Annons

Skola: Flash i Android

Flash lever än i mobilen

Illustration: Francisco Santos

Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

Publicerad Uppdaterad

Början på slutet för flash för mobila enheter skedde för två år sedan, när Apples Steve Jobs kallade flash för en relik från en annan era i ett öppet brev och bestämde att Apple inte skulle ha stöd för flash på sina mobiltelefoner och surfplattor. Det här var ett tag ett av argumenten för att välja Androidbaserade produkter framför Apples produkter men idag – när allt fler webbapplikationer och strömmande filmer använder sig av html 5 och när Adobe själva har slutat att uppdatera sin flash-spelare för Android – ser det annorlunda ut.

Ursprunget till flash är från början ett ritprogram för det sedan länge bortglömda operativsystemet Penpoint os, som under tidigt 90-tal användes i mobila enheter som styrdes med pekpennor. Ritprogrammet levde därefter vidare på Windows- och Macplattformarna och försågs då också med möjligheter att skapa animationer. Macromedia, som köpt rättigheterna till programmet, förvärvades av Adobe 2005 och det var då som namnet flash kom till.

Flash stort på Youtube

Medan det finns många konkurrerande tekniker för multimediainnehåll på webben så var det delvis tack vare Youtubes popularitet och deras val att använda flash för sina videofilmer som flash fick sitt riktigt stora genombrott. Många andra videotjänster valde också flash för strömmande video, eftersom flash erbjöd ett bra sätt att komprimera och strömma videofilmer. På samma vis är det förstås en stor förlust för Adobe att Youtube nu även strömmar filmer via html 5 istället. Än så länge så strömmas dock väldigt många filmer som besökarna på sajten tittar på fortfarande via flash.

Inte minst för webbaserade spel så är flash också väldigt vanligt fortfarande, och trots att det skrivs spaltmeter om html 5 och att flash är på dekis, så är det fortfarande fler användare som har webbläsare med stöd för flash än vad det finns användare som har en webbläsare med html 5-stöd.

När det gäller mobila enheter så har Adobe själva dock insett att html 5 är det som gäller, och därför har man inga planer på att vidareutveckla flash-spelaren för Android. Trots Adobes beslut så fanns Flash Player tillgängligt på Google Play fram till slutet av sommaren, då dock enbart för enheter som var testade med spelaren och som redan hade den installerad. Nu är dock Flash Player helt bortplockat från Google Play och Adobe själva har aldrig testat flash för Android 4.1-enheter.

Kan fortfarande installeras

För den som ändå vill kunna köra flash-baserade applikationer i sin mobilwebbläsare så kan man fortfarande installera appen, som alltså inte uppdateras längre, genom lite trixande. Värt att påpeka är att det, eftersom appen inte är officiellt tillgänglig för nya Androidversioner och -enheter, kan finnas problem med både prestanda och säkerhet med applikationen. Faktum är att Adobe själva avråder från att installera den gamla flash-versionen på nya Androidenheter, just eftersom man själva inte har testat eller certifierat spelaren för Android 4 och senare. Installationen av Flash Player för Android sker med andra ord på egen risk. För att man ska kunna installera Flash Player så måste man dessutom tillåta installation av appar från andra källor än Googles egna appbutik Google Play. Också här är det på sin plats att höja ett varningens finger, eftersom skadlig kod och trojaner ofta sprids genom att man tankar hem appar från osäkra ställen.

Skillnader mellan HTML 5 och Flash

Medan flash kräver en plugin för att flash-baserat innehåll ska kunna visas i webbläsaren, så kan html 5-tillämpningar köras direkt utan insticksprogram i de webbläsare som är förberedda för html 5. 

Trots att Adobe har valt att sluta satsa på utvecklingen av flash för mobila enheter, och trots att det är tveksamt hur dedikerade Adobe är när det gäller de fortsatta satsningarna på de olika desktop-varianterna av systemet då man samtidigt satsar på html 5, så är tillämpningar utvecklade i flash-formatet fortfarande oftast snabbare än motsvarande tillämpningar utvecklade i html 5. På sikt är det dock en inte alltför kvalificerad gissning att html 5-appar kommer att komma ikapp flash-apparna prestandamässigt. Samtidigt satsar Adobe även på Air, som delvis bygger på just flash och som gör att man kan skapa internet-applikationer som ser ut och beter sig nästan som vanliga applikationer.

Html 5 är egentligen en kombination av både nya och existerande tekniker såsom Javascript, css 3, Canvas och svg. Stödet för html 5 skiljer sig dock åt väldigt mycket mellan olika webbläsare och plattformar, vilket gör att det kan vara krångligt för utvecklare att bygga tillämpningar som fungerar fullt ut på alla enheter – något som egentligen motsäger hela syftet med html 5.

Steg för steg: Så installerar du flash på din telefon

1. För att kunna installera flash så måste man först ändra så att man kan installera appar som inte kommer från Google Play. Gå till Säkerhet bland inställningarna och bocka för rutan för Okända källor. Eftersom det ofta är via andra programbutiker än Google Play som trojaner och skadlig kod sprids, så bör man vara lite extra på sin vakt efter att ha bockat för alternativet.

2. Flash Player för Android finns inte att hämta hem i Google Play längre, utan själva installationsfilen måste istället hämtas hem från Adobes hemsida. Här finns en lång lista över flash-versioner för olika plattformar. Hämta hem den senaste Androidversionen, Flash Player 11.1 for Android 4.0 (11.1.115.27).

3. När filen har laddats ner till systemet så drar man igång installationen enklast genom att öppna filen på en gång genom att peka på filnamnet i nedladdningsfönstret.

4. Precis som när man installerar en app från Google Play så måste man godkänna installationen och appens rättigheter att använda olika funktioner på telefonen. Godkänn genom att klicka på Installera.

5. Efter installationen måste man se till att webbläsaren på Androidenheten har möjligheten att köra plugin-program aktiverad. Gå till inställningarna för webbläsaren, välj Avancerat och se till att Aktivera plugin-program står på Alltid på eller På begäran.

6. För den som har Android 4.0 eller tidigare på sin mobiltelefon så kan man efter installationen visa flash-innehåll via standardwebbläsaren i systemet. För att testa att det hela fungerar så kan man till exempel surfa in på www.flash-spel.se, som är en sajt med massvis av gratis flash-spel.

7. För den som har en Android 4.1-enhet så fungerar det i de flesta fall också att köra flash genom den vanliga webbläsaren efter installationen av Flash Player. För vissa enheter, däribland Nexus 7, så måste man dock använda en annan webbläsare än systemets medföljande webbläsare för att det hela ska fungera. Följ först steg 1–5, tanka sedan hem Dolphin Browser HD här.

8. När man startar webbläsaren första gången efter installationen så får man upp inställningarna direkt. Här aktiverar man stöd för flash genom att klicka i Always. Sedan går man vidare med Next.

9. För att testa att flash fungerar på enheten surfar man sedan in på valfri sajt innehållande flash-baserat innehåll. På www.flash-spel.se finns det massvis med gratis flash-spel att prova på.