Annons

Säkra mobilens innehåll

Mobilskolan testar programmen och tjänsterna som hjälper dig med synkronisering och backup.

Publicerad Uppdaterad

Vad är värst? Att tappa bort en helt ny telefon eller en gammal trotjänare? Med utgiften i färskt minne skulle det kanske först kännas värre att förlora den nyinköpta mobilen, men man får inte glömma vilket arbete som ligger bakom en välfylld kontaktlista, bilder, meddelanden, musik, kalender och allt annat som ryms i mobilen. De flesta drabbas någon gång av att mobilen går sönder eller blir stulen, men lyckligtvis är det enkelt att göra en backup.

Synka på webben

Du behöver inte ens en egen dator för att kunna göra backup på mobilens innehåll. Har du inte Outlook eller något annat mail- och kalenderprogram installerat på en dator idag så är en fjärrsynkroniseringstjänst på webben ett enkelt och väl så bra alternativ. I listan över mobilens funktioner finns ofta förkortningen SyncML, eller Open Mobile Alliance Data Synchronization and Device Management som är det fullständiga namnet - en öppen standard för synkronisering och backup över internet.

I princip alla mobiler har stöd för SyncML och det går att konfigurera mobilen för synkronisering via sms - på samma sätt som man beställer inställningar för mms eller gprs. Med fjärrsynkronisering slipper du att tänka på kablar, lagringsmedia eller bluetoothinställningar. Det behöver inte ens kosta något. Gratistjänsten Zyb har funnits i några år och har intressanta funktioner som att koppla ihop telefonboken med andra användare så att du får automatiska uppdateringar när dina kontakter byter nummer.

Om du föredrar en tjänst med ett större företag i ryggen kan du titta på lösningarna från Storegate, The Phonehouse eller operatörerna Tre, Telia, Tele2 eller Telenor. Tele2 tar inget betalt för sin tjänst "Web Phonebook". 3Synk kostar 9 kr per månad medan backuptjänsterna hos Telia och Telenor kostar 19 kr per månad.

Synka mobilen med datorn

För att göra backup på allt innehåll i mobilen krävs fortfarande en dator. Webbtjänsterna klarar att synkronisera kontakter, kalender, att-göra-lista och noteringar, men tar inte med innehåll som bilder, musik, program, meddelanden och inställningar.

Om du använder ett e-postprogram på datorn, till exempel Microsoft Outlook, är det praktiskt att synka kontakterna med det. Du får tillgång till informationen på två ställen, kan skriva in nya uppgifter med datorns fullstora tangentbord och bäst av allt - informationen finns kvar i datorn om mobilen skulle försvinna eller gå sönder.

Det bästa sättet att koppla mobilen till datorn är med usb-kabel. Det ger en snabb överföring och minimerar antalet inställningar som du måste göra. Om din dator har bluetooth kan det naturligtvis vara attraktivt att slippa sladdarna, men var beredd på att det kan bli lite krångligare att få ordning på anslutningen. Det finns flera olika tillverkare av bluetooth-drivrutiner, eller bluetooth-stacks som det brukar kallas. Toshiba, Microsoft och Widcomm hör till de vanligaste. Alla mobiltillverkare har inte stöd för alla bluetooth-stacks, men om synkprogrammet har stöd för seriell anslutning kan man ibland hitta en väg runt problemet. Genom att installera en bluetooth-serieport för mobilen via bluetoothinställningarna i datorn och välja samma portnummer som plats för den seriella anslutningen i synkprogrammet så dyker mobilen, med lite tur, upp.

Synkprogrammen följer ofta med på en CD-skiva, men det kan ändå löna sig att kolla vad som finns på tillverkarens webbsida så att du slipper installera en föråldrad version av programmet.

När mobilen är kopplad till datorn brukar det bara krävas en knapptryckning för att synka, men några inställningar kan vara bra att känna till:

Mappar. Under mappinställningarna kan du välja vilken information i datorn som ska synkas med mobilen. Kanske har du en mapp med din adressbok och en arkivmapp med inaktuella kontakter. Kolla då att synkprogrammet använder rätt mapp.

