Skola: Koppla ihop prylarna

Strömma musik till stereon

Att strömma musik från mobiltelefonen till stereoanläggningen ger betydligt maffigare ljud än ett par fjuttiga hörlurar, och samtidigt ett större musikbibliotek än det en enda cd-skiva kan ge. Vi berättar vad du behöver för att komma igång.

Publicerad:

19 maj 2011 - 13:00

Uppdaterad:

8 apr 2015 - 11:33

Mobiltelefonen går allt mer mot att bli hjärtat för mångas musiksamling, bland annat eftersom vi vill kunna lyssna när vi befinner oss på språng. Inte sällan sitter vi numera med en lika stor uppsättning musik i mobilen som den vi har i datorn.

På minneskortet lagras inte bara musikfiler utan även applikationer i stil med musiktjänsten Spotify. Spotify är toppen på så sätt att du både kan strömma musik via 3g- eller wifi-uppkoppling och köra offlinespellistor för de tillfällen då du saknar uppkopplingsmöjlighet.

Med alla dessa musikkällor vore det såklart roligt om du kunde använda mobiltelefonen för att spela upp musiken i stereoanläggningen eller annat ljudsystem – hörlurarna räcker nämligen inte alltid till kvalitetsmässigt och telefonens inbyggda högtalare ska vi inte ens tala om.

Det första du måste bestämma dig för är om du vill köra med eller utan kabel. Hörlursutgången på mobiltelefonen erbjuder ofta en smidig och billig lösning eftersom många telefoner numera har en 3,5-millimetersutgång där. Har din lur det är det bara att köpa en sådan kabel som du kopplar direkt till stereoanläggningens matchande ingång. Saknar din mobil rätt sorts hörlursutgång kan du behöva köpa till en adapter som du sedan kan koppla kabeln till.

Vill du ha mer frihet och är beredd att betala någon hundralapp mer kan du koppla ihop din musikanläggning trådlöst med mobilen. Och det är klart du vill det.

Strömma med bluetooth

En standard som kan användas för trådlös överföring av musik är bluetooth, eller blåtand som den ibland kallas – standarden är nämligen uppkallad efter den danska vikingakungen Harald Blåtand, detta eftersom han var så duktig på att tala och ena folk. Och det är på sätt och vis vad bluetooth gör: kopplar ihop enheter med varandra och möjliggör trådlös överföring mellan dem.

Men för att du ska kunna strömma stereoljud från mobiltelefonen krävs det att din telefon har stöd för bluetooth med profilen a2dp, advanced audio distribution profile. Står det i manualen att den har stöd för a2dp kan du således strömma ljud i stereo till andra enheter med stöd för bluetooth, exempelvis ett par trådlösa hörlurar eller ett headset.

Det finns massor av olika profiler som visar att din bluetoothenhet klarar av än det ena, än det andra. Men i det här fallet behöver du bara ha koll på musikströmning så vi håller oss till det.

Nackdelen med att använda bluetooth när du strömmar musik är räckvidden som på bärbara enheter bara sträcker sig upp till tio meter. Således kommer du inte kunna placera din mobiltelefon mer än tio meter från din musikanläggning för att den trådlösa ihopkopplingen ska fungera felfritt, vid längre avstånd tappar de snabbt kontakten med varandra.

Blåtandspucken gör jobbet

Musikanläggningar och högtalare, även nyköpta sådana, saknar tyvärr ofta stöd för blåtand (eller annan teknik för trådlös överföring av ljud). Det innebär att du antingen måste köpa till en dongel som du kopplar till din anläggning, eller att du måste köpa en helt ny musikspelare.

Numera finns det flera olika typer av donglar och dessutom i rejält varierande prisklass. Men en billig och välfungerande variant är Belkins lilla svarta Bluetooth Music Receiver. Den kostar runt 300 kronor i butik och kopplas in i din musikanläggnings 3,5-millimetersingång, alternativt via rca-kontakt. Därefter är det bara att dra igång bluetooth på mobiltelefonen och knappa in 0000 när enheterna hittar varandra (tänk på att du max får befinna dig tio meter från stereoanläggningen).

