Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Skola: Android som du vill ha den

Personifiera din Android

Att förnya dig eller sätta din egen prägel på din telefon behöver inte vara så svårt. Med relativt enkla medel kan du ge din Android-telefon ett helt nytt utseende, både i stort och smått.

Publicerad:

31 okt 2011 - 13:00

Uppdaterad:

8 apr 2015 - 11:32

En av de stora fördelarna med Android är personifiering. Det finns flera alternativ för att göra telefonen mer egen. Vill du ha en genväg till en app på låsskärmen? Ta då en titt på WidgetLocker. Folder Organizer låter dig bestämma fritt över ikonerna på dina genvägar. Om du vill gå ännu längre och helt designa om gränssnittet så kan Launcher Pro vara något för dig. Apparna finns, du sätter gränserna.

Steg för steg -> Medel

Egna ikoner på genvägar

App: Folder Organizer

Pris: Gratis/ca 9 kronor

Folder Organizer är en app som i grunden är till för att sortera saker som appar och kontakter i mappar för att göra innehållet i din telefon mer överskådligt. Den funktion som dock är mest användbar i det här sammanhanget är att du själv kan välja ikon och namn på dina genvägar.

1. Öppna programmet, och välj sedan “Apps” för att få en lista över alla dina appar. Vid varje app fins en pilsymbol som du trycker på för att få upp ett antal alternativ. Tryck där på “Ikon” för att byta ikon på den. Ikonerna hämtas antingen från nedladdade ikonsamlingar eller från dina bildmappar.

2. Vill du använda en bild som ikon så bläddrar du helt enkelt fram den bland dina bilder. Genvägens nya ikon syns då i applistan. Vill du även byta namn på genvägen trycker du på pilen vid appen, väljer “Byt namn” och skriver sedan vad du vill att genvägen ska heta. Genvägen ligger nu i applistan med ny ikon och nytt namn.

3. När du sedan ska lägga till genvägen på din startskärm väljer du “Folder Organizer-objekt”, och sedan “Apps”. Du får då upp hela listan med appar från Folder Organizer och kan välja genvägen du skapade. Om du köper fullversionen har du möjlighet att byta ikon och namn direkt i den här menyn.

Exempel på alternativa appar: Any Cut, Bettercut, Custom Shortcut.

Steg för steg -> Medel

Designa ditt eget gränssnitt

App: Launcher Pro

Pris: Gratis/ca 22 kronor

Med varje Androidtelefon följer ett gränssnitt, antingen tillverkarens egna, eller en mer renodlad variant av Android. Dock finns det så kallade launchers, eller home replacement-appar, som ger dig möjlighet att sätta en lite mer personlig prägel på gränssnittet på din telefon, eller imitera en annan tillverkares gränssnitt, om du så skulle vilja. En sådan app är Launcher Pro.

1. Efter att ha installerat Launcher Pro kommer du kanske märka att det inte finns i din lista över installerade program. Det går nämligen inte att öppna på samma sätt som andra appar. Istället kommer telefonen, när du för första gången återgår till hemskärmen efter att ha installerat Launcher Pro, fråga dig vilket program du vill använda: det förinstallerade eller Launcher Pro. Välj då Launcher Pro och bocka i att det ska vara standardvalet i fortsättningen. Skulle du vilja återgå till det förinstallerade gränssnittet går du bara in på Inställningar>Program>Hantera program>Launcher Pro och rensar standardinställningarna som gör det till standardvalet.

2. Launcher Pros standardutseende består av en blank skärm och en docka med fem genvägar. Du kan givetvis lägga till widgetar och genvägar, antingen mobilens förinstallerade eller Launcher Pros inbyggda. Du har också möjlighet att byta namn och ikon på genvägar till appar. Om du vill byta ikon bläddrar du enkelt fram den bland dina bildmappar.

