Använd ljuset

Så tar du bästa mobilbilderna

För att få de allra bästa bilderna när du tar kort med din mobil så ska du strunta i tekniken. Det är fotografen Martina Holmbergs bästa tips för dig som använder mobiltelefonen som kamera.

Publicerad:

30 mar 2012 - 07:47

Uppdaterad:

7 jan 2014 - 14:04

Martina har flera tips för att du ska lyckas bättre med dina bilder och har till och med skrivit en bok i ämnet. Som professionell fotograf med många av de stora tidningarna som uppdragsgivare är det så klart enkelt att avfärda mobilkameran som en löjlig leksak, det är enkelt att rättfärdiga. Skillnaden mellan en systemkamera och det lilla försök till kamera som man hittar i dagens mobiltelefoner är slående. 

Den som arbetar med att fotografera har alldeles säkert flera olika kameror för olika tillfällen och framför allt en diger uppsättning objektiv, blixtar och lampor för att få de bästa bilderna vid varje givet tillfälle. Det är med andra ord mycket utrustning att bära med sig och kontrasten blir stor till mobilen som får plats i fickan.

Sättet att fotografera skiljer sig mycket åt mellan systemkamera och mobilkamera och för dig som vill ta de bästa bilderna med din mobil finns förutom alla appar som kan lägga på stämningsskapande effekter på dina bilder även en hel rad fototips som kan göra de resulterande bilderna ännu bättre. 

Du kan till exempel lära dig att använda det befintliga ljuset eftersom mobilen ofta har dålig blixt och ljuskänslighet, du kan röra mer på dig för att hitta oväntade vinklar, du kan upptäcka det vackra i tomma ytor och oväntade motiv och du kan öva upp ditt bildseende, ta bilder på tema, och lära dig skapa djup i bilderna med motiv i flera plan. 

Som du märker finns det massor att göra som inte har med själva tekniken att göra. Tvärtom kan kanske avsaknaden av inställningar och tekniska detaljer göra underverk för att faktiskt låta dig fokusera på lusten och kreativiteten i ditt fotograferande.

Hur viktiga är apparna för mobilen som kamera?

Iphonekameran är trots allt ingen höjdare i sig själv, säger Martina Holmberg. Den kommer till sin rätt med alla effekter som apparna ger. För egen del använder jag alltid appar till bilderna som jag tar med Iphonekameran. Lite är det kanske en yrkesskada, antingen bildbehandlar man i Photoshop eller så gör man det med apparna, men en obehandlad digital bild är riktigt, riktigt trist. Och så går det ju så snabbt att få ett snyggt resultat med apparna.

Martina Holmberg är fotograf och har bland annat arbetat för Situation Stockholm, Nerikes Allehanda och Upsala Nya Tidning. När hon gör det använder hon så klart inte en mobil. När hon fick erbjudande om att skriva en bok om just att ta bilder med kameran i Iphone var hon minst sagt skeptisk. Hon hade ingen Iphone själv och såg den mest som en leksak för tekniknördar.

Det verkar som om det var alla appar med sina olika effekter som fick dig att upptäcka Iphone som kamera?

- Ja, det stämmer. När jag blev tillfrågad om jag ville göra boken hade jag ingen Iphone. När jag sedan fick telefonen var jag tvungen att undersöka på vilket sätt den skilde sig från andra mobiltelefoner. I mitt tycke var det främst apparna som skiljde den från vanliga mobil- eller pocketkameror. Apparna öppnade upp för en glädje och kreativitet i fotograferandet. 

Utifrån originalbilden fanns det oändliga möjligheter att skapa spännande bilder med några enkla knapptryck. En annan faktor är antalet retroappar som finns på marknaden. Det ligger i tiden att ta bilder som imiterar för gammal film. Jag har själv vaskat i mörkrum och gillar uttrycket som många av "retroapparna" ger. Bilderna blir inte perfekta och det tillför någon slags magi över bilderna som jag tror många tilltalas av.

Kanske är det en dum fråga, men vad i praktiken hindrar dig idag, tekniskt och kreativt, från att ta alla dina bilder med en Iphone?

- Det är ingen dum fråga. Som professionell fotograf skulle det dock inte gå att bara fota med Iphonekameran. Du måste kunna byta objektiv och ha möjligheten att leverera högupplösta bilder som ska passa olika typer av magasin. Den tekniska kvaliteten är inte tillräckligt hög på en Iphonekamera för att hålla som enda verktyg för en professionell fotograf. Jag tycker att den håller måttet som alternativ till en hobby- eller pocketkamera om man gillar appar. Gör man inte det skulle jag investera i en annan kamera.

Utöver alla appar så kan man som mobilfotograf även lära sig mycket av fotografens allmänna tips. De tekniska begränsningarna i mobiltelefonen kan bli startskottet för att se mer kreativt på de bilder man tar. En del av tipsen som du kan ha nytta av handlar generellt om fotografering, men knepen för att utnyttja det befintliga ljuset där och när du tar dina bilder handlar ju bland annat om att mobiltelefonernas kameror idag inte alls är lika ljuskänsliga som systemkameror. När tekniken begränsar mobilfotografen gäller det att hitta kreativa lösningar på problemen.

En stor fördel som mobilens kamera faktiskt har gentemot systemkameran är att mobilen är så enkel att ta med. Det bästa sättet att ta bättre bilder är att ta många bilder och det är ju betydligt enklare med mobilkameran eftersom du spontant kan hala upp den ur fickan så fort du får lust. 

