Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Skola: mobil musik

Musik i Android

Fyll din android-mobil med musik och klara dig utan extra prylar i fickan. Men det finns lite olika sätt att få över låtarna till luren.

Publicerad:

2 dec 2010 - 12:14

Uppdaterad:

8 apr 2015 - 11:34

Har du stoppat in ett rejält minneskort på kanske 16 Gb i telefonen har du plats för en väldig massa favoritlåtar. Vi utgår från att du har din musik organiserad i datorn i ett program som Windows Media Player eller Itunes. Det enklaste sättet att få över musik till telefonen är att plugga in den i datorn och välja masslagring som usb-anslutningsmetod och helt enkelt skyffla över låtar från datorn till musikmappen i telefonen. Har du inte så mycket musik i datorn och vill ha med alltihop är detta sätt snabbt och enkelt, men du bjuds inte på några finesser.

Bättre är att använda ett program för att synkronisera musiken mellan datorn och telefonen. Då får du koll på vilka låtar, artister eller album du tar med och du kan också välja att synkronisera spellistor som du skapat så att de ser likadana ut i luren som i musikspelaren i telefonen. Du kan även välja att exempelvis synkroninsera den senaste poddsändningen som du prenumererar på istället för att synka alla och låta programmet ta bort gamla avsnitt som du lyssnat på.

Flera av mobiltillverkarna har tagit fram egna lösningar för sykronisering av musik, vi har testat program från Sony Ericsson, Samsung och HTC. Sony Ericssons och HTC:s program fungerar bra men är inte så snygga. Samsungs program är trevligare men fungerar inte så bra. Tröttnar du på dessa program kan du testa Doubletwist istället, det är både snyggt och bra.

Sony Ericsson

Sony Ericsson har ett program till pc och ett till mac för att synka musik. Till mac heter programmet Media Sync och det låter dig synka låtar, video och poddsändningar från Itunes till telefonen. Du kan även importera bilder och filmer från telefonen till Iphoto. När du anslutit telefonen till datorn väljer du i programmet vilka filer du vill föra över från Itunes antingen genom att bocka för dem i en lista eller genom att dra och släppa låtar från Itunes till Media Sync, då bockas dessa låtar för i Media Sync och överförs sedan till telefonen.

Till pc heter programmet Media Go och fungerar liknande. Du ansluter telefonen, Media Go ploppar upp och samlar ihop ditt bibliotek i datorn. Musik och poddsändningar synkas över till telefonen så fort du markerar dem i biblioteket. Det fungerar smidigt och förutom musik kan du även i detta program synka bilder och video samt spela upp musik i en inbyggd spelare.

Gemensamt för programmen både till mac och pc är att de inte är särskilt snygga men hyfsat smidiga att jobba med. Du kan välja att programmet ska starta så fort du ansluter din telefon och du kan synka både album, låtar, artister, spellistor och poddsändningar.

HTC

HTC Sync finns bara till pc och synkroniserar även kontakter och kalendrar, men vi håller oss till musikfunktionerna. Programmet har ett enkelt upplägg, när du ansluter telefonen startar programmet automatiskt, du klickar på musikfliken och väljer vad du vill synka. Det är överskådligt och tydligt utan särskilt mycket möjligheter till olika inställningar.

Du får välja att synka musikfiler från specifika kataloger eller mappar eller från ditt bibliotek i Windows Media Player eller Itunes. Väljer du det senare bockar du i antingen allt eller valda spellistor och sedan trycker du helt enkelt på ”Synkronisera nu” och låter programmet göra jobbet.

Samsung

Samsungs eget program Kies är relativt nytt och ersätter äldre versioner som inte varit så roliga att använda. Kies är helt klart snyggare, men fortfarande känns det inte helt färdigt. När jag startar det vill programmet till exempel installera en uppdatering, men den lyckas aldrig få ned programmet, andra på redaktionen har haft liknande problem. Det känns som att Samsung har en bit kvar innan programmet fungerar fläckfritt.

