Bygg en app enkelt

Kartläggning: Appskapare

namngivningsdelen i Appy Pie
Appmachines modulgränssnitt
Appmachines analysverktyg
Appmachines designverktyg
Förhandsvisningen i Appmachine
Appmachines publiceringsverktyg
Förhandsvisning av RSS-flöden i Appmachine
Appspotrs innehålssida
Kontoskaparen i Appmachine
Skalväjaren i Appmachine
Välj vilken slags app du vill göra i Appy Pie
Faktatabell, klicka på bilden för att se den i full storlek.
Appy Pies färgtemaväljare.
Visningsläget i Appy Pie
startsidan hos Appspotr
Appspotrs designsida
Förhandsvisning av app i Appspotr
innehålsskanning i Appmachine
Conduits delningssida
Förhandsgranskning i Conduit
innehållshämtaren i Conduit
Conduits modulikoner
Förhandsgranskning i Conduit

Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

Publicerad Uppdaterad

För tio år ville alla skaffa sig en webbplats. Men det var lite komplicerat och dyrt för gemene man. Sedan kom bloggverktygen, exempelvis Blogger och Wordpress, som gjorde det hela mycket enklare och billigare. På samma sätt som bloggandet har gjort webbpublicering tillgänglig för alla så har olika så kallade appbyggare dykt upp och erbjuder samma sak för utveckling och publicering av mobila appar.

Alla bloggar är visserligen inte snyggt designade eller allmänt intressanta, men poängen är snarare att alla numera har möjlighet att skapa en sådan webbplats för att kostnaden är liten och kraven på kunskaper relativt låga, om man väljer att använda färdiga mallar. Vill man publicera något mer avancerat behöver man ha kunskaper om layout, bildbehandling och kodning.

Detsamma gäller appbyggandet: Vill man bygga en mobil app av enklare slag som inte kostar skjortan går det att hitta ett antal verktyg. Vill man göra något riktigt proffsigt krävs, även på de plattformar vi testat, visst kunnande samt att man öppnar plånboken. Kostnaden är dock förhållandevis låg om man jämför den med hur mycket det kostar att anlita en professionell utvecklare. Särskilt då man ofta vill publicera en app på flera olika plattformar, i synnerhet de populäraste: Apples ios och Googles Android. För det kan kostnaden uppgå till hundratusentals kronor.

Men det är inte bara privatpersoner och företag som kan dra nytta av appskapare. Kostnaden för att utveckla en app från grunden till en mobil plattform och sedan anpassa den till en annan plattform är hög för utvecklare. Appmachine, ett av verktygen som vi tittat på, lanserades som beta i februari på Mobile World Congress och hyllades av bland annat The Next Web som den mest kraftfulla appskaparen hittills, på grund av satsningen på systemspecifika appar istället för webb-baserade appar, alltså html 5-appar. När Appmachine öppnade betan till allmänheten två månader senare hade 27 000 testat plattformen. Just kostnaden för att anpassa en app till ytterligare en plattform är en anledning till att många utvecklare avvaktat med att utveckla till Windows Phone 8. Finns det inte tillräckligt många användare på en plattform ökar risken att inte kunna räkna hem utvecklingskostnaderna.

Viktigt att tänka på när man väljer appbyggare

Så klart bör man först fundera på vilken plattform som är mest relevant för appen och om det är viktigt att utveckla appen för flera operativsystem.  Ios- och Androidanvändare kommer lätt att hitta en byggplattform som passar då i stort sett alla appskapare stöder de systemen.

Det fina med många av appskaparna är att de erbjuder möjligheten att laborera med appens innehåll, funktioner och utseende på webben, och oftast i en förhandsvisningsapp i telefonen, innan du behöver betala något. Den som aldrig utvecklat en app och som inte kan koda bör värdesätta tillgången till tillräckligt många byggstenar i basversionen av verktyget högt och kanske ännu högre möjligheten att kunna testa appen i telefonen. Hur lätta byggstenarna är att sätta ihop är också viktigt.

