Annons

14 tips

Lista: Bästa tipsen för din Huaweitelefon

Huaweis telefoner är fullproppade med smarta funktioner som inte finns i vanliga Android. Lär dig hur du drar nytta av dem för att använda din telefon som en riktig expert. Vi har listat 14 smarta tips.

Publicerad Uppdaterad

Huaweis telefoner kör Android, vilket i sig ger dig mängder med möjligheter. Men ovanpå vanliga Android har Huawei lagt till sitt eget gränssnitt, EMUI, eller Emotion User Interface om du struntar i förkortningar. Utöver att det ser lite annorlunda ut jämfört med vanliga Android finns det en hel del smarta funktioner inbyggt i det gränssnittet som gör din vardag betydligt smartare. Samma sak som gäller Huaweitelefoner gäller även systermodellerna under Honor-märket.

1. Skydda ögonen

Att ligga och stirra på mobilen kvällstid skapar lite oreda i hjärnan, som tolkar ljuset från telefonen som dagsljus. Resultatet är att du både kan få svårare att somna och sova sämre om du avslutar dagen med telefonen i handen. Boven i dramat är ett alltför blåtonat ljus från telefonens skärm.

För att avhjälpa problemet något kan du göra två saker med en Huaweitelefon. Under visningsinställningarna hittar du både alternativet för färgtemperatur och menyalternativet Ögonvänligt.

Färgtemperaturen låter dig ställa den övergripande färgtonen i telefonen. Antingen gör du det via förvalen standard, varmt (gulare) och kallt (blåare), eller så kan du gå loss på egen hand i färgpaletten och ställa in det hela efter eget behov.

Ögonvänligt är ett menyalternativ som i stort gör ungefär samma sak. Textbakgrunder blir mer sandgula än vita och mycket av det blå ljuset filtreras bort. Ett bra alternativ för dig som läser mycket på telefonen helt enkelt. 2. Mer plats på skärmen Många Huaweitelefoner har generöst tilltagna skärmar, men visste du att du kan utnyttja utrymmet ännu bättre? Eller fixa så att du kan se saker på skärmen bättre om du exempelvis använder läsglasögon?
Under inställningsmenyn Visning och vidare in under Visningsläge kan du välja hur kompakt text, bilder och gränssnitt ska visas på skärmen. Vill du få plats med så mycket som möjligt på skärmen väljer du liten som visningsläge och låter telefonen starta om sig. Efter det kommer du att få plats med betydligt mer på skärmen, eftersom allt har blivit lite mer kompakt. 3. Automatisk avstängning Om du inte alltid har tillgång till en laddare, eller om du helt enkelt vill koppla bort allt som har med telefonen att göra under vissa tider på dygnet, till exempel när du sover, kan du schemalägga vilka tider telefonen ska vara påslagen.
Under inställningsmenyn Smart assistans hittar du alternativet för ”Schemalagd ström på och av”, där du helt enkelt kan ställa både när telefonen ska slå av sig själv och när den ska vakna igen. Och oroa dig inte, om du vill använda mobilen som alarmklocka kommer den att starta i tid för att väcka dig. Den biten finns påslagen som standard och du kan dubbelkolla det hela genom att hålla in strömknappen och välja att stänga av, där finns en kryssruta för huruvida larm ska få ringa även om telefonen är avstängd. 4. Håll koll på apparna Appar som ligger och puttrar i bakgrunden, både när du använder telefonen och när den ligger låst i fickan eller väskan, kan vara riktiga strömtjuvar samtidigt som de kan äta upp en massa datapott för dig om det vill sig illa.

När det kommer till apphantering har Huawei lånat och utökat en hel del av det vi tidigare sett hos Sonys telefoner, just för att kunna spara batteri och minska dataanvändningen. Här finns det en hel del att jobba med.

Steg ett ligger under inställningsalternativet Hantering av datatrafik och sedan vidare in under Nätverksanslutna appar. Där listas alla appar som finns installerade på telefonen och kryssrutor för huruvida de får kommunicera med omvärlden via enbart mobildata, wifi eller både och. Under hantering av datatrafik kan du även se vilka appar som förbrukar mest data och med hjälp av det kan du enkelt begränsa appar till att bara koppla upp sig när du är uppkopplad på ett wifi-nätverk.

