Appar till Symbian-luren

22 spelappar till Symbian i test

Vi har gottat ner oss i djungeln av mobilspel till Symbian, valt ut de 22 mest intressanta och testat dem grundligt. Här hittar du resultatet.

Publicerad:

28 jul 2011 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Maskarna är tillbaka

Namn: Worms

Det klassiska spelet Worms har förstås också letat sig in i Symbian. Två lag bestående av maskar kämpar mot varandra med allehanda vapen tills det ena laget är utraderat. Du kan både spela ensam och mot andra. Spelet är lite svårt att komma igång med, och kan bli aningen långdraget, men är annars riktigt kul.

Pris: Gratis.

Betyg: 7/10

Väcker din inre ninja

Namn: Fruit Ninja

Skär sönder de flygande frukterna på skärmen innan de faller till marken. Just så enkelt är spelet Fruit Ninja, men det är faktiskt riktigt roligt trots att det vid första anblick verkar väl banalt. Att dra fingret över skärmen för att dela frukterna är nämligen kul och annorlunda, och att du på samma sätt ska skära sönder knapparna i menyn för att välja olika funktioner bidrar till att spelet känns genomarbetat. Det finns tre olika spellägen, där du kan välja att spela på tid eller ej, och att det kan dyka upp bomber bland frukterna som du gör bäst i att inte träffa med ditt virtuella ninjasvärd. Spelet är enkelt att komma igång med och jag blir snabbt fångad. Det är också tämligen stiligt rent grafiskt.

Pris: Gratis.

Betyg: 9/10

Klassiskt 90-talsspel

Namn: Tetris HD

Det klassiska spelet Tetris, som vi nog är några stycken som lagt ner många timmar på under 90-talet, har också dykt upp för Symbian. Spelet är som det alltid har varit, med de fallande blocken som ska flyttas och bilda hela linjer. Du kan välja olika spellägen, så att du antingen ska bilda ett visst antal linjer, eller bara löpande där det gäller att ta så många poäng som möjligt.

Pris: Gratis

Betyg: 7/10

Få koll på geografin

Namn: GeoQuiz

Behöver du fräscha upp dina geografikunskaper har du här en app som kan hjälpa till. Du kan välja vilken del av världen du vill testas på, och om frågorna ska gälla länders namn, huvudstäder eller nationsflaggor. Knapparna hade gärna fått vara lite större då de kan vara lite svåra att träffa rätt på, men annars ger denna app en utmärkt uppfräschning av geografikunskaperna.

Pris: Gratis.

Betyg: 6/10

Hjärter på mobilen

Namn: Hearts – Free

Kortspelet Hjärter, som många säkert känner igen från Windows i datorn, finns här i en version för Symbian. Spelet går ut på att bli av med alla sina hjärter, och du kan i appen bland annat ställa in om det ska finnas bonuskort och i vilken ordningsföljd du vill visa korten. De är lite små och svåra att pricka, men i övrigt fungerar spelet utmärkt.

Pris: Gratis.

Betyg: 6/10

Fånga flugan

Namn: Catch The Fly

Få saker är så irriterande som när man har fått in en fluga inomhus och inte kan fånga den. Så varför inte göra ett spel av den situationen, så att man kan få lite kul? Det måste vara tanken bakom detta spel, där du helt enkelt ska träffa en synnerligen snabbflygande fluga på skärmen så många gånger som möjligt på 20 sekunder. Enkelt och ganska underhållande, men inte så mycket mer.

Pris: Gratis.

Betyg: 4/10

Rolig ordlek

Namn: Happy Sun

Är du bra på ord är Happy Sun kanske något för dig? Du får tilldelat en rad bokstäver och av dessa ska du sätta samman ett ord. Bra hjärngymnastik, men orden är på engelska och kan vara finurliga i överkant för den som inte är väldigt hemma på det språket.

Pris: Gratis.

Betyg: 6/10

För svårt pingpong-spel

Namn: Ping Pong Bounce

Det är inget fel på idén bakom detta interaktiva spel. Du sätter igång en boll genom att klicka på skärmen och ska sedan hålla den studsande genom att använda mobilen som om den vore ett racket. Problemet är bara att det är för svårt att styra mobilen så att den faktiskt träffar bollen. Efter otaliga försök har jag bara lyckats träffa rätt några få gånger. Inte kul i längden.

Pris: Gratis.

Betyg 3/10

Lär dig alla världens flaggor

Namn: Big Flag Quiz

Här har du möjlighet att bli lite klokare genom denna frågesport om nationsflaggor i världen. Appen innehåller en del reklam, men annars är den ganska fri från krusiduller. Du får en flagga presenterad och ska sedan på tid svara på vilket land flaggan tillhör. Ju snabbare du svarar, desto fler poäng får du, och till sist får du ett totalt resultat.

Pris: Gratis.

Betyg: 6/10

Skjut lerduvor

Namn: Double Trap

Ett litet och enkelt spel som går ut på att skjuta lerduvor som skickas upp parvis. Rätt roligt, men tyvärr känns kontrollerna lite gammeldags. De borde ha kunnat utnyttja möjligheterna hos pekskärmen bättre så att det inte kändes så mycket som ett spel från 90-talet.

Pris: Gratis.

Betyg: 5/10

Klassiska arkadspel

Namn: Skiller WallBall

Detta klassiska arkadspel finns nu tillgängligt för Symbian. Du ska styra en bräda längst ner på skärmen för att hålla en boll studsande så att den kan krossa tegelstenar i skärmens övre del. Kontrollen är lite besvärlig men spelet fungerar annars utmärkt. Faktiskt medföljer det också en rad andra spel, bland annat sudoku, luffarschack och backgammon.

