga att jag vartefter lär mig skriva allt snabbare på tangentbordet på Paddy T, men jag tycker fortfarande att det är en nackdel att det i många fall lägger sig över det innehåll man vill se.

Apple Ipad

Känner du bara till en av de här plattorna vi testar sedan tidigare så är det säkert Ipad. Det var ju den som startade den nuvarande plattrenden (utan att vara först) och spred appfebern även till detta område. När Steve Jobs, som länge sagt att Apple inte skulle göra en netbook, en liten bärbar dator, förklarade lanseringen av Ipad så pratade han om att det var något som saknades mellan företagets bärbara datorer och deras Iphone. Det är alltså Ipad som ska fylla upp det tomrummet, men det tog Apple långt tid att komma fram till det. Surfplattor, läsplattor, tablets eller vad man nu vill kalla det hade funnits länge, utan att riktigt slå igenom och det var det anpassade gränssnittet från Iphone som var utgångspunkten till Ipad.

Apples Ipad har mer än konkurrenterna rollen som ett komplement till en dator, bärbar eller stationär. För precis som med Iphone så krävs en dator för att aktivera Ipad och sedan krävs Itunes för att synkronisera information. För att få över din musik ska du föra över den från datorns Itunes. Samma sak gäller filmer och vill du ha någon slags backup så sköter Itunes i datorn även det. Androidplattorna är mer fristående eftersom du kan sätta i och ta ut minneskort och synka din information i större utsträckning över den uppkoppling som finns. Man ska inte säga att Ipad är helt beroende av återkommande synkning med din dator, men onekligen så kommer det att krävas med jämna mellanrum.

När Iphone lanserades 2007 i USA fanns det ingen Appstore eller möjligheter att alls installera appar i sin Iphone. Mycket har hänt sedan dess och när Ipad nu kommit ut även i Sverige finns dels alla 300 000 Iphone-applikationer, men av dessa är det idag enligt Apple 40 000 som är speciellt anpassade för Ipad och alltså kan dra nytta av hela skärmen. Framförallt har vi märkt den senaste tiden, i samband med Sverigesläppet att det är till Ipad som de flesta roliga appar kommer först. Ett par dagar innan Sverige fick Ipad så släppte alla de större dagstidningarna sina respektive Ipad-planer och idag finns såväl Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet (i form av Sportbladet) tillgängliga i Appstore på Ipad.

Den senaste uppdateringen till Ipad (version 4.2) har gett multitasking så man kan göra flera program samtidigt och framförallt växla smidigt mellan program man använder parallellt.

Samsung Galaxy Tab

Det är Samsung som står för den klart mest intressanta utmanaren till Ipad, som ju annars får det mesta av uppmärksamheten när det pratas plattor. Galaxy har en riktigt bra och skarp skärm och dessutom ett format som gör den betydligt enklare än Ipad att både frakta och att hålla i oavsett om du ser på film eller läser en e-bok. Den har dessutom bra respons när man pekar sig fram och bra precision. Det finns också stöd för multitouch så att du kan zooma ut och in med två fingrar i bilder eller kartor, den reagerar blixtsnabbt.

Samsung Tab kvalar in i en klass modell innerficka på kavaj eller rejäl jackficka. Med lite god vilja och milt våld går det att transportera dem i bakfickan på jeansen, men då går det å andra sidan inte att sitta ned. Men de behöver inte ett eget fack i väskan för att få plats. Vi har suttit med den på väg till jobbet och surfat, kollat SVT Play och spelat spel.

Utbudet av tjänster i Tab är nog det som tilltalar oss mest. Under ikonen Readers Hub så hittar man såväl böcker, dagstidningar som månadsmagasin att läsa i sin platta. Man betalar med kontokort och kan till exempel få dagens tidning levererad direkt till plattan. Samsung har inte utvecklat det här själva, men lyckats knyta flera bra leverantörer till sig, alltså saker du inte kan få på andra Android-plattor idag.

Om vi ska fortsätta jämförelsen med Ipad så är Tab betydligt mera mobiltelefon, för det går att ringa och ta emot vanliga samtal med Tab, inklusive videosamtal via 3G och den har alltså även en kamera. Det är en lätt besynnerlig känsla att gå runt och fota och filma med Tab, som att ta bilder med en tv-skärm. Ska man ringa vanliga samtal är det bäst att använda ett headset.

Ska man försöka förklara prisskillnaden mot övriga Android-plattor är det nog främst skärmen och tjänsterna som skiljer. Skärmen på Tab är skarp i jämförelse med Ipad och har riktigt bra färgåtergivning. Det är nog främst det som du får betala lite extra för.

