Framtiden gör en omstart

Videosamtal i uppdaterad form

I morgondagens värld är det videosamtal som gäller – det har science fiction-författarna varit överens om i åtminstone ett halvsekel. År 2003 kom verkligheten ikapp. Med 3G kunde vem som helst ringa videosamtal med en vanlig mobiltelefon. Succén har dock låtit vänta på sig. Åtta år senare videosamtal är fortfarande bara en marginell företeelse. Kan tjänster som Skype och Facetime lyckas där mobiloperatörerna gick bet?

Publicerad Uppdaterad

Mobiloperatörernas videosamtal använder en teknik som heter 3G-324M. Precis som vid ett vanligt telefonsamtal är tjänsten kretskopplad. Det innebär att mobilerna som deltar i samtalet får en egen kanal upprättad mellan varandra och det reserveras bandbredd i nätet.

Kretskopplade samtal håller förhållandevis jämn kvalitet – så länge mobilen har täckning. Du slipper långa fördröjningar, varierande bildfrekvens och andra störningar som kan drabba tjänster som använder internet.

Men den kretskopplade tekniken innebär också nackdelar. Programvaran som krävs i mobilen för att ringa med 3g-324m måste byggas in på en väldigt djup nivå. Varken Android eller ios ger apputvecklarna tillräcklig kontroll över mobilen för att det ska vara möjligt att göra en app för kretskopplade videosamtal. Däremot finns det tillverkare som lyckats modifiera Androidsystemet och bygga in stöd för 3G-324M. Sam­sungs Androidmobiler i Galaxyserien är exempel på det.

En trist begränsning med kretskopplade videosamtal är att du är låst till att bara ringa andra mobiler med stöd för 3G-324M. Samtalet kan aldrig ta sig ur mobiloperatörernas värld utan en gateway som skickar vidare samtalet via någon annan tjänst.

Gateways växer inte på träd och de som finns är byggda för att ge mobila videofunktioner till stora företagsväxlar. Det går alltså inte att ringa till en dator, till en Iphone eller till en surfplatta utan dyra special­lösningar.

Allvarliga fel

Erik Hörnfeldt, pr- och informationsansvarig på operatören Tre – som var först med mobila videosamtal i Sverige – konstaterar att tjänsten inte blev den "killer app" som man trodde när 3G-näten planerades för 10 år sedan, även om det har byggts upp en liten, men trogen, grupp kunder.

– Videosamtalen hade ett antal allvarliga konstruktionsfel när tjänsten lanserades, menar Erik Hörnfeldt. Det var krångligt och videosamtalen levde ett eget liv vid sidan av röstsamtalen och du kunde till exempel inte välja att slå på video mitt i ett röstsamtal för att visa något eller besvara ett videosamtal och enkelt göra om det till ett röstsamtal. Alla som har fått ett videosamtal i bilen förstår vad jag menar, fortsätter Erik Hörnfeldt.

– Hade de här sakerna varit lösta från början hade tjänsten slagit igenom bättre. När 3g var nytt hade alla 3g-mobiler stöd för videosamtal, men det fanns få 3G-mobiler på marknaden. Idag finns det många 3g-mobiler, men få har stöd för vanliga videosamtal utan det kommer istället andra tjänster, säger Erik Hörnfeldt.

Alternativet till operatörernas kretskopplade videosamtal är att köra video över internet. På internet delas all trafik upp i små adresserade "paket" som skickas tillsammans med data från andra användare på delade förbindelser. Tekniken kallas för paketförmedlande nätverk.

När det finns mycket ledig kapacitet går det snabbt – du kan skicka många paket och varje paket kommer fram snabbt – men vid hög belastning krymper bandbredden snabbt samtidigt som fördröjningen kan öka från några hundradelar upp till över en sekund.

Även om ett videosamtal inte behöver så stor bandbredd i förhållande till vad uppkopplingarna klarar idag så räcker det med små variationer i fördröjningen för att användarupplevelsen ska påverkas. Videosamtal kräver jämn och pålitlig kvalitet på uppkopplingen för att bilden inte ska bli ryckig eller tappa synkroniseringen med ljudet.

