Tips och tricks till Android del 1

Lär dig mer om din Android

Android innehåller massor av små hemligheter och funktioner som inte alltid är så självklara vid första anblick. Häng med när vi de närmaste tre dagarna listar tips och tricks till din Androidmobil. Här hittar du del ett.

Publicerad:

27 jul 2011 - 15:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Podcasting med synk och katalog

Androidsystemet lider ingen brist på poddradiospelare, men Googles app ”Listen” har ett par smarta finesser som höjer den över genomsnittet. Sökfunktionen är kopplad till en välfylld katalog med engelskspråkiga program. Här finns allt från CBS eller BBC:s programutbud till entusiaster som avhandlar smala specialintressen från en mikrofon vid datorn hemma.

Program på svenska går inte att hitta i katalogen, men du kan enkelt lägga till dem själv – antingen via länken ”Add subscription” i appen eller via Google Reader i datorns webbläsare. Att hantera prenumerationerna via Reader är riktigt smidigt – de samlas automatiskt i mappen ”Listen subscriptions” och här kan du klistra in länkar från exempelvis sr.se. Nästa gång du öppnar Listen i mobilen finns prenumerationerna på plats. Appen har många användbara inställningar – till exempel att automatiskt ladda ned nya avsnitt när mobilen är uppkopplad via wlan. Perfekt för utlandsresan.

Håll koll på favoritsajterna från mobilen

Androids webbläsare klarar inte att på egen hand hitta rss-länkar på webbsidor, men du kan enkelt samla ihop och synka prenumerationer från datorn. Googles egen rss-läsare Reader finns både i molnet och i mobilen. Öppna reader.google.com i datorns webbläsare och klicka på ”Hantera prenumerationer”. Under fliken ”Godsaker” finns ett bokmärke som du kan dra till fältet för snabblänkar i webbläsaren. När du surfar på en sajt som du vill bevaka – klicka på prenumerationsbokmärket, så hamnar sajtens olika rss-flöden på ditt konto i Google Reader.

För att komma åt prenumerationerna från mobilen – installera Reader-appen. Allt innehåll finns på plats och programmet erbjuder även ett par smarta widgets som gör att du bara behöver slänga ett öga på startskärmen för att se om någon av sajterna du bevakar har uppdaterats.

Skakskadad?

Är du trött på att din Android-mobil vibrerar varje gång du petar på en tangent eller tar bort skärmlåset? I så fall har du ett personligt agg mot något som kallas för ”Haptisk återkoppling”. Som tur finns det ett botemedel. Gå in i ”Inställningar” och välj, underligt nog, ”ljud”. Väl där skrollar du dig fram till ”Haptisk återkoppling” och klickar bort bocken. Gör om proceduren, fast då bockar du självklart för istället, om du skulle ångra dig senare.

Fyll plattan från mac:en

En ny möjlighet för mac-användare följer med plattor med Googles 3.0-version av Android, även kallad Honeycomb. För PC räcker det med att ansluta sin surfplatta till datorn med usb för att man ska kunna lägga över musik och film. För mac krävs en särskild applikation. Programmet fungerar för mac-datorer med Mac OS X 10.5 (Leopard) eller senare och Android-enheter med Android version 3.0 eller senare.

1. Ladda ner verktyget för överföring till din mac. Du hittar programmet på adressen www.android.com/filetransfer

2. Installera genom att dubbelklicka på filen och sedan dra ikonen Android File Transfer till Applikations-mappen

3. Du startar överföring genom att klicka på ikonen Android File Transfer när den ligger i Applikationsmappen, men se till att först avsluta andra filöverföringar om du till exempel håller på att kopiera filer till ett usb-minne.

4. När överföringsappen är igång ansluter du din Android-platta till datorn med usb-sladden som följde med plattan.

5. Gör överföringarna genom att helt enkelt dra och släppa filer i fönstret så kopieras de från datorn till din Android. Funkar lika bra för filmer, musik som för andra filer du enkelt vill ha med dig tillgängliga i plattan.

 

Aktuellt just nu

  Hetaste apparna

  • Tips och tricks

   Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

   11 jul 2014 - 11:46
  • Tips & tricks

   Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

   9 jul 2014 - 11:00
  • Ta med allt

   Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

   27 maj 2014 - 12:00
  • Träna smartare med pulsband

   Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

   24 apr 2014 - 12:01
  • 20 Tips och tricks

   Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

   6 dec 2013 - 15:21
  • Vi visar hur du gör

   Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

   10 sep 2013 - 06:00
  • Bygg en app enkelt

   Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

   9 sep 2013 - 06:00
  • Innanför skalet på prestandalurarna

   Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

   2 aug 2013 - 19:17
  • Problemlösning för Ios

   Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

   30 jul 2013 - 18:02
  • Kom igång med din lur

   Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

   29 jul 2013 - 17:23

  Senaste krönikan

  Mest kommenterat

  Senaste testet

  Senaste apptestet

  Tipsa Mobil

  Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

  Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

  Mobils nyhetsbrev

  Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

  Registrera dig här!

  Om Mobil

  Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

  Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

  Mer om Mobil här.

  Vi är Mobil

  Kontakta Mobils redaktion.

  Du hittar vår kontaktinformation här.

  Smarta hemmet