Dell Streak

Dell Streak är minstingen med fem tum och ser snygg ut tack vare att upplösningen är 800x480, samma som på flera av de större plattorna. Det här innebär alltså att upplösningen är bra och det är inga svårigheter att konstatera så fort man tittar lite närmare på Streak. Den är lite mitt emellan telefon och platta, den är väl stor för att platsa i en byxficka, men ganska liten jämfört med konkurrenterna i testet. Även Streak har multitouch, men den är inte lika snabb som Galaxy Tab, det är till exempel en viss fördröjning när man zoomar på webbsidor.

Skärmen är dock bra och det finns gott om anpassade widgets som gör att du snabbt får tillgång till funktioner direkt i startskärmarna. Det är ju en av de största skillnaderna mellan Ipad och Android-plattor. Med Ipad och dess operativsystem iOS är startskärmarna fyllda med ikoner för dina appar och inget annat. Android kan visa mer aktuell information från till exempel Facebook, din kalender eller de senast inkomna mejlen. Faktum är att Dell själva varit duktiga på att ta fram egna anpassade widgets utöver de du själv får med när du laddar ner program från Android Market.

Förutom den lilla, men bra och skarpa skärmen, så är det även annat som gör Dell-plattan till mer telefon än surfplatta och det är kameran. För i Streak finns en kamera på hela fem megapixel och en riktigt bra sådan med autofokus. Frågan är dock varför man köper en platta. Förmodligen är Dell Streak en betydligt bättre telefon än det är platta, för för att en platta ska vara lyckosam så krävs det ju att den skiljer sig från en mobil. Dell Streak blir en kompromiss, hur man än vrider och vänder på den. Några egentliga ansträngningar från Dells sida för att göra den till mer av en läsplatta finns inte heller. Streak klarar film bra särskilt med sin högupplösta skärm, men att se på film i den här som i filmsammanhang får anses vara en lite väl liten skärm är inte så njutbart. För e-böcker finns appen Amazon Kindle, precis som i Ipad och i andra Android-plattor, men där liksom när man surfar är det svråt att bortse från det faktum att skärmen är betydligt mindre än de andra tävlande i den här jämförelsen.

Huawei S7

Vi har tidigare nämnt att skärmen är det som tydligast av pekplattornas funktioner har en koppling till priset. Det är bra skärm som får priserna att rusa och om du väljer en budgetmodell så är det skärmen du främst får tumma på. Det kan då gälla både färgåtergivning och hur väl skärmen svarar på dina fingertryck. När det gäller just skärmen så hamnar Huawei S7 i ett mellanläge. Den har bra upplösning och bra ljusstyrka, men skärmen är inte lika klar som toppmodellerna. Det ligger som en lätt mjölkig hinna över skärmen, inte så att det förstör upplevelsen, men det tar ned intrycket lite. När vi tittar på bilder eller filmer ser det helt enkelt inte riktigt lika snyggt ut. Skärmen reagerar inte heller lika snabbt som Tab eller Ipad. När man ska öppna skärmlåset med ett fingerdrag tar det ofta ett par försök. Den har multitouch som inte heller det fungerar lika smidigt som på de bästa plattorna, men funktionen finns där.

Huawei S7 är lite tjockare och aningen klumpigare än Samsungs Galaxy Tab men den går också att klämma ned i en ficka även om det inte går lika smidigt eftersom några millimeter till gör ganska stor skillnad. Istället för Galaxens plastskal så har Huawei satt en metallbit på sidan och viktigast av allt även tryckt dit ett stöd som håller upp plattan. Funkar bäst när du ska kolla på film, förmodligen bäst på till exempel flygplanet. Sitter du uppkrupen i soffan är det nog enklare att hålla själv i plattan för att både få bra stöd och lagom avstånd mellan ögon och platta.

Huawei-plattan levereras med ett par extra widgets för startskärmarna, alltså utöver de du kan ladda ner själv. Det finns också lite specialgjorda genvägar i botten på skärmen. Kategorier som underhållning, kommunikation och favoriter har egna startskärmar och med ett klick där blir det enklare att organisera alla genvägar från dina startskärmar. Men det är ändå den lite mjölkiga skärmen som drar ner intrycket av helheten.