Visionerna fungerade inte

När de första standarderna för 3G-näten togs fram var planen att all trafik skulle använda paketförmedling. Det skulle finnas möjlighet att prioritera exempelvis röst- och video­samtal för att hålla kvaliteten uppe, men i sort sett skulle alla sorters trafik – röst, video, data och meddelanden – skickas på samma sätt.

Tekniken som fanns tillgänglig runt millennieskiftet visade sig dock inte tillräckligt stabil för att fungera i den trådlösa verkligheten. Fördröjningarna blev för långa och det gick inte att få stabil kapacitet, så den kretskopplade tekniken från 2G fick förlängt liv och tog plats i utms-näten – för både röst- och videosamtal.

Med turbo-3G och 4G öppnades nya möjligheter för video i mobilen. Internetuppkopplingen är både snabbare och stabilare än i den första generationens 3g-nät. Med paketpriser på data så kan det också vara en fördel för plånboken att ringa videosamtal över internet istället för att använda kretskopplade samtal med minuttaxa.

Internettjänsterna är mer flexibla och det går snabbt att rulla ut förbättrad prestanda och nya funktioner. Med 3G-324M är både upplösningen och bildfrekvensen spikad i standarden, men på internet är det bara nätets kapacitet som sätter gränserna. I takt med att näten blir bättre och att mobilerna får mer kraft kan app-utvecklarna lägga till högre upplösning, bättre ljud, smartare kodningsteknik och finesser som videokonferenser och delning av bilder och dokument.

Kretskopplat

System: Symbian, Windows Mobile 6, Android (ett fåtal modeller) med flera

Fungerar i dator: Nej

Fungerar via wlan: Nej

Funktioner: Videosamtal

Högsta videokvalitet: 176×144 pixel, 15 bilder/sekund

Ljudkodning: GSM AMR

Videokodning: H.263

Kretskopplade »vanliga« – videosamtal är tjänsten som du hittar i operatörens prislista. Du betalar ett fast minutpris oavsett datakostnaden. Precis som för ett röstsamtal. Bildkvaliteten är låg men jämn genom en låst bandbredd på 64 kbit/sekund och du kan ringa enkelt via mobilens telefonigränssnitt.

Plus: Fungerar med många enkla och billiga 3g-mobiler. Lätt att komma igång.

Minus: Funktionen saknas i de flesta nya smarta telefoner. Går ej att ringa till datorer.

Fem enheter med kretskopplade videosamtal:

Samsung Galaxy S2

Samsung Galaxy Ace

Nokia C5-00

Nokia E6

Sony Ericsson Vivaz Pro

Facetime

System: iOS

Fungerar i dator: Ja, Mac

Fungerar via wlan: Ja

Funktioner: Videosamtal

Högsta videokvalitet: 1280×720 pixel, 30 bilder/sekund

Ljudkodning: AAC

Videokodning: H.264

Facetime lanserades tillsammans med Iphone 4 i juni 2010. Tjänsten bygger nästan helt på öppna standarder som sip, stun och h.264, men själva uppkopplingen av samtalen kräver speciella certifikat och åtkomst till Apples servrar. Vid lanseringen antydde Steve Jobs att Facetime skulle vara öppet för andra system och enheter, men hittills har Apple inte offentliggjort någon dokumentation eller släppt in andra tillverkare.

Facetime kräver att mobilen är uppkopplad via wlan, men bortsett från det har Apple lyckats med en riktigt bra koppling till det vanliga telefonigränssnittet. Du kan enkelt »uppgradera« ett vanligt samtal till ett videosamtal och Facetime är även tillgängligt direkt från telefonboken. Jailbreakade Iphones klarar redan idag att ringa Facetimesamtal via mobilnätet genom appen My3g.

Plus: Väl integrerat i mobilen. Hög bildkvalitet.

Minus:

Fungerar bara i Apples produkter. Kräver wlan.

