Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Tips för din smarta mobil del 1

Tips och tricks för din Nokia

Det finns mängder av spännande möjligheter som döljer sig i din Nokia-lur. Vi har rotat fram ett gäng tips och tricks som kommer göra ditt mobilliv smidigare och roligare. Här hittar du del ett av fyra.

Publicerad:

17 aug 2011 - 10:00

Uppdaterad:

17 aug 2011 - 10:00

Multitasking

Multitasking betyder att du kan ha flera aktiva program öppna samtidigt. Du känner igen det från din dator, där du ju kan klicka fram och tillbaka mellan dina öppna program. Detsamma kan du göra på din Nokia-mobil.

Håll nere Meny-knappen i en sekund på mobilen, så ser du alla dina öppna program. Du kan nu klicka fram och tillbaka mellan dem, som på din dator. Om du vill stänga något program trycker du på X.

Du kan också stänga alla öppna program på en gång. Då håller du fingret nere i en sekund på ett av de öppna programmen, och klickar därefter på Stäng alla. Har du exempelvis varit inne i din kalender och vill hålla den aktiv, ska du klicka på Meny-knappen istället för Avsluta.

Multitasking fungerar med alla program på Nokia-telefonen. Så om du använder dig av GPS-funktionen behöver du inte nödvändigtvis ha GPS-fönstret uppe hela tiden, det är bara att trycka på Meny-knappen så fortsätter programmet att arbeta i bakgrunden medan du gör något annat, kanske skickar ett SMS. GPS-funktionen är fortfarande aktiv om du gör på det sättet, och kommer fortfarande att tala om för dig hur du ska köra även om du inte har själva GPS-fönstret synligt.

Kopiera och klistra in

Funktionerna kopiera/klistra in fungerar i hela mobilen, så du kan exempelvis kopiera text från en kalendernotering och klistra in den i ett e-brev. Såhär gör du:

Markera den önskade texten med fingret. Klicka därefter på knappen med de tre strecken längst ner på skärmen och välj Kopiera eller Klipp ut. Hitta det ställe där du vill klistra in urklippet du just gjorde, klicka åter på knappen med de tre strecken och välj nu Klistra in.

Aktivt fönster

Allt i de olika fönstren fungerar som aktiva genvägar. Klickar du på datumet öppnas kalendern. Klickar du på klockan öppnar du klockfunktionen. Klickar du på Normal kan du välja profil. Överst i högra hörnet kan du klicka på batteri-ikonen, och där hittar du genvägar till alla anslutningar, som Wifi och Bluetooth, dina alarm, olästa meddelanden och e-brev med mera.

Markera bilder

Om du ska skicka flera bilder på en och samma gång, exempelvis i ett e-brev, är det lättast att först gå in bland bilderna istället för i e-posten. Klicka på V-tecknet när du är inne i bildgränssnittet. Därefter markerar du bilder genom att klicka på dem, det uppstår ett V-tecken på alla valda bilder. När du har markerat alla bilder du vill skicka, håll nere fingret på en av bilderna under en sekund. Klicka på Sänd.

Det här med att markera bilder genom att sätta V-tecken på dem fungerar förstås också om du exempelvis vill välja bilder för överföringen via Bluetooth eller för att helt enkelt radera dem.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Tips & tricks

  Dagens toppmodeller har många funktioner, ja så många att det är svårt att hålla reda på alla. Här tipsar vi om smarta funktioner i LG G4, men många av dem finns även i äldre och billigare LG-mobiler.

  26 apr 2016 - 12:00
 • Tips & Tricks

  Vill kidsen spela spel på din mobil eller platta? Om du har en Android-enhet är det faktiskt väldigt enkelt att se till så att de inte råkar göra några dumheter. Vi tipsar även om hur du gör till Ios och Windows Phone.

  27 jan 2016 - 12:01
 • Matiga tips

  Ofta tittar vi på allmänna tips och tricks för ett system eller annat. Idag zoomar vi in på några specialfunktioner som kan hittas i Huaweis telefoner.

  18 nov 2015 - 11:51

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Precis som du vill ha Android

  Med hemskärmsappar, så kallade launchers, kan du anpassa din Android så att den ser ut och beter sig precis som du vill ha den.

  22 aug 2014 - 11:31
 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!