Skärm

Det skiljer en hel del mellan plattorna i detta test, det tydligaste är förstås variationen i skärmstorlek från fem till tio tum. Men när vi slår på strömmen visar det sig strax att det också skiljer en hel del i kvalitet. Skärmen är kanske den del som tydligast visar när tillverkaren satsat på att konkurrera med priset.

Paddy T som är datorn med vanliga Windows i diskvalificerar sig ju först och främst genom att den reagerar så dåligt på tryck. Till måttet är den dock testets största, även om vi även är missnöjda med betraktningsvinkeln, för så fort man tittar lite snett på den så blir vitt till exempel till grönt. Tittar vi på upplösningen alltså hur många bildpunkter tillverkarna lyckats klämma in, så att bilden blir skarp, ja då hamnar inte Paddy T särskilt bar där heller. Det gör istället Dell Streak och Samsung Galaxy Tab. Båda har fin färgåtergivning och skarpa detaljer. Huawei S7 som liksom Tab och Streak kör Android har likvärdig skärmrespons som de två andra när man klickar och sveper, men Ipad har den bästa responsen i skärmen. Däremot har Ipad inte riktigt lika skarp skärm och man märker tydligt att steget till Iphone 4 och dess Retina-skärm är betydligt.

Vinnare: Ipad, Streak och Tab

Format

Vilket format en surfplatta har handlar inte bara om hur liten och enkel den ska vara att plocka med sig överallt. Formatet har ju snarare med att göra hur väl lämpad produkten är för att göra det du vill med den. Just för att surfa är det till exempel bra om skärmen är tillräckligt stor för att kunna visa normala webbsidor skarpt. Samtidigt är det ju bra om du inte behöver en egen väska till din platta om du skulle vilja ta med den. Å en tredje sida skulle du kanske vara nöjd med en platta som gärna blev kvar hemma i soffan för att den hade en fantastisk skärm som passar bra precis där. Ja, visst finns det helt enkelt flera aspekter på det här med formatet.

Alla plattor i testet utom Dell Streak erbjuder något formatmässigt som mobiltelefonen inte kan tävla med. Det går betydligt bättre att se på film och surfa i allt utom just Dell Streak. Den är däremot (följaktligen) oöverträffat portabel och går lätt ner i fickan när du ska iväg. Den blir dock mer än stor mobiltelefon än en lite surfplatta. Bjässen Paddy T är tung och stor men faktum är att Ipad är nästan lika stor om än betydligt tunnare. Det är Samsung Galaxy Tab och Huawei S7 som går vinnande ur just detta med en utmärkt kompromiss. Tillräckligt stora för att du ska kunna surfa och se film njutbart och ändå tillräckligt små för att gå ner i jackfickan. Extra plus till Huawei för stödet du fäller ut från baksidan när du ska se film.

Vinnare: Tab och S7

Uppkoppling och surf

Ipad kan du inte ringa med som en telefon och det klarar inte heller Windowsdatorn Paddy T. Övriga deltagare däremot, alla med operativsystemet Android kan du däremot använda även som telefon. De har alla tre såklart även möjligheten att koppla upp sig mot internet via mobilnätet så du slipper vara beroende av wlan-uppkoppling utan kan surfa och kolla e-post nyheter och se film var du än är. Samma uppkopplingsmöjlighet finns i Paddy T med sitt inbyggda modem och simkortsplats och Ipad säljs i två versioner. Den ena har bara wlan och den andra har både wlan och 3G för uppkoppling. Har du wlan hemma och inte tänker plocka med dig din platta så mycket duger det fint. 3G i plattan gör den ju mer användbar, men kräver samtidigt ett abonnemang med simkort och det kostar ju extra pengar varje månad.

Oavsett om du surfar via 3G eller wlan så har givetvis alla dessa surfplattor webbläsare värda namnet. Ibland kan du med Ipad och Android-plattorna utan att du ber om det hamna på mobilanpassade sajter, men det händer inte särskilt ofta. Webbläsaren i Paddy T har ju fördelen att den fungerar precis som en dator med allt vad gäller video, flash och liknande. Den har dessutom multitouch för att zooma in och ut i en sida, men det är inte särskilt användbart där. Det fungerar bättre i Androiderna Tab. S7 och Streak. Ett dubbelklick på en spalt där zommar dessutom in och anpassar text och radbrytning för bästa läsbarhet, vilket är särskilt bra. Av de tre är dock S7 den med sämst läsbarhet. Apples Ipad finns som sagt i en version med wlan och en med wlan och 3G. Webbläsaren heter Safari och är precis som den i Iphone utrustad med multitouch för att zooma in och ut och den kan också zooma in genom ett dubbelklick på en textspalt eller för den del en bild.