Fem enheter med Facetime

Apple Iphone 4

Apple Ipad 2

Apple Ipod Touch

Apple Macbook Air

Apple Macbook Pro

Fring

System: Android, Ios, Symbian

Fungerar i dator: Nej

Fungerar via wlan: Ja

Funktioner: Videosamtal, röstsamtal, chatt

Högsta videokvalitet: 640×480 pixel, 30 bilder/sekund

Ljudkodning: GSM 06.10, ILBC, G.711

Videokodning: VP7

Fring lanserades år 2007 för Symbian som en app som kopplar samman många olika chatt- och ip-telefonitjänster. Från start fanns det stöd för icq och Google Talk och idag klarar appen även nätverken Windows Live, Yahoo och Aim och kan även fungera som en sip-klient. Under en period var det möjligt att ringa videosamtal från Fring till Skype, men det satte Skype stopp för i juli 2010. Fring är inte bara en klient för andra nätverk, utan ligger också i framkant med egna funktioner. Fring var först ut med mobila videosamtal för både Symbian och Iphone och är just nu ensamma om att erbjuda gruppvideosamtal i mobilen.

Plus: Gruppvideosamtal. Följer öppna standarder.

Minus:

Ingen egen datorklient.

Fem enheter med Fring:

Samsung Galaxy S2

Samsung Galaxy Ace

Nokia C5-00

Nokia E6

Sony Ericsson Vivaz Pro

Google Talk

System: Android. Andra system via XMPP-klient.

Fungerar i dator: Ja, Windows, Linux och Mac

Fungerar via wlan: Ja

Funktioner: Videosamtal, röstsamtal, chatt

Högsta videokvalitet: 640×400 pixel, 30 bilder/sekund

Ljudkodning: PCMA, PCMU, G.723, iLBC

Videokodning: H.264, H.263

Google har satsat på öppna standarder för att deras tjänst ska kunna fungera på alla typer av enheter. I grunden finns xmpp-protokollet som används för att koppla upp samtalen och det finns många kompatibla appar – till exempel Ichat, Vtok, Fring och im for Nokia. Googles egen app finns bara för Android, men tyvärr saknar den koppling till andra funktioner i mobilen. Datorversionen är däremot väl integrerad i Gmail och fungerar direkt från webbläsaren. Ljudet är bra, men bildkvaliteten är inte lika hög som i Skype eller Facetime.

Plus: Följer öppna standarder.

Minus: Googles app finns bara för Android. Inte särskilt integrerad i mobilen.

Fem enheter med Google Talk:

HTC Sensation

Samsung Galaxy Tab 10.1

Samsung Galaxy Gio

Sony Ericsson Xperia Neo

LG Optimus 2X

Skype

System: iOS, Android, Symbian, Maemo

Fungerar i dator: Ja, Windows, Linux och Mac

Funktioner: Videosamtal, röstsamtal, chatt

Högsta videokvalitet: 1280×720 pixel, 30 bilder/sekund

Ljudkodning: G.729, SVOPC, SILK

Videokodning: VP7, VP8

Skype har hängt med sedan 2003 och är en jätte bland nätverken för chatt och internetsamtal – det är inte ovanligt att över 30 miljoner användare är online samtidig. I år fick mobilapparna för Iphone och Android stöd för videosamtal och tjänsten fungerar både med wlan och med uppkoppling via mobilnätet.

Skype finns både för datorn och för de flesta mobilsystem – även en version för Windows Phone 7 ska vara på väg. Många väljer Skype för att ringa billiga utlandssamtal till vanliga telefoner via betaltjänsten »Skype Out« och det fungerar även i mobilappen precis som röstsamtal och chatt mellan Skypeanvändare. Däremot saknas videokonferenser med fler än två deltagare och filöverföring i mobilversionen.

Appen kan leta efter Skypeanvändare i telefonboken genom att matcha namn och mejladresser, men det är i stort sett den enda kopplingen till andra funktioner i mobilen som Skype bjuder på. På Android och Symbian kan Skype köra i bakgrunden och avisera om någon ringer upp, men den finessen fungerar dåligt på Iphone.

Plus: Många plattformar. Hög bildkvalitet. Billiga utlandssamtal.

Minus:

Svagt integrerad i mobilen. Sluten standard.

Fem enheter med Skype videosamtal:

Ipad 2

Iphone

Google Nexus S

Sony Ericsson Xperia Neo

HTC Desire S