Tillbehörstest: Iphone och Ipad

Test av tillbehör till din Iphone

Den inbyggda högtalaren i Iphone är inte mycket att hänga i granen om du vill spela hög musik, kanske är det därför högtalardockor tillverkas i högar. Vi har testat två hyperintressanta alternativ, en trådlös högtalare och en docka för Iphone och Ipad. Vi har även testat en solcellsladdare.

Publicerad:

20 dec 2011 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

HÖR

Namn: iLuv Audio Cube iMM 747

Funktion: Högtalardocka för Iphone, Ipad

Pris: 1100 kr

Ljudet i högtalarna iLuv ger ett betydligt bättre omfång i ljudbilden. Jag jämför särskilt med vissa andra högtalare jag testat och då märks bland annat att högtalarna med riktat ljud både framåt och uppåt ger bättre resultat. Annat ljud känns som det mer skickas iväg i en tunnel rakt fram i jämförelse. Jag är väldigt nöjd med ljudbilden i den här dockan alltså och den passar både Iphone och Ipad. Det finns alltså en dockkontakt som passar i botten på din surfplatta eller telefon. Passformen är dock inte hundra. Bakom dockkontakten finns en platta som ska stödja och som ger efter när man trycker på den, allt för att passa flera olika enheter, både Iphone och Ipad-modeller. Det gör dock som sagt att passformen blir lite lidande, man kan tvingas trycka lite på plattan för att få det att passa ordentligt.

Så länge det bara gällde ljudet så hade iLuv varit ett särskilt bra val eftersom priset är överkomligt också. En fråga man bör ställa sig är ju dock om man ska ha trådlöst eller göra som iLuv-dockan och placera teleofnen i dockan för att spela. Du får konstantladdning av telefonen, men kan inte smsa, surfa och göra annat samtidigt som du lyssnar. Kanske hade en fjärrkontroll gjort upplevelsen än bättre för nu måste du ju gå fram till dockan för att byta låt eller ändra volymen.

Betyg: 6

SOLA

Namn: Green Power Electronics GP400is (Digilive)

Funktion: Solcellsladdare certifierad med ”Made for Iphone”

Pris: 700 kr

Att testa en solcellsladdare i Sverige när dagarna är som kortast kan tyckas lite galet redan från start. Jag har testat solcellsladdare för Iphone tidigare, men ingen har riktigt levt upp till förväntningarna. Rent teoretiskt vore det ju fantastiskt att kunna ha på solcellsfodralet konstant och därigenom få konstant laddning och aldrig behöva ansluta sin telefon till en laddare. Det tycks dock vara en utopi. Därför var jag så klart glad när den här laddaren påstods lösa mina problem.

Bortsett från solens strålar är fodralet även ett vanligt extrabateri som går att ladda med hjälp av en usb-sladd till datorn eller direkt till ett eluttag. Då går det snabbt att fylla batteriet med laddningskapacitet och den sparas ju sedan där i för att du ska kunna ansluta din telefon och få ström när batteriet i Iphone tryter. Jag börjar med att ladda ur batteriet och lägger sedan fodralet i solen i fönstret för att det ska laddas. Inget händer. Jag låter den ligga hela dagen. Inget händer. Jag lägger den under en stark lampa. Då börjar lamporna som signalerar laddning att blinka, men det gäller att inte ha för höga förväntningar på laddtiden. Jag får veta att 30 timmar är en normal laddningstid för att med solljus ladda batteriet och då ska vi ju komma ihåg att solen går ner på kvällen. Det handlar alltså om att skalet ska ligga i solen i flera dygn för att du ska kunna dra nytta av solkraften och då blir ju nyttan av solcellsladdning väldigt begränsad. Särskilt på våra breddgrader lär solcellsladdningen få stå åt sidan för sladden till dator eller eluttag.

Betyg: 4

LYSSNA

Namn: Altec Lansing Inmotion Air IMW725

Funktion: Trådlös högtalare med bluetooth

Pris: 1700 kr

Apple har ju en egen trådlös teknik som de själva kallar Airplay, men när man använder bluetooth istället, som den här högtalardockan från Altec Lansing gör så fungerar det i praktiken faktiskt på ungefär samma sätt. Du aktiverar Bluetooth i telefonen och söker efter tillgängliga enheter i närheten, Inmotion Air dyker upp i listan och du väljer den. Det är alltså lite fler steg att ställa in den första gången men svårare än så här är det faktiskt inte. Även om bluetooth är en gammal beprövad teknik så tycker jag den fungerar bra. Airplay fungerar via wlan och bluetooth så klart via bluetooth-tekniken. Sändingen sker så klart i stereo och med bluetooth är räckvidden ungefär tio meter när jag testat. Med en Iphone 4 har jag kunnat gå ungefär femton meter från högtalaren innan ljudet helt försvinner, men då är jag å andra sidan så långt från högtalaren att jag inte hade hört även om det var bra kontakt. Fördelen med bluetooth är ju att du kan vara rörlig och fortfarande ha telefonen lätt tillgänglig. Surfa, skicka sms och så samtidigt som du har musiken igång i högtalarna. Ljudet däremot är en besvikelse jämfört med flera andra högtalare. Det blir aldrig något riktigt tryck i musiken och även om man drar på med volym så är ljudet dovt och låter inkapslat.