Steg två hittar du under Avancerade inställningar och vidare in under Batterihanterare. Utöver att ställa in strömsparlägen och se vilka appar som förbrukar mest ström finns det två intressanta alternativ här. Dels alternativet för strömförbrukningsbrandvägg. Där kan du se vilka appar som är igång och vilka som förbrukar mycket ström. Klicka på de appar du vill ha igång trots deras strömförbrukning för att slå av varningar om hög strömförbrukning. Varningarna dyker annars upp i notisfältet i telefonen, där de påminner dig om att stänga appar du inte använder för stunden för att spara ström. Dels hittar du även alternativet skyddade appar. Här bestämmer du vilka appar som ska få köras även efter att du stängt av skärmen. Har du en smartklocka kopplad till telefonen kan du lämna den appen skyddad, medan Facebook och spelet du precis spelade stängs av när du släcker skärmen för att spara ström. 5. Använd fingeravtrycket till mer Huawei har haft fingeravtrycksläsare på många av sina mobiler länge nu, men visste du att läsaren kan användas till mer än att bara låsa upp din telefon?

Kör telefonen Android 6 eller senare kan du bland annat låta fingeravtrycksläsaren användas istället för lösenord när du köper saker via Google Play Store. Vissa appar, som exempelvis lösenordshanteraren 1Password och Withings app för deras uppkopplade personvågar, har stöd direkt i appen för fingeravtrycksskydd också.

Under inställningar för Fingeravtrycks-ID hittar du även en mängd olika funktioner som du kan slå på efter eget behov.

Tar du många selfies är funktionen för att hålla in fingret på läsaren för att ta en bild riktigt bra. På samma sätt är svepgester över läsaren för att bläddra bland bilder i galleriet riktigt smidig. Du kan även besvara samtal, stänga av alarm och visa meddelandepanelen med hjälp av läsaren.

Den tredje delen är att du kan låsa enskilda appar med fingeravtrycket. Gå till appen telefonhanterare och svep till sida 2 bland alternativen där. Under alternativet Applås kan du sedan välja vilka appar du vill skydda från obehörig öppning med hjälp av ditt fingeravtryck (eller PIN-kod).

6. Snabbgenvägar i botten Trycker du på strömknappen för att få fram telefonens låsskärm kan du antingen dra uppåt från mitten av skärmen för att komma till inmatningen av lösenord, eller så drar du i kameraikonen i botten för att öppna kameran utan att låsa upp telefonen.

Men visste du att det finns fler genvägar om du drar från botten av skärmen? 

Här hittar du en snabbgenväg till kameran (igen), men kanske mer matnyttigt till bland annat miniräknaren och ficklampan. Den lilla snabbmenyn går att komma åt utan att du behöver låsa upp telefonen, vilket sparar tid. 7. Flytande navigering För att underlätta enhandsanvändning och i allmänhet kunna använda telefonen som du tycker är bekvämt behöver du inte låsa in dig till knapparna i botten av skärmen för bakåtfunktion, hemknapp och appväxling.
I inställningsmenyn under ”Smart assistans” hittar du alternativet genvägsknapp. Slår du på den dyker en liten halvgenomskinlig boll upp på sidan av skärmen. Bollen kan placeras var du vill på skärmen och finns alltid synlig. Trycker du på den öppnas en liten solfjäder med knappar för bakåt, hem, appväxling, telefonlås och snabbstädning av telefonen (funktionerna kan variera något beroende på telefonmodell). 8. Låt knogarna tala Du måste inte använda fingrarna för att styra en Huaweitelefon, knogarna fungerar minst lika bra. Några funktioner för knogarna är påslagna från start, medan andra måste slås på.

En funktion är skärminspelning. Vill du visa någon annan hur bra du är i ett spel, eller kanske visa hur du gör saker med din telefon, kan du spela in vad som händer på skärmen. Knacka med två knogspetsar samtidigt för att starta funktionen. Tryck på strömknappen och volym upp för att stänga av inspelningen spara videoklippet.

Du kan också ta en detalj av en skärmdump. Strömknapp och volym ner samtidigt tar en bild av hela din skärm samtidigt. Men vill du slippa beskära bilden i efterhand kan du rita en fyrkant eller cirkel med din ena knoge för att skärmdumpa just den specifika delen av skärmen.

