Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Tips och tricks till Android del 1

Lär dig mer om din Android

Android innehåller massor av små hemligheter och funktioner som inte alltid är så självklara vid första anblick. Häng med när vi de närmaste tre dagarna listar tips och tricks till din Androidmobil. Här hittar du del ett.

Publicerad:

27 jul 2011 - 15:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Podcasting med synk och katalog

Androidsystemet lider ingen brist på poddradiospelare, men Googles app ”Listen” har ett par smarta finesser som höjer den över genomsnittet. Sökfunktionen är kopplad till en välfylld katalog med engelskspråkiga program. Här finns allt från CBS eller BBC:s programutbud till entusiaster som avhandlar smala specialintressen från en mikrofon vid datorn hemma.

Program på svenska går inte att hitta i katalogen, men du kan enkelt lägga till dem själv – antingen via länken ”Add subscription” i appen eller via Google Reader i datorns webbläsare. Att hantera prenumerationerna via Reader är riktigt smidigt – de samlas automatiskt i mappen ”Listen subscriptions” och här kan du klistra in länkar från exempelvis sr.se. Nästa gång du öppnar Listen i mobilen finns prenumerationerna på plats. Appen har många användbara inställningar – till exempel att automatiskt ladda ned nya avsnitt när mobilen är uppkopplad via wlan. Perfekt för utlandsresan.

Håll koll på favoritsajterna från mobilen

Androids webbläsare klarar inte att på egen hand hitta rss-länkar på webbsidor, men du kan enkelt samla ihop och synka prenumerationer från datorn. Googles egen rss-läsare Reader finns både i molnet och i mobilen. Öppna reader.google.com i datorns webbläsare och klicka på ”Hantera prenumerationer”. Under fliken ”Godsaker” finns ett bokmärke som du kan dra till fältet för snabblänkar i webbläsaren. När du surfar på en sajt som du vill bevaka – klicka på prenumerationsbokmärket, så hamnar sajtens olika rss-flöden på ditt konto i Google Reader.

För att komma åt prenumerationerna från mobilen – installera Reader-appen. Allt innehåll finns på plats och programmet erbjuder även ett par smarta widgets som gör att du bara behöver slänga ett öga på startskärmen för att se om någon av sajterna du bevakar har uppdaterats.

Skakskadad?

Är du trött på att din Android-mobil vibrerar varje gång du petar på en tangent eller tar bort skärmlåset? I så fall har du ett personligt agg mot något som kallas för ”Haptisk återkoppling”. Som tur finns det ett botemedel. Gå in i ”Inställningar” och välj, underligt nog, ”ljud”. Väl där skrollar du dig fram till ”Haptisk återkoppling” och klickar bort bocken. Gör om proceduren, fast då bockar du självklart för istället, om du skulle ångra dig senare.

Fyll plattan från mac:en

En ny möjlighet för mac-användare följer med plattor med Googles 3.0-version av Android, även kallad Honeycomb. För PC räcker det med att ansluta sin surfplatta till datorn med usb för att man ska kunna lägga över musik och film. För mac krävs en särskild applikation. Programmet fungerar för mac-datorer med Mac OS X 10.5 (Leopard) eller senare och Android-enheter med Android version 3.0 eller senare.

1. Ladda ner verktyget för överföring till din mac. Du hittar programmet på adressen www.android.com/filetransfer

2. Installera genom att dubbelklicka på filen och sedan dra ikonen Android File Transfer till Applikations-mappen

3. Du startar överföring genom att klicka på ikonen Android File Transfer när den ligger i Applikationsmappen, men se till att först avsluta andra filöverföringar om du till exempel håller på att kopiera filer till ett usb-minne.

4. När överföringsappen är igång ansluter du din Android-platta till datorn med usb-sladden som följde med plattan.

5. Gör överföringarna genom att helt enkelt dra och släppa filer i fönstret så kopieras de från datorn till din Android. Funkar lika bra för filmer, musik som för andra filer du enkelt vill ha med dig tillgängliga i plattan.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Tips & tricks

  Dagens toppmodeller har många funktioner, ja så många att det är svårt att hålla reda på alla. Här tipsar vi om smarta funktioner i LG G4, men många av dem finns även i äldre och billigare LG-mobiler.

  26 apr 2016 - 12:00
 • Tips & Tricks

  Vill kidsen spela spel på din mobil eller platta? Om du har en Android-enhet är det faktiskt väldigt enkelt att se till så att de inte råkar göra några dumheter. Vi tipsar även om hur du gör till Ios och Windows Phone.

  27 jan 2016 - 12:01
 • Matiga tips

  Ofta tittar vi på allmänna tips och tricks för ett system eller annat. Idag zoomar vi in på några specialfunktioner som kan hittas i Huaweis telefoner.

  18 nov 2015 - 11:51

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

Senaste apptestet

Hetaste tillbehöret

 • Precis som du vill ha Android

  Med hemskärmsappar, så kallade launchers, kan du anpassa din Android så att den ser ut och beter sig precis som du vill ha den.

  22 aug 2014 - 11:31
 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!