Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Tillbehörstest: Iphone och Ipad

Test av tillbehör till din Iphone

Den inbyggda högtalaren i Iphone är inte mycket att hänga i granen om du vill spela hög musik, kanske är det därför högtalardockor tillverkas i högar. Vi har testat två hyperintressanta alternativ, en trådlös högtalare och en docka för Iphone och Ipad. Vi har även testat en solcellsladdare.

Publicerad:

20 dec 2011 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

HÖR

Namn: iLuv Audio Cube iMM 747

Funktion: Högtalardocka för Iphone, Ipad

Pris: 1100 kr

Ljudet i högtalarna iLuv ger ett betydligt bättre omfång i ljudbilden. Jag jämför särskilt med vissa andra högtalare jag testat och då märks bland annat att högtalarna med riktat ljud både framåt och uppåt ger bättre resultat. Annat ljud känns som det mer skickas iväg i en tunnel rakt fram i jämförelse. Jag är väldigt nöjd med ljudbilden i den här dockan alltså och den passar både Iphone och Ipad. Det finns alltså en dockkontakt som passar i botten på din surfplatta eller telefon. Passformen är dock inte hundra. Bakom dockkontakten finns en platta som ska stödja och som ger efter när man trycker på den, allt för att passa flera olika enheter, både Iphone och Ipad-modeller. Det gör dock som sagt att passformen blir lite lidande, man kan tvingas trycka lite på plattan för att få det att passa ordentligt.

Så länge det bara gällde ljudet så hade iLuv varit ett särskilt bra val eftersom priset är överkomligt också. En fråga man bör ställa sig är ju dock om man ska ha trådlöst eller göra som iLuv-dockan och placera teleofnen i dockan för att spela. Du får konstantladdning av telefonen, men kan inte smsa, surfa och göra annat samtidigt som du lyssnar. Kanske hade en fjärrkontroll gjort upplevelsen än bättre för nu måste du ju gå fram till dockan för att byta låt eller ändra volymen.

Betyg: 6

SOLA

Namn: Green Power Electronics GP400is (Digilive)

Funktion: Solcellsladdare certifierad med ”Made for Iphone”

Pris: 700 kr

Att testa en solcellsladdare i Sverige när dagarna är som kortast kan tyckas lite galet redan från start. Jag har testat solcellsladdare för Iphone tidigare, men ingen har riktigt levt upp till förväntningarna. Rent teoretiskt vore det ju fantastiskt att kunna ha på solcellsfodralet konstant och därigenom få konstant laddning och aldrig behöva ansluta sin telefon till en laddare. Det tycks dock vara en utopi. Därför var jag så klart glad när den här laddaren påstods lösa mina problem.

Bortsett från solens strålar är fodralet även ett vanligt extrabateri som går att ladda med hjälp av en usb-sladd till datorn eller direkt till ett eluttag. Då går det snabbt att fylla batteriet med laddningskapacitet och den sparas ju sedan där i för att du ska kunna ansluta din telefon och få ström när batteriet i Iphone tryter. Jag börjar med att ladda ur batteriet och lägger sedan fodralet i solen i fönstret för att det ska laddas. Inget händer. Jag låter den ligga hela dagen. Inget händer. Jag lägger den under en stark lampa. Då börjar lamporna som signalerar laddning att blinka, men det gäller att inte ha för höga förväntningar på laddtiden. Jag får veta att 30 timmar är en normal laddningstid för att med solljus ladda batteriet och då ska vi ju komma ihåg att solen går ner på kvällen. Det handlar alltså om att skalet ska ligga i solen i flera dygn för att du ska kunna dra nytta av solkraften och då blir ju nyttan av solcellsladdning väldigt begränsad. Särskilt på våra breddgrader lär solcellsladdningen få stå åt sidan för sladden till dator eller eluttag.

Betyg: 4

LYSSNA

Namn: Altec Lansing Inmotion Air IMW725

Funktion: Trådlös högtalare med bluetooth

Pris: 1700 kr

Apple har ju en egen trådlös teknik som de själva kallar Airplay, men när man använder bluetooth istället, som den här högtalardockan från Altec Lansing gör så fungerar det i praktiken faktiskt på ungefär samma sätt. Du aktiverar Bluetooth i telefonen och söker efter tillgängliga enheter i närheten, Inmotion Air dyker upp i listan och du väljer den. Det är alltså lite fler steg att ställa in den första gången men svårare än så här är det faktiskt inte. Även om bluetooth är en gammal beprövad teknik så tycker jag den fungerar bra. Airplay fungerar via wlan och bluetooth så klart via bluetooth-tekniken. Sändingen sker så klart i stereo och med bluetooth är räckvidden ungefär tio meter när jag testat. Med en Iphone 4 har jag kunnat gå ungefär femton meter från högtalaren innan ljudet helt försvinner, men då är jag å andra sidan så långt från högtalaren att jag inte hade hört även om det var bra kontakt. Fördelen med bluetooth är ju att du kan vara rörlig och fortfarande ha telefonen lätt tillgänglig. Surfa, skicka sms och så samtidigt som du har musiken igång i högtalarna. Ljudet däremot är en besvikelse jämfört med flera andra högtalare. Det blir aldrig något riktigt tryck i musiken och även om man drar på med volym så är ljudet dovt och låter inkapslat.

Betyg: 5

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Väldigt bra för samtal

  Jabra Halo Smart gör sitt yttersta för att övertyga dig om att den är just, som namnet antyder, smart. Och den påminner dig om att du också är det om du har köpt den.

  5 okt 2016 - 10:24
 • Efter 3,5 mm-kontakten

  Svenska Sudio gör ett habilt headset även i trådlöst format.

  4 okt 2016 - 07:59
 • Tunn och smart

  Smarta funktioner i ett vansinnigt tunt format. På ett sätt återvänder Moto till ursprunget, men det finns även saker som vi saknar i Moto Z.

  3 okt 2016 - 11:02
 • Klarsynt

  Telefonen lär sig av dig och har även en klart bättre kamera än föregångarna.

  29 sep 2016 - 16:35
 • Nyckellöst hänglås

  För den mindre traditionella hänglåsfantasten är Noke ett intressant alternativ, men det medför en del irritationsmoment.

  29 sep 2016 - 12:33
 • Kompromisslöst kvalitetsbygge

  ZTE har lyckats med konststycket att bygga en gedigen kvalitetslur med få besparingar och samtidigt hålla priset på en attraktiv nivå.

  28 sep 2016 - 10:37
 • Utmärkt träningshjälpmedel

  Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

  28 sep 2016 - 10:25
 • Diskret och mångsidigt magnetfäste

  MagicMount är ett system för magnetfästen till mobiltelefoner och surfplattor, där man ansträngt sig för att göra användningsområdet riktigt brett.

  26 sep 2016 - 10:39
 • Bäst när det gäller

  Vilken mobil har egentligen bäst batteritid? Vi har gått på djupet med frågan och jämför nio toppmodeller. Samtidigt svarar vi på vilken av dem som räcker längst när du spelar Pokemon Go.

  23 sep 2016 - 09:44

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!