Första gången du startar Kies tar det en stund att lägga till musik och bilder i biblioteket. Tyvärr är programmet inte helt intuitivt, när du startar det kommer det upp en skärm med olika ikoner, knappar och reglage. Men det tar en stund att begripa att du ska gå in under ”Innehållshanterare” för att synkronisera media mellan telefonen och datorn. När du väl hittat hit är det ganska lätt att föra över musik från din Itunesbibliotek eller Windows Media Player. Tyvärr dras intrycket ned av att programmet ofta misslyckas med att hitta telefonen när jag ansluter den.

Doubletwist

Programmet Doubletwist kan använda dina spellistor från Itunes om du använder det och den importerar även på samma sätt från Windows Media Player i pc om du använder det. Synkningen och funktionerna samlas dock i Doubletwist-programmet och det är där du synkar mot telefonen och gör inställningar. Spellistor och musikbibliotek från Itunes och Windows Media får du välja att uppdatera i programmet och då läses de in på nytt i sin helhet.

Här finns ett sökverktyg för att hitta podsändningar så att du kan söka efter poddsändningar och även prenumerera även om den funktionen idag endast finns i pc-versionen. Det märks att Doubletwist har ambitioner, för utöver podcast finns även en fullständig musikbutik som är kopplad till nätbokhandeln Amazons musikbutik. Tyvärr krävs dock att man har en adress i USA för att få handla där, så det går inte för oss svenskar ännu.

Det finns dock en hel del andra roliga funktioner i Doubletwist, för när du startar programmet får du även möjlighet att skapa ett konto. Det kontot gör att du kan dela med dig av innehåll och en film på din dator kan du till exempel skicka till en vanliga valfri e-postadress eller direkt till en annan användare av Doubletwist. Skickar du till en e-postadress så får mottagaren se filmen strömmad direkt från Doubletwists webbsida. På samma sätt kan du se till att skicka filmer du har direkt till Youtube och bilder direkt till Flickr eller Facebook.

Spotify

Men vill du slippa att fylla upp utrymmet i telefonen finns ju förstås Spotify. Då kan du för 99 kronor i månaden lyssna på all musik du vill utan att det tar någon plats i telefonens minne.  Du laddar ned appen från programbutiken och skaffar ett premiumkonto hos Spotify via webben, som alltså kostar 99 kronor i månaden. Har du redan Spotify i datorn kommer dina redan skapade spellistor att synkas till telefonen. Du kan även ladda ned en viss mängd låtar som ligger som mp3-filer i telefonen under en månad. Dessa kan du lyssna på även när du inte har uppkoppling, eller om du vill vara sparsam med din datatrafik och ladda ned musiken via w-lan och sedan lyssna utan att förbruka data när du är ute på stan.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • Träna smartare med pulsband

  Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

  24 apr 2014 - 12:01
 • Steg för steg

  Att styra datorn med mobilen låter kanske som något väldigt avancerat och krångligt? Med rätt appar är det faktiskt inte svårare än att ställa in mejlen. Vi visar hur du gör.

  2 apr 2013 - 13:22
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Skola: Mobilen som bildskärm

  Vill man ha mer skärmutrymme att arbeta med på sin dator så behöver man inte lägga slantar på att köpa en ny skärm. Har man en surfplatta går det nämligen att använda den som en extra skärm till datorn.

  7 maj 2012 - 11:18
 • Skola: HDR-fotografering

  Motiv med starka kontrastskillnader är svåra att få till bra på bild. Lösningen är att slå ihop flera bilder med olika exponering. I Iphone finns funktionen inbyggd och i Android finns appar som klarar tekniken.

  24 jan 2012 - 07:52
 • Skola: E-böcker i Android

  E-böcker har inte fått samma genomslag i Sverige som i USA. Men det hindrar inte att den som vill lätt fyller läskvoten digitalt. Läser du på engelska, eller om du kan tänka dig låna på biblioteket, är det inga problem att hitta böcker utan att behöva betala en enda krona. Vi visar hur.

  27 dec 2011 - 12:28

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!