Där skiljer sig verktygen åt en del. Med Appspotr, Appmachine och Conduit kan man utveckla en komplett app samt testa och uppdatera den i praktiken via en speciell visningsapp i telefonen innan man uppmanas att betala för mer utvecklade funktioner och för publiceringen av appen. Med Appy Pie kan du också i teorin utveckla en komplett app, dessutom mycket enkelt. Men gratisversionen låter en bara utveckla en html 5-app. Då webbaserade appar måste hämta innehåll på webben varje gång de används tenderar de att vara långsammare och därmed erbjuda sämre interaktivitet. Vill du utveckla systemspecifika appar och testa dem måste du först registrera ett premiumkonto. Med andra ord ska man betala för något innan man ens fått en chans att se hur det ser ut i verkligheten. Den informationen kommer fram först när man byggt klart appen, vilket även det är beklagligt.

Varierande användarvänlighet

Plattformarnas respektive användarvänlighet skiljer sig också åt en del. I Appmachine välkomnas man med en pedagogisk video som visar hur man kan bygga en app med verktyget och vad man kan bygga. När man väl inleder processen är de första stegen lika enkla som det som visas i videon. Vill man sedan ändra på utseendet eller lägga till finesser i de olika funktionerna krävs däremot lite kunskap om layout och bildredigering, samt även om logiken bakom apputveckling. Verktyget känns därmed i vissa fall mer anpassat för den som har viss utvecklarerfarenhet. 

Basfunktionerna i Appspotr är också lätta att använda och låter en bygga en app av enklaste sorten, innan man behöver skapa ett premiumkonto. Bra med verktyget är realtidsuppdateringen av visningsappen, en funktion som även finns i Appmachine. Vet man inte vad man gör ser man ändå direkt vad man gjort i appen. I det så kallade resellerverktyget som vi fått tillgång till finns det betydligt fler funktioner än i den plattform som är allmänt tillgänglig. 

Något annat positivt med appskaparna är att de tar hand om publiceringen på de olika appmarknadsplatserna. Appuppdateringar hanterar man sedan i verktyget. 

Conduit är nog den appbyggarplattform som är lättast att använda för en nybörjare, komplett med många funktioner i basversionen, enkla byggstenar och en bra visningsapp i telefonen. Verktyget har dessutom satsat på design och det syns då man lätt kan få en app som ser mycket proffsig ut, med fin bakgrund och en fräsch modern design. Kunskapskraven är minimala.

Appy Pie erbjuder också en riktigt enkel plattform. Att bygga en app, komplett med rss och video, tar bara tio minuter. Alla steg är dessutom busenkla att följa. Problemet med Appy Pie är att man uppmanas att välja appmarknadsplats och betala innan man kunnat testa appen i en telefon. Appbyggaren visar visserligen hur appen ser ut direkt på webbplatsen men det är inte samma sak som att kunna leka med de olika funktionerna direkt i telefonen. Har man utvecklat en app och bara registrerat sig som gratisanvändare måste man ändå uppgradera till ett betalkonto för att appen ska sparas i Appy Pies system. 

En sak till: Räkna med en del mejlpåminnelser om ditt påbörjade appbyggande samt en rad uppgraderingserbjudanden om du väljer att skapa en app med Appmachine, Conduit eller Appy Pie.

Appspotr

Med svenska Appspotr kan man bygga och publicera appar till Iphone och Android-telefoner. 

Plattformen som den ser ut idag låter dig publicera innehåll som du matar in i verktyget på webben, exempelvis bilder eller nyheter. Det finns tyvärr inte några möjligheter att länka till befintligt innehåll på webben, exempelvis rss-flöden eller Youtube-kanaler, i basversionen. Man kommer helt enkelt inte lika långt jämfört med andra appskapare. 

