Skola: Tethering

Så använder du din Nokia som dongel

Vill du koppla upp datorn eller surfplattan, men har inget modem till hands? Nokiamobilen löser uppgiften galant – antingen via usb-sladden eller helt trådlöst.

Publicerad:

12 aug 2011 - 14:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Tekniken för att använda mobilen som dongel kallas tethering – en term som vunnit mark på senare år, men möjligheten fanns i Nokias mobiler redan när datorn kopplades in via IR-portar och seriella sladdar.

Det finns tre olika sätt att komma åt mobilens Internetuppkoppling från andra prylar – via sladd, bluetooth eller wlan. Med sladd och bluetooth är du begränsad till att använda uppkopplingen i en vanlig dator, men med wlan kan mobilen leverera Internet till webbradioapparater, läsplattor, IP-telefoner, spelkonsoler och till andra mobiler med wlan. Med hjälp av en så kallad ethernetbrygga kan du till och med använda mobilen som backup för dina trådbundna datorer om den vanliga Internetuppkopplingen skulle gå ned.

Wlan är utan tvekan den mest flexibla lösningen, men usb-sladden kan vara ett snabbare alternativ om du bara ska använda en dator eller om mobilen saknar wlan. När det gäller möjligheterna att använda mobilen som modem är det först under det senaste året som konkurrenterna börjat få samma möjligheter som Nokia och Symbian. Androidmobiler som inte är uppdaterade till minst version 2.2 liksom Iphone 3 och Iphone 3G S måste rootas eller jailbreakas för att fungera som router. Med Nokiamobiler fungerar det däremot fint även med riktigt gamla lurar – du kan använda en N80 från 2006, en E7 från 2010 eller allt däremellan. Nackdelen med att använda en äldre mobil är att de ofta saknar stöd för HSDPA, så hastigheten stannar vid 385 kilobit per sekund. Tethering-apparna finns i första hand för Symbian, men exempelvis Joikuspot finns även för Maemo-systemet i Nokia N900.

Första steget för att använda mobilens uppkoppling är att se till att du har fungerande Internetinställningar. Om det inte fungerar att surfa i mobilens webbläsare så kommer det med största sannolikhet inte heller att fungera i datorn. De flesta mobiler väljer rätt inställningar så fort du sätter i ett simkort, men om det inte skulle fungera kan du konfigurera mobilen via operatörens hemsida. Inställningarna skickas via sms, så allt du behöver göra är att bekräfta.

Så kommer du igång med mobilen som router

För att använda Nokiamobilen som router i ett trådlöst nätverk behöver du en app för ändamålet. I guiden använder vi Joikuspot, men det finns andra alternativ, exempelvis WalkingHotspot.

Gratisversionen av Joikuspot saknar möjligheten att lägga in en nätverksnyckel. Det gör att vem som helst inom räckhåll – upp till ungefär 100 meter från mobilen – kan använda din uppkoppling. Det är viktigt att ha i åtanke om du använder ett abonnemang med begränsad datamängd eller debitering per megabyte eller minut.

STEG FÖR STEG

Joikuspot

1. Ladda ned appen via programbutiken Ovi Store, eller installera från www.joikushop.com. Vissa mobiltelefoner hittar inte appen via Ovi Store, men versionen som finns att ladda ned från webbsidan kan ändå vara kompatibel. Gratisversionen saknar som sagt säkerhetsfunktioner och släpper bara igenom http-anrop (vanligt surf i webbläsaren), så har du råd bör du satsa på betalappen för cirka 90 kronor när du testat basfunktionerna och förvissat dig om att appen fungerar i din mobil. Joikuspot är billigare att köpa via hemsidan än genom programbutiken.

2. När programmet startar får du välja vilket kopplingspunkt som ska användas för den utdelade uppkopplingen. Välj samma som din operatör rekommenderar för mobilens webbläsare om du är osäker på vilka APN som omfattas av datapaketet eller maxtaxan. Läs mer på din operatörs webb under ”Manuella inställningar”. Har du fullversionen så välj nätverksnamn och ange säkerhetsinställningar.

3. Nu kan du ansluta andra enheter. Under fliken med statistik kan du läsa krypteringsnyckeln om du behöver den för att logga in från fler datorer.

Så kommer du igång med mobilen som usb-dongel

Om du bara behöver koppla in en dator och vill slippa appar och inställningar – satsa på Nokias egna programvara. PC Suite och Ove Suite innehåller funktioner för att använda mobilen som modem och det är enkelt att komma igång med de flesta operatörer.

Det kan verka förvirrande att Nokia har två olika programvaror för samma ändamål, men när det gäller uppkoppling bjuder PC Suite och Ovi Suite på samma funktioner. De stora skillnaderna mellan sviterna ligger i hur de hanterar kontakter, meddelanden, bilder och musik. Ovi Suite ligger steget före när det gäller bilder och musik medan PC Suite har bättre funktioner för meddelanden och backup.

Du hittar programmen på www.nokia.se/pcsuite respektive www.nokia.se/ovisuite.

STEG FÖR STEG

PC Suite och Ovi Suite

1. Installera programvaran och koppla in mobilen. Använder du usb-sladden – välj alternativet ”PC Suite” när mobilen frågar vilken typ av anslutning du vill använda. Du kan även använda bluetooth, men tänk på att det kraftigt begränsar uppkopplingshastigheten. Kontrollera under Nätverksdestinationer och Internet vilken kopplingspunkt (APN) mobilen använder.

2. Öppna inställningarna för Ovi Suite och välj Anslut till Internet eller klicka på den gröna jordgloben följt av ikonen för Inställningar om du använder PC Suite. I rullgardinsmenyn kan du välja rätt inställningar för din operatör.

3. Om din operatör kräver speciella inställningar för maxtaxa eller datapaket – välj manuella inställningar och mata in samma APN som du identifierade i mobilen under steg 1.

4. I Ovi Suite: Välj Anslut till Internet i verktygsmenyn. För PC Suite gäller Anslut-ikonen med två pilar.

5. Status för uppkopplingen dyker upp i en egen ruta. Här finns också en knapp för att stänga ned anslutningen.

Tillverkare

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23

Hetaste apparna

 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.