Blogga med din Ipad

Har du en blogg eller vill börja blogga är det perfekt att kunna skriva inlägg när du får en stund över på bussen, eller på plats från semestern i Tibet. Med appar som Blogsy och WordPress kan du använda din ständiga följeslagare Ipad för att blogga och låta dina vänner ta del av och kommentera dina upplevelser och tankar direkt.

Publicerad:

15 sep 2011 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Att blogga har blivit otroligt populärt under de senaste fem, tio åren. Många bloggar om sina intressen, sin hobby, sina barn eller husbygget för att släkt och vänner ska kunna läsa och kommentera. Men det finns också de som har tillräckligt med besökare för att försörja sig på sin blogg med hjälp av annonsörer, bland annat livsstilsbloggaren Blondinbella (blondinbella.se) eller teknikbloggaren TkJ (tkj.se).

Att starta en blogg är enkelt och går på några minuter, dessutom är det helt kostnadsfritt om du registrerar dig på någon av de stora gratistjänsterna som finns, bland annat WordPress.com eller Blogger.com. Vill du satsa seriöst på din blogg så bör du redan från start även registrera ett domännamn (som till exempel blondinbella.se) och koppla till bloggen för cirka en hundring per år. Skaffar du dessutom ett webbhotell för ytterligare några hundringar per år blir det fritt fram att modifiera bloggen precis som du vill med plugin eller helt egenskriven kod. Många webbhotell erbjuder idag enkel installation av till exempel WordPress direkt på ditt webbhotellskonto.

En av fördelarna med att använda något av de stora etablerade bloggsystemen är att det finns tiotusentals färdiga utseenden eller teman att välja mellan utan att du behöver kunna något om webbdesign. Många teman tillåter dessutom att du enkelt byter bilden i huvudet och justerar färger efter dina egna önskemål med några klick i administrationsgränssnittet, vilket gör att du kan få ett personligt utseende utan kunskap i vare sig HTML eller CSS.

Även om det virtuella tangentbordet på Ipad inte är optimalt för att skriva långa texter med så gör storleken och smidigheten att du troligtvis oftare har med dig paddan än en dator. Och med appar som Blogsy, Bloggpress eller Wordpress egen kan du enkelt skriva och publicera dina inlägg tillsammans med till exempel dina personliga bilder eller roliga Youtubeklipp direkt från din Ipad. Det mesta kan du sköta även från en Iphone om du vill det.

De flesta av dessa appar har dessutom stöd för flera bloggar samtidigt så även om du har ett flertal bloggar kan du sköta dem allihop från en och samma app.

En blogg handlar inte bara om text. Lika ofta är bilder eller filmer en stor del av innehållet, oavsett om den är personlig eller berör en bredare läsarskara. Med din Ipad eller telefon kan du fota eller filma innehåll som du sedan redigerar direkt på din Ipad och publicerar tillsammans med ditt inlägg. Använder du en Iphone kan du föra över bilder och film trådlöst till Ipaden med hjälp av exempelvis appen Photosync. Med en bildredigeringsapp som Adobes Photoshop Express kan du beskära, justera färger eller lägga på effekter på dina festbilder på väg hem med nattbussen innan du lägger in dem i blogginlägget.

För att få fart på din blogg, oavsett om du riktar dig mot en bred publik eller bara önskar att dina vänner eller släktingar ska följa och kommentera det du skriver, är det bra att vara aktiv på andra bloggar och i sociala nätverk där målgruppen finns. Dina vänner når du kanske genom Facebook och Twitter, medan du kan hitta andra med samma intressen på liknande bloggar och forum. Genom att vara aktiv och publicera länkar till dina nya blogginlägg eller bidra med din kunskap på forum och andra bloggar kan du uppmärksamma din tilltänkta publik om ditt namn och din blogg. Med Ipad föredrar vi appen Blogsy, men på Iphone är det istället appen Blogpress som gäller. Båda låter dig komma igång i några enkla steg.

Med Blogsy bloggar du enkelt på Wordpress eller Blogger med din Ipad

Det finns ett flertal appar som du kan använda för att publicera inlägg på Wordpress eller Blogger, men min favorit är Blogsy. Orsaken är att Blogsy gör det väldigt enkelt att lägga in såväl bilder och länkar som Youtubeklipp i inläggen. Det som dock saknas är hantering av kommentarer, vilket gör att det finns en poäng med att även ha Wordpress egen app installerad på Ipad (använder du Blogger är du hänvisad till att logga in via Safari för att hantera kommentarer). Här går vi igenom hur du skriver ditt första blogginlägg med hjälp av Blogsy, samt hur du hanterar kommentarer med Wordpress-appen:

1. Börja med att söka upp och installera Blogsy från App store i din Ipad.

2. När du startar Blogsy första gången måste du ställa in vilken (eller vilka) bloggar du ska uppdatera med appen. Det gör du genom att klicka på »kugghjulet« längst ned i högra hörnet. Därefter väljer du »Service stings« och sedan »Wordpress« eller »Blogger« under »Blog Platform« beroende på vilken plattform du använder.

3. Använder du en blogg från Wordpress.com väljer du sedan »Add blog hosted at WordPress.com«, och har du en blogg installerad på till exempel ett webbhotell eller en egen server väljer du »Add self-hosted WordPress blog«. Använder du Blogger väljer du »Add a New Blogger Account«.

