Skola: Tethering

Så använder du din Nokia som dongel

Vill du koppla upp datorn eller surfplattan, men har inget modem till hands? Nokiamobilen löser uppgiften galant – antingen via usb-sladden eller helt trådlöst.

Publicerad:

12 aug 2011 - 14:00

Uppdaterad:

8 apr 2015 - 11:33

Tekniken för att använda mobilen som dongel kallas tethering – en term som vunnit mark på senare år, men möjligheten fanns i Nokias mobiler redan när datorn kopplades in via IR-portar och seriella sladdar.

Det finns tre olika sätt att komma åt mobilens Internetuppkoppling från andra prylar – via sladd, bluetooth eller wlan. Med sladd och bluetooth är du begränsad till att använda uppkopplingen i en vanlig dator, men med wlan kan mobilen leverera Internet till webbradioapparater, läsplattor, IP-telefoner, spelkonsoler och till andra mobiler med wlan. Med hjälp av en så kallad ethernetbrygga kan du till och med använda mobilen som backup för dina trådbundna datorer om den vanliga Internetuppkopplingen skulle gå ned.

Wlan är utan tvekan den mest flexibla lösningen, men usb-sladden kan vara ett snabbare alternativ om du bara ska använda en dator eller om mobilen saknar wlan. När det gäller möjligheterna att använda mobilen som modem är det först under det senaste året som konkurrenterna börjat få samma möjligheter som Nokia och Symbian. Androidmobiler som inte är uppdaterade till minst version 2.2 liksom Iphone 3 och Iphone 3G S måste rootas eller jailbreakas för att fungera som router. Med Nokiamobiler fungerar det däremot fint även med riktigt gamla lurar – du kan använda en N80 från 2006, en E7 från 2010 eller allt däremellan. Nackdelen med att använda en äldre mobil är att de ofta saknar stöd för HSDPA, så hastigheten stannar vid 385 kilobit per sekund. Tethering-apparna finns i första hand för Symbian, men exempelvis Joikuspot finns även för Maemo-systemet i Nokia N900.

Första steget för att använda mobilens uppkoppling är att se till att du har fungerande Internetinställningar. Om det inte fungerar att surfa i mobilens webbläsare så kommer det med största sannolikhet inte heller att fungera i datorn. De flesta mobiler väljer rätt inställningar så fort du sätter i ett simkort, men om det inte skulle fungera kan du konfigurera mobilen via operatörens hemsida. Inställningarna skickas via sms, så allt du behöver göra är att bekräfta.

Så kommer du igång med mobilen som router

För att använda Nokiamobilen som router i ett trådlöst nätverk behöver du en app för ändamålet. I guiden använder vi Joikuspot, men det finns andra alternativ, exempelvis WalkingHotspot.

Gratisversionen av Joikuspot saknar möjligheten att lägga in en nätverksnyckel. Det gör att vem som helst inom räckhåll – upp till ungefär 100 meter från mobilen – kan använda din uppkoppling. Det är viktigt att ha i åtanke om du använder ett abonnemang med begränsad datamängd eller debitering per megabyte eller minut.

STEG FÖR STEG

Joikuspot

1. Ladda ned appen via programbutiken Ovi Store, eller installera från www.joikushop.com. Vissa mobiltelefoner hittar inte appen via Ovi Store, men versionen som finns att ladda ned från webbsidan kan ändå vara kompatibel. Gratisversionen saknar som sagt säkerhetsfunktioner och släpper bara igenom http-anrop (vanligt surf i webbläsaren), så har du råd bör du satsa på betalappen för cirka 90 kronor när du testat basfunktionerna och förvissat dig om att appen fungerar i din mobil. Joikuspot är billigare att köpa via hemsidan än genom programbutiken.

2. När programmet startar får du välja vilket kopplingspunkt som ska användas för den utdelade uppkopplingen. Välj samma som din operatör rekommenderar för mobilens webbläsare om du är osäker på vilka APN som omfattas av datapaketet eller maxtaxan. Läs mer på din operatörs webb under ”Manuella inställningar”. Har du fullversionen så välj nätverksnamn och ange säkerhetsinställningar.

3. Nu kan du ansluta andra enheter. Under fliken med statistik kan du läsa krypteringsnyckeln om du behöver den för att logga in från fler datorer.

Så kommer du igång med mobilen som usb-dongel

Om du bara behöver koppla in en dator och vill slippa appar och inställningar – satsa på Nokias egna programvara. PC Suite och Ove Suite innehåller funktioner för att använda mobilen som modem och det är enkelt att komma igång med de flesta operatörer.

Det kan verka förvirrande att Nokia har två olika programvaror för samma ändamål, men när det gäller uppkoppling bjuder PC Suite och Ovi Suite på samma funktioner. De stora skillnaderna mellan sviterna ligger i hur de hanterar kontakter, meddelanden, bilder och musik. Ovi Suite ligger steget före när det gäller bilder och musik medan PC Suite har bättre funktioner för meddelanden och backup.

Du hittar programmen på www.nokia.se/pcsuite respektive www.nokia.se/ovisuite.

STEG FÖR STEG

PC Suite och Ovi Suite

1. Installera programvaran och koppla in mobilen. Använder du usb-sladden – välj alternativet ”PC Suite” när mobilen frågar vilken typ av anslutning du vill använda. Du kan även använda bluetooth, men tänk på att det kraftigt begränsar uppkopplingshastigheten. Kontrollera under Nätverksdestinationer och Internet vilken kopplingspunkt (APN) mobilen använder.

2. Öppna inställningarna för Ovi Suite och välj Anslut till Internet eller klicka på den gröna jordgloben följt av ikonen för Inställningar om du använder PC Suite. I rullgardinsmenyn kan du välja rätt inställningar för din operatör.

3. Om din operatör kräver speciella inställningar för maxtaxa eller datapaket – välj manuella inställningar och mata in samma APN som du identifierade i mobilen under steg 1.

4. I Ovi Suite: Välj Anslut till Internet i verktygsmenyn. För PC Suite gäller Anslut-ikonen med två pilar.

5. Status för uppkopplingen dyker upp i en egen ruta. Här finns också en knapp för att stänga ned anslutningen.

.

.

 

.