Mobil utskrift

Utskrift på svajig lina

Så fort telefonen eller surfplattan ska ersätta en vanlig dator är en av frågorna hur du får ut de viktigaste sakerna på papper när du behöver det. Vi har testat att skriva ut helt utan trådar från både Iphone och Android.

Publicerad:

1 jun 2011 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Android eller Iphone eller för den del Ipad spelar inte så stor roll. Det har den senaste tiden dykt upp flera tjänster för att skriva ut från mobilen. Eftersom det inte går att ansluta skrivarsladden direkt till telefonen innebär den här utvecklingen även att din skrivare i praktiken arbetar trådlöst och det finns flera sätt att sköta det här med trådlösa utskrifter. De flesta innefattar en skrivare från HP. När Apple lanserade sin teknik Airprint för att skriva ut trådlöst från Iphone och Ipad så var det bara med HP-skrivare det fungerade och även om Apple hoppas fler tillverkare ska ansluta sig är det fortfarande bara HP som fungerar. Samma sak är det med Google och deras nylanserade Cloud Print för Iphone och Android. Till trådlösa skrivare, med så kallat eprint finns en unik e-postadress och det innebär att man kan skriva ut trådlöst i stort sett alla dokument som går att  mejla.

När vi provat den trådlösa utskriftsfunktionen hos de olika bärbara prylarna så har vi använts en skrivare från HP kallad Envy 100, en relativt enkel bläckstråleskrivare med den trådlösa teknik som krävs inbyggt. Det innebär dels att man kan skriva ut i hemmet så länge man är ansluten till samma trådlösa nätverk som skrivaren, men det innebär även att man kan skriva ut från vilken enhet som helst som kan mejla och då oavsett var man är i världen. Det gäller bara att skicka dokumenten till skrivarens mailadress, vill du se utskriften så bör du så klart också befinna sig på samma plats som skrivaren.

Fördelen här är alltså att man slipper sladdar snarare än att man kan befinna sig var som helst när man skriver ut.

Den första skrivaren jag testar från HP visar sig ordentligt instabil och tappar ständigt kontakten vilket gör att jag efter en hel del kontakt med HP får den utbytt och då fungerar det. Det handlar dock fortfarande om skakig funktion och det märks att funktionen för den här typen av trådlösa utskrifter är långt ifrån tillförlitlig. Som jag redan nämnt är tanken  i praktiken att man ska kunna skriva ut från alla enheter som kan skicka e-post i och med att din skrivare får en egen e-postadress och skriver ut allt som skickas till den adressen. När det fungerar innebär det att man får epost-texten på ett papper, även om där bara står avsändare och mottagare och sedan det dokument men skickat på ett annat papper. Det blir inte helt praktiskt alltså.

Särskilt Googles tjänst Cloud Print som bär beta-stämpel tillför komplexitet och är förmodligen den Google-tjänst där det är mest motiverat med en beta-stämpel. Ska man skriva ut från sin Gmail i mobilen så är det vägen via Google Cloud Print man ska ta. Det visar sig vara en lång väg att vandra och den är full av hinder.

Vi börjar hur som helst i själva skrivaren. Där ska man aktivera webbtjänster och ePrint för att göra skrivaren tillgänglig online. Då kan man alltså skriva ut till den utan att vara beroende av någon dator. Det är ju helt enkelt en förutsättning för att smidigt kunna skriva ut från sin telefon eller surfplatta. Först och främst är menysystemet i skrivaren ofta motsägelsefullt. Efter att ha aktiverat webbtjänsterna ett antal gånger och ändå mötts av information i en annan del av menyerna får jag ändå igång det. Skrivaren spottar ut en sida i färg med den unika e-postadress som nu ska gå direkt till skrivaren. Den adressen ska man mejla dokument till när man vill skriva ut. Via webben kan man göra inställningar och se skrivarens historik. I mitt fall hamnar även här en rad utskrifter som inte vill komma fram till skrivaren trots att den har internetuppkoppling och alla felsökningsfunktioner rapporterar att allt fungerar som det ska. Webbgränssnittet för inställningar kan även användas för att styra vilka som ska få skriva ut. Vill du låta alla som känner till adressen skriva ut går det, alternativt låter du bara godkända e-postadresser skriva ut på skrivaren.

Här ställer dock inställningsproblemen till det, för varje gång man startar om skrivaren och ändrar på inställningarna så spottar den ut en ny adress som ska registreras i webbgränssnittet. Det gör alltså att de personer du vill ska kunna skriva ut måste upplysas om den nya adressen som då gäller.