Konflikthantering. Om en kontakt har ändrats i både mobilen och i datorn - vilken uppdatering ska gälla? Alternativen kan variera något men oftast finns möjlighet att telefonens uppdatering alltid ska gälla, att datorns uppdatering alltid ska gälla eller att en dubblett skapas så att båda varianterna finns kvar.

Tidsavgränsning. Om du är flitig användare av kalendern kan det bli några tusen poster på ett år. För att inte mobilen ska bli långsam eller få ont om plats i minnet kan det vara bra att inte synka hela kalendern utan till exempel den senaste månadens historik och de kommande sex månadernas bokningar.

Synkning via usb-kabel är ofta det lättaste sättet att komma igång.

Mobiltillverkarnas synkprogram

Vi har testat programmen som de största tillverkarna levererar med sina mobiler - både för smartphones och för vanliga mobiler.

Nokia

Nokia tillhandahåller flera olika varianter av sin "PC Suite". Den klassiska versionen finns för både javamobiler med S40 och för smartphones med Symbian S60. Huvudmenyn i PC Suite fick en ansiktslyftning under 2007, men bakom ikonerna i huvudmenyn döljer sig samma program som tidigare. Programmet för säkerhetskopiering, Nokia Content Copier, är enkelt att använda och sparar all information i mobilen till en enda stor fil. Det gör det enkelt att kopiera filen till en extern hårddisk eller dvd-skiva för arkivering. Synkprogrammet fungerar bra även med senaste versionen av Outlook.

Det finns också program för hantering av bilder och musik. Nokia Music Manager har de viktigaste funktionerna - det är enkelt att konvertera en musik-cd till mp3-format och föra över filerna till mobilen. Nästa steg - att hitta filerna i mobilen och lägga dem till spellistor är dock krångligare hos Nokia än hos Sony Ericsson. Nokias programvara kräver en hel del av datorn. Förutom närmare 200 megabyte hårddiskutrymme använder det mycket internminne och processorkraft jämfört med konkurrenternas synkprogram.

Mobilerna i N-serien har en egen version av PC Suite. De största skillnaderna är kosmetiska, men det finns även några funktioner som skiljer vanliga PC Suite från "Nseries PC Suite". Till att börja med har Nokia förbättrat installationsprogrammet. Även om man väljer att installera från cd-skivan kopplar datorn upp sig mot nätet för att kontrollera att de senaste versionerna används.

Synkprogrammet är identiskt med sin motsvarighet i vanliga PC Suite, men Nokia har lagt till en extra synkknapp i huvudmenyn. Den gör det möjligt att i ett moment synka mobilens kalender och kontakter med Outlook, och bilder, meddelanden och videklipp med programmet Nokia Photos. Nokia Photos har ersatt det gamla Lifeblog-programmet, men funktionerna är desamma. Meddelanden, bilder och videoklipp presenteras på en tidsaxel med genvägar till bloggtjänster och fotoframkallning.

Plus:Snygga gränssnitt, "allt" synkas med en knapptryckning

Minus:Stora och prestandaslukande program

Samsung

Samsung använder två helt olika synkprogramvaror för java- respektive Symbianmobiler. För Symbianmobiler, till exempel musikmobilen i450 finns programmet Samsung PC Studio 7. I450 är precis som Nokia N95 eller 6120 Classic en S60-mobil och likheterna är stora mellan PC Studio 7 och Nokias PC Suite. Samsung har satt en egen prägel på programmet med nya ikoner för de olika funktionerna, men i grund och botten är det samma program som den näst senaste versionen av PC Suite från Nokia. Jämför med "Nseries PC Suite" saknar jag synkknappen och Nokia Photos, men Samsungs programvara känns snabbare än den aktuella versionen av Nokias vanliga PC Suite. PC Studio 7 känns komplett och kompetent med backupprogram, möjlighet att skicka sms från datorn och program för musik och bilder.

För javamobiler heter Samsungs synkprogram PC Studio 3. Några ikoner har samma utseende som i PC Studio 7, men många fler likheter än så finns inte. Att synka information med Outlook fungerar som det skall, men den stora behållningen är "Samsung Mobile Multimedia Manager" - ett program som håller reda på bilder, musik, poddradioprogram och videoklipp i mobilen. Programmet gör det enkelt att överblicka allt multimediainnehåll i både datorn och mobilen och att göra filöverföringar. Tyvärr saknas ett komplett backupprogram som klarar att säkerhetskopiera allt innehåll i ett arbetsmoment.

