Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Kartläggning: dolda samtalsavgifter

Smygavgifterna för samtal

Minutpriserna är inte allt, operatörerna kompenserar ibland med höga uppkopplingsavgifter och dyrt mobilsvar. Mobil listar de dolda samtalskostnaderna.

Publicerad:

13 sep 2010 - 10:01

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:02

En modern reklamklassiker från operatörer är att erbjuda samtal utan eller med riktigt låg minutavgift, antingen enbart inom operatörens eget nät eller till övriga svenska nät. Men det är inte enbart i operatörernas vanliga reklam som dolda avgifter utelämnas. Exempelvis har Tele 2 en praktisk jämförelsefunktion på sin hemsida för sina abonnemang där endast minutavgift och sms till eget och andras nät utöver månadsavgiften redovisas.

I Tele 2-exemplet utelämnas bland annat öppningsavgiften för samtalen. Mobils kartläggning av de fyra stora operatörernas prisplaner visar att dessa startavgifter per påbörjat samtal är inom intervallet noll och 99 öre. Ett två minuter kort samtal med exempelvis Tele 2 Snackis (bundet i 24 månader) kostar inte 38 öre utan i själva verket 137 öre (99 + 19 + 19 öre). Öppningsavgiften står för drygt 72 procent av samtalets kostnad i detta fall.

Kartläggningen visar även att det inte är enbart öppningsavgifterna som allt för ofta blir en dold avgift. Den verkligt flitige användaren av mobilsvar bör verkligen se upp och undvika de dyraste alternativen Comviq Amigos och Comviq Kompis. De olika prisplanerna är anpassade för olika typer av kunder, allt från storpratare till flitiga messare/surfare.

Tabellerna här nedan – som på ett bra sätt illustrerar vilka poster i prisplanerna som operatörerna försöker tjäna pengar på – fungerar även bra som underlag för den som främst ringer med mobilen och både kan och vill byta prisplan för att minska samtalskostnaderna.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Tips & tricks

  Dagens toppmodeller har många funktioner, ja så många att det är svårt att hålla reda på alla. Här tipsar vi om smarta funktioner i LG G4, men många av dem finns även i äldre och billigare LG-mobiler.

  26 apr 2016 - 12:00
 • Tips & Tricks

  Vill kidsen spela spel på din mobil eller platta? Om du har en Android-enhet är det faktiskt väldigt enkelt att se till så att de inte råkar göra några dumheter. Vi tipsar även om hur du gör till Ios och Windows Phone.

  27 jan 2016 - 12:01
 • Matiga tips

  Ofta tittar vi på allmänna tips och tricks för ett system eller annat. Idag zoomar vi in på några specialfunktioner som kan hittas i Huaweis telefoner.

  18 nov 2015 - 11:51

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Precis som du vill ha Android

  Med hemskärmsappar, så kallade launchers, kan du anpassa din Android så att den ser ut och beter sig precis som du vill ha den.

  22 aug 2014 - 11:31
 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!