Skola: Google+

Google+ är bäst i din Android

Vi visar hur du enklast kommer igång med Googles nya tjänst Google+. Facebook-konkurrenten funkar allra bäst för dig som kör Android.

Publicerad:

23 nov 2011 - 13:00

Uppdaterad:

8 apr 2015 - 11:31

Facebook har fått seriös konkurrens och den kommer från samma företag som står bakom systemet i din Androidmobil. Under en tid så har Google+ krävt en personlig inbjudan för att du ska kunna registrera dig, men nu har Google öppnat portarna för alla som vill prova tjänsten. Google+ erbjuder flera fördelar jämfört med Facebook, men det är inte första gången som Google försöker ta sig in och skapa olika sociala tjänster. Flera av de tidigare försöken har misslyckats, men nu ser Google ut att ha lärt sig av misstagen och fått till en riktigt kul och användbar tjänst. Den största skillnaden mot Facebook är sättet som du organiserar dina vänner på och hur du väljer vem som ska se vad när du postar något till tjänsten. Google är så klart medvetna om Facebooks försprång och under en lång tid framöver kan man ju räkna med att Facebook kommer att behålla sitt försprång. Därför kan man även dela innehåll och lägga till vänner på Google + utan att den personen själv är medlem på tjänsten. Delar du något till den personen får han eller hon istället ett e-postmeddelande med den text eller bilderna du ville visa.

Kärnan i Google+ är de cirklar där du organiserar dina vänner. Vänskap i Google+ behöver inte vara ömsesidigt. Du kan alltså välja att lägga till någon som vän utan att den personen måste acceptera dig eller själv lägga till dig som vän.

Cirklarna i Google+ använder du för att kategorisera dina kontakter i olika grupper. Det kan vara till exempel nära vänner i en, kollegor i en annan och släkt och familj i en tredje. Du kan även välja att till exempel följa kändisar genom att lägga till dem i en cirkel. Du kan ha så många cirklar du vill och en person kan höra till flera cirklar. Skulle du till exempel räkna någon av kollegorna eller klasskompisarna till dina nära vänner hamnar den personen i flera cirklar.

Varje gång du postar en bild, en film, tipsar om en länk eller Youtube-klipp, för att nämna något, så får du välja vilka som ska se. Då kan du välja enskilda personer, cirklar eller att postningen ska vara tillgänglig för alla på webben publikt.

Foton och video tycker jag är paradgrenen i Google+, för det fungerar fantastiskt bra just för dig som har en Androidtelefon. Eftersom Android dessutom är ett system där inp>Bilder i Google+ sparas direkt i tjänsten, men har du sedan tidigare foton i Googles fototjänst Picasa så hittar du de bilderna på samma ställe.

Även om du sedan tidigare inte använt Google+ så har du säkert använt någon eller några av Googles andra tjänster. Har du ett Gmail-konto har du till exempel redan ett försprång och du vet väl att Youtube, Picasa och så klart Google Maps alla är tjänster som Google står bakom. De och några till är fiffigt integrerade i Google+. Skriver du på ett dokument i Google Documents eller ser en film på Youtube kan du enkelt dela med dig av det via Google+. Det Google är mest kända för är så klart möjligheten att söka på nätet och så fort du går in på Google så ser du numera en rad i toppen av sidan. Där kan du med ett ögonkast se om något nytt hänt på Google+ och den här informationsraden med genvägar till andra Google-tjänster, inklusive Google+ dyker nu upp på allt fler av Googles egna tjänster, så att du enkelt kan dela dokument, platser, bilder och film samt se vad som hänt på Google+.

Det finns flera funktioner i Google+ som är unika för mobilappen. Dit hör det som Google kallar Huddle. Det är i praktiken en sorts meddelande- och chattfunktion där du kan skicka och ta emot text och bilder. De här meddelandena syns bara i mobilen och dyker upp ungefär som ett sms eller mms. Skillnaden är dock att du bara betalar för datakostnaden så har du ett abonnemang med fri data blir meddelandena helt gratis.

Steg för steg Medel

Kom igång med Google+

Det är enklast att börja använda Google+ i datorn. Där kan du på bästa sätt lägga till och skapa dina cirklar av vänner och det är på datorn. Sedan är Google+ som bäst i din Androidmobil, men det kommer vi till senare.

1. Du börjar med att gå till adressen plus.google.com i din webbläsare på datorn. Har du redan ett Gmail-konto har du ett försprång, men annars kan du skapa ett helt nytt konto. Det krävs ingen inbjudan.

