För Windows Phone

Skype Beta nu på hemmaplan

Microsoft köpte Skype för ungefär ett år sedan. Nu har vi testat en tidig ­betaversion av programmet

Publicerad:

29 mar 2012 - 07:53

Uppdaterad:

29 mar 2012 - 07:53

Till andra plattformar som Symbian, Iphone och Android har programmet funnits en tid och det gäller därför för Microsoft att hinna ikapp konkurrenterna. Microsoft äger alltså Skype och man har ju full kontroll över Windows Phone, så förutsättningarna är på papperet goda.

På andra plattformar har Skype successivt fått allt fler funktioner. Det började med vanliga röstsamtal och först senare kom även videosamtalen. I Windows Phone finns nu både röstsamtal, chat och videosamtal tillgängligt från start. Du kan ringa till andra med Skype, men även till vanliga telefonnummer om du har ett tillgodohavande och fyllt på ditt Skypekonto med pengar. Allt det här fungerar alltså oavsett om du är uppkopplad via 3g eller wlan.

Den främsta anledningen till att Skype för Windows Phone inte fungerar som ersättare för vanliga samtal är dock att den inte fungerar när appen inte ligger i förgrunden i telefonen. Så fort du växlar till en annan app är du inte längre tillgänglig för inkommande samtal till Skype, men däremot så kan man ta emot samtal när appen är aktiv och låsskärmen döljer den. 

Då, när någon ringer till Skype i den Nokia Lumia 710 som jag testar med, så hör jag Skyperingsignalen, men inget syns i skärmen. Det finns alltså många detaljer som tydligt påminner oss om att det är en betaversion. 

Skype själva har till och med lagt upp en lång lista på sin webbplats med funktioner som de är medvetna om at de inte fungerar och i vissa fall med information om hur man kan kringgå felen, men ofta går inte ens det. Mindre irritationsmoment är till exempel att man i appen inte kan ändra sin status, mellan till exempel upptagen eller borta och online/tillgänglig. 

Ett mer långsiktigt problem som är svårt att komma ifrån är att många Windowsmobiler saknar främre kamera. Videosamtalen jag gör med appen ger bra bildkvalitet även via 3g, men eftersom telefonen bara har en kamera på baksidan blir det inget riktigt videosamtal. Jag kan bara visa det jag ser och dessutom, konstigt nog, får jag i helskärm se det jag visar och den jag pratar med syns bara på en liten ruta i hörnet. 

Det lär alltså mest bli för röstsamtal som man kan ha nytta av Skype i Windows Phone, i varje fall tills det kommer fler telefoner med främre kamera och både Skype­teamet och Windows Phone-teamet jobbat på att få bort alla buggar och begränsningar. Redan idag så fungerar i alla fall funktionen för att ringa via Skype och det kan kanske vara användbart när du ansluten via wlan ska ringa hem billigt från sommarsemestern. 

.

.

 

.