Skola: Android som du vill ha den

Personifiera din Android

Att förnya dig eller sätta din egen prägel på din telefon behöver inte vara så svårt. Med relativt enkla medel kan du ge din Android-telefon ett helt nytt utseende, både i stort och smått.

Publicerad:

31 okt 2011 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

En av de stora fördelarna med Android är personifiering. Det finns flera alternativ för att göra telefonen mer egen. Vill du ha en genväg till en app på låsskärmen? Ta då en titt på WidgetLocker. Folder Organizer låter dig bestämma fritt över ikonerna på dina genvägar. Om du vill gå ännu längre och helt designa om gränssnittet så kan Launcher Pro vara något för dig. Apparna finns, du sätter gränserna.

Steg för steg -> Medel

Egna ikoner på genvägar

App: Folder Organizer

Pris: Gratis/ca 9 kronor

Folder Organizer är en app som i grunden är till för att sortera saker som appar och kontakter i mappar för att göra innehållet i din telefon mer överskådligt. Den funktion som dock är mest användbar i det här sammanhanget är att du själv kan välja ikon och namn på dina genvägar.

1. Öppna programmet, och välj sedan “Apps” för att få en lista över alla dina appar. Vid varje app fins en pilsymbol som du trycker på för att få upp ett antal alternativ. Tryck där på “Ikon” för att byta ikon på den. Ikonerna hämtas antingen från nedladdade ikonsamlingar eller från dina bildmappar.

2. Vill du använda en bild som ikon så bläddrar du helt enkelt fram den bland dina bilder. Genvägens nya ikon syns då i applistan. Vill du även byta namn på genvägen trycker du på pilen vid appen, väljer “Byt namn” och skriver sedan vad du vill att genvägen ska heta. Genvägen ligger nu i applistan med ny ikon och nytt namn.

3. När du sedan ska lägga till genvägen på din startskärm väljer du “Folder Organizer-objekt”, och sedan “Apps”. Du får då upp hela listan med appar från Folder Organizer och kan välja genvägen du skapade. Om du köper fullversionen har du möjlighet att byta ikon och namn direkt i den här menyn.

Exempel på alternativa appar: Any Cut, Bettercut, Custom Shortcut.

Steg för steg -> Medel

Designa ditt eget gränssnitt

App: Launcher Pro

Pris: Gratis/ca 22 kronor

Med varje Androidtelefon följer ett gränssnitt, antingen tillverkarens egna, eller en mer renodlad variant av Android. Dock finns det så kallade launchers, eller home replacement-appar, som ger dig möjlighet att sätta en lite mer personlig prägel på gränssnittet på din telefon, eller imitera en annan tillverkares gränssnitt, om du så skulle vilja. En sådan app är Launcher Pro.

1. Efter att ha installerat Launcher Pro kommer du kanske märka att det inte finns i din lista över installerade program. Det går nämligen inte att öppna på samma sätt som andra appar. Istället kommer telefonen, när du för första gången återgår till hemskärmen efter att ha installerat Launcher Pro, fråga dig vilket program du vill använda: det förinstallerade eller Launcher Pro. Välj då Launcher Pro och bocka i att det ska vara standardvalet i fortsättningen. Skulle du vilja återgå till det förinstallerade gränssnittet går du bara in på Inställningar>Program>Hantera program>Launcher Pro och rensar standardinställningarna som gör det till standardvalet.

2. Launcher Pros standardutseende består av en blank skärm och en docka med fem genvägar. Du kan givetvis lägga till widgetar och genvägar, antingen mobilens förinstallerade eller Launcher Pros inbyggda. Du har också möjlighet att byta namn och ikon på genvägar till appar. Om du vill byta ikon bläddrar du enkelt fram den bland dina bildmappar.

3. De fem förvalda huvudgenvägarna. Du kan också byta ikon på den befintliga genvägen eller lägga till vad som ska hända om du drar fingret över genvägen, snarare än trycker på den. Till exempel kan du på det sättet öppna en app eller dra ner notifieringslisten. Skulle du vilja ha färre genvägar än fem väljer du helt enkelt att byta genväg och väljer ”Blank”.

4. Launcher Pro har fyra olika förinstallerade bakgrounder till dockan, men det finns fler att hämta på internet. Det går även att ställa in hur många hemskärmar och dockor du vill ha. Högst sju hemskärmar är det som gäller, och upp till tre dockor. Dockorna bläddrar du igenom i sidled, precis som med hemskärmarna.

5. Givetvis kan du enkelt byta bakgrundsbild. Det går också att till exempel dölja notifieringslisten, aktivera liggande orientering på hemskärmen, välja huruvida du vill kunna bläddra med din skrollkula, om mobilen har en sådan, och mycket annat.

Exempel på alternative appar: Ahome, Openhome, ADW.

Steg för steg -> Medel

Egen låsskärm

App: Widgetlocker

Pris: Ca 12 kronor

Widgetlocker är en app som ger dig möjligheten att stuva om lite på din låsskärm. Till exempel kan du lägga till widgetar och genvägar till appar på låsskärmen, på ett liknande sätt som man numera kan göra i 3.0-versionen av HTC Sense.

1. Öppna WidgetLocker, gå in i inställningarna och bocka för att WidgetLocker ska vara aktiverat. Den ersätter då standardlåsskärmen. För att redigera utseendet på låsskärmen måste du öppna appen, vilket tar dig direkt till det så kallade ”verktygsläget”.

2. Standardutseendet i Widgetlocker är en klockwidget och två sliders från temat ”android”. Widgetlocker har sex förinstallerade teman på sliders, och på de flesta sliders kan du lägga in ”genvägar” till olika program och funktioner. I regel fungerar det så att du kan aktivera en funktion om du drar slidern till vänster och en annan om du drar den till höger. Till exempel, slidern från temat ”android” har som standardval att du låser upp genom att dra den till höger och ändrar till ljudlöst eller vibration när du drar till vänster. Det finns ett flertal andra funktioner som du kan lägga till på slidern istället, exempelvis kan du öppna valfri app eller justera ljusstyrkan på skärmen.

3. Huvudfunktionen med Widgetlocker är dock att du kan lägga till widgets och genvägar till appar på låsskärmen. Dessa läggs till med långtryckning, som vanligt i Android. Till skillnad från HTC Sense 3.0 drar du inte appen till en ring för att öppna den, utan ett vanligt tryck duger gott. Självfallet kan du även byta bakgrundsbild på låsskärmen.

Exempel på alternativa appar: Lockmenu, Lock 2.0, Goto Lockscreen.

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23

Hetaste apparna

 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.