Även Sony Ericsson har en blåtandspuck som kopplas trådat till musikanläggningens 3,5-millimetersingång och därefter synkar den trådlöst med din mobiltelefon via bluetooth. Produkten heter Mbr-100 och fungerar ihop med alla mobiltelefoner som har stöd för bluetooth med a2dp-profil. Du hittar den i hemelektronikbutiker för ungefär samma pris som Belkins blåtandspuck, alltså 300 kronor.

Airplay – en teknik för att strömma

Apple har tagit fram en teknik för trådlös överföring som företaget döpt till Airplay, det handlar i grund och botten om att strömma musiken över ditt hemmanätverk. Om du sitter med en Iphone och en Airplaycertifierad stereo eller högtalare kan du med andra ord strömma och spela upp musik trådlöst mellan dessa produkter. Du kan även ansluta dina vanliga högtalare till en Airport Express och få ut samma funktionalitet.

Ytterligare en cool funktion hos Airplay är att du inte bara strömmar själva ljudet till den Airplaycertifierade produkten, även metadatan följer med. Du kan med andra ord få upp värdefull information så som låtnamn, artist och liknande på din stereos display.

Än så länge finns det inte jättemånga Airplaycertifierade produkter ute i butikerna men allt eftersom tiden går blir de självklart fler och fler. Är du ett Applefan som har all musik i din Iphone kan det således vara en god idé att hålla utkik efter de certifierade produkterna när du ska byta ut din gamla stereo eller dina avdankade högtalare.

Den kräsna satsar

För dig som är intresserad av att investera i en helt ny ljuduppspelare till hemmet vill vi nämna Sonos Wireless Music System. Förutom att det är ett utbyggbart musiksystem som trådlöst hämtar musiken du har i datorn eller annan nätverksuppkopplad enhet, finns det även ett tillbehör som kallas Wireless Dock och det ser till att du även kan spela upp musiken du har i din telefon.

Systemet fungerar på så vis att du har en Zoneplayer i varje rum som du vill kunna spela upp musik i (till Zoneplayern kopplar du in ett par högtalare). Därefter inhandlar du dockningsstationen WD100 som du kopplar din mobiltelefon till. Dockningsstationen ser slutligen till att du trådlöst kan spela upp musiken du har i mobiltelefonen via en eller flera av dina Zoneplayers till bästa möjliga ljudkvalitet. Däremot kan du, av förklarliga skäl, inte spela upp olika låtar i olika rum på en och samma gång.

Nyligen gick Sonos ut med information om att företaget implementerat stöd för Airplay i senaste mjukvaruversionen (Sonos 3.4). Du som har en Airport Express hemma kopplar helt enkelt den till din Zoneplayer och sedan kan du strömma musik trådlöst från din Iphone, Ipad eller Ipod Touch.

Systemet kommer gå på ett par tusenlappar om du vill ha ljud i fler än två rum. Varje Zoneplayer kostar mellan 3 000-5 000 kronor beroende på modell och den trådlösa dockningsstationen kostar cirka 1 000 kronor.

Överkomligt pris via radio

En mer utdaterad lösning är att inhandla en billig fm-sändare och koppla den till din mobiltelefons hörlursutgång. Sedan är det bara att ställa in den frekvens som du vill att sändaren ska skicka ut ljudet på och ställa in samma frekvens på din musikanläggnings radioratt.

Radiotekniken är störningskänslig och ger sällan särskilt bra ljudkvalitet men du har möjlighet att komma riktigt billigt undan eftersom det finns ett flertal lågbudgetsändare ute i butikerna. Men be att få testa det exemplar du tänkt inhandla innan du öppnar plånboken, det är ju ingen idé att betala för skräp.

