Hela denna artikel är en annons

Sponsrad artikel

Mobilkameran där du kan ändra skärpans placering i efterhand

Välrenommerade Leica ligger bakom den genomtänkta kameran i Huaweis senaste monstermobil Mate 9 Pro. Tillsammans har företagen arbetat fram en mobil verkligt värdig att ersätta digitalkameran.

Publicerad:

21 dec 2016 - 08:16

Uppdaterad:

21 dec 2016 - 08:16

Arbetet med att ta fram en riktigt bra mobilkamera handlar om långt mer än megapixlar och maxade specifikationer. Det kräver finlir på detaljnivå. Kameran är samtidigt en av de viktigaste komponenterna för användarna idag, vilket ställer höga krav på tillverkarna.
Huawei har tänkt till lite extra när de tog fram Mate 9 Pro. Kameran är utvecklad tillsammans med Leica.
- Vi valde Leica på grund av deras rika kunskaper och erfarenheter. De är ett företag med långa fina meriter från kamerabranschens premiumsegment, säger Peter Lundkvist, marknadsansvarig hos Huawei.

Så fungerar kameran
Mobiltelefonen är utrustad med dubbla kameralinser som samverkar. Det är ett smart grepp rent tekniskt eftersom det gör att bilder fotograferade i svag belysning ändå håller mycket hög kvalitet. Oberoende tester har visat att detta verkligen fungerar.
- Vi har fått fina omdömen i recensioner både internationellt och här i Sverige, säger Peter Lundkvist.
Kameran består av en RGB-lins på 12 megapixlar och en monokrom lins 20 megapixlar. De samarbetar så till vida att den förstnämnda fokuserar på att samla in färger, medan den sistnämnda hanterar detaljerna och skärpan. 
- Slutresultatet blir vackra, verklighetstrogna bilder både i dagsljus och när det skymmer. Dessutom ges användaren möjlighet att först fotografera en bild och därefter justera om fokus om den känner att det har hamnat fel, säger Peter.
Med en så genomarbetad kamera finns det utrymme att fylla på med just sådana häftiga och nyttiga funktioner för användaren. En annan intressant funktion är hybrid-zoomen - även denna utvecklad tillsammans med Leica.
- Inzoomade bilder är något som tidigare dragit ner kvaliteten på fotografierna. Men eftersom kameran i Mate 9 Pro möjliggör en hybridzoom höjs nu ribban för hur bra kvalitet du kan få även i inzoomade bilder på längre avstånd.

Snygga selfies
Likheterna mellan Mate 9 Pro och dedikerade digitalkameror är slående. 
Något som dedikerade kameror ofta är bra på är exempelvis porträttbilder, i dessa ligger skärpan på motivet medan bakgrunden är suddig. Här har mobilkameror däremot hela tiden legat ett par steg efter. Men Mate 9 Pro har ett kortare skärpedjup och därmed kan du få till de där snygga porträttbilderna.
Kamerahårdvaran tillsammans med den snabba processorn gör även att du kan filma 4K-videor.
På framsidan sitter dessutom den numera traditionsenliga selfiekameran. Även denna utrustad med autofokus och en rad smarta funktioner.
- Den främre 8-megapixelkameran kan exempelvis styras med rösten vilket gör det enkelt att ta både selfies och groupies. En annan fräck funktion är att du kan ställa in utlösaren på att ta bilden när du ler, säger Peter.
Mate 9 Pro finns i handeln nu. Visste du förresten att den har 2,5 dagars batteritid? Det kan du läsa mer om här.

Hela denna artikel är en annons

.

.

.