Pigg budgetlur

Test: Asus Zenfone 4

Med Zenfone 4 levererar Asus väldigt mycket telefon och funktioner för slantarna.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
6/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
74%

Zenfone 4 är först ut i Asus nya Zenfone-serie att lanseras i Sverige och lanserades mitt under semestersäsongen i sommarvärmen. Med prislappen som grund kan det lätt förväntas att Zenfone 4 inte klarar av några särskilt avancerade spel, men så är inte fallet alls. Efter att ha installerat en rad olika 3D-spel så som Dino Hunter, Race the traffic och Six Guns på mobilen kan konstateras att telefonen faktiskt går riktigt bra att spela på. 3D-spelen i fråga flyter nämligen på helt behagligt på den. Intels dubbelkärniga Atom Z2420-processor på 1,2 gigahertz levererar fullt tillräckligt med kraft för att säkerställa en, lågupplöst skärm till trots, fullt behaglig spelupplevelse.

Visst, det tar sin lilla stund att dra igång spelen, och inte heller att avsluta dem går blixtsnabbt, men utöver något kaffepausvänliga laddningstider finns det inget att anmärka på vad gäller bilduppdateringshastigheten eller spelupplevelsen i övrigt. 

När det gäller ljudet i telefonen sitter högtalaren för musikuppspelning på baksidan av enheten och ger inte ifrån sig något som ens med bästa välvilja kan beskrivas som särskilt välljudande. Som på de allra flesta mobiler är det hörlurar som gäller om du ska lyssna på musik på den någon längre stund. Sådana får du dock köpa till eller se till att ha i din ägo sedan tidigare, för det följer inte med några i kartongen till telefonen.

Vad byggkvalitet beträffar så är Zenfone 4 med sin 4-tumsskärm enkel att hålla i handen, även om midjemåttet gärna hade fått vara något mindre för att den skulle kunna uppfattas som lite mer spännande. Även om telefonen är byggd i plast runt om så känns det som att inte minst enhetens lätthet gör att den överlever att bli tappad i backen – något som telefonen också oplanerat blev utsatt för under testens gång genom att den gled ur byxfickan. Formspråket för telefonen ska vara inspirerat av Asus Zen-serie inom bärbara datorer, men det förklarar inte varför man har valt att skippa att sätta dit något så enkelt som en vanlig simpel kameraknapp.

Kikar vi på mjukvara i enheten så är den försedd med Android 4.3. Även om en framtida uppdatering till Kitkat är utlovad så är det inget som fanns tillgängligt vid testtillfället. Telefonen är mestadels snabb i menyer och en bra funktion som Asus lagt till för att det ska gå enklare att hushålla med resurserna i luren är möjligheten till snabbrensning av arbetsminnet. Minnesrensningsfunktionen gör att du slipper starta om telefonen om den trots allt börjar kännas seg efter en längre tids användning. Du når funktionen enkelt genom nedfällningsmenyn i övre skärmkanten och rensningen genomförs på några sekunder. 

Kameran i telefonen, vilken alltså saknar dedikerad kameraknapp, lär inte vinna några priser vad gäller de fysiska förutsättningar i form av objektiv, sensor och antal megapixel, men däremot finns det gott om funktioner i mjukvaran. Genom en förinstallerad app kallad Party Link kan du till exempel i realtid dela med dig av bilder till personer i närheten av dig som också kör Party Link-appen, vilket sker genom att du antingen själv skapar eller ansluter mobilen till något som enklast kan beskrivas som wifi-baserade chattrum.

Värd att nämna är också en selfiefunktion som underlättar för hyfsade självporträtt eftersom frontkameran på mobilen är riktigt usel. Genom att antalet ansikten (upp till fyra) som ska vara med på bilden anges aktiveras en självutlösningsfunktion vilken gör att det går relativt smidigt att ta selfiebilder trots att du som användare inte ser kamerabilden på skärmen när bilden tas. 

En annan småkul sak som finns i kameraappen är en funktion som i realtid försöker få motivpersonen att se mer fotogenisk ut. Smalare kinder, större ögon och fräschare hy appliceras direkt på bilden med syftet att ge en mer modelliknande look för motivpersonen i fråga. Uppdraget ter sig dock rätt svårt för appen att lyckas med för undertecknad, men det säger väl i och för sig kanske inte så mycket om själva funktionen i sig.

