Skola: HDR-fotografering

Ta HDR-bilder med mobilkameran

Motiv med starka kontrastskillnader är svåra att få till bra på bild. Lösningen är att slå ihop flera bilder med olika exponering. I Iphone finns funktionen inbyggd och i Android finns appar som klarar tekniken.

Publicerad:

24 jan 2012 - 07:52

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Medan spannet mellan det ljusaste och det mörkaste som vi med det mänskliga ögat kan uppfatta i vår omgivning är väldigt stort så har kameror desto svårare att fånga bilder med ett högt dynamiskt omfång. Det gäller inte minst mobilkameror.

HDR, som står för "High Dynamic Range", är en teknik som innebär att man utökar det dynamiska omfånget (alltså spannet mellan det ljusaste och det mörkaste i bilden) i en bild genom att kombinera flera olika bilder där man har fokuserat på de mörka respektive de ljusa partierna i motivet. 

Ett klassiskt exempel är när man ska försöka att ta en utomhusbild med en person som står nära kameran och där bakgrunden är väldigt ljusstark. Beroende på ljus­inställningarna så blir det då ofta att man antingen får bra ljus på personen i förgrunden medan bakgrunden och himmelen blir alldeles för ljus och vitaktig, eller så får man bra ljus på bakgrunden medan personen i förgrunden blir som en mörk siluett. Det är helt enkelt väldigt svårt att få till en bra bild om man inte har en riktigt bra kamera och gärna också en blixt som kan ge bättre ljus på motivet i förgrunden.

Slå ihop bilderna

Genom att då istället ta två bilder, en bild där motivet i förgrunden har bra ljus och syns ordentligt och en andra bild där det istället är bakgrunden som syns ordentligt, och sedan kombinera dessa till en bild så kan man få ett resultat där både förgrund och bakgrund har bra ljussättning. En förutsättning för att tekniken ska fungera är att motivet är i det närmaste stillastående. 

Ska man få ett riktigt bra resultat när man tar hdr-bilder så bör man helst använda någon form av stativ eller åtminstone vara väldigt stadig på handen. Bilderna tas ju nämligen i en serie efter varandra, vilket gör att det blir små variationer på dem som kan göra att sammanslagningen blir oskarp.

Medan Iphone har funktioner att ta hdr-bilder i den inbyggda kameraprogramvaran så lyser hdr-möjligheterna med sin frånvaro i Androidsystemet. Det finns dock ett flertal applikationer av varierande kvalitet som åtgärdar det här. Den jag har använt mig av i den här artikeln är programmet HDR Camera+. Det är betalversionen av en Androidapp som även finns i en gratisversion. Plusversionen av programmet har lite fler inställningsmöjligheter än gratisversionen och eftersom prislappen ligger på överkomliga tjugosex spänn så tycker jag att betalversionen är värd pengarna. Betalversionen gör bland annat så att man kan geotagga sina hdr-bilder och det går också att stänga av slutarljudet från kameran.

Avancerade inställningar

De algoritmer för hdr-fotografering som finns inbyggda i hdr Camera+ är väldigt avancerade och imponerande. Det gäller inte minst hur programvaran kompenserar för bilder där saker i motivet har förflyttats mellan de olika bilderna som ska slås samman till en. Genom att klicka för »Save original frames« bland inställningarna för programmet så kan man se till att även de ursprungliga bilder som används för att skapa hdr-bilderna blir sparade.

Under Capture Mode kan man välja hur lång tid man vill ha mellan bildtagningarna. Som snabbast går det att ta bilderna som används för att sätta ihop hdr-bilden på runt fem sekunder, i alla fall med den Samsung Galaxy s som jag använde för att testa hdr Camera+. Programmets bearbetning av bilderna går sedan olika snabbt beroende på hur kraftfull mobiltelefon man har.

Nackdelar och begränsningar

Trots att programmet gör sitt bästa för att bilderna ska tas med så kort mellanrum mellan sig som möjligt är det här en av de punkter där hdr-möjligheterna för Android­mobiler brister. Det går helt enkelt lite för slött mellan bildtagningarna på den Samsung Galaxy s som användes i testet för att resultatet ska bli riktigt tillfredsställande.

Även om hdr-bilder kan vara en lösning för att få till bra bilder under svåra ljusförhållanden så får inte skillnaden mellan de bilder som ska slås ihop vara allt för stor vad gäller just ljuset. Är den det blir det nämligen gärna missfärgningar och resultatet blir då bara konstigt och onaturligt. Det kan förvisso vara en konstform i sig med bilder med märkliga färger, men för att få till hdr-bilder med bra dynamiskt omfång som ser naturliga ut krävs det en hel del ansträngningar och mycket plåtande.

Som jag nämnde tidigare krävs det också att man är stadig på hand när man tar bilderna och att motivet inte rör på sig för mycket. Risken finns annars att man får spökliknande effekter på bilderna, även om hdr Camera+ är förvånansvärt bra på att minimera sådana effekter. 

Steg 1: Ljus första bild

Den första bilden i den här serien är väldigt ljus och oskarp, inte minst vad gäller återgivningen av molnen på den blåa himmeln.

Steg 2: Mörk andra bild

Här syns detaljerna bland molnen betydligt bättre men bilden i övrigt är väldigt mörk och det är svårt att se så mycket av den lövbeprydda gräsmattan i förgrunden.

Steg 3: Resultatet

I den här bilden har programmet lappat ihop de två föregående bilderna till en och detaljerna är nu tydliga på alla bildens delar. Notera att paret till höger i bild är kvar på samma plats som i den första av de två tidigare bilderna. Appens inbyggda de-ghostingteknik gör att man med framgång kan ta bilder även där motivet inte står helt still.

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23

Hetaste apparna

 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.