Den tredje funktionen är att öppna appar. Under ”Smart assistans”, vidare in under Rörelsestyrning och slutligen in under Rita hittar du möjligheten att slå på appstart med knogarna. C, M, W och E är de gester du kan använda dig av och som standard öppnar de exempelvis kameran eller webbläsaren med hjälp av knogen. Du behöver däremot inte känna dig låst till det, utan du kan själv ange vilken app som ska öppnas när du ritar en viss bokstav med knogen. 9. Enklare med en hand Många Huaweitelefoner har en ganska stor skärm, vilket är perfekt för att titta på filmklipp, läsa och surfa. Men i många lägen är det bekvämt att använda telefonen med en hand och då räcker inte alltid tummen över hela skärmen. Under Smart Assistans i inställningsmenyn hittar du lösningen för det.
Menyalternativet enhands-UI gör att du kan ställa in såväl tangentbordet som hela telefonen för enhandsbruk. I det senare fallet sveper du åt antingen höger eller vänster över menyknapparna i botten av skärmen (beroende på vilken hand du håller telefonen i) för att dra ner hela gränssnittet till ungefär tre fjärdedelar av dess ursprungliga storlek. Perfekt när du bara har en hand tillgänglig och vill nå allt med tummen. 10. Avancerad miniräknare En klassiker bland Iphoneanvändare är att den vanliga miniräknaren kan göras rejält mycket mer avancerad om du bara använder telefonen i liggande läge istället för stående. Den funktionen har Huawei lånat till sin miniräknare också. Behöver du fler funktioner än de vanliga fyra räknesätten är det bara att vinkla din telefon i liggande läge istället för stående och du har betydligt fler möjligheter.
11. Göm appar I Huaweis gränssnitt EMUI finns ingen avdelning där alla appar hamnar (förutom i senaste versionen). Istället hamnar alla appar på telefonens hemskärmar. Såvida du inte ordnar in apparna i mappar kan det systemet snabbt kännas rörigt, då är det bra att du kan gömma appar som du inte behöver. På hemskärmen placerar du två fingrar och drar isär, ungefär som när du zoomar i en bild. Då öppnas alternativet för dolda appar, där du enkelt kan lägga till de appar du inte använder. Känner du med dig att du exempelvis aldrig kommer att bry dig om SIM-kortsverktygen kan du enkelt lägga till dem bland de dolda apparna för att funktionen inte ska ta upp onödig plats på skrivbordet. 12. Dela med QR Adressboken är faktiskt ganska smart i din Huaweitelefon. I menyfältet längst ner på skärmen finns alternativet ”scanna”, där du enkelt kan använda kameran för att läsa av ett visitkort och lägga in dess information i adressboken.
Vill du istället dela med dig av en kontakt kan du enkelt visa kontakten som en QR-kod som mottagaren kan läsa av för att ta del av informationen. Gå in på den tilltänkta kontakten och klicka på den lilla ikonen i det övre högra hörnet för att visa kontakten som QR-kod. Enkelt och fiffigt. 13. Fäst meddelanden Även SMS-appen innehåller några smarta tillägg. Har du en eller flera personer som du snabbt vill komma åt kan du fästa dem högst upp i listan. Gå in i SMS-appen, långtryck på den konversation du vill fästa och välj ”fäst” i menyn som dyker upp längst ner. Har du fler viktiga kontakter kan du såklart fästa flera konversationer högst upp. Vill du ta bort någon från favoritlistan är det bara att långtrycka på konversationen igen och välja ”Ta ner” från menyn. 14. Dubbla appar I Android 7 är en av de stora nyheterna att du kan köra två appar på skärmen samtidigt. Bland annat Huawei har däremot haft den funktionen länge, om än i något begränsad form. Håll in knappen för appväxling när du befinner dig på startskärmen för att dela skärmen och placera en app på vardera sidan. Du kan även flytta mittstrecket uppåt eller nedåt för att ge en av apparna mer plats på skärmen samtidigt som en andra app är öppen.

På det stora hela är detta begränsat till Huaweis egna appar, som kalkylatorn, SMS eller kalendern. Men vissa tredjepartsappar, som Facebook och Facebook Messenger, har också stöd för funktionen.