Plus: Snabbt och enkelt synkprogram för S60. Bra multimediahanterare för javamobiler.

Minus: Ingen allt-i-ett-backup för javamobiler

Sony Ericsson

Precis som Samsung har Sony Ericsson två olika programvaror för Symbian respektive javamobiler. För Symbian UIQ-modeller som P1i och W960i heter programmet PC Suite for Smartphones. Det går märkbart snabbare att synka en mobil med Sony Ericssons programvara jämfört med Nokia eller Samsung. Exakt vad som ligger bakom skillnaden är svårt att säga med säkerhet, men PC Suite for Smartphones känns lite enklare och mer avskalat jämfört med programvarorna för S60. Det är inte bara till fördel - gränssnitten är bättre och att justera inställningar som konflikthantering och mappar är betydligt mer intuitivt i Nokias och Samsungs program. PC Studio för Smartphones har inget program för hantering av meddelanden i datorn, men det finns ett verktyg som enkelt skapar en komplett backup.

Multimediahanteraren är kraftfull - Disc2Phone har fått ge plats för programmet Media Manager. Efter en något omständlig registreringsprocess får man tillgång till ett musikhanteringsverktyg med stöd för poddradio, musik och bilder. För att kunna hantera videoklipp måste man dock köpa "Pro"-versionen. Däremot finns stöd för att märka upp musik efter humör och stämning - en funktion som stöds av Sony Ericssons senaste musikmobiler.

Synkprogrammen från Sony Ericsson drogs tidigare med problem som felmeddelanden av typen "Programmet har inte genomgått Windows certifieringsprogram" eller den irriterande rutan i Outlook där man måste ge synkprogrammet tillåtelse att läsa adressboken. Sedan Sony Ericsson fick ordning på Vista-stödet för snart ett år sedan verkar man vara tillbaka på banan - den här gången fungerade allt utan gnissel.

Senaste versionen av synkprogrammet för javamobiler heter PC Suite 3.1. Utöver funktionerna i PC Suite for Smartphones finns inbyggda program för hantering av kalender och kontakter, så du måste inte ha Outlook installerat. PC Suite 3.1 kan också hantera sms och mms, så programmet känns komplett. Gränssnittet har ett ganska sparsmakat utseende i grått och grönt, men det är lätt och hitta och det finns gott om förklarande texter så man aldrig behöver undra vilken funktion ett menyval har.

Plus: Bra musikhanterare, enkelt att använda för javamobiler

Minus:Enkel backup och meddelandehantering saknas i smartphoneversionen

1. Surfa in på www.zyb.com och klicka på "Sign up now" för att skapa ett konto. Fyll i dina uppgifter i kolumnen till höger och beställ inställningar för din mobil.

2. Under "Anslutbarhet" eller "Kommunikation" i telefonen finns inställningarna för fjärrsynkroniseringen. Menyvalens namn varierar något beroende på vilken mobil du har. Du får instruktioner för hur synkroniseringen går till genom att välja fliken "Phone" i Zyb. Tryck på "Sync my phone" och följ guiden.

3.Starta synkronisering. Första gången du synkar måste du välja vilken uppkopplingspunkt eller wap-profil du vill använda. Zyb fungerar med såväl gprs som wlan.

4. Efter synkroniseringen innehåller Zyb och din mobil samma information. Överföringen fungerar i båda riktningar, så du kan använda webbtjänsten för att lägga till kontakter och kalenderposter i mobilen.

Mobiler som kan kopplas till datorn som en lagringsenhet (MSC, Mass Storage Device Class) har bra synkmöjligheter för mediainnehållet även om inte tillverkaren skulle leverera några vettiga program för datorn.

De flesta mobiler visar en liten meny när du kopplar in usb-kabeln. Välj lagringsläge istället för "PC Suite"- eller telefonläge när du kopplar in mobilen. Nu kan du använda ett stort antal program som Winamp, Windows Media Player, Microsoft Expression Media eller Adobe Photoshop Elements för att hantera musik, bilder och videoklipp.

Läs mer och testa backuptjänster

www.tresynk.se

www.storegate.se

www.phonehouse.se

webphonebook.tele2.se

3part>