Skola: mobil musik

Musik i Android

Fyll din android-mobil med musik och klara dig utan extra prylar i fickan. Men det finns lite olika sätt att få över låtarna till luren.

Publicerad:

2 dec 2010 - 12:14

Uppdaterad:

2 dec 2010 - 12:14

Har du stoppat in ett rejält minneskort på kanske 16 Gb i telefonen har du plats för en väldig massa favoritlåtar. Vi utgår från att du har din musik organiserad i datorn i ett program som Windows Media Player eller Itunes. Det enklaste sättet att få över musik till telefonen är att plugga in den i datorn och välja masslagring som usb-anslutningsmetod och helt enkelt skyffla över låtar från datorn till musikmappen i telefonen. Har du inte så mycket musik i datorn och vill ha med alltihop är detta sätt snabbt och enkelt, men du bjuds inte på några finesser.

Bättre är att använda ett program för att synkronisera musiken mellan datorn och telefonen. Då får du koll på vilka låtar, artister eller album du tar med och du kan också välja att synkronisera spellistor som du skapat så att de ser likadana ut i luren som i musikspelaren i telefonen. Du kan även välja att exempelvis synkroninsera den senaste poddsändningen som du prenumererar på istället för att synka alla och låta programmet ta bort gamla avsnitt som du lyssnat på.

Flera av mobiltillverkarna har tagit fram egna lösningar för sykronisering av musik, vi har testat program från Sony Ericsson, Samsung och HTC. Sony Ericssons och HTC:s program fungerar bra men är inte så snygga. Samsungs program är trevligare men fungerar inte så bra. Tröttnar du på dessa program kan du testa Doubletwist istället, det är både snyggt och bra.

Sony Ericsson

Sony Ericsson har ett program till pc och ett till mac för att synka musik. Till mac heter programmet Media Sync och det låter dig synka låtar, video och poddsändningar från Itunes till telefonen. Du kan även importera bilder och filmer från telefonen till Iphoto. När du anslutit telefonen till datorn väljer du i programmet vilka filer du vill föra över från Itunes antingen genom att bocka för dem i en lista eller genom att dra och släppa låtar från Itunes till Media Sync, då bockas dessa låtar för i Media Sync och överförs sedan till telefonen.

Till pc heter programmet Media Go och fungerar liknande. Du ansluter telefonen, Media Go ploppar upp och samlar ihop ditt bibliotek i datorn. Musik och poddsändningar synkas över till telefonen så fort du markerar dem i biblioteket. Det fungerar smidigt och förutom musik kan du även i detta program synka bilder och video samt spela upp musik i en inbyggd spelare.

Gemensamt för programmen både till mac och pc är att de inte är särskilt snygga men hyfsat smidiga att jobba med. Du kan välja att programmet ska starta så fort du ansluter din telefon och du kan synka både album, låtar, artister, spellistor och poddsändningar.

HTC

HTC Sync finns bara till pc och synkroniserar även kontakter och kalendrar, men vi håller oss till musikfunktionerna. Programmet har ett enkelt upplägg, när du ansluter telefonen startar programmet automatiskt, du klickar på musikfliken och väljer vad du vill synka. Det är överskådligt och tydligt utan särskilt mycket möjligheter till olika inställningar.

Du får välja att synka musikfiler från specifika kataloger eller mappar eller från ditt bibliotek i Windows Media Player eller Itunes. Väljer du det senare bockar du i antingen allt eller valda spellistor och sedan trycker du helt enkelt på ”Synkronisera nu” och låter programmet göra jobbet.

Samsung

Samsungs eget program Kies är relativt nytt och ersätter äldre versioner som inte varit så roliga att använda. Kies är helt klart snyggare, men fortfarande känns det inte helt färdigt. När jag startar det vill programmet till exempel installera en uppdatering, men den lyckas aldrig få ned programmet, andra på redaktionen har haft liknande problem. Det känns som att Samsung har en bit kvar innan programmet fungerar fläckfritt.

Första gången du startar Kies tar det en stund att lägga till musik och bilder i biblioteket. Tyvärr är programmet inte helt intuitivt, när du startar det kommer det upp en skärm med olika ikoner, knappar och reglage. Men det tar en stund att begripa att du ska gå in under ”Innehållshanterare” för att synkronisera media mellan telefonen och datorn. När du väl hittat hit är det ganska lätt att föra över musik från din Itunesbibliotek eller Windows Media Player. Tyvärr dras intrycket ned av att programmet ofta misslyckas med att hitta telefonen när jag ansluter den.

Doubletwist

Programmet Doubletwist kan använda dina spellistor från Itunes om du använder det och den importerar även på samma sätt från Windows Media Player i pc om du använder det. Synkningen och funktionerna samlas dock i Doubletwist-programmet och det är där du synkar mot telefonen och gör inställningar. Spellistor och musikbibliotek från Itunes och Windows Media får du välja att uppdatera i programmet och då läses de in på nytt i sin helhet.

Här finns ett sökverktyg för att hitta podsändningar så att du kan söka efter poddsändningar och även prenumerera även om den funktionen idag endast finns i pc-versionen. Det märks att Doubletwist har ambitioner, för utöver podcast finns även en fullständig musikbutik som är kopplad till nätbokhandeln Amazons musikbutik. Tyvärr krävs dock att man har en adress i USA för att få handla där, så det går inte för oss svenskar ännu.

Det finns dock en hel del andra roliga funktioner i Doubletwist, för när du startar programmet får du även möjlighet att skapa ett konto. Det kontot gör att du kan dela med dig av innehåll och en film på din dator kan du till exempel skicka till en vanliga valfri e-postadress eller direkt till en annan användare av Doubletwist. Skickar du till en e-postadress så får mottagaren se filmen strömmad direkt från Doubletwists webbsida. På samma sätt kan du se till att skicka filmer du har direkt till Youtube och bilder direkt till Flickr eller Facebook.

Spotify

Men vill du slippa att fylla upp utrymmet i telefonen finns ju förstås Spotify. Då kan du för 99 kronor i månaden lyssna på all musik du vill utan att det tar någon plats i telefonens minne.  Du laddar ned appen från programbutiken och skaffar ett premiumkonto hos Spotify via webben, som alltså kostar 99 kronor i månaden. Har du redan Spotify i datorn kommer dina redan skapade spellistor att synkas till telefonen. Du kan även ladda ned en viss mängd låtar som ligger som mp3-filer i telefonen under en månad. Dessa kan du lyssna på även när du inte har uppkoppling, eller om du vill vara sparsam med din datatrafik och ladda ned musiken via w-lan och sedan lyssna utan att förbruka data när du är ute på stan.

Tillverkare

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Det finns många nyeter i Ios 8 och Iphone 6 samt Iphone 6 Plus. Här har vi samlat åtta smarta tips som gör ditt användande smartare.

  21 nov 2014 - 12:05
 • Mobil visar

  Vill du inte att klåfingriga ska leta runt i din telefon när de använder den? Så här låser du mobilen till en app.

  12 nov 2014 - 11:15
 • Precis som du vill ha Android

  Med hemskärmsappar, så kallade launchers, kan du anpassa din Android så att den ser ut och beter sig precis som du vill ha den.

  22 aug 2014 - 11:31
 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23
 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Hetaste apparna

Senaste nytt på mobil.se

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.