2. När du väl kommit in ska du skapa din egen profil. Du gör det genom att välja ett foto på dig själv och ange korta fakta om dig som person. Det går snabbt att gå med och sedan kan du bygga ut din profil efter hand, du behöver inte göra allt på en gång.

3. Nästa viktiga steg är att hitta vänner på Google+. Har du använt Gmail tidigare får du direkt förslag på människor du haft kontakt med sedan tidigare. En snabbfil till att komma igång helt enkelt. Du kan dessutom lägga till kompisar genom att ange e-postadress och du kan även söka till exempel i din adressbok på Hotmail.

4. Tänk på att vänrelationer på Google+ skiljer sig lite från det du kanske är van vid på Facebook. På Google Plus kan de du lägger till själva välja om de vill svara och följa dig tillbaka. När du lägger till någon säger du alltså att du vill följa den personens uppdateringar. På det här sättet kan man följa kändisars uppdateringar utan att vara deras regelrätta vän. Cirklarna i Google+ gör det enklare att kategorisera sina vänner på samma sätt som man gör i verkliga livet. Man kan till exempel tänka sig att du vill dela med dig av mer information till släkt och nära vänner än du vill till kollegorna.

5. Eftersom Google+ givetvis så här i början har färre medlemmar än till exempel Facebook kan man dela innehåll även med de som ännu inte har tjänsten. Det här är så klart ett sätt för Google att locka in fler användare. Du kan lägga till personer som vänner och om de inte har tjänsten så kommer de att få till exempel bilder du delar i form av ett mail istället, tills de själva väljer att gå med.

Steg för steg Medel

Google+ i mobilen

Du gör klokast i att registrera dig för Google+ i datorn, men nu när vi koncentrerar oss på vad som sker i mobiltelefonen börjar det riktigt roliga, för det är tydligt att Google+ fungerar som allra bäst i din Android-mobil.

1. Börja med att ladda ner appen från Google Market. Den heter Google+ och det är Google Inc som står bakom den.

2. När du laddat ner appen så dyker det upp två nya ikoner bland dina appar. Den ena är Google+ och den andra är meddelandefunktionen i Google+. Vi börjar med att koncentrera oss på själva Google+.

3. Det första du får se när du startar appen och valt vilket Google-konto du vill använda är inställningarna för Direktöverföring. Väljer du att aktivera det här så skickas alla dina foton och filmer du tar med telefonen till ett privat album på Google+. Perfekt som backup om telefonen skulle försvinna eller gå sönder.

4. När du går vidare till huvudmenyn hittar du ”Flödet”. Där hamnar allt personer i dina kretsar väljer att posta på Google+. Sveper du med fingret till vänster där så hamnar du i skärmen för inkommande meddelanden och där hittar du postningar från de som följer du, men som du inte valt att följa. Sveper du istället till höger med fingret ser du vad folk i närheten av där du befinner dig på stan.

5. Med ikonerna uppe till höger på skärmen kan du i tur och ordning checka in på platsen du befinner dig och låta vännerna se det, ta eller ladda upp en bild du tidigare tagit samt skriva en uppdatering att posta till tjänsten. Alla postningar från appen kan inkludera text, bild och geografisk position.

6. Tillbaka på startskärmen tittar vi närmare på foto-ikonen. Där hamnar både de bilder du själv tar och de dina kontakter delat med sig av. Du kan skriva en egen kommentar på bilderna om du vill det.

7. Aviseringarna är en viktig del i Google Plus för där dyker det upp nyheter som tjänsten vill göra dig uppmärksam på. De dyker upp i aktivitetsfältet i telefonen även när appen inte är aktiv. Det kan vara ett meddelande från en kompis eller att något annat nytt hänt.

8. Messenger-ikonen hittar du förutom inne i appen Google+ även som en egen ikon på skrivbordet. Där kan du skicka gruppmeddelanden till andra som har Google+ i sin mobil. Eftersom appen finns även till Iphone kan de också vara med i konversationerna. Lägger du till flera mottagare kan alla svara och de svaren går då ut till alla som är med. Du kan även posta bilder och bifoga till mottagarna.

9. En rolig funktion som nyligen kommit i mobilappen är att du kan ha videosamtal med andra användare. Det kallas för ”Hangouts” på Google-språk och när någon gjort sig tillgänglig för videosamtal kan du ansluta dig till samtalet direkt från mobilen, även via 3G.

.

.

 

.