Det gör man däremot med Appspotrs så kallade Reseller-plattform, som vi också fått testa. Enligt företaget ger verktyget en mer rättvisande bild av vad plattformen kommer att erbjuda när nya versionen släpps under hösten. Där kan man bygga en mer komplett app, som exempelvis hämtar innehåll från en befintlig webbplats.

Byggprocessen delas upp i åtta moment som är upplagda på ett lätt överskådligt sätt så att man ser det som finns kvar att göra. Man ska välja den typ av app man vill bygga, sedan moduler och innehåll. I basversionen kan man välja fem innehållsbyggstenar bland sex möjliga: News, Gallery, Info, Scanner, Booking, Topics. Sedan handlar det om att utforma appikonen och startskärmen, välja färg, redigera information som anges på appmarknadsplatsen och slutligen publicera appen. Lite förvirrande är att man egentligen börjar med steg tre: Innehåll. 

Appspotr erbjuder en bra visningsapp, Appspotr viewer, som kopplas till den app man bygger och visar appens ändringar i realtid.

Som på de övriga plattformarna betalar man först när man vill publicera appen. Väljer man App Store måste man ange utvecklarkontoinformation, alternativt ge Appspotr en fullmakt så att företaget kan skapa ett utvecklarkonto åt användaren. När man slutfört alla steg skickas en appbeställning till Appspotr som färdigställer appen och publicerar den.

För bloggar, organisationer och mindre företag rekommenderar Appspotr att man tecknar den billigare av två möjliga månadsprenumerationer på tjänsten.

Plus: Självförklarande byggprocess, Bra testmiljö

Minus: Begränsat antal byggstenar, svårt att anpassa designen

Appmachine

Appmachine vänder sig till den som vill publicera sina appar på App Store eller Google Play. Innovativt är att plattformen tar betalt med en engångsavgift per publicerad app, i stället för månadsvis. 

Jämfört med de andra testade verktygen erbjuder Appmachine betydligt fler byggstenar och anpassningsmöjligheter inuti varje byggsten, redan i basversionen. Och det är rätt så enkelt att bygga en enkel app med Appmachine, komplett med bild, rss, video och även musik. 

Byggprocessen är relativt enkel, särskilt om man har en webbplats. Precis som Conduit skannar Appmachine innehållet från en befintlig webbplats. Appmachine går dock lite längre än Conduit och hämtar bilder, rss-flöden, Twitter- och Facebook-konton och Youtube-kanaler. Innehållet blir då grunden för appen. Man kan också lägga till ytterligare moduler och varje modul går att anpassa utseendemässigt på många olika sätt. 

Sedan erbjuder Appmachine en mycket bra visningsapp i mobilen – Appmachine Previewer – som visar ändringar i appen i realtid eller med fördröjning. 

Man får dock intrycket av att de möjligheter man vill åt finns i det dyrare paketet, alltså att man behöver uppgradera för att verkligen kunna bygga den app man önskat sig. Att ändra utseendet av vissa moduler och navigera mellan de olika optionerna kräver dessutom lite designerfarenhet för att få appen att se ut som man vill ha den.

Med andra ord så är det lätt att komma igång men lite svårare – dock inte omöjligt – att sedan få till den app man vill utan några som helst förkunskaper, och utan att uppgradera till en dyrare prisplan. Har man däremot lite erfarenhet och möjlighet till att uppgradera så finns det mängder av möjligheter att designa en riktigt bra app.

Betalar gör man först när man är klar med utvecklingen och vill publicera appen.

Plus: Många funktioner och anpassningsmöjligheter

Minus: Det krävs vissa bildbehandlingskunskaper

Appy Pie

Appy Pie är i jämförelse med andra appskapare kanske den mest kompletta plattformen då det går att utveckla till Iphone, Ipad, Android, Windows Phone och Blackberry. Även om man har valt exempelvis Windows Phone som förvald plattform så kan man därefter välja på vilka övriga appmarknadsplatser appen ska publiceras. Man kan då också välja om appen ska innehålla reklam eller inte.