Ett ytterligare steg i komplexiteten är när du vill koppla på Googles tjänst för den ansluts till e-postadressen skrivaren har. Google Cloud Print kan antingen anslutas till en PC med Googles webbläsare Chrome och på det sättet göra vilken skrivare som helst till en webbansluten skrivare, så länge då som datorn med Crome är igång och ansluten till nätet. Med eprint-skrivaren som vi testat kopplar man istället skrivarens e-postadress till sitt Google-konto och kan den vägen skriva ut till exempel från Gmail om man går till Gmail genom webbläsaren i sin telefon och där väljer ”skriv ut” i menyn. Just det fungerar dock bara via Gmails webbsida i mobilen och inte via app i Iphone, Android eller någon annan mobil. Det handlar om väldigt begränsad funktion med andra ord.

Det mest stabila sättet att skriva ut trådlöst är att skriva ut direkt från mobilen, om det nu är Android eller Iphone via samma trådlösa nät som skrivaren finns i. Våra motgångar och envetna tester med att mejla till skrivaren direkt och via Google Cloud Print visar tydligt att det är en mycket opålitlig teknik som är långt ifrån mogen.

Utskrift från Iphone och Ipad

Från Iphone och Ipad skriver man ut ansluten till samma trådlösa nät som skrivaren är ansluten till. Den inbyggda funktionen i iOS heter Airprint och den stöds för närvarande endast av ett fåtal skrivare från HP. Ingen annan tillverkares skrivare fungerar.

För att komma igång och skriva ut från en Iphone eller Ipad behöver man alltså en av HP:s skrivare som stöds och man behöver ett wlan hemma. Har du inte det behövs en wlanrouter för att kunna dela ut din internetuppkoppling hemma och det är ju något som kan vara användbart även i andra sammanhang, för att surfa snabbt och slippa gå via mobilnätet.

När man har hårdvaran som behövs är användandet och installationen om man ens kan kalla det för installation väldigt enkel. Samtidigt är användningsområdena lite begränsade på grund av Apples iOS. I telefon och surfplatta finns ”Skriv ut”-knappen under samma knapp som för att dela innehåll. I e-postprogrammet skriver man ut under knappen för att svara på mejl. I webbläsaren Safari skriver man ut under knappen för att dela sidan. Samma sak om du vill skriva ut en bild från bildgalleriet så klickar du på knappen för att dela bild. Ett klick sedan på ”Skriv ut” så får man upp den sparsmakade inställningspanelen för utskrift. Du söker efter tillgängliga skrivare i nätverket, får upp de som finns och kan bara välja antalet kopior som ska skrivas ut. Svårare än så ska det helt enkelt inte vara.

På minuskontot räknas dock att man är rätt begränsad i vad man kan skriva ut. Det är helt enkelt bara från Apples egna Officeprogram i Ipad och från e-post, Safari och bildgalleriet som man kan välja skriv ut, vilket särskilt i jämförelse med Android gör att man känner sig begränsad.

Med sin HP-skrivare kan man även skriva ut via HP:s Iphone- och Ipad-anpassade app. Den låter dig skriva ut lite friare och då kan du utöver det som annars finns tillgängligt även skriva ut information du kopierat från en annan app och klistrat in i HP:s utskrift-app. Framförallt låter HP-appen för Iphone dig att skanna (ja skrivaren har inbyggd skanner) och använda telefonens eller Ipadens skärm istället för den lilla direkt på skrivaren.

Utskrift från Android-mobiler

Det finns flera appar för att skriva ut trådlöst direkt från Androidmobilen till en av de HP-skrivare som stöds. HP:s egna appar klarar både bilder och pdf-filer och med Android är det enkelt att bläddra sig fram i filsystemet till den fil du vill ha utskriven på papper.

En riktig räddare är dock appen Cloud Print som inte HP utan en fristående programutvecklare gjort. Den kopplar till ditt Google-konto och skriver ut från Androidmobilen via Google till din skrivare. Det fina här är att den låter dig skriva ut betydligt mer än andra appar mycket tack vare då att appar i Android har tillgång till mer i systemet. Jag provar till exempel att skriva ut sms, rita bilder på skärmen för att sedan skriva ut bilden och det mest användbara är att man kan skriva ut dokument man har i Google Documents.

Appen är ju kopplad till ditt Google-konto för utskrift och samtidigt hittar den därför alla dokument du har tillgång till i Google Documents. En lång lista dyker upp för mig. Det kommer upp såväl kalkylblad som ordbehandlningsdokument och, ja helt enkelt allt du lagrat i Google Documents och som andra delat med sig av till ditt konto. Sedan är det bara att klicka på utskrift så kommer pappret ut ur skrivaren några sekunder efter.

Appen Cloud Print görs av utvecklaren Paulo Fernandes och han har gjort ett betydligt bättre jobb än HP själva med att få funktionen användbar. Utöver det här så visar appen även att fler funktioner är under utveckling. I listan över funktioner som är just under utveckling finns Picasa, kalender och Facebook. Just Facebook är ju ett socialt nätverk de flesta känner till, kalender är den inbyggda i Android och Picasa är Googles tjänst där du kan dela bilder. I vårt öga är appen Cloud Print den som fungerar bäst.

.

.

 

.