Ett tips för att träna upp sitt bildseende är att ta bilder av nya motiv. Det är roligt att ta bilder på det lite oväntade. Varför inte stanna upp och se dig omkring. Se för ett ögonblick förbi de vanliga motiven och titta på detaljer du kanske inte lägger märke till i vanliga fall. 

Det kan vara så enkelt att du helt enkelt stannar upp och ser dig omkring. Titta efter mönster, tomma ytor, saker som du kanske inte spontant skulle ta en bild av. Du kommer säkert att upptäcka nya motiv.

Genom att ta lite mod till dig kan du även ta bilder på okända människor du möter, men det kräver som sagt att du är lite orädd och vågar fråga. Hemligheten bakom lyckade porträtt är enligt Martina att lyckas fånga den där speciella utstrålningen, klädstilen eller beteendet som vi lägger märke till. Om personen i fråga är din bror, eller en nära vän kan du säkert lätt ta en bild och fånga det ögonblicket, men om det är en främmande dam på bussen är det kanske lite svårare och kräver mer.

Kan man fotografera främmande folk man ser?

- Ja, det kan man faktiskt, anser Martina. Men det kräver, tillägger hon, att du utsätter dig för situationer som kan kännas obekväma.

- Nästa gång du ser någon som du vill fotografera tycker jag du ska tänka på hur mycket du skulle gräma dig om du inte gjorde ett försök att fånga den fantastiska bild du faktiskt såg.

Man ska så klart fråga innan man tar närgångna porträtt och Martinas tips är att först gå fram och småprata, kanske säga att du gillar kläderna eller något liknande och sedan fråga om du får ta en bild eller två. Gör du det så har du ju i alla fall försökt och det kan ju kännas bra även de gånger som personen i fråga säger nej.

Det finns en del generella fotoregler, eller snarare tips som kan vara bra att tänka på oavsett om det är en mobiltelefon eller en systemkamera du håller i handen. En sådan är att variera avståndet till dina motiv. Det är kanske lätt hänt att du ställer dig på ett par stegs avstånd och fyller större delen av sökaren med det du vill fotografera. Så kan man givetvis göra, men med lite variation får du mer spännande bilder. Prova att gå lite närmare och välja mer aktivt vad du vill ha med i bilden. Kanske kan det vara roligare ibland att gå nära och bara fokusera på en liten del av det du tänkte fota. Blir du inte nöjd kan du prova något annat nästa gång.

Ett annat sätt att skapa roligare bilder är att tänka på att aktivt skapa djup i dina bilder. Du gör det genom att tänka på bilden som tre plan med förgrund, motiv och bakgrund. Det här kan du skapa, berättar Martina, genom att hålla ett färgglatt föremål precis framför kameran så att ögat kan vandra mellan förgrund, motiv och bakgrund.

Det är kanske enkelt att ta alla bilder i ögonhöjd genom att helt enkelt hålla upp kamera, titta och trycka av, men varierar du även din vy upptäcker du fler perspektiv. Det handlar helt enkelt om att röra på sig. Har du sett bilder från presskonferenser vid politiska uttalanden har du kanske sett att en eller två pressfotografer smyger sig runt huvudpersonen och tar en bild på havet av fotografer och journalister som samlats framför. Din bild från andra sidan tillför ju då ett annat perspektiv och det behöver man inte vara pressfotograf för att kunna utnyttja sig av. 

I vardagen kan det handla om att krypa ner på golvet eller tvärtom; ställa dig på en stol eller bara sträcka lite extra på dig för att få den där lite oväntade vinkeln. Martina tipsar till och med om att testa fotografering där du inte ens tittar i sökaren för att se vad som kommer med. Det får helt enkelt bli en överraskning. Säkert får du en del bilder du inte är nöjd med, men där kommer också att finnas guldkorn. 

De effekter du kan lägga på dina bilder i mobilen kan du faktiskt även använda på de bilder du tagit med en kompakt- eller systemkamera. Flera av bilderna som Martina tagit och visar upp i boken har hon först tagit med systemkamera och sedan fört över till telefonen för att där lägga på de effekter hon önskar. På det sättet blir telefonen ett alternativ till att behandla bilderna i Photoshop eller liknande program på datorn och resultatet ofta riktigt bra.

Den kreativa biten i mobilfotot är förutom de appar som finns för att göra effekter även bristen på möjligheter. Att mobilkameran och då i synnerhet kameran i Iphone saknar så många in­ställningar system- och kompaktkameror har gör att man mer kan, eller tvingas fokusera på motivet och kreativiteten i fotograferandet. Kanske slipper man också eventuell prestationsångest och på det sättet kan det kanske vara befriande att se på mobilkameran mer som en leksak än något annat. Det gör inget om det blir fel.

Finns det en risk att man använder för mycket appar och på det sättet bildbehandlar sönder sina bilder?

- Nej egentligen inte, så länge man gillar resultatet. Det är klart att det inte alltid blir snyggt, men då är det bara att testa andra appar. Däremot kan det finnas en risk att man tror att apparna ska »rädda« dåliga bilder, eller att man blir så ivrig att testa appar att man börjar slarva när man tar bilden.

När Martina blev tillfrågad om att skriva boken hade hon inte ens en Iphone och hade dessutom avfärdat den som en leksak. En Iphone och 600 bilder senare hade hon ändrat sig. 

Kan du tänka dig att använda Iphone i ditt jobb nu, eller är den mest en leksak?

- Jag har tänkt tanken och kommer säkert att göra det till något jobb som den skulle passa till, förutsatt att tidningen skulle tycka det är okej. Det kommer säker att dyka upp mer och mer i tidningarna framöver. Det vore roligt!

Tillverkare

Operativsystem

Produkttyp

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23

Hetaste apparna

 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.