Byggprocessen är självförklarande; efter att man valt vilken plattform man först vill utveckla till väljer man vad appen ska heta, appens logga, bakgrund och temafärger. Nästa steg handlar om att välja byggstenar i appen, som exempelvis rss, en webbsida, kontaktinformation, ett Facebook-konto med mera. Hela processen tar cirka 15 minuter. 

Det finns en visningsskärm på webbplatsen som visar hur appen kommer att se ut. Men det saknas möjlighet att testa appen i mobilen innan man ansöker om publicering, vilket är ett stort minus. Möjligheten att testa appen erbjuds dessutom inte i gratisversionen.

Först när man ansökt om publicering får man information om vilka priser som gäller och vilka funktioner som är förenade med dessa. Där upptäcker man exempelvis att gratisversionen endast låter en utveckla en html 5-app. Man måste uppgradera till basplanen för att kunna utveckla och publicera på App Store, Google Play och Windows Store. 

Att man inte kan testa appen innan man registrerat sig för ett premiumkonto känns inte klockrent då man inte riktigt får en möjlighet att veta hur bra det kan bli. Någon information kring hur lätt det är att avsluta prenumerationen finns inte heller på betalningssidan. Vi skapade fyra appar och fyra gånger sparades de inte i systemet trots att alla steg hade kompletterats och ett konto skapats, vilket är synd då själva verktyget ger ett lovande intryck.

Plus: Stöder många operativsystem, enkel byggprocess

Minus: Man måste betala för att testa appen i mobilen

Conduit

Conduit låter dig i några enkla steg skapa appar till Iphone, Ipad, Android samt html 5-appar. Utgångspunkten för att skapa en app med Conduit är din webbplats eller blogg. Plattformen hämtar på några få sekunder innehållet från webbplatsen. Därefter väljer du vilka huvudmoduler du vill ha: rss, Facebook-konto, kontaktinformation, hemsida. Det går sedan att välja ytterligare byggstenar inom dessa fyra kategorier och anpassa innehållet, det vill säga vilket innehåll som ska med och hur det ska se ut i respektive kategori. 

Alla dessa funktioner ingår i baskontot, som är kostnadsfritt. Även om det finns begränsningar vad gäller byggstenar, funktioner och även hur många som kan ladda ner din app med baskontot kan du skapa en rätt så komplett nybörjarapp. 

Med Conduit kan du också testa appen i telefonen med visningsappen Rev.u, vilket är till stor hjälp i byggprocessen. Ser något inte ut som man önskar kan man laborera med Conduits olika funktioner och försöka förbättra det. Men visningsappen finns idag endast till Android. Iphone-användare får nöja sig med en webbaserad visningsapp.

Hela processen, från att tanka ner innehållet från webbsidan till att titta på appen i telefonen, tar cirka 15 minuter och kräver inga förkunskaper alls. Det finns få valmöjligheter i baskontot men de räcker gott och väl för en första app. Designen är dessutom ren och fräsch.

Betalar gör man först när man vill publicera appen, precis som på de andra appbyggarplattformarna. 

Plus: Enkelt att använda, testning i telefonen

Minus: För få möjligheter att ändra appens utseende

Att skapa en app har tidigare varit något för främst större varumärken och företag men vill man själv som privatperson, småföretagare eller för den som jobbar på en mindre marknadsavdelning utveckla och publicera drömappen är det nu möjligt. 

Men det gäller att kolla noggrant vilka funktioner de olika appskaparna erbjuder och till vilken kostnad för att sedan välja den som passar ändamålet bäst. Med det sagt så tillämpar de flesta en »bygg och betala när du publicerar«-modell som låter dig bygga appen kostnadsfritt och betala när du väl testat den och vill publicera appen. Erbjuder verktyget inte alla funktioner som man hade önskat sig kan det dock innebära att man slösat bort en hel del tid innan man kommer dit.

Klicka på bilden för att se den i full storlek.