Kartläggning: dolda samtalsavgifter

Smygavgifterna för samtal

Minutpriserna är inte allt, operatörerna kompenserar ibland med höga uppkopplingsavgifter och dyrt mobilsvar. Mobil listar de dolda samtalskostnaderna.

Publicerad:

13 sep 2010 - 10:01

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:02

En modern reklamklassiker från operatörer är att erbjuda samtal utan eller med riktigt låg minutavgift, antingen enbart inom operatörens eget nät eller till övriga svenska nät. Men det är inte enbart i operatörernas vanliga reklam som dolda avgifter utelämnas. Exempelvis har Tele 2 en praktisk jämförelsefunktion på sin hemsida för sina abonnemang där endast minutavgift och sms till eget och andras nät utöver månadsavgiften redovisas.

I Tele 2-exemplet utelämnas bland annat öppningsavgiften för samtalen. Mobils kartläggning av de fyra stora operatörernas prisplaner visar att dessa startavgifter per påbörjat samtal är inom intervallet noll och 99 öre. Ett två minuter kort samtal med exempelvis Tele 2 Snackis (bundet i 24 månader) kostar inte 38 öre utan i själva verket 137 öre (99 + 19 + 19 öre). Öppningsavgiften står för drygt 72 procent av samtalets kostnad i detta fall.

Kartläggningen visar även att det inte är enbart öppningsavgifterna som allt för ofta blir en dold avgift. Den verkligt flitige användaren av mobilsvar bör verkligen se upp och undvika de dyraste alternativen Comviq Amigos och Comviq Kompis. De olika prisplanerna är anpassade för olika typer av kunder, allt från storpratare till flitiga messare/surfare.

Tabellerna här nedan – som på ett bra sätt illustrerar vilka poster i prisplanerna som operatörerna försöker tjäna pengar på – fungerar även bra som underlag för den som främst ringer med mobilen och både kan och vill byta prisplan för att minska samtalskostnaderna.

 

Aktuellt just nu

  Hetaste apparna

  • Tips och tricks

   Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

   11 jul 2014 - 11:46
  • Tips & tricks

   Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

   9 jul 2014 - 11:00
  • Ta med allt

   Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

   27 maj 2014 - 12:00
  • Träna smartare med pulsband

   Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

   24 apr 2014 - 12:01
  • 20 Tips och tricks

   Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

   6 dec 2013 - 15:21
  • Vi visar hur du gör

   Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

   10 sep 2013 - 06:00
  • Bygg en app enkelt

   Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

   9 sep 2013 - 06:00
  • Innanför skalet på prestandalurarna

   Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

   2 aug 2013 - 19:17
  • Problemlösning för Ios

   Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

   30 jul 2013 - 18:02
  • Kom igång med din lur

   Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

   29 jul 2013 - 17:23

  Senaste krönikan

  Mest kommenterat

  Senaste testet

  Senaste apptestet

  Tipsa Mobil

  Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

  Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

  Mobils nyhetsbrev

  Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

  Registrera dig här!

  Om Mobil

  Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

  Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

  Mer om Mobil här.

  Vi är Mobil

  Kontakta Mobils redaktion.

  Du hittar vår kontaktinformation här.

  Smarta hemmet