Pris: Gratis

Betyg: 6/10

Ostätaren är tillbaka

Namn: Pac-Man Championship Edition

Den gula ostätande figuren från 80-talet är tillbaka på nutidens pekskärmar, där den som alltid ska undvika de färgstrålande spökena. Ljudeffekterna är som hämtade ur de gamla arkadspelen och själva spelet fungerar fint när jag har vant mig vid gränssnittet.

Pris: Gratis.

Betyg: 8/10

Ett åk i berg och dal-banan

Namn: Rollercoaster Extreme

Spelet bjuder på en åktur i en berg och dal-bana, och du ska genomföra åket på tid. På vägen samlar du på dig energikällor genom att luta dig åt sidorna, vilket rent praktiskt sker genom att du vänder på mobilen. Energikällorna kan användas för att öka hastigheten och komma snabbare i mål. Samtidigt ska du undvika hinder som stannar upp farten. Ganska kul och med flera olika banor som blir tillgängliga allteftersom banorna avslutas.

Pris: Gratis.

Betyg: 8/10

För dig med bensin i blodet

Namn: Road to hell 3D

Ett klassiskt bilspel som går ut på att genomföra en bana på tid. Det går också att spela om poäng om du hellre vill det och då gäller det att slira med bilen på våldsammast vis utan att köra på något. Ganska kul överlag, men hade blivit ännu bättre om man kunde styra genom att vända mobilen istället för att bara trycka på knappar på skärmen. Reklaminslagen kan också bli ganska irriterande.

Pris: Gratis.

Betyg: 8/10

Hoppa för livet

Namn: Doodle Jump

Hoppa från bräda till bräda och undvik att ramla ner. Så enkelt är det. Men det har förstås lagts till lite olika hjälpmedel och hinder som du ska försöka träffa respektive undvika. Enkel idé, och ett utmärkt spel för att slå ihjäl tiden under en resa eller i väntrummet hos tandläkaren.

Pris: Gratis.

Betyg: 8/10

100 centimeter på tid

Namn: Finger Race

Här ska dina fingrar springa ett lopp på 100 eller 400 centimeter på skärmen så snabbt som möjligt. I praktiken blir det snabbare att bara låta ett enda finger ”springa” över skärmen, men spelet är ändå väldigt roligt eftersom det är extremt enkelt och därför lätt att använda för att tävla mot vännerna.

Pris: Gratis.

Betyg: 6/10

Tyngdlyftnings-app med brister

Namn: Punch the air

Träna armmusklerna med lite luftboxning. Idén är ganska bra, eftersom mobilen med hjälp av den inbyggda accelerometern kan registrera hur hårt du slår och ge dig poäng utifrån detta. Tillämpningen av denna funktion blir dock något tveksam i denna app och risken att mobilen flyger ur handen känns lite väl stor.

Pris: Gratis.

Betyg: 2/10

Fotboll med fingrarna

Namn: Soccer Bounce – Free

Här är pekmobilens svar på det gamla fotbollstricket att hålla en boll i luften så länge som möjligt. Istället för att använda fötterna ska du här slå till bollen med fingret och undvika att den når skärmens nederkant. Appen kan hålla en sysselsatt en stund, men inte mycket mer än så.

Pris: Gratis.

Betyg: 5/10

Hockey på mobilen

Namn: Air Hockey – Free

Många känner till lufthockeyspelet, där två spelare med varsin bricka ska slå pucken i motståndarens mål. De har lyckats tämligen väl med att överföra spelet till mobilformatet, där du styr din bricka genom att hålla fingret på pekskärmen. Allteftersom du besegrar din motståndare byts den ut mot en bättre sådan.

Pris: Gratis.

Betyg: 7/10

Logik och gravitation

Namn: Revolve Spooky Edition

Här har vi ett lite annorlunda spel som kräver att du kan tänka utanför det gängse perspektivet. En boll ska föras i mål via en bana genom att vända mobilen så att bollen faller dit du vill ha den på grund av tyngdlagen. De första banorna är ganska enkla, men efterhand blir det svårare.

Pris: Gratis.

Betyg: 7/10

Stor version av luffarschack

Namn: Tic-Tac-Toe Touch

Det klassiska luffarschacket, men istället för det klassiska 3x3-upplägget har du här 9x13 rutor där du ska få in fyra kryss eller ringar på rad. Det går att spela både ensam och mot andra, så du kan också spela mot dina vänner om du har lust. Mycket enkelt.

Pris: Gratis.

Betyg: 7/10

De arga fåglarna

Namn: Angry Birds

Naturligtvis finns spelsuccén Angry Birds också för Symbian-plattformen. Spelarens uppgift är att hjälpa de surmulna fåglarna att få tillbaka sina ägg från de elaka grisarna. Spelet känns igen från sina Iphone- och Android-versioner, och det finns många olika banor med grisar i olika uppställningar som ska elimineras genom att skjuta iväg fåglarna på bästa sätt. Efterhand som du kommer vidare i spelet tillkommer nya typer av fåglar som har egna färdigheter. Spelets framgång ligger troligen i att det är mycket enkelt att komma in i men ändå svårt att bemästra. Och med de hundratals extra banor som kan köpas till kan spelet bjuda på många timmars underhållning.

Pris: Gratis.

Betyg: 10/10

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23

Hetaste apparna

 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.