Betyg: 5

Tillverkare

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • En billigare supermobil

  Oneplus lovar en mobil som ska vara lika bra eller bättre än vad Sonys, Samsungs och HTC:s bästa kan erbjuda men till ett pris under 3000 kronor. I stort håller den vad den lovar.

  30 jul 2014 - 15:24
 • Bäst på rörlig bild

  Tre vassa HD-mobiler möter nykomlingarna med superupplösningen 4K

  30 jul 2014 - 10:45
 • Prat och hälsokoll

  Bland alla hälsoarmband ute på marknaden nu så erbjuder Huawei en utmärkande extrafunktion med sitt Talkband B1.

  28 jul 2014 - 10:23
 • Gränslös och gåtfull

  Vi vill gärna kategorisera telefoner efter deras egenskaper, men ZTE gör det svårt när de lanserar en telefon som tänjer på gränserna.

  26 jul 2014 - 18:18
 • Saknar det där lilla extra

  Håller Lumia 930 måttet mot toppmodeller på konkurrerande plattformar?

  15 jul 2014 - 11:50
 • Nästan lurendrejeri

  Seagate Backup Plus är en trevlig lösdisk, med mycket lös mobilkoppling.

  8 jul 2014 - 12:01
 • Fota med tuben

  Är du riktigt fågelintresserad vill du gärna kunna fotografera det du ser i din tubkikare.

  1 jul 2014 - 08:12
 • Varmt och skönt

  Trots att de är vansinnigt varma gillar vi ändå JBL:s senaste trådlösa lurar.

  26 jun 2014 - 11:31
 • Flest pixlar för pengarna

  G3 är en högst värdig uppföljare till fjolårets G2 på alla punkter.

  25 jun 2014 - 14:58
 • Udda sifferjonglör

  Echo är inte en pulsklocka och inte en smartklocka i traditionell mening. Istället är det ett muppigt mellanting, ett bra sådant.

  24 jun 2014 - 12:00
 • Håll takten

  Wahoo må bara rikta in sig mot Iphone, men de visar att de är gamla rävar på pulsband och definitivt vet vart skåpet ska stå.

  19 jun 2014 - 12:00
 • Dyr och tillkrånglad enkelhet

  Gigaset tar en paus från att göra hemtelefoner ingen längre använder och ger sig på hemövervakning istället - med ett blandat resultat.

  17 jun 2014 - 12:00
 • Huawei går mot strömmen

  När mobilerna den senaste tiden gått mot att bli större och tyngre igen avviker Huawei Ascend P7 med ett trevligt format.

  16 jun 2014 - 12:00
 • Uppskattad uppförsbacke

  Toshibas platta är en tvådelad upplevelse. Är det en nöjesmaskin eller en businessplatta? Ful och dålig eller riktigt bra? Häng med på en känslomässig berg-och-dalbane-färd.

  13 jun 2014 - 12:00
 • Hemmalagring

  Vill du ha en fet hårddisk som du kommer åt var som helst ifrån med vad som helst är Seagate Central ett prisvärt alternativ.

  12 jun 2014 - 12:00
 • Osmidig vattentålighet

  Saem Veho är en ganska bra idé för universella vattentåliga skal, men utförandet blir lite lidande.

  10 jun 2014 - 12:00
 • Intressant avvägning

  En telefon som både är billig och riktigt intressant är så klart en bra utgångspunkt. Det är grundförutsättningarna när Nokia nu släppt sin Lumia 630.

  9 jun 2014 - 12:00
 • Tagga arbetstiden

  Jiffy använder taggar för ett väldigt begränsat användningsområde. Onödigt begränsat.

  5 jun 2014 - 12:00
 • Hörlurar med krage runt halsen

  LG har slagit sig samman med JBL för att lansera trådlösa headset-lurarna LG Tone Ultra HBS-800. Vi har testat.

  4 jun 2014 - 09:18
 • Exakt budget

  X1 Mini gör ganska exakt det du kan begära av en budgettelefon, men skärmen spöar det mesta i klassen.

  2 jun 2014 - 12:00
 • Bättre än man kan tro

  Jag är svårförklarligt fäst vid HTC Desire 816. Det måste vara HTC:s personliga touch som lyfter mobilen.

  28 maj 2014 - 12:00
 • Vek kämpe

  Runbos budgetmodell X5 har ärvt många av de genomtänkta egenskaperna från den dyrare modellen, men besparingsskruvarna har dragits åt alldeles för hårt.

  26 maj 2014 - 12:00

Missa inte

Hetaste apparna

Senaste nytt på mobil.se

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.