Semesterappar

Mobilen som reseguide

Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

Publicerad:

11 jun 2012 - 14:48

Uppdaterad:

7 jan 2014 - 14:04

Mobiltelefonen är din bästa resekompis, du kan få extremt mycket hjälp av den under resans gång. 

Men för många är den också den värsta kompisen. Den största farhågan är så klart att få hem en telefonräkning med en gigantisk summa på när du kommer hem till Sverige. Men har du bara stängt av 3G (internet) och inte ringer eller tar emot några samtal under din utlandsvistelse är det ingen fara. Glöm heller inte att ringa och stänga av din röstbrevlåda, för samtal som spelas in där under utlandsresan är det du som betalar.

Koppla upp trådlöst

För att kunna använda internet i telefonen kostnadsfritt kan du istället koppla upp dig på trådlösa nätverk och på så sätt låna någon annan persons internet. Vissa caféer, hotell och liknande låser sina trådlösa nätverk och kräver att du betalar för att få en kod, men det finns flera som faktiskt är öppna och då kostar det inget att koppla upp sig på dem och använda deras internet i telefonen.

Väl uppkopplad kan du exempelvis ringa hem gratis över Skype, ladda ner appar eller låta de appar som behöver komma åt internet göra det så att de fungerar korrekt och uppdateras. Kartappar kräver exempelvis ofta internet. Vill du se var du befinner dig måste du alltså koppla upp dig mot ett trådlöst öppet nätverk och låta appen arbeta. Men det absolut bästa är såklart att ladda ner kartor som du kan använda även utan uppkoppling.

Ladda ner appar

Mobiltelefonen kan med andra ord, rätt inställd och rätt förberedd, vara en riktigt god vän under resan. Du kan till exempel använda en översättningsapp för att få hjälp med språket, en valutakonverterare för att snabbt ta reda på vad en pryl kostar i svenska kronor, boka hotell direkt i mobilen, kolla upp flygresor, ringa hem gratis eller ta reda på vad lokalbefolkningen anser är den bästa restaurangen i området via sociala tjänster.

 

Aktuellt just nu

  Hetaste apparna

  • Tips och tricks

   Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

   11 jul 2014 - 11:46
  • Tips & tricks

   Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

   9 jul 2014 - 11:00
  • Ta med allt

   Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

   27 maj 2014 - 12:00
  • Träna smartare med pulsband

   Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

   24 apr 2014 - 12:01
  • 20 Tips och tricks

   Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

   6 dec 2013 - 15:21
  • Vi visar hur du gör

   Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

   10 sep 2013 - 06:00
  • Bygg en app enkelt

   Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

   9 sep 2013 - 06:00
  • Innanför skalet på prestandalurarna

   Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

   2 aug 2013 - 19:17
  • Problemlösning för Ios

   Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

   30 jul 2013 - 18:02
  • Kom igång med din lur

   Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

   29 jul 2013 - 17:23

  Senaste krönikan

  Mest kommenterat

  Senaste testet

  Senaste apptestet

  Tipsa Mobil

  Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

  Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

  Mobils nyhetsbrev

  Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

  Registrera dig här!

  Om Mobil

  Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

  Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

  Mer om Mobil här.

  Vi är Mobil

  Kontakta Mobils redaktion.

  Du hittar vår kontaktinformation här.

  Smarta hemmet