4. Nästa steg är att ange dina inloggningsuppgifter för bloggen. Har du en blogg på Wordpress.com eller Blogger behöver du endast användarnamn och lösenord. Har du bloggen installerad på till exempel ett webbhotell behöver du även ange bloggens adress (URL), samt ändra en inställning i själva administrationsgränssnittet på bloggen. Tydliga instruktioner för detta visas på skärmen när du anger detta val.

5. När bloggen väl är konfigurerad kan du även koppla fler tjänster till Blogsy för att enkelt kunna lägga till exempelvis filmer från Youtube eller bilder från ditt Flickr-konto. Även dessa ställer du in genom att klicka på kugghjulet i steg 2, välja »Service settings« och sedan ange dina inloggningsuppgifter för respektive tjänst.

6. För att börja skriva på ett nytt blogginlägg klickar du sedan på plustecknet högt upp till höger i den vita skrivytan. Genom att klicka på rubriken »Untitled« så får du skriva in rubriken för blogginlägget.

7. Nu är det dags att börja skriva själva inlägget. Skrivytan har två lägen, varav det ena är det läge du skriver i och det andra är en förhandsvisning. Det är även där du kan dra in bilder och Youtubeklipp. För att byta läge sveper du med ett finger horisontalt över skrivytan så »vänder« ytan på sig. I förhandsvisningsläge ser du bilder och länkar ungefär som de kommer att se ut vid publicering, och i skrivläget ser du istället html-kod på dess placeringar. Om du endast har text i inlägget kan det vara lite svårt att avgöra vilket läge du är i, men du ser det genom att linjen under rubriken är grå i skrivläget och svart i förhandsvisningsläget.

8. Se till att du är i skrivläget och klicka sedan var som helst på den vita skrivytan för att tangentbordet ska dyka upp och du kan börja skriva.

9. För att länka till en annan webbsida byter du till förhandsvisningsläge genom att svepa med fingret över skrivytan. Sedan markera du den text du vill länka och klickar på »kompassen« i högerspalten så dyker en webbläsare upp. Där skriver du in adressen till den webbsida du vill länka till. Sedan tar du tag i cirkeln med en pil i till vänster om adressfältet och drar till det vita skrivfältet så länkas den markerade texten till webbsidan du är inne på.

10. Vill du ta bort länken eller ändra på den så klickar du helt enkelt på den länkade texten för att få upp en ruta där du kan ändra inställningar eller ta bort länken.

11. Du kan även enkelt dra in en bild från den webbsida du besöker till ditt blogginlägg genom att hålla fingret på bilden och dra den till den plats du vill ha den på. På samma sätt drar du in bilder och filmer från övriga tjänster som finns tillgängliga i högerspalten, som Youtube, Flickr eller Picasa.

12. Vill du ändra inställningar för bilden eller filmen, som till exempel storlek eller justering, klickar du på bilden för att komma åt detta. Där kan du även ta bort bilden helt genom att skrolla ned och välja »Delete«.

13. Vill du använda bilder som ligger i bildarkivet på din Ipad måste du först ladda upp dem till någon av dina tjänster, förslagsvis din blogg eller Flickr. Detta gör du direkt från Blogsy genom att klicka på »solrosen« i högerspalten. Där bläddrar du sedan i ditt bildbibliotek och drar de bilder du vill ladda upp till kuvertet som motsvarar den tjänst du vill ladda upp det till. Sedan klickar du på »Tap to upload«.

14. Bilderna är nu tillgängliga via den tjänst du valt så fort de laddat färdigt. Har du till exempel laddat upp dem till Wordpressbloggen så kommer du åt dem via »W«-ikonen i högerspalten och kan dra in dem i blogginlägget på samma sätt som tidigare.

15. När du är nöjd med ditt inlägg klickar du på kugghjulet med en penna på högst upp till vänster i det vita skrivfältet. Där kan du ställa in publiceringsdatum, kategorier, etiketter och annan generell information för inlägget. Valen skiljer sig något beroende på om det är en Wordpress- eller Blogger-blogg. Har du fler bloggar anslutna till Blogsy bestämmer du längst ned på den här sidan vilken blogg inlägget ska publiceras på. Sedan klickar du »Publish« högst upp till höger i rutan.

16. Högst upp i publiceringsrutan hittar du också flikarna »Local« och »Published« där du kommer åt påbörjade inlägg från Blogsy, samt alla tidigare publicerade inlägg på bloggen, så att du kan göra justeringar i dessa.

17. När du har fått fart på din blogg börjar det förhoppningsvis ramla in kommentarer på den. Tyvärr finns det inte någon möjlighet att administrera kommentarer från Blogsy i den nuvarande versionen, till exempel om du inte godkänner kommentarer per automatik, eller vill ta bort/redigera en befintlig kommentar. För att göra detta behöver du besöka ditt vanliga administrationsgränssnitt via Ipads webbläsare. Använder du även Wordpress kan du ladda ner Wordpress egen Ipad-app för att hantera kommentarerna. Tyvärr är det inte alls lika smidigt att skriva blogginlägg från den som från Blogsy, men det är inget som hindrar att du har båda apparna installerade och konfigurerade för samma blogg samtidigt.

.

.

 

.