För Windows Phone

Skype Beta nu på hemmaplan

Microsoft köpte Skype för ungefär ett år sedan. Nu har vi testat en tidig ­betaversion av programmet

Publicerad:

29 mar 2012 - 07:53

Uppdaterad:

29 mar 2012 - 07:53

Till andra plattformar som Symbian, Iphone och Android har programmet funnits en tid och det gäller därför för Microsoft att hinna ikapp konkurrenterna. Microsoft äger alltså Skype och man har ju full kontroll över Windows Phone, så förutsättningarna är på papperet goda.

På andra plattformar har Skype successivt fått allt fler funktioner. Det började med vanliga röstsamtal och först senare kom även videosamtalen. I Windows Phone finns nu både röstsamtal, chat och videosamtal tillgängligt från start. Du kan ringa till andra med Skype, men även till vanliga telefonnummer om du har ett tillgodohavande och fyllt på ditt Skypekonto med pengar. Allt det här fungerar alltså oavsett om du är uppkopplad via 3g eller wlan.

Den främsta anledningen till att Skype för Windows Phone inte fungerar som ersättare för vanliga samtal är dock att den inte fungerar när appen inte ligger i förgrunden i telefonen. Så fort du växlar till en annan app är du inte längre tillgänglig för inkommande samtal till Skype, men däremot så kan man ta emot samtal när appen är aktiv och låsskärmen döljer den. 

Då, när någon ringer till Skype i den Nokia Lumia 710 som jag testar med, så hör jag Skyperingsignalen, men inget syns i skärmen. Det finns alltså många detaljer som tydligt påminner oss om att det är en betaversion. 

Skype själva har till och med lagt upp en lång lista på sin webbplats med funktioner som de är medvetna om at de inte fungerar och i vissa fall med information om hur man kan kringgå felen, men ofta går inte ens det. Mindre irritationsmoment är till exempel att man i appen inte kan ändra sin status, mellan till exempel upptagen eller borta och online/tillgänglig. 

Ett mer långsiktigt problem som är svårt att komma ifrån är att många Windowsmobiler saknar främre kamera. Videosamtalen jag gör med appen ger bra bildkvalitet även via 3g, men eftersom telefonen bara har en kamera på baksidan blir det inget riktigt videosamtal. Jag kan bara visa det jag ser och dessutom, konstigt nog, får jag i helskärm se det jag visar och den jag pratar med syns bara på en liten ruta i hörnet. 

Det lär alltså mest bli för röstsamtal som man kan ha nytta av Skype i Windows Phone, i varje fall tills det kommer fler telefoner med främre kamera och både Skype­teamet och Windows Phone-teamet jobbat på att få bort alla buggar och begränsningar. Redan idag så fungerar i alla fall funktionen för att ringa via Skype och det kan kanske vara användbart när du ansluten via wlan ska ringa hem billigt från sommarsemestern. 

Taggar

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23

Hetaste apparna

 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.