För Windows Phone

Skype Beta nu på hemmaplan

Microsoft köpte Skype för ungefär ett år sedan. Nu har vi testat en tidig ­betaversion av programmet

Publicerad:

29 mar 2012 - 07:53

Uppdaterad:

29 mar 2012 - 07:53

Till andra plattformar som Symbian, Iphone och Android har programmet funnits en tid och det gäller därför för Microsoft att hinna ikapp konkurrenterna. Microsoft äger alltså Skype och man har ju full kontroll över Windows Phone, så förutsättningarna är på papperet goda.

På andra plattformar har Skype successivt fått allt fler funktioner. Det började med vanliga röstsamtal och först senare kom även videosamtalen. I Windows Phone finns nu både röstsamtal, chat och videosamtal tillgängligt från start. Du kan ringa till andra med Skype, men även till vanliga telefonnummer om du har ett tillgodohavande och fyllt på ditt Skypekonto med pengar. Allt det här fungerar alltså oavsett om du är uppkopplad via 3g eller wlan.

Den främsta anledningen till att Skype för Windows Phone inte fungerar som ersättare för vanliga samtal är dock att den inte fungerar när appen inte ligger i förgrunden i telefonen. Så fort du växlar till en annan app är du inte längre tillgänglig för inkommande samtal till Skype, men däremot så kan man ta emot samtal när appen är aktiv och låsskärmen döljer den. 

Då, när någon ringer till Skype i den Nokia Lumia 710 som jag testar med, så hör jag Skyperingsignalen, men inget syns i skärmen. Det finns alltså många detaljer som tydligt påminner oss om att det är en betaversion. 

Skype själva har till och med lagt upp en lång lista på sin webbplats med funktioner som de är medvetna om at de inte fungerar och i vissa fall med information om hur man kan kringgå felen, men ofta går inte ens det. Mindre irritationsmoment är till exempel att man i appen inte kan ändra sin status, mellan till exempel upptagen eller borta och online/tillgänglig. 

Ett mer långsiktigt problem som är svårt att komma ifrån är att många Windowsmobiler saknar främre kamera. Videosamtalen jag gör med appen ger bra bildkvalitet även via 3g, men eftersom telefonen bara har en kamera på baksidan blir det inget riktigt videosamtal. Jag kan bara visa det jag ser och dessutom, konstigt nog, får jag i helskärm se det jag visar och den jag pratar med syns bara på en liten ruta i hörnet. 

Det lär alltså mest bli för röstsamtal som man kan ha nytta av Skype i Windows Phone, i varje fall tills det kommer fler telefoner med främre kamera och både Skype­teamet och Windows Phone-teamet jobbat på att få bort alla buggar och begränsningar. Redan idag så fungerar i alla fall funktionen för att ringa via Skype och det kan kanske vara användbart när du ansluten via wlan ska ringa hem billigt från sommarsemestern. 

 

Aktuellt just nu

  Hetaste apparna

  • Tips och tricks

   Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

   11 jul 2014 - 11:46
  • Tips & tricks

   Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

   9 jul 2014 - 11:00
  • Ta med allt

   Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

   27 maj 2014 - 12:00
  • Träna smartare med pulsband

   Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

   24 apr 2014 - 12:01
  • 20 Tips och tricks

   Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

   6 dec 2013 - 15:21
  • Vi visar hur du gör

   Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

   10 sep 2013 - 06:00
  • Bygg en app enkelt

   Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

   9 sep 2013 - 06:00
  • Innanför skalet på prestandalurarna

   Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

   2 aug 2013 - 19:17
  • Problemlösning för Ios

   Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

   30 jul 2013 - 18:02
  • Kom igång med din lur

   Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

   29 jul 2013 - 17:23

  Senaste krönikan

  Mest kommenterat

  Senaste testet

  Senaste apptestet

  Tipsa Mobil

  Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

  Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

  Mobils nyhetsbrev

  Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

  Registrera dig här!

  Om Mobil

  Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

  Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

  Mer om Mobil här.

  Vi är Mobil

  Kontakta Mobils redaktion.

  Du hittar vår kontaktinformation här.

  Smarta hemmet