Vinnare: Tab

Appar

Som i en del av de andra kategorierna för bedömning sticker Paddy T ut markant. Den kommer ju från en tidsålder där appar hette program. Den är helt enkelt mycket mer dator än de övriga och det gör ju programutbudet otroligt stort. Det är alltså snarare prestandan och användbarheten än utbudet som sätter stopp. Alla de tre Android-plattorna ger dig tillgång till Android Market för att ladda ner och köpa appar, med samma utbud som för Androidmobiler. Faktum är att de flesta appar vi testar fungerar bra även på dessa stora skärmar.

Tittar vi på utbudet från start, alltså de appar som följer med så är mycket gemensamt på de tre plattorna med Android, alltså Tab, Dell och Huwaei. Här finns Google Maps som visar din position och låter dig söka samt Gmail för att läsa e-post och även separat e-postprogram för andra konton. Kalendern synkar mot Google Calendar på webben och detsamma gäller kontaktlistan som synkas mot dina kontakter i Gmail. Alla de här Android-plattorna har också Googles Android Market, vilket gör att man har tillgång till hela utbudet av program där, vilket tyvärr inte alltid är självklart i andra plattor med Android.

Går vi över till Ipad så är ju det plattan som i stort definieras av just appar. När Ipad först släpptes i USA, innan den kom till Sverige, var utbudet av appar relativt svagt, men nu i samband med att Ipad kommit till Sverige har det kommit en lång rad appar som är anpassade. Bland de cirka 300 000 apparna till Iphone finns nu drygt 40 000 appar som är anpassade till Ipad och alltså kan utnyttja den till fullo med hela skärmytan och ett anpassat gränssnitt. Framförallt märks tydligt att Ipad står högst på allas lista när det ska göras appar för plattor. Därför är apputbudet bra och Ipad är idag enda valet om du vill ha tillgång till de svenska dagstidningarnas nyheter enkelt, liksom de största internationella som Financial Times, New York Times och liknande.

Vinnare: Ipad

Media

Eftersom man kan kalla de här plattorna för läsplattor så börjar vi med det. Förutsättningarna för att läsa böcker är rätt olika på de här plattorna. Bäst är Ipad och Samsung Galaxy Tab. I Ipad har vi programmet Ibooks och motsvarigheten i Galaxy Tab heter Kobo. Apple har skapat sin bokläsare och-butik själva medan Samsung låtit Kobo sköta det, en separat app som för övrigt finns även till Ipad. I båda dessa appar är utbudet av böcker du kan köpa relativt begränsat. Med ett svenskt Ituneskonto kan man idag bara ladda ner gratis böcker från Ibookstore och de är på engelska den absoluta merparten av dem. I Kobo på Tab så kan man köpa vanligare och framförallt mer moderna böcker, dock fortfarande bara på engelska. Man kan dock tillägga att Ipad även klarar epub-böcker så köper du sådana i till exempel e-bokhandlarna hos Bokus eller Adlibris så kan du lägga in de filerna i Ibooks via Itunes i datorn.

Ska du se på film så är du med Ipad relativt beroende av Itunes i datorn. Den klarar inte alla filmformat vi provar. Vi har testat alla plattor med ett gäng filmklipp av blandade format och kodekar som mp4, avi och xvid. Samsung Tab klarar alla klipp på minneskortet vi sätter i utan problem och samma sak gäller Paddy T. Inte konstigt eftersom den senare i praktiken är en vanlig dator. Dell Streak är bra men inte lika vass och klarar inte att spela upp xvid-klippet, i övrigt går det bra, men ljudet är inte riktigt lika bra som i Tab. Huawei S7 klarar alla filmer utom xvid-rullen och har överraskande bra ljud.

Vinnare: Tab

Vinnare: Samsung Galaxy Tab

Det är till Ipad som svenska tidningsföretag just släppt appar så du kan läsa dagstidningen i din Ipad och det är Ipad även som andra apptillverkare verkar favorisera. Det är dock Galaxy Tab som tar hem segern och anledningarna är främst skärmen och att man i Android är friare att använda fler funktioner. Skärmen är riktigt skarp och har bra förgåtergivning. Med Android är det också enklare än i Ipad att till exempel se på film och direkt i startskärmen få de senaste nyheterna, din e-post och kalender för överblicken över vad som är på gång. Formatet på Galaxy Tab gör också att den är enklare än Ipad om du vill ta med den på resan.

Klicka på tabellen för läsbar upplösning.