Dessvärre finns det ingen fotolampa eller blixt på mobilen, så har du inte bra ljusförhållanden när du tar bilder blir resultatet därefter. En HDR-funktion gör att det går att få till ett bättre dynamiskt omfång på bilderna, men rent allmänt imponerar inte kameran och det krävs ingen särskilt stor inzoomning för att hitta brus i detaljerna nästan oavsett under vilka ljusförhållanden som bilderna är tagna.

Vad gäller videofunktionerna för kameran i Zenfone 4 så återfinns bland annat bildstabiliseringsfunktion och möjlighet till inspelning av video i upp till 1920 x 1080 punkter med 25 bilder per sekund. Det går även att zooma digitalt under videoinspelningen, som dock ger ett ganska släpigt resultat vid inspelning i den högsta upplösningen. På det hela taget känns det som Asus har lagt ner ett gediget arbete på att få till en användarvänlig och bra telefon med mjukvara som gör det bästa möjliga av telefonens begränsade, men med tanke på priset ändå långt ifrån skamliga, hårdvaruspecifikationer.

Ska vi prata några av nackdelarna med Zenfone är det mest uppenbara annars själva skärmen på mobilen. Den brister inte minst i betraktningsvinkel, för håller du den inte så gott som rakt framför dig så blir det genast väldigt vanställda färger. Dessutom är den inte särskilt ljusstark. Även om ljusstyrkan går att dra upp ett par hack från standardinställningarna så blir det inget lysande betyg när den testas i solljus utomhus. Kontrasten lämnar också en del övrigt att önska, med en färgåtergivning där såväl de mörka som ljusa ändarna av färgskalorna flyter samman på skärmen.

Trots bristerna i skärm och kamera ger mobilen ändå ett väldigt bra helhetsintryck som budgettelefon. Som extra slit-och-släng-telefon eller att ge ungarna som första smarta mobil duger den mer än väl.

Plus

Priset är nästan löjligt lågt även för en Android-budget.

Många bra kamerafunktioner

Förvånansvärt snabb

Minus

Skärmen

Kameran

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
6/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
74%

Fakta

Allmänt

Modell Zenfone 4

Tillverkare Asus

Lanseringsdatum 2014-07-11

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 124,4 x 61,4 x 11,2 mm

Vikt 115 g, 57 %

Pris 895 kr

System Android

Systemversion 4.3

Processor Tvåkärnig 1,2 Ghz Intel Atom Z252

Skärm

Mått 4 tum, 60 %

Upplösning 480 x 800 pixel

Typ LCD - TFT

Pekskärm Kapacitiv

Minne

RAM-minne 1 GB, 11 %

Lagringsminne 8 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 1600 mAh, 33 %

Standbytid enligt tillverkaren 192 tim

Taltid enligt tillverkaren 10 tim

Uppmätt videotid 5 tim, 14 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band

Datahastighet in 42,2 Mbit/s

Datahastighet ut 5,76 Mbit/s

Kamera

Upplösning 5 Megapixel, 8 %

Kameraknapp Nej

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Nej

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Videoinspelning, bilder/sek 30 fps

GPS

Program Google Maps, A-GPS, Glonass

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 3.0

Wifi 802.11b/g/n

DLNA Ja

HDMI Nej

Tillbehör

Headset Nej

USB-kabel Ja

Övrigt

Röststyrning Röstsökning, men endast på engelska

Tålig Nej

FM-radio Nej

NFC Nej

Benchmark-tester

Antutu 1507

Quadrant 6650

Hur är det med tillbehör?

Det hänger inte med några hörlurar till telefonen i paketet.

Finns det några särskilda strömsparfunktioner?

Asus har skickat med en app för ändamålet med flera färdiga lägen och möjlighet att själv anpassa olika batterisparfunktioner.

Hur ser det ut med widgetar?

Det är rätt sparsmakat med sådana inlagt från Asus sida. Utöver tid och väder är inget mer inlagt från början på skrivbordet.

Ett alternativ:

Motorola Moto G är en budgettelefon som förvisso är något dyrare men som å andra sidan ger dig senaste Android-versionen redan från början.

Testbild

Kameran är inget vidare i Zenfone 4 och ger brus i detaljerna även under goda ljusförhållanden.