Tips för din smarta mobil del 1

Tips och tricks för din Nokia

Det finns mängder av spännande möjligheter som döljer sig i din Nokia-lur. Vi har rotat fram ett gäng tips och tricks som kommer göra ditt mobilliv smidigare och roligare. Här hittar du del ett av fyra.

Publicerad:

17 aug 2011 - 10:00

Uppdaterad:

17 aug 2011 - 10:00

Multitasking

Multitasking betyder att du kan ha flera aktiva program öppna samtidigt. Du känner igen det från din dator, där du ju kan klicka fram och tillbaka mellan dina öppna program. Detsamma kan du göra på din Nokia-mobil.

Håll nere Meny-knappen i en sekund på mobilen, så ser du alla dina öppna program. Du kan nu klicka fram och tillbaka mellan dem, som på din dator. Om du vill stänga något program trycker du på X.

Du kan också stänga alla öppna program på en gång. Då håller du fingret nere i en sekund på ett av de öppna programmen, och klickar därefter på Stäng alla. Har du exempelvis varit inne i din kalender och vill hålla den aktiv, ska du klicka på Meny-knappen istället för Avsluta.

Multitasking fungerar med alla program på Nokia-telefonen. Så om du använder dig av GPS-funktionen behöver du inte nödvändigtvis ha GPS-fönstret uppe hela tiden, det är bara att trycka på Meny-knappen så fortsätter programmet att arbeta i bakgrunden medan du gör något annat, kanske skickar ett SMS. GPS-funktionen är fortfarande aktiv om du gör på det sättet, och kommer fortfarande att tala om för dig hur du ska köra även om du inte har själva GPS-fönstret synligt.

Kopiera och klistra in

Funktionerna kopiera/klistra in fungerar i hela mobilen, så du kan exempelvis kopiera text från en kalendernotering och klistra in den i ett e-brev. Såhär gör du:

Markera den önskade texten med fingret. Klicka därefter på knappen med de tre strecken längst ner på skärmen och välj Kopiera eller Klipp ut. Hitta det ställe där du vill klistra in urklippet du just gjorde, klicka åter på knappen med de tre strecken och välj nu Klistra in.

Aktivt fönster

Allt i de olika fönstren fungerar som aktiva genvägar. Klickar du på datumet öppnas kalendern. Klickar du på klockan öppnar du klockfunktionen. Klickar du på Normal kan du välja profil. Överst i högra hörnet kan du klicka på batteri-ikonen, och där hittar du genvägar till alla anslutningar, som Wifi och Bluetooth, dina alarm, olästa meddelanden och e-brev med mera.

Markera bilder

Om du ska skicka flera bilder på en och samma gång, exempelvis i ett e-brev, är det lättast att först gå in bland bilderna istället för i e-posten. Klicka på V-tecknet när du är inne i bildgränssnittet. Därefter markerar du bilder genom att klicka på dem, det uppstår ett V-tecken på alla valda bilder. När du har markerat alla bilder du vill skicka, håll nere fingret på en av bilderna under en sekund. Klicka på Sänd.

Det här med att markera bilder genom att sätta V-tecken på dem fungerar förstås också om du exempelvis vill välja bilder för överföringen via Bluetooth eller för att helt enkelt radera dem.

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02

Hetaste apparna

 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23
 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Steg för steg

  Att styra datorn med mobilen låter kanske som något väldigt avancerat och krångligt? Med rätt appar är det faktiskt inte svårare än att ställa in mejlen. Vi visar hur du gör.

  2 apr 2013 - 13:22
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
Presenteras av:

Tema: träning

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.