Semesterappar

Mobilen som reseguide

Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

Publicerad:

11 jun 2012 - 14:48

Uppdaterad:

7 jan 2014 - 14:04

Mobiltelefonen är din bästa resekompis, du kan få extremt mycket hjälp av den under resans gång. 

Men för många är den också den värsta kompisen. Den största farhågan är så klart att få hem en telefonräkning med en gigantisk summa på när du kommer hem till Sverige. Men har du bara stängt av 3G (internet) och inte ringer eller tar emot några samtal under din utlandsvistelse är det ingen fara. Glöm heller inte att ringa och stänga av din röstbrevlåda, för samtal som spelas in där under utlandsresan är det du som betalar.

Koppla upp trådlöst

För att kunna använda internet i telefonen kostnadsfritt kan du istället koppla upp dig på trådlösa nätverk och på så sätt låna någon annan persons internet. Vissa caféer, hotell och liknande låser sina trådlösa nätverk och kräver att du betalar för att få en kod, men det finns flera som faktiskt är öppna och då kostar det inget att koppla upp sig på dem och använda deras internet i telefonen.

Väl uppkopplad kan du exempelvis ringa hem gratis över Skype, ladda ner appar eller låta de appar som behöver komma åt internet göra det så att de fungerar korrekt och uppdateras. Kartappar kräver exempelvis ofta internet. Vill du se var du befinner dig måste du alltså koppla upp dig mot ett trådlöst öppet nätverk och låta appen arbeta. Men det absolut bästa är såklart att ladda ner kartor som du kan använda även utan uppkoppling.

Ladda ner appar

Mobiltelefonen kan med andra ord, rätt inställd och rätt förberedd, vara en riktigt god vän under resan. Du kan till exempel använda en översättningsapp för att få hjälp med språket, en valutakonverterare för att snabbt ta reda på vad en pryl kostar i svenska kronor, boka hotell direkt i mobilen, kolla upp flygresor, ringa hem gratis eller ta reda på vad lokalbefolkningen anser är den bästa restaurangen i området via sociala tjänster.

.

.

 

.