Så funkar GPS/Glonass

Ryska satelliter ger bättre mobilkoll

På bara några år har positionsbestämning med hög precision blivit vardagsmat i våra ­mobiler. Men fortfarande fungerar det inte överallt. Vi tar en titt på tekniken som håller koll på var du befinner dig.

Publicerad:

23 maj 2012 - 07:54

Uppdaterad:

23 maj 2012 - 07:54

Global Positioning System eller gps vet du säkert redan vad det är. Amerikanska millitärens satelliter som låter kretsar i din mobil räkna ut på några meter när var någonstan på jorden du befinner dig. Tekniken används till allt möjligt från att hjälpa dig hitta rätt, ge dig lokal reklam eller låta dig checka in på Foursquare. 

Men de amerikanska satelliterna är inte ensamma där ute i rymden. Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema eller Glonass är det ryska svaret. Det ryska systemet påbörjades redan 1976, när det kalla kriget fortfarande rasade som värst och Ryssland var en del av dåvarande Sovjetunionen. 

Arbetet med Glonass gick dock betydligt långsammare än arbetet med gps. Först under förra året var Glonass igång på allvar med tillräckligt många satelliter för att täcka hela jorden.

Sony tidigt ute

Har du en relativt ny telefon är chansen ganska stor att du redan har tillgång till de ryska satelliterna för att bestämma din position i världen. Bland de telefoner som har tillgång till Glonass finns de som har kretsuppsättningen Snapdragon i version 2, 3 och 4 från Qualcomm. 

Dessutom krävs att mjukvaran i telefonen är anpassad för Glonass. En tillverkare som var tidigt ute med Glonass-stöd var Sony Ericsson, numera bara Sony. Men du hittar stöd för Glonass också i till exempel nya Iphone 4s och i ­Samsung Note.

Eftersom det drar mer ström att leta efter två olika satellitsystem än bara ett så är Glonass bara en sista utväg om mobilen inte hittar tillräckligt med satelliter från gps-systemet. 

– Fördelen är störst i stadsmiljö där sikten mot himlen och gps-satelliterna kanske är blockerad, säger Magnus Persson som är positioneringsexpert på Sony.

Glonass-systemet har precis som gps minst 24 satelliter i bana kring jorden. Efterssom båda systemen har några reservsatelliter betyder det i praktiken att det finns över 50 satelliter som kan användas för att bestämma din mobils position. Som vanlig användare är det inte säkert att du alls märker att din telefon använder Glonass, gps eller båda systemen.

– Du märker det kanske på att du får position på platser där du tidigare inte haft gps-signal säger han.

Hur stor nytta du har av det extra satellitsystemet beror inte bara på om du befinner dig i en stad eller ute i öppen terräng utan också var på jordklotet. Satelliternas banor kring jorden ligger så att Glonass är mer nyttigt för oss som befinner oss långt norrut jämfört med den som befinner sig nära ekvatorn.

Orsaken att det byggs flera system trots att usa låter alla använda gps utan kostnad är just att det står under den amerikanska millitärens kontroll. Risken finns ju att usa i händelse av krig kan stänga ned systemet, eller troligare lägga på en kodad signal som sänker noggrannheten. 

Eget system i EU

Även eu arbetar på ett eget satellit­positioneringssystem kallat Galileo. Här finns dock ännu bara två satelliter uppskickade trots många års arbete. Målet är att det 2014 ska finnas 14 satelliter i drift vilket ska göra det möjligt att starta någon slags betatest av systemet. 

Helt klart besräknas det vara först 2018. Då kan systemet även ha fått sällskap av kinesiska Compass, som idag bara fungerar i Kina men som de kinesiska myndigheterna har globala ambitioner för. Enligt planerna ska Compass ha över 30 satelliter uppe 2020. 

Sammantaget betyder det att din telefon inom tio år kan ha tillgång till fyra olika satellitsystem för att snabbt och exakt bestämma din position. Behövs det så många?

– Jag tror att vi kommer att använda alla systemen i framtiden, säger Magnus Persson. 

Men hur många satellitsystem vi än får tillgång till så finns det begränsningar. 

– Om du bara ser en för liten del av himlen så hjälper det inte att det finns många satelliter. De hamnar "ovanpå" varandra och ger inte tillräckligt med geometri för att bestämma positionen, säger Magnus Persson. 

Taggar

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23

Hetaste apparna

 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.