Kartläggning: dolda samtalsavgifter

Smygavgifterna för samtal

Minutpriserna är inte allt, operatörerna kompenserar ibland med höga uppkopplingsavgifter och dyrt mobilsvar. Mobil listar de dolda samtalskostnaderna.

Publicerad:

13 sep 2010 - 10:01

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:02

En modern reklamklassiker från operatörer är att erbjuda samtal utan eller med riktigt låg minutavgift, antingen enbart inom operatörens eget nät eller till övriga svenska nät. Men det är inte enbart i operatörernas vanliga reklam som dolda avgifter utelämnas. Exempelvis har Tele 2 en praktisk jämförelsefunktion på sin hemsida för sina abonnemang där endast minutavgift och sms till eget och andras nät utöver månadsavgiften redovisas.

I Tele 2-exemplet utelämnas bland annat öppningsavgiften för samtalen. Mobils kartläggning av de fyra stora operatörernas prisplaner visar att dessa startavgifter per påbörjat samtal är inom intervallet noll och 99 öre. Ett två minuter kort samtal med exempelvis Tele 2 Snackis (bundet i 24 månader) kostar inte 38 öre utan i själva verket 137 öre (99 + 19 + 19 öre). Öppningsavgiften står för drygt 72 procent av samtalets kostnad i detta fall.

Kartläggningen visar även att det inte är enbart öppningsavgifterna som allt för ofta blir en dold avgift. Den verkligt flitige användaren av mobilsvar bör verkligen se upp och undvika de dyraste alternativen Comviq Amigos och Comviq Kompis. De olika prisplanerna är anpassade för olika typer av kunder, allt från storpratare till flitiga messare/surfare.

Tabellerna här nedan – som på ett bra sätt illustrerar vilka poster i prisplanerna som operatörerna försöker tjäna pengar på – fungerar även bra som underlag för den som främst ringer med mobilen och både kan och vill byta prisplan för att minska samtalskostnaderna.

.

.

 

.