Campingsurf

Test: Zyxel LTE4506 4G-router

Köpa en separat 4g-router för mobilt bredband, kan det vara något? Vi kollar.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
7/10

Den främsta konkurrenten till den här typen av produkt är ju egentligen din förrförra mobil. Du vet, den där som din dotter hade tills hon spräckte skärmen och fick ärva din förra. Den fungerar fortfarande, så skaffa ett tvillingkort, plugga in den i vägguttaget och slå på hotspot-läget så har du en wlan-router till sommarstugan.

ZyXEL LTE4506 kostar strax under 2000 kronor, så för att motivera ett sådant köp måste den förstås erbjuda några fördelar jämfört med en gammal mobil. Den mest uppenbara är helt enkelt att den är ny, och därmed har stöd för en rad nätverksstandarder som inte fanns för fyra år sedan. Således kan den om du sätter i ett sim-kort hämta internet via LTE Cat 6 och 300 Mbit/s, den högsta hastighet du kan få från de svenska 4G-näten i dag. Viktigare är kanske att den skickar det vidare via Wlan enligt 802.11ac-standarden, över både 2,4 GHz-och 5 GHz-banden. Med en mobil får du bara hotspot på det ofta fullsatta 2,4 GHz-bandet. Du kan också ansluta upp till 32 användare samtidigt till routern, något du normalt inte kommer i närheten av med en mobil.

Routerns design är behaglig och formatet trevligt, inte riktigt liten som en mobil men betydligt mindre än ditt bredbandsmodem hemma och lätt att packa ned i resväskan när det är dags att flytta ut till sommarstugan. Knapparna är i princip av-på, samt en stor knapp för wlan av/på på ovansidan.

Storleken gör att det finns lite mer utrymme för antenner än i en mobil, och när vi jämför signalstyrkan från wlanet får vi inte riktigt lika bra mottagning som med vårt fasta bredbandsmodem, men bättre än med valfri mobil i hotspot-läge.

Nackdelen är att enheten inte har egen skärm. Ska du konfigurera upp den måste du därför ansluta till den med en Ethernetkabel kopplad till en dator (som följer med), vilket naturligtvis inte är helt smidigt. Det är å andra sidan något du normalt sett bara behöver göra en gång, så det må vara förlåtet. Inställningsmöjligheterna är ungefär desamma som på varje bredbandsrouter du använt förut, och normalt sett är det bara namn och lösenord på wlan du vill ändra på.

Ethernetjacket kan för övrigt användas även för att koppla in burken till ett fast nätverk, vilket gör den till en traditionell bredbandsrouter, men då förlorar den förstås lite av sin poäng, även om den är betydligt trevligare att ha i bokhyllan än det Bredbandsbolaget eller Comhem skickar hem till dig.

Kan du använda den här för att skrota det fasta bredbandet helt och köra mobilt bredband i stället? Vad gäller hårdvara säger jag ja, begränsningen är snarare vad mobiloperatörerna kan leverera. Även de mest generösa mobilabonnemang har tak för hur mycket data du får tanka ner per månad, och använder du videostreaming kan du nå det taket rätt fort. Har du mer begränsade vanor kan det funka.

Den förrförra mobilen har ju en fördel jämfört med den här routern också. Den har ett batteri. Ska du kasta mobilt bredband på campingen eller utomhusfesten är mobilen därför på många sätt ett bättre alternativ.

Så, värd 2000 kronor eller inte? Om du upplever att du verkligen vill ha mobilt bredband till sommarstugan, som räcker hela vägen till lillstugan, absolut. Som produkt är ZyXEL LTE4506 oklanderlig, om än nischad.

Betyg:
7/10

ZyXEL LTE4506

Typ: Mobil bredbandsrouter
Mått: 66,8 x 66,8 x 110,5 mm
Vikt: 150 g
LTE-anslutning: Cat 6 (300 Mbit/s)
Wifi: 802.11ac (2,4 & 5 GHz)
Antal samtidiga användare: 32
Pris: 2000 kr