Tips för din smarta mobil del 1

Tips och tricks för din Nokia

Det finns mängder av spännande möjligheter som döljer sig i din Nokia-lur. Vi har rotat fram ett gäng tips och tricks som kommer göra ditt mobilliv smidigare och roligare. Här hittar du del ett av fyra.

Publicerad:

17 aug 2011 - 10:00

Uppdaterad:

17 aug 2011 - 10:00

Multitasking

Multitasking betyder att du kan ha flera aktiva program öppna samtidigt. Du känner igen det från din dator, där du ju kan klicka fram och tillbaka mellan dina öppna program. Detsamma kan du göra på din Nokia-mobil.

Håll nere Meny-knappen i en sekund på mobilen, så ser du alla dina öppna program. Du kan nu klicka fram och tillbaka mellan dem, som på din dator. Om du vill stänga något program trycker du på X.

Du kan också stänga alla öppna program på en gång. Då håller du fingret nere i en sekund på ett av de öppna programmen, och klickar därefter på Stäng alla. Har du exempelvis varit inne i din kalender och vill hålla den aktiv, ska du klicka på Meny-knappen istället för Avsluta.

Multitasking fungerar med alla program på Nokia-telefonen. Så om du använder dig av GPS-funktionen behöver du inte nödvändigtvis ha GPS-fönstret uppe hela tiden, det är bara att trycka på Meny-knappen så fortsätter programmet att arbeta i bakgrunden medan du gör något annat, kanske skickar ett SMS. GPS-funktionen är fortfarande aktiv om du gör på det sättet, och kommer fortfarande att tala om för dig hur du ska köra även om du inte har själva GPS-fönstret synligt.

Kopiera och klistra in

Funktionerna kopiera/klistra in fungerar i hela mobilen, så du kan exempelvis kopiera text från en kalendernotering och klistra in den i ett e-brev. Såhär gör du:

Markera den önskade texten med fingret. Klicka därefter på knappen med de tre strecken längst ner på skärmen och välj Kopiera eller Klipp ut. Hitta det ställe där du vill klistra in urklippet du just gjorde, klicka åter på knappen med de tre strecken och välj nu Klistra in.

Aktivt fönster

Allt i de olika fönstren fungerar som aktiva genvägar. Klickar du på datumet öppnas kalendern. Klickar du på klockan öppnar du klockfunktionen. Klickar du på Normal kan du välja profil. Överst i högra hörnet kan du klicka på batteri-ikonen, och där hittar du genvägar till alla anslutningar, som Wifi och Bluetooth, dina alarm, olästa meddelanden och e-brev med mera.

Markera bilder

Om du ska skicka flera bilder på en och samma gång, exempelvis i ett e-brev, är det lättast att först gå in bland bilderna istället för i e-posten. Klicka på V-tecknet när du är inne i bildgränssnittet. Därefter markerar du bilder genom att klicka på dem, det uppstår ett V-tecken på alla valda bilder. När du har markerat alla bilder du vill skicka, håll nere fingret på en av bilderna under en sekund. Klicka på Sänd.

Det här med att markera bilder genom att sätta V-tecken på dem fungerar förstås också om du exempelvis vill välja bilder för överföringen via Bluetooth eller för att helt enkelt radera dem.

 

Aktuellt just nu

  Hetaste apparna

  • Tips och tricks

   Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

   11 jul 2014 - 11:46
  • Tips & tricks

   Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

   9 jul 2014 - 11:00
  • Ta med allt

   Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

   27 maj 2014 - 12:00
  • Träna smartare med pulsband

   Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

   24 apr 2014 - 12:01
  • 20 Tips och tricks

   Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

   6 dec 2013 - 15:21
  • Vi visar hur du gör

   Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

   10 sep 2013 - 06:00
  • Bygg en app enkelt

   Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

   9 sep 2013 - 06:00
  • Innanför skalet på prestandalurarna

   Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

   2 aug 2013 - 19:17
  • Problemlösning för Ios

   Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

   30 jul 2013 - 18:02
  • Kom igång med din lur

   Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

   29 jul 2013 - 17:23

  Senaste krönikan

  Mest kommenterat

  Senaste testet

  Senaste apptestet

  Tipsa Mobil

  Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

  Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

  Mobils nyhetsbrev

  Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

  Registrera dig här!

  Om Mobil

  Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

  Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

  Mer om Mobil här.

  Vi är Mobil

  Kontakta Mobils redaktion.

  Du hittar vår kontaktinformation här.

  Smarta hemmet