3. De fem förvalda huvudgenvägarna. Du kan också byta ikon på den befintliga genvägen eller lägga till vad som ska hända om du drar fingret över genvägen, snarare än trycker på den. Till exempel kan du på det sättet öppna en app eller dra ner notifieringslisten. Skulle du vilja ha färre genvägar än fem väljer du helt enkelt att byta genväg och väljer ”Blank”.

4. Launcher Pro har fyra olika förinstallerade bakgrounder till dockan, men det finns fler att hämta på internet. Det går även att ställa in hur många hemskärmar och dockor du vill ha. Högst sju hemskärmar är det som gäller, och upp till tre dockor. Dockorna bläddrar du igenom i sidled, precis som med hemskärmarna.

5. Givetvis kan du enkelt byta bakgrundsbild. Det går också att till exempel dölja notifieringslisten, aktivera liggande orientering på hemskärmen, välja huruvida du vill kunna bläddra med din skrollkula, om mobilen har en sådan, och mycket annat.

Exempel på alternative appar: Ahome, Openhome, ADW.

Steg för steg -> Medel

Egen låsskärm

App: Widgetlocker

Pris: Ca 12 kronor

Widgetlocker är en app som ger dig möjligheten att stuva om lite på din låsskärm. Till exempel kan du lägga till widgetar och genvägar till appar på låsskärmen, på ett liknande sätt som man numera kan göra i 3.0-versionen av HTC Sense.

1. Öppna WidgetLocker, gå in i inställningarna och bocka för att WidgetLocker ska vara aktiverat. Den ersätter då standardlåsskärmen. För att redigera utseendet på låsskärmen måste du öppna appen, vilket tar dig direkt till det så kallade ”verktygsläget”.

2. Standardutseendet i Widgetlocker är en klockwidget och två sliders från temat ”android”. Widgetlocker har sex förinstallerade teman på sliders, och på de flesta sliders kan du lägga in ”genvägar” till olika program och funktioner. I regel fungerar det så att du kan aktivera en funktion om du drar slidern till vänster och en annan om du drar den till höger. Till exempel, slidern från temat ”android” har som standardval att du låser upp genom att dra den till höger och ändrar till ljudlöst eller vibration när du drar till vänster. Det finns ett flertal andra funktioner som du kan lägga till på slidern istället, exempelvis kan du öppna valfri app eller justera ljusstyrkan på skärmen.

3. Huvudfunktionen med Widgetlocker är dock att du kan lägga till widgets och genvägar till appar på låsskärmen. Dessa läggs till med långtryckning, som vanligt i Android. Till skillnad från HTC Sense 3.0 drar du inte appen till en ring för att öppna den, utan ett vanligt tryck duger gott. Självfallet kan du även byta bakgrundsbild på låsskärmen.

Exempel på alternativa appar: Lockmenu, Lock 2.0, Goto Lockscreen.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • Träna smartare med pulsband

  Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

  24 apr 2014 - 12:01
 • Steg för steg

  Att styra datorn med mobilen låter kanske som något väldigt avancerat och krångligt? Med rätt appar är det faktiskt inte svårare än att ställa in mejlen. Vi visar hur du gör.

  2 apr 2013 - 13:22
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Skola: Mobilen som bildskärm

  Vill man ha mer skärmutrymme att arbeta med på sin dator så behöver man inte lägga slantar på att köpa en ny skärm. Har man en surfplatta går det nämligen att använda den som en extra skärm till datorn.

  7 maj 2012 - 11:18
 • Skola: HDR-fotografering

  Motiv med starka kontrastskillnader är svåra att få till bra på bild. Lösningen är att slå ihop flera bilder med olika exponering. I Iphone finns funktionen inbyggd och i Android finns appar som klarar tekniken.

  24 jan 2012 - 07:52
 • Skola: E-böcker i Android

  E-böcker har inte fått samma genomslag i Sverige som i USA. Men det hindrar inte att den som vill lätt fyller läskvoten digitalt. Läser du på engelska, eller om du kan tänka dig låna på biblioteket, är det inga problem att hitta böcker utan att behöva betala en enda krona. Vi visar hur.

  27 dec 2011 - 12:28

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!