Skola

Koppla Iphone till bilstereon

Iphone kopplar du enkelt in i bilen och slipper både trista radiokanaler och högar av cd-skivor. Favoritmusiken i din Iphone kan snart ljuda på resan oavsett om du har ny eller gammal bil.

Publicerad:

5 apr 2011 - 11:04

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Det mest självklara tillbehöret i en bil är utan tvekan bilstereon, den ensamma resenärens bästa vän på vägarna. Lika självklart som att i stort sett alla bilar har en bilstereo är det att nästan alla bilar har olika anläggningar. Den där äldre Saaben av årgång 1993 har förmodligen en bilstereo med fm-radio och kassettbandspelare medan den nyare BMW:n från år 2008 sannolikt har en bilstereo med cd-spelare och fm-radio.

Men vem vill verkligen använda de gamla kassettbanden år 2010 och 2011? Och handen på hjärtat nu, vem föredrar en cd-skiva per album framför en mp3-spelare eller Iphone som lagrar tusentals låtar på ett välorganiserat sätt? Den stora frågan blir därför hur Iphone ansluts till bilstereon på bästa sätt och det är detta som denna skola reder ut och ger svar på.

För att spela upp låtarna från Iphone med bilens högtalare är du inte tvungen att köpa en ny bilstereo. Var bara lugn, din Iphone fungerar med stereon i alla bilar. Denna skola går strax igenom anslutningsmetoderna, men först ska vi titta lite på bilstereon. Kassetten är i de flesta fall utbytt mot mera moderna uppspelningstekniker och utvecklingen har gått snabbt.

Pryltips: Kabel (3,5 mm, hane–hane)

Anslutning till den så kallade Aux-kontakten är ett enkelt sätt förutsatt att den då finns på din bilstereo. En högkvalitetskabel har förutsättningar att minska bruset som kan uppstå den här vägen.

Exempel: Deltaco 2 meter, 29 kronor

Under det senaste årtiondet har ytterligare tekniska framsteg gjorts. CD-spelare med mp3-stöd, minneskortläsare, 3,5 millimeter ljudingång (AUX), usb-ingång och stereo-bluetooth (a2dp) är de kanske bästa exemplen. Biltillverkarna har på gott och ont integrerat bilstereon i instrumentpanelen, vilket ger en flexiblare konstruktion på bekostnad av att ägaren inte kan byta ut eller uppgradera den för en billig penning.

På 2000-talet har Apple skördat stora framgångar med 100-tals miljoner sålda Ipod och Iphone kombinerat. Samtliga modeller går enkelt ner i de flesta fickor. Därmed är chansen god att Apples musikspelare följer med till bilen och vem vill inte åtminstone ha möjligheten att koppla in den för att lyssna på musik?

Pryltips: Iphone-hållare

Istället för att ha Iphone och sladdar fritt i bilen kan en snyggare lösning vara att montera telefonen så att den enkelt kan styras av förare och passagerare.

Exempel: Kensington Windscreen Mount, cirka 269 kronor

Beroende på vilken bilstereo man har är möjligheterna allt från små till stora för att koppla in sin Iphone för att få ut ljudet i bilstereons högtalare. Varje metod har sina för- och nackdelar. Den lösning som garanterat alltid fungerar är en fm-sändare till Iphones hörlursutgång som är det enda alternativet för de enklaste och äldsta cd-spelarna.

För andra typer av bilstereo finns lösningar som bör ge betydligt bättre ljudkvalitet. Till en bilstereo med kassett-spelare är en kassettband-adapter ett bra alternativ. Adaptern ser ut som en vanlig kassett men det finns en ljudkabel som mäter några decimeter i längd. Denna ljudkabel ansluts sedan till ljudutgången på Iphone. Då styr du alltså musiken från skärmen på Iphone, men byter du inte låt allt för ofta så går det ju bra att bara låta musiken spela.

Uppgradera stereon

Har du en utbytbar till skillnad från en fullständigt inbyggd bilstereo? Om svaret är ja, så finns det mycket goda möjligheter att få till en ännu bättre (och billigare) Iphone-integrering i bilen.

FM-sändare (via dock-kontakten)

Sänder du musiken via dockkontakten i botten på telefonen får du leva med att det bara är den vanliga musiken från telefonen som kan sändas och inte till exempel musik från Spotify eller liknande.

Exempel:  Griffin iTrip, cirka 500 kronor

En modern cd-spelare med usb-ingång och/eller 3,5 mm ljudingång (”AUX”) kostar från cirka 1000 kronor och är betydligt bättre än den gamla kassett- eller cd-spelaren som bara tillåter att Iphone kopplas in via fm-sändare eller kassett-adapter. Det finns 100-tals olika bilstereo-modeller att köpa på den svenska marknaden, så vilken skall man välja? En bra utgångspunkt är att filtrera fram ett begränsat antal modeller efter sökkriterier efter önskade ljudingångar och övriga önskemål på sajten Prisjakt.nu. Dessutom är det värt att besöka en eller flera butiker som säljer bilstereo-produkter och se om man trivs med någon modell samt prata med en säljare eller tekniker. Är man ute efter AUX är det definitivt värt en liten extra slant för att även få en Ipod-/usb-ingång på stereons front. Montering av den nya bilstereon bör helst utföras av en bilstereo-firma, men den händige och verktygsmässigt välutrustade klarar samma jobb själv.