 

Aktuellt just nu

  • Ta med allt

   Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

   27 maj 2014 - 12:00
  • Träna smartare med pulsband

   Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

   24 apr 2014 - 12:01
  • Steg för steg

   Att styra datorn med mobilen låter kanske som något väldigt avancerat och krångligt? Med rätt appar är det faktiskt inte svårare än att ställa in mejlen. Vi visar hur du gör.

   2 apr 2013 - 13:22

  Hetaste apparna

  • Med Facebook inbakad

   När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

   2 apr 2013 - 11:22
  • Skola: Airdroid och Reach Beta

   Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

   22 nov 2012 - 07:30
  • Lösensordsappar till Ios

   Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

   4 sep 2012 - 07:30
  • Skola: Mobilen som bildskärm

   Vill man ha mer skärmutrymme att arbeta med på sin dator så behöver man inte lägga slantar på att köpa en ny skärm. Har man en surfplatta går det nämligen att använda den som en extra skärm till datorn.

   7 maj 2012 - 11:18
  • Skola: HDR-fotografering

   Motiv med starka kontrastskillnader är svåra att få till bra på bild. Lösningen är att slå ihop flera bilder med olika exponering. I Iphone finns funktionen inbyggd och i Android finns appar som klarar tekniken.

   24 jan 2012 - 07:52
  • Skola: E-böcker i Android

   E-böcker har inte fått samma genomslag i Sverige som i USA. Men det hindrar inte att den som vill lätt fyller läskvoten digitalt. Läser du på engelska, eller om du kan tänka dig låna på biblioteket, är det inga problem att hitta böcker utan att behöva betala en enda krona. Vi visar hur.

   27 dec 2011 - 12:28
  • Skola: Siri

   Det bästa med den röststyrda assistenten i Iphone 4S är att den funkar så bra och det sämsta är att den inte kan svenska. Här lär du dig lite knep, bland annat hur du lär Siri förstå svenska namn.

   29 nov 2011 - 10:57
  • Skola: Google+

   Vi visar hur du enklast kommer igång med Googles nya tjänst Google+. Facebook-konkurrenten funkar allra bäst för dig som kör Android.

   23 nov 2011 - 13:00
  • Skola: Android som du vill ha den

   Att förnya dig eller sätta din egen prägel på din telefon behöver inte vara så svårt. Med relativt enkla medel kan du ge din Android-telefon ett helt nytt utseende, både i stort och smått.

   31 okt 2011 - 13:00
  • Skola

   Bytt från en vanlig mobiltelefon till en Iphone? Du är inte ensam. Förmodligen är du heller inte ensam om att missa de flesta fördelarna med Iphone.

   4 okt 2011 - 10:48
  • Appar för media på distans

   Bara för att du har ditt mediabibliotek i datorn så innebär inte det automatiskt att du måste sitta på din skrivbordsstol varje gång du ska titta eller lyssna. I den här guiden hjälper vi dig komma igång med apparna som gör att du kan strömma din media till mobiltelefonen.

   14 sep 2011 - 13:00
  • Skola: Mobilen till bilstereon

   Din Nokia-mobil kopplar du enkelt in i bilen och slipper både trista radiokanaler och högar av cd-skivor. Favoritmusiken i din Nokia kan snart ljuda på resan oavsett om du har ny eller gammal bil.

   18 aug 2011 - 13:00
  • Skola: Synka din smarta mobil

   Hur skall man på ett effektivt sätt se till att varje ny mobil får med sig så mycket information som möjligt från den förra? Svaret är kort och gott synkronisering. Vi guidar dig till tre smarta tjänster som löser uppgiften galant för dig med en Symbianmobil.

   16 aug 2011 - 13:00

  Senaste krönikan

  Mest kommenterat

  Senaste testet

  Senaste apptestet

  Tipsa Mobil

  Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

  Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

  Mobils nyhetsbrev

  Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

  Registrera dig här!

  Om Mobil

  Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

  Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

  Mer om Mobil här.

  Vi är Mobil

  Kontakta Mobils redaktion.

  Du hittar vår kontaktinformation här.

  Smarta hemmet