Skola: Smartare resa

Smartare på resan

Hemma är telefonen bra, men på utlandsresan och semestern kan du ha ännu mer nytta av den. Det gäller bara att veta knepen.

Publicerad Uppdaterad

På semesterresan kan du ha en hel del nytta av din Androidmobil. Och då pratar vi om något helt annat än att ringa hem. Hittar du rätt appar och vet knepen så kan din telefon hjälpa dig att känna dig mer hemma när du är borta. Du kan få hjälp att hitta rätt med telefonens gps och rätt app, du kan hitta rätt valutakurser, få hjälp med ett främmande språk samt med väder och tidszoner.

Det finns mycket som kan göra dig vilsen i en ny stad eller ett nytt land. Ett språk du inte förstår, en plats där du inte hittar och en hel del andra saker som kan vara förvirrande i början, men även spännande och kul. Med hjälp av din Androidmobil går det att bringa lite ordning i kaoset.

Så länge du hjälpligt kan hanka dig fram med enstaka engelska ord eller åtminstone kan säga ja, nej och tack på det lokala språket undviker du att språket blir ditt första problem.

Innan vi nu tar tag i något annat är det viktigaste nästan att reda ut vad som gäller medkostnader för ditt abonnemang när du reser utomlands. Du har säkert läst om dem som fått fantasiräkningar på åtskilliga tusenlappar och mer än så efter utlandsresan. När du använder din Android i Sverige bygger mycket på att du har internet-uppkoppling. Att skicka och ta emot mms kräver det och samma sak gäller att se film i Youtube-appen, surfa i webbläsaren, ta emot e-post, kolla Facebook eller se den aktuella Google Maps-kartan i telefonen. Allt det här är överkomligt när du är hemma i Sverige, ja då har du kanske till och med ett abonnemang med fri datatrafik så du kan surfa hur mycket du vill utan att det kostar en krona extra. När du tar med din telefon utanför Sveriges gränser kan priset för att surfa vara någonstans mellan fyra och femton gånger högre så det gäller att veta vad man gör. Inom EU är det billigast, men fortfarande dyrt och åker du längre bort blir kostnaden ofta högre för att surfa. Det gäller till exempel Thailand och USA. Lösningen för att fortfarande ha nytta av sin telefon på semestern är en kombination av funktioner som inte kräver datauppkoppling och att utnyttja din Android-telefon smart.

Du kan till exempel ta hjälp av telefonen för att se hur mycket den där tröjan kostar omräknat i svenska kronor och på det sättet undvika att bli lurad. En app som Currency Lite till exempel låter dig omvandla priset mellan olika valutor. Har du väl startat den appen en gång när du har internet-uppkoppling använder den de redan nedladdade växelkurserna, så sedan kan du använda den hur mycket du vill utan att den behöver ansluta sig till internet. Se bara till att välja de valutor du behöver första gången så använder den samma valutakurser och är du inte borta länge hemifrån hinner ju inte växelkurserna ändra sig särskilt mycket.

Undvik dyr utlandssurf

Klart du vill surfa även utomlands med din Android-telefon för då har du ju extra stor nytta av att telefonen och internet. I inställningarna i din Android så finns bland annat de som styr just datauppkopplingen när du är i utlandet. Nyckelordet är ”Roaming”. I en Android så hittar du inställningarna under Inställningar – Trådlöst och nätverk – Mobila nätverk. I en ny telefon så ska inställningarna vara gjorda så att telefonen inte kopplar upp sig mot internet på samma sätt som den gör hemma. När rutan för roaming inte är ibockad så undviker telefonen helt enkelt att använda datatjänster utanför Sverige. Det här går givetvis att ändra om du trots allt vill det och är beredd att ta kostnaden. Då ska du dock veta att det kan bli väldigt dyrt.

Det billigaste sättet att surfa utomlands är ofta att använda wlan i telefonen istället för att utnyttja mobilnätet. Wlan finns ofta på hotell och kaféer så det lönar sig att hålla utkik efter skyltar som säger Free Wifi eller helt enkelt bara Wifi om du är beredd att betala en liten slant. Fördelen är så klart att du kan surfa snabbt, titta kartor, ladda ner nya appar, chatta, maila och göra annat utan att samtidigt bli ruinerad.

För att ha som mest nytta av din telefon i utlandet krävs ett lokalt simkort, alltså från en operatör i landet där du befinner dig. Det kan kosta några hundralappar att få ett simkort du kan använda och surfa med. Enklast är att undersöka priser och utbud på internet redan hemifrån. En annan viktig sak att undersöka är om din telefon är operatörslåst. Eftersom många telefoner som säljs via operatörerna är de ofta det. Är din telefon operatörslåst innebär det att du inte kan använda ett lokalt simkort när du är ute och reser. Har bindningstiden gått ut på abonnemanget du tecknade tillsammans med telefonen kan dock din svenska operatör ha möjlighet att låsa upp telefonen för en mindre avgift.

Hitta rätt med gps

Självklart kan det vara svårt att hitta rätt på en plats där man inte känner sig riktigt hemma. Det har vi redan varit inne på. Då är gps en bra hjälp och det finns ju i din Android-mobil. Vad du saknar är då själva kartan för kartfunktionen med Google Maps som är inbyggd i Android eftersom den bygger på att du är uppkopplad mot internet. I utlandet blir datauppkopplingen dyr och därför får man titta efter andra alternativ. Med ett av de större gps-programmen för bilnavigering installerat i din telefon är du inte beroende av internetuppkoppling. Både Navigon och Wisepilot, för att nämna de två främsta, har kartorna inkluderade i appen och fungerar som hemma även när du är utomlands. På samma sätt kan du ladda ner kartor som du kan använda mer eller mindre som hemma. Du undviker alltså datakostnaderna som Google Maps i appen Maps medför och låter kartbilderna istället lagras på telefonen. Du kan fortfarande se din position på kartan, men slipper extrakostnaderna. Vi visar exemplet med en karta för London och använder appen Forevermaps som har gratis kartmaterial för många europeiska länder.

1. Börja med att ladda ner appen Forevermaps Lite by skobbler från Android Market. Den är gratis.

2. Första gången du startar appen får du ladda ner de kartor du behöver. Vi väljer Storbritannien och laddar ner är en karta som är på 135 MB. För att ladda ner kartan krävs wlan.

3. Pilen inne i appen gör att du kan se din egen position och vad som finns i närheten.

4. Du kan söka efter platser och även få vägbeskrivningar mellan punkter på kartan utan att appen har internet-tillgång. Perfekt för utlandsresan med andra ord.

Tips: Ring billigt hem

Lura telefonbolagen på den dyra taxan för att ringa hem till Sverige från semesterorten. Börja istället med att söka upp ett wlan, kanske finns det på hotellet? När du har fritt internet kan du sedan ringa betydligt billigare samtal genom att använda appar som Skype .

Missa inte...

Våra apptips inför utlandsresan: www.mobil.se/guider/apptips-for-resan-1.471933.html