När man köper en ny bilstereo och letar efter en som kan styra Iphone via USB stöter man ofta på olika etiketter eller symboler på faktablad och kartonger. ”Made for Ipod”, ”Works with Iphone” och ”Made for Iphone” är några exempel. Symbolerna innebär att det elektroniska tillbehöret är certifierat av utvecklaren då det matchar Apples krav. I bilstereo-sammanhang innebär det att en Ipod eller Iphone med dock-kontakt ansluts till usb-ingången. Därefter blir Ipod eller Iphone en slav-enhet och får batteriet laddat medan stereons musikstyrning på fronten, annan plats eller fjärrkontrollen gäller.

Pryltips: Iphone-datakabel till USB

Via usb slipper du onödigt brus och det här är en bra anslutningsform om din stereo har usb-kontakt. Nackdelen är dock att ljudkällor som Spotify inte kan skicka ljud via dockkontakten och usb utan kräver att anslutningen sker via hörlurskontakten.

Exempel: Belkin iPod/iPhone USB-Cable, cirka 110 kronor

3G-näten, smartphones och bra tjänster har bidragit till en revolution för musiken på bilresor. På tjänstefronten har Spotify anpassats för ett flertal smartphones inklusive Iphone. Spotify ger Iphone tillgång till miljontals låtar som ligger lagrade på internet. Så länge Iphone har en konstant och god 3G-mottagning längs vägarna kommer Spotify fungera bra på bilresorna. Är du osäker på täckningen kan du ju använda Spotifys offlineläge i mobilen och innan du påbörjar resan se till att ladda ner alla spellistor du vill ha tillgång till.

För att komma igång krävs först och främst ett Spotify Premium-konto som kostar 99 kronor i månaden. Därefter krävs ett surfpaket med stor datamängd (1–5 GB eller mer) till mobilabonnemanget ifall det inte redan finns. Har du inget sådant kan du ladda ner musiken i förväg via wlan och sedan sätta Spotify i offlineläge. Spotifys app laddas hem gratis från App Store. Beroende bilstereo som finns i bilen får Iphone anslutas på ett lämpligt sätt, antingen via analoga ljudutgången (3,5 mm) eller via bluetooth. Tyvärr kan inte dock-kontakten användas för Spotify. Musiken styrs sedan med pekskärmen på Iphone. Ett tips är att köpa en passande Iphone-hållare till bilen.

Pryltips: Ciggladdare

Via usb kan telefonen laddas samtidigt som överföringen av ljud sker, men med andra överföringsformer laddas bara batteriet ur och då kan en laddare i bilen vara väldigt användbar.

Exempel: Belkin Iphone Car Charger, cirka 150 kronor

Om bilen har en modern cd-spelare är chansen god att det även finns en ljudingång med 3,5 millimeter i diameter. Denna ingång kallas för AUX. För moderna bilar med integrerad cd-spelare i instrumentpanelen kan AUX-porten i vissa fall finnas mellan framsätena eller nära handskfacket. Ansluter du din Iphone till Aux-kontakten kan det vara värt att lägga lite extra pengar på en något dyrare ljudkabel (3,5 millimeter ”hane-hane”) som har hög kvalitet vilket reducerar störande brus.

En bättre trådbunden överföring av ljud från Iphone till bilstereon är usb. Alla Iphone har en drygt 2 centimeter bred dock-kontakt. Den kabel som skall användas är den usb-datakabel som Apple skickar med Iphone, eller motsvarande kabel som du ofta kan köpa billigare från någon av alla tillverkare av tillbehör för Iphone.

Pryltips: FM-sändare (via 3,5 mm)

En FM-sändare, som i det här fallet arbetar via telefonens hörlursutgång skickar musik från både Ipod-appen, Spotify och andra musikappar till valfri frekvens så att du kan lyssna via bilens vanliga fm-radio. Du skapar alltså en egen radiostation som sänder inom det fåtal metar som behövs.

Exempel: Belkin Tunecast, cirka 600 kronor

Kasettadapter. Har du en lite äldre bilstereo med kassettbandspelare så kan en sådan adapter vara användbar och gör att du slipper justera fm-frekvens som du måste emd fm-sändare som störs av andra kanaler i fm-bandet.

Exempel: Monster iCarPlay Cassette, cirka 200 kronor

Fördelarna med usb är flera. Bruset försvinner, batteriet laddas eller hålls laddat och dessutom kan musiken styras på ett bra sätt med knapparna på stereon eller stereons fjärrkontroll. Nackdelen är att detta enbart fungerar med lokalt lagrad musik från, alltså den du synkar till din Iphone via Itunes. Tyvärr kan alltså Spotify och liknande musikappar inte styras via usb-anslutning, men förhoppningsvis finns det även en AUX-ingång i stereon som ofta räcker gott och väl för de flesta.

Bluetooth fungerar också. Är bilstereon A2DP-kompatibel kan ljudet från Iphone strömmas. Men denna typ av integrering låter bättre än vad det är i praktiken. Man kommer ändå att behöva styra musiken då och då från Iphones pekskärm.

Avslutningsvis rekommenderas en Iphone-laddarkabel för ciggtändar-uttaget för att hålla batteriet laddat. Detta behövs inte vid usb-anslutning till bilstereon, men väl när fm-sändare, kassett-adapter, ljudkabel eller bluetooth används flitigt.

Taggar

Tillverkare

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23

Hetaste apparna

 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.