Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Skola: Mobilen som bildskärm

Surfplattan som andra skärm

Vill man ha mer skärmutrymme att arbeta med på sin dator så behöver man inte lägga slantar på att köpa en ny skärm. Har man en surfplatta går det nämligen att använda den som en extra skärm till datorn.

Publicerad:

7 maj 2012 - 11:18

Uppdaterad:

8 apr 2015 - 11:31

Att få mer skärmutrymme för sin dator behöver inte alltid ske genom att man köper till flera skärmar och skaffar ett dyrt grafikkort med flera anslutningar. Ett alternativ är att använda ett verktyg för virtuella skrivbord, medan ett annat är att man kan ansluta sin mobiltelefon eller surfplatta till datorn och utvidga skärmytan över den enhetens skärm. Det är det sistnämnda alternativet vi ska kika närmare på i den här skolan.

Ett verktyg som är byggt för detta ändamål heter Idisplay och som man kan utläsa av namnet så är det en app som först var byggd för ios-plattformen. Sedan ett drygt år tillbaka så finns programmet dock även tillgängligt för Androidplattformen. 

Idisplay går lika bra att använda på en vanlig Androidtelefon som på en surfplatta, men på grund av de små skärmarna som (de flesta) mobiltelefoner är försedda med så blir det rent praktiskt svårt att få någon större nytta av en sådan sammankoppling. Möjligen kan det vara ett alternativ om man har en gammal smartphone som man ändå inte använder eller om man har en ultraportabel dator vars skärm också den är väldigt liten.

Datorn och surfplattan kopplar man samman antingen via en usb-kabel eller via ett trådlöst nätverk efter att man har installerat appen på sin surfplatta och en programvara på sin dator. Smidigast är det förstås att göra sammankopplingen på trådlös väg eftersom man då slipper bry sig om trasslande kablar. 

Det drar en hel del ström att använda Idisplay, som ju har både skärmen och nätverks­anslutningen igång konstant, så se till att ha laddaren inkopplad för att undvika att surfplattan som skärm helt plötsligt slocknar på grund av batteribrist.

Segare än en vanlig skärm

Eftersom bildinformationen från datorn till surfplattan först ska bearbetas av programmet på datorn, sedan skickas över nätverket och sedan återigen bearbetas av Androidappen för att slutligen dyka upp på ­surfplattans skärm innebär det att en viss fördröjning helt klart är märkbar jämfört med om man skulle ha anslutit en riktig skärm på det traditionella sättet. 

Det här gör att Idisplay är mer eller mindre omöjligt att använda om man vill spela spel över flera skärmar och det är inte heller lämpligt med alltför grafiktunga program. Tilläggas bör dock att den trådlösa router som jag använder mig av har rätt så många år på nacken och kan därför ha varit lite av en flaskhals när jag testade programmet.

För många av de sysslor som flera skärmar faktiskt ger ett mervärde till, som programmering, databashantering eller webbutveckling, fungerar det dock bra. Ett plus är att man kan styra muspekaren direkt på surfplattans skärm med fingrarna och man kan om man vill skriva in text på skärmen direkt från surfplattan.

Som pc-program så är Idisplay hyfsat resurssnålt. Oavsett om man bara har ett textprogram uppe på skärmen eller visar videoklipp från Youtube så tar det inte mer än runt 15 megabyte arbetsminne och runt 3–4 procent av processorresurserna på den Pentium Dual-Core 3,2 ghz-maskin som jag testade programmet på.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • Träna smartare med pulsband

  Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

  24 apr 2014 - 12:01
 • Steg för steg

  Att styra datorn med mobilen låter kanske som något väldigt avancerat och krångligt? Med rätt appar är det faktiskt inte svårare än att ställa in mejlen. Vi visar hur du gör.

  2 apr 2013 - 13:22
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Skola: Mobilen som bildskärm

  Vill man ha mer skärmutrymme att arbeta med på sin dator så behöver man inte lägga slantar på att köpa en ny skärm. Har man en surfplatta går det nämligen att använda den som en extra skärm till datorn.

  7 maj 2012 - 11:18
 • Skola: HDR-fotografering

  Motiv med starka kontrastskillnader är svåra att få till bra på bild. Lösningen är att slå ihop flera bilder med olika exponering. I Iphone finns funktionen inbyggd och i Android finns appar som klarar tekniken.

  24 jan 2012 - 07:52
 • Skola: E-böcker i Android

  E-böcker har inte fått samma genomslag i Sverige som i USA. Men det hindrar inte att den som vill lätt fyller läskvoten digitalt. Läser du på engelska, eller om du kan tänka dig låna på biblioteket, är det inga problem att hitta böcker utan att behöva betala en enda krona. Vi visar hur.